2020/3
Blog a blogban,  Karácsony

Forgatókönyv-2020/3

Nagytakarítás, kész-tűz-rajt....

A Karácsonyi készülődés 3. hetében járunk. Csak úgy rohan az idő…Nézzük is mit rejt a hétre a FORGATÓKÖNYV-ünk (2020/3)

Sokan vagyunk úgy, hogy a Karácsonyi Ünnepekhez pont úgy, mint a szépen feldíszített karácsonyfa, vagy a különleges teríték, hozzátartozik a extrán tiszta (függönymosás, kárpit takarítás) lakás is. Szeretnénk ha minden tökéletes lenne, még ebben az egyébként különlegesen nehéz helyzetben is amit a korona vírus hozott nekünk. Ezért erőnkön felül is vállaljuk, hogy az ajándékvásárlás, a menü kitalálása, alapanyagok beszerzése, lakásdíszítés mellett, még csili-vilire varázsoljuk az otthonunkat is. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert már attól stresszesek leszünk, hogy látjuk, hogy mennyi minden vár még ránk, és milyen kevés idő maradt mindenre.

  pexels andrey grushnikov 707676

Káros lehet a magunk és a családunk számára, ha anya az idegtől vibrálva szaladgál egyik munkafolyamattól a másikig. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó hetekre, napokra még akár a gyerek is megbetegedhet (múlt évben, egész decembert itthon töltötte Babó, fül fájás, nátha, köhögés…), vagy bezárhatnak az iskolák…. és akkor onnantól borul minden. 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne kapkodás legyen az utolsó napokban?????

Arra gondoltam, mielőtt hozzáfogunk az egészhez, álmodozzunk kicsit. Csak pár perc az egész, kezdhetjük??? 

pexels andrea piacquadio 846080

Képzeld el, hogy ma éjszaka miközben alszol csoda történik. Pici manók lepik el a lakásodat és mindent olyanra varázsolnak, amilyet most elképzelsz. Persze új bútort, új lakást nem tudnak hozni, a jelenlévőből kell kihozni a legtöbbet!!! Merj álmodozni, gondold végig, mire vágysz? Mit csináljanak az éj leple alatt a manók? Pucoljanak ablakot, mossanak függönyt, töröljenek port, rendezzék ABC sorrendbe a könyveket,??? Milyen lenne az álom otthon? Díszítve legyen, legyenek égők, legyen természetes vagy pont csicsás??? Képzeld el teljes részletében, mire vágysz??? Majd amikor kinyitod a szemed, kezd el megteremteni azt a valóságot, amit elképzeltél. Egy nagyon jó kis idézet jutott ezzel kapcsolatba az eszembe.

Amit az emberi elme el tud képzelni és amiben hinni tud , azt meg is tudja valósítani!” -Napoleon Hill

És…akkor jöjjenek a tettek…

Alkottam néhány listát, ami segíthet a szervezésben, itt tudod letölteni.
Majd ha már a listák megvannak, jöhet a munka nehezebb része. Tegyünk be egy jó pörgős zenét, vagy egy jó kis karácsonyit, küldjük ki a családot falevelet szedni, kutyát sétáltatni, esetleg nagyit látogatni, majd MEHET A MUNKA. 
 

Az otthonunk feldíszítése előtt mindenképpen érdemes egy nagytakarítást csinálni, hogy utána már csak a napi, heti apróbb rutintakarítás maradjon.  

Jó esetben volt idő az elmúlt napokban a fiókokban, szekrényekben rendszerezni a dolgokat, kidobni az eltört játékokat, megunt ékszereket, selejtezésre váró számlákat, szórólapokat, reklámújságokat, hiszen helyet kell csinálni az angyalkák által már csomagolás alatt lévő új dolgoknak.

Ha esetleg még nem tudtál ennek a végére érni, az sem katasztrófa. Ez a része a takarításnak csak olyan extra, mint hab a csoki tortán, anélkül is pont finom, azzal pedig extrán finom. Vagyis ne stresszelj, vedd úgy, hogy rendben vannak, és ha marad esténként 20-30 extra perced, akkor még mindig megcsinálhatod. A stressz 5x fárasztóbb tud lenni, mint az ablakpucolás.

  pexels karolina grabowska 4471312

Sok esetben jobb, ha elengedjük a tökéletesség iránti igényünket és azt mondjuk: -OKÉ, akkor a stressz helyett, inkább megnyugszom, és kihozom a helyzetből a legtöbbet, a legjobbat. A gyerekeknek nem az a legfontosabb, hogy tiszta-e az ablak, vagy ki van-e mosva  a függöny, hanem hogy esténként összebújunk-e és elolvassuk a napi adventi mesét. Itt találjátok a MeseKalendáriumot ahonnan jó kis meséket lehet letölteni. 

Takarítás menete..

Sokat gondolkodtam azon, hogy erről írjak-e, hiszen ez egy olyan téma, amint már mindenki látott, csinált, mindenkinek megvan a saját rendszere…de….. talán van olyan kezdő háziasszony, aki ezt most olvassa, akinek eddig az anyukája csinálta, és most lesz az első önálló ténykedése, ebben amindekicsináljamindenkitudja folyamatban…és talán számára jó kis itiner lesz.

  pexels rodnae productions 5591826

Ahogyan én csinálom…

Fiatalabb koromban, képes voltam egész nap, sőt, egész éjjel takarítani, amíg készen nem lettem. Hol van ez már???:) Ma már inkább kigondolom, hogy hány nap alatt szeretnék végezni, megszámolom hány helyiséget kell rendbe szednem, és egy-egy helyiség, kb. mennyi időt vesz igénybe. Hiszen a fürdő rendbetétele közel sem vesz annyi időt el a napomból, mint mondjuk a nappalié. Ezután csoportokat alkotok, hogy 1 nap melyik helyiséget veszem górcső alá, és számolom fel, az összes pórcicát, pókhálót, mosom ki a függönyöket, díszpárnákat (díszpárna fan vagyok).  Pl. az első szekció a hálószoba, fürdő, dolgozó szoba. Ez egy napra bőven elegendő. 

1. lépés  mindenhonnan leszedem a függönyt, a sötétítőt, díszpárna huzatokat, ágyterítőt(hálóban), szőnyegeket, majd rögtön el is indítom a mosást. Ilyenkor extra mennyiségű öblítőt használok, hogy biztosan illatos legyen minden. Amíg kitakarítok addig a mosások is lemennek..

2. lépés porszívóval végigmegyek a plafon sarkainál, majd lefelé a sarkokban, felszámolom a titokban építkező pókokat…

3. lépés a hálóban még a matracot is kiporszívózom. 

4. lépés a legkevésbé szeretett mozzanat jön, az ablakpucolás

5. lépés mindent áttörölgetek nedves ronggyal, polcokat, szekrényeket, lámpákat, még az ajtókat is (nálunk maszatmanók járnak éjszakánként, és azt játsszák, hogy ki tudja jobbam összefogdosni az ajtókat, csak egyszer kapjam el őket…) A lényeg, hogy fentről lefelé haladjunk. 

6. lépés felmosás

7. lépés folyamatos szellőztetés, amíg takarítok

9. lépés én a szőnyegeket mindig kiviszem a kertbe és a régi hagyományos módszerrel ahogyan még nagyim csinálta jól kiütögetem, ha erre nincs lehetőség, akkor marad a kiporszívózás, esetleges foltok kivarázsolása

8. lépés függöny vasalás, visszarakás

9. lépés a helység díszítése (mániákus díszítő vagyok, még a fürdő is kap valami kis karácsonyi hangulatot)

10. A fürdőben, wc-ben rendszeresen vízkőmentesítek, sőt, még a wc körül a falat is átmosom vízkőoldós vízzel. A zuhanyzó ajtaja az egyik legjobban vízkövesedő dolog, amire én ecetes-mosogatószeres lötyit használok. Ez szépen leviszi az üvegről a vízkő foltokat. Majd jól leöblítem sima vízzel, végül papírtörlővel áttörölgetem, csili-vili lesz. A család is mozgósítható néhány feladatra…

pexels gustavo fring 3867618

 
A konyha-kamra felkészítése az ünnepekre
Nagy eséllyel idén otthon töltjük az ünnepeket, ahogyan a helyzet most kinéz. Ezért a legjobb amit tehetünk, hogy az otthoni környezetünket a legkellemesebbé varázsoljuk.
  20191128 125328
Babónak készült meglepi…Imádta…
 
20191128 181527
 
Elég sok időt fogunk tölteni a konyhában, így szerintem az sem maradhat ki a hangulatos díszítésből. A konyhaablakomba készítettem. 
 
20191204 190116
 
Persze előtte tegyünk rendet, dobáljuk ki a lejárt szavatosságú dolgokat, mossuk ki a hűtőt, a mikrót, vízkőtelenítsük a vízforralót, nézzük át, hogy mi az amiből kevés van, nehogy 24-én derüljön ki, hogy nincs valami az ünnepi vacsinál (múlt évben nem vettem elég vajat, nem volt fincsi a krumplipürém…) Miközben ezeket a viszonylag monoton feladatokat csináljuk, gondolkodhatunk azon, hogy hogyan öltöztessük ünnepi díszbe majd Szentestén az asztalt.
  20191221 194507

20181224 095049

20181224 095014

A nap végén, pedig jöhet a jól megérdemelt jutalom, a forró csoki vagy egy pohár finom vörösbor és a lazítás. 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

82 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.