ünnep
Csajos Beszélgetések,  Karácsony

Hogyan legyen csodás az ünnepvárás…

ADVENT kezdetétől egészen SZILVESZTERIG.

Eredetileg úgy terveztem, hogy maradok még az Ősznél, mutatok még nektek néhány ötletet, hogy én hogyan szépítgetem ebben az időszakban az otthonomat-otthonunkat.

IMG 20231008 160051IMG 20231008 112419 EDIT

IMG 20211024 160828 2

IMG 20211028 162242 1

Egy csomó megvalósítandó ötletet raktároztam el az Instán, a Pinteresten, hogy majd még azokból szemezgetve készítek néhány apróságot. 379253880 866129411548853 4711882183562306231 n

382233162 804065101727307 7791170529770032938 n Majd a múlt héten, az egyik napon, amikor a MESEKALENDÁRIUM linkjét akartam elküldeni egy kedves barátnőmnek és keresgéltem a régi blogos cikkeim között, megdöbbenve láttam a kis számlálót, ami mutatja napokat, órákat, perceket KARÁCSONYIG, hogy már csak 58 nap van hátra. Mivel eddig szinte nyárias meleg volt, valahogy úgy éreztem, hogy ó van még rengeteg időm…..

ennyi nap van még KARÁCSONYIG.

Ne sajnáld az időt arra, hogy kicsit elcsöndesedj! A karácsony előtti időszak arról szól, hogy belül is ünnepi díszbe öltözöl.

Sándor Alexandra Valéria

nap
óra
perc
másodperc

Igaziból van is, nem vagyok/unk még elkésve semmivel, függetlenül attól, hogy a közösségi médiában szinte lépten-nyomon az “EZT VEDD MEG KARÁCSONYRA” posztokba botlunk. Ennek ellenére én azt mondom, nem kell pánikolni, ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk az az érzés, hogy le vagyunk maradva, el vagyunk késve.

DE!!!!! 

MOST MÁR AZÉRT EL KELL KEZDENI FELÉPÍTENI, hogy hogyan is legyen minden készen, rendben, anélkül, hogy ne a stressz, a rohanás, az idegeskedés, a feszültség járja át ezt az ünnepi időszakot. 

Legyen időnk egymásra, a ráhangolódásra, a bekuckózásra a közös kis adventi szeánszainkra. 

IMG 20201202 190956

Egy gondolat jött újra meg újra, meg újra és nem hagyott békén.

Tudjuk egyáltalán, hogy hogyan “kell” az ADVENTI-KARÁCSONYI IDŐSZAKOT MEGÜNNEPELNI???
pexels shuttermegphoto 2765703
 
Mielőtt “felcsattannál”, hogy mi ez, hogy KELL, olvass tovább kérlek!!!
 

A kell szót, ha lehetne többszörösen idézőjelbe tenném, mert semmi sem kell, semmi sem muszáj!!! Mégis a legtöbb ember azt érzi, hogy KELL AJÁNDÉKOKAT VENNI, KELL A NAGYTAKARÍTÁS, KELL AZ 5 FOGÁSOS MENÜ, KELL ÚGY TENNI, MINTHA SZERETNÉ EZT AZ EGÉSZ FELHAJTÁST!!!

Én azt érzem, gondolom, hogy ebben a fogyasztói társadalomban, ahol már szeptemberben elkezdik az arcunkba tolni a karácsonyi mindenfélét pont azt veszítjük el, amiről szólnia “kellene” az ünnepi időszaknak. A békés, szeretetteljes, lelassulós egymásra figyelős napokról, amikor nem azért készítünk, veszünk adventi kalendáriumot, karácsonyi ajándékot mert KELL, mert MINDENKI CSINÁLJA, hanem mert mosolyt szeretnénk csalni azok arcára, akiket meglepünk valami APRÓ figyelmességgel. 

Mi, akik rajongunk a karácsonyi ünnepi időszakért, szeretnénk, ha a hozzánk közel állók töltekezni tudnának abból a lelkesedésből, abból a szeretetből, kedveskedésből ami bennünk van.

IMG 20221206 070318 1Tavaly Télapóra kis csomagokat készítettünk Babóval az osztálytársaknak, ő pedig a suliban kiosztotta a gyerekeknek. Minden évben alig várja, hogy ő legyen a télapó kis segédje… 

Hiszem, hogy már eddig is sikerült átadnom számára valamit a varázslatból és ha majd neki gyerekei lesznek, pont így fog igyekezni, hogy számukra is különleges legyen ez az időszak, mert ez így működik (legalábbis én ebben hiszek). 

JÁTSZUNK EGY JÁTÉKOT.

Csukd be a szemed egy pillanatra és képzeld el az elkövetkezendő két hónapot. Milyen lenne, hogyan telne, kikkel lennél, mit csinálnál, miről szólna? 

Ami a legfontosabb ebben a játékban, hogy NE LEGYEN EBBEN is A PÉNZ A FŐSZEREPLŐ. 

Érezd az illatokat, a fényeket, a bűvöletet, a varázst. Lásd a téged körülvevő emberek mosolygós arcát, érezd a karácsonyi forgatagban a forró csoki, ujjaidat átmelengető érzését. Döntsünk úgy, hogy idén mindent beszórunk magunk körül varázsporral és nem hagyjuk, hogy bármi is eltántorítson bennünket attól, hogy az ünnepi varázs tova illanjon.

IMG 20201216 154310

Ezt a kis “játékot” akár már ma este a családi vacsinál is kipróbálhatjátok, hogy kinek milyen lenne az ÁLOM KÉSZÜLŐDÉS, és milyenek lennének a CSODÁS ÜNNEPNAPOK. Nem biztos, hogy az évek, évtizedek óta megszokott forgatókönyv nem vált idejét múlttá és nem igényel némi korrigálást, újítást, legyünk rugalmasak. Pl. nálunk is mindig este volt az ajándékozás sok-sok éven át, majd egy ilyen összeülős, tervezgetős beszélgetésnél felmerült, hogy legyen inkább reggel és akkor egész nap lehet utána játszani az új társasokkal és lehet élvezni az ünnepet. Így is lett…IMG 20201224 091223

                 Babó még pizsiben, Chapyvel közösen figyelik, mit rejt az egyik csomagolás.

 A felmerülő ötleteket, hogy idén milyen legyen az ünnepvárás, akár le is írhatjátok, vagy a gyerekek készíthetnek rajzokat és máris elindul egy folyamat, ami kicsit más, kicsit jobban egymásra hangolódó. Sőt, még az az ötletem is támadt (mi is megcsináljuk), hogy vehettek egy füzetet vagy egy albumot, amibe mindent összegyűjtötök, leírtok, ami csak ebben a 2 hónapban történik. Lehet bele tenni fotókat, kívánságokat, élményötleteket, rajzokat, megörökíteni kedves pillanatokat. Itt találtok feladatokat, amiket közösen meglehet csinálni és közben dokumentálni, majd mehet be ez is az albumba: Adventi élmények a családnak (ötletek, kuponok)

pexels markus spiske 965623

Tudom, hogy a napi rohanás mellett nehéz időt teremteni még ezekre a “szeánszokra” is, de a magam példájából kiindulva mondom, hogy én sem az ajándékokra emlékszem, amiket kaptam gyerekként, hanem azokra a napokra, pillanatokra amikor színes papírcsíkokat ragasztottunk nap, nap után, míg az egész szobát, házat behálózó papírkígyót nem kaptunk, ami végül az otthonunkat díszítette. A mi gyerekeink sem a mobiltelefonra vagy az x-boxra fognak emlékezni, hanem a közösen töltött percekre, legyen az társas vagy beszélgetés vagy esti csatangolás egy karácsonyi forgatagban. IMG 20211218 191124

Minden évben igyekszem az előző 1-2-5 évi hagyományainkhoz begyűjteni pár új érdekességet. Ilyen volt pl. tavalyi Beszélgetős erdő. 

IMG 20211201 173707 2

Ennek a lényege, hogy papírból készítettem egy kis fenyőerdőt, szarvassal, fényekkel és számlálóval, amire nap mint nap felkerült, hogy advent hányadik napjánál tartunk. A kis fenyők hátuljára papírhengereket ragasztottam (gyurmaragasztóval)és a hengerekre pedig kérdéseket, témákat írtam fel.IMG 20211201 173539 1

Ezek olyan, beszélgetésre inspiráló gondolatok, kérdések, amik hozzásegítenek, hogy ebben a rohanó, felgyorsult világban egy picit jobban odafigyeljünk egymásra, meghallgassuk egymást és ha csak pár percben is, de minőségi időt töltsünk együtt. 

Sokszor nehéz egy kis-nagy kamasszal bármilyen beszélgetésbe is fogni, mert nincs kedve, mert egyébként sem történt semmi, arról nem is beszélve, hogy ahhoz van szokva, hogy sok esetben csak akkor kezdeményezünk beszélgetést (ami nem a jegyekről, a dolgozatokról, a kupis szobájáról szól), ha valami gond van és ráncba akarjuk szedni őt/őket. Pont így reagál a legtöbb kamasz, ahogyan itt a képen is. pexels cottonbro studio 4100486 Egy ilyen Beszélgetős erdővel olyan dolgokat is megtudhatunk a gyerekeinkről, amit a hétköznapokban sokkal nehezebb lenne elérni. Néhány példa, hogy milyen kérdéseket lehet írni:

Mi az, amiről már régóta álmodozol, hogy megteszed? Miért nem tetted meg eddig?

Milyen tudást szeretnél magadnak varázsolni? Miért pont azt?

Ha egy híres ember bőrébe belebújhatnál, ki lennél és miért pont ő?

Ha holnap egy új tulajdonsággal vagy képességgel ébredhetnél, mit választanál? Miért?

Kortól függően lehet kérdéseket megfogalmazni. Előfordulhat, hogy csak 1 szavas választ kapunk egy-egy kérdésre, de ha elég ügyesek és kitartóak vagyunk, akár egy hosszabb beszélgetés is kerekedhet az egészből. Meglepően okosakat tudnak mondani és sok esetben egészen jól látják, átlátják a helyzeteket, egyszerűen csak hallgassuk őket meg, figyeljünk végig.

IMG 20211205 192401

Legalább most, az ADVENTI IDŐSZAKBAN szenteljünk több időt a gyerekeinkre, párunkra, a kapcsolatainkra. Álljunk meg egy picit, figyeljünk befelé, hogy mire vágyunk, mitől éreznénk magunkat boldognak, hogyan hozhatnánk vissza a családi összetartozás érzését, békességet, a bensőségességet. Azzal, hogy mi magunk egy picit több időt (még ha az csak pár perc is naponta) töltünk magunkkal és megteremtjük a belső békénket, azzal egy lépést teszünk abba az irányba, hogy

 ahogyan Babó szokta mondani: 

“HA ANYA JÓL VAN, AKKOR A CSALÁD IS JÓL VAN”

Alapvetően rajtunk anyákon áll vagy bukik ez az egész sztori, hiszen mi gondoljuk ki, mi díszítjük fel, mi vesszük meg, mi takarítjuk ki, mi főzzük meg, MI TEREMTJÜK AZ EGÉSZHEZ A HANGULATOT IS. Ígyvan vagy ígyvan??!!

IMG 20221202 155943 edit 14389511329054 1 Az ilyen ötletek miatt foglalkozom én is már most, a készülődéssel. Hiszen ehhez a kis erdőhöz is venni kellett színes lapokat, amiből majd a fákat kivágtam. Sablonokat itt tudtok letölteni hozzá. Végül pedig a kérdések és az egész összeállítása.  

IMG 20211129 140410 1

Tudjátok mi a legjobb a Blog vagy akár napló írásában, hogy évek múltán amikor visszanézed vagy itt-ott beleolvasol, magad is meglepődsz, hogy milyen “okosakat” írtál, milyen klasszul összeszedted a gondolataidat, leírtad a terveidet, elképzeléseidet mondjuk pl. az Adventi készülődéssel kapcsolatosan. Most én is azzal kezdtem, hogy az elmúlt év karácsony előtti szösszeneteit újra elolvastam, majd a végén arra gondoltam, hogy én már mindent IS leírtam ezzel a témával kapcsolatosan. Mit is tehetnék még hozzá????

  • Írtam már arról, hogy HOGYAN SZÜLETETT MEG a karácsonyi forgatókönyvem, mi volt az előzmény, mi volt vele a célom, mit tartalmaz a 4 részes hetekre lebontott kis “munka” leírás.
  • A forgatókönyv első részében az ADVENTI KALENDÁRIUMOKRÓL írtam. Az első lépés, döntsük el, hogy milyen kalendáriumot szeretnénk, mennyi idős gyerek/kek/nek. A második, harmadik és végül a negyedik részét a forgatókönyvnek is érdekes lehet átlapozni, hátha van benne 1-2 olyan mondat, ötlet, ami, segít, hogy idén könnyebb, szebb, nyugisabb legyen az ünnepvárás. 

  Évek óta gyűjtöm a meséket. A gyerekeknek sokat jelent a közös meseolvasás elalvás előtt. Ha szeretnétek kinyomtatni és a Kalendáriumba elrejteni napi ajándékként, úgy is elkészítettem őket, csak egy kattintás…IMG 20201201 073332

           Egyik évben így kapta meg Babó napról napra a meséket.

Nézzétek: 

  • Készítettem egy turbó forgatókönyvet is, amikor már csak pár nap van hátra és még szinte sehol sem tartunk, akkor mi a teendő. Ajándékozási, csomagolási, terítési ötletekkel.
  • Érdemes már most a kezdet-kezdetén listát írni, mert egy csomó különböző koncepció kavaroghat a fejünkben, hogy idén milyen színű, hangulatú karácsonyi dizájnt szeretnénk, kinek-mit vegyünk és azt honnan, mi legyen a menü…. Segítség gyanánt készítettem listákat, amiket csak ki kell nyomtatni és már mehet is abba a bizonyos albumba, amiről az előbb már írtam. Így talán könnyebb lesz nem elcsábulni, nem beszerezni össze-vissza stílusú dolgokat, amiket azután majd nem tudunk egymáshoz párosítani, nem maradnak le alapanyagok az ünnepi menühöz, és a sok-sok rokonnak, ismerősnek, legkedvesebb fodrászunknak, vagy futárunknak sem feledkezünk el képeslapot küldeni vagy ajándékot venni, készíteni. Egy magunk készítette süticsomag sokkal több örömet tud okozni, mint valami bóvli. 
 

1c6b4bfca4cee1051961330b07202d4c

Ha belekukkantotok egy-egy színvilágú összeállításomba, ha elolvassátok egy-egy régebbi szösszenetem akarva, akaratlanul is megteremtődik (legalábbis remélem) az a bizonyos ünnepi hangulat, ami semmi egyébhez nem hasonlítható. A célomnak tüzöm ki, hogy mostantól fenntartsam a varázslatot, hogy az idei ünnepvárás során az is kedvet kapjon legalább néhány percre a KARÁCSONYHOZ, aki egyébként csak szeretné átaludni, vagy átugrani az elkövetkezendő időszakot. 

Legyen csodás a készülődés, az ünnepvárás MINDANNYIÓNK SZÁMÁRA!

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

83 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.