forgatókönyv
Blog a blogban,  Karácsony

A forgatókönyv-2020/1

Mindenki másképp csinálja.....

Én az a típus vagyok, aki szeret MINDENT papírra vetni, papíron kidolgozni pexels energepiccom 110473a legapróbb részletekig. Bármennyire is az életem része a számítógép, az internet, mégis szívesen jegyzetelek, gyűjtök be mindenféle szórólapot, apró kis fecnit, amikből végül összeáll a NAGY KARÁCSONYI PROJEKT. Így jött létre a forgatókönyvem is.

Kezdetben csak egy kis borítékba, átlátszó tasakba gyűjtögettem össze amit fontosnak találtam. Majd azután, már egy egész kis dossziét töltöttem meg. Mára szerintem több könyv is kijönne a sok összegyűjtött “mindenféléből”.

Fényképeztem ötleteket ahol csak megfordultam, a gépemen is volt, van KARÁCSONYI MAPPÁM, sőt a gyereknek is összeállítottam egy kis füzetkét, amiben voltak, vannak feladatok az adventi időszakra (hogy ne csak csoki legyen a meglepetés). 

A karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos érdekességeket is összegyűjtöttem, kinyomtattam, hogy ezt lapozgatva, játszva  “tanuljunk” és ismerjünk meg minél több dolgot, ami a karácsonyhoz kapcsolódik….. 

Talán már az eddig felsorolt dolgokból is kitűnik, hogy nagy KARÁCSONY FAN VAGYOK. Azt persze sosem jelenteném ki, hogy mindent tudok, amit tudni lehet, de az biztos, hogy nyitott szívvel állok minden felé ami karácsonnyal kapcsolatos. Ha vannak ötleteid és szívesen megosztanád velem, velünk, akkor írj bátran.

Tekints úgy erre a “forgatókönyvre“, mintha ez egy házépítés, vagy felújítás projekt lenne. 

Optimális esetben, hogyan is zajlik egy házvásárlás….

Mielőtt belekezdesz/kezdetek az egész “történetbe” leültök és megbeszélitek az igényeket. KI MILYEN, MEKKORA, MILYEN BEOSZTÁSÚ HÁZAT SZERETNE ÉS ERRE MEKKORA A KERET. Most sincs ez másként. Legyen pl. ma délután, hogy összeültök és mindenki elmondhatja, neki mitől lenne klassz, az idei karácsony. Mi az amit szívesen csinálna, ahová szeretne elmenni, vagy pont az ellenkezője, amit az elmúlt év tapasztalatai alapján, tutira nem szeretne. Ez nagyon jó alapja lehet a további tervezésnek. Mi is megtettük, és én pl. azt gondoltam, hogy 11,5 éves nagy fiam, már nem igényli az Adventi kalendáriumba a meséket, de tévedtem, ez volt az első, amit megemlített, hogy szeretné, ha lenne. Na meg persze az ajándékok….

Az ajándékozás egy klassz dolog! Szeretek ajándékot venni, adni, látni az örömet amit okoztam…., de szeretném azt is, ha ennél több is lehetne a KARÁCSONY. Ha nem korlátozódna csak arra a 3 napra, hanem az egész hónap ÜNNEP LENNE. Persze tudom, hogy kevés az idő, hogy egy rohanás szinte az egész adventi időszak, és sokszor annak is örülünk, ha este anélkül tudunk elmesélni egy mesét, hogy ne mi aludjunk be előbb, mint a gyerek. DEEEEE…..kellő felkészüléssel, talán tudunk ezen változtatni. Egy próbát megér, nem???

Amiért csinálom….

Titkon azt remélem, hogy a gyerekeim a saját családjukba majd azt viszik tovább, hogy kell időt szakítani egymásra, a fontos dolgok megélésére, átélésére. Ha csak néhány apró dologból lesz hagyomány a családjukban, már az is örömmel fog eltölteni.

Akkor nézzük, miről is fog szólni ez a hét:

-az első amivel kapcsolatosan döntést kell hoznunk az az ADVENTI KALENDÁRIUM. áki advent

 

– dönthetünk úgy, hogy veszünk készen, olyan kis ablakos, pici csokikkal feltöltött kalendáriumot, amit a gyerekek nap, nap után nyitogatnak….

– dönthetünk úgy, hogy veszünk kész kis zsákocskákat és mi töltjük fel mindenféle földi jóval….

– dönthetünk úgy, hogy nem lesz édesség, hanem feladatok lesznek, amit a gyerekek, vagy a gyerekekkel együtt családilag oldunk meg (van néhány ötletem, amit mi is közösen csináltunk, és pont úgy élveztük, mint a gyerek), érdemes követni a blogot a facebookon, ott is lesz néhány meglepetés…

– dönthetünk úgy is, hogy kuponokkal (közös mézeskalács sütés, 3 D galéria, állatos kávézó…) lepjük meg gyermekünket,  ehhez készítettem neked néhányat, amit majd a héten le is tudsz tölteni. (mint már említettem érdemes a facebook-ot is követni.

– dönthetünk úgy is, hogy minden napra írunk neki egy kedves kis levelet, amit reggelente boldogan fog elolvasni, mellé pedig kaphat estére egy kinyomtatott mesét…20181201 072351

– dönthetünk egy “AZT IS SZERETEM BENNED, HOGY” kártyák, elkészítése mellett,20181201 110008

Ez van a hátoldalon

20181201 110428

20181201 142000

A tekintet mindent elárul…

20181201 142005

Elkészítéséhez a leírást itt találod.

– dönthetünk úgy is, hogy MESEFÁT készítünk. (erről is lesz még szó a héten)

– dönthetünk úgy, hogy puzzle-t készítünk együtt, de nem akár hogy….(ehhez is lesz segítségem a héten)

Egy biztos, bármi mellett is tesszük le a voksunkat, ahhoz, hogy ne fussunk ki az időből, már ma hozzá kell fogni. 

A következő amivel még a héten dolgunk van, lesz…… 

Azok a "bizonyos" listák !!!!

Egy csomó információt képesek vagyunk a fejünkbe tárolni, de….sokkal egyszerűbb és biztosabb, ha leírjuk. Így elkerülhetővé tesszük, hogy valaki kimaradjon az ajándékozásból, vagy valami fontos alapanyagot az ünnepi menühöz elfelejtsünk megvenni, esetleg ne akkor menjünk és ne oda, ahová azt jó előre megbeszéltük, ne szervezzünk keresztbe…….és még sorolhatnám. (mind-mind saját tapasztalat)

Segítség képpen készítettem listákat, ellenőrző listákat, és hát…valljuk be,  ki ne szeretné ha elismernék a fáradozását, ezért készítettem jutalom “matricákat” is magunknak. Talán most megmosolyogsz, és azt gondolod, hogy ez a nő tuti dilis….., és lehet, hogy az is vagyok, viszont az is biztos, hogy ezekkel az “apróságokkal” amiket kitaláltam, sokkal de sokkal élvezetesebb lesz a felkészülés. Talán a gyerekeket, és nem utolsó sorban a pasikat is könnyebb lesz karácsonyra hangolni, ha azt látják, hogy mi is élvezettel készülődünk és nem hatalmas tehernek éljük meg ezt az egész ünnepet.

Tovább fokozom az “elvetemült” ötleteimet és azt mondom ha időd engedi és kedved is van hozzá, még egyedibbé tehetjük a felkészülés időszakát, ha veszünk egy albumot, vagy egy szép füzetet, és mindent beleragasztunk, a kinyomtatott listákat, szórólapokat, díszes belépőket, esetleg rajzolunk is bele, sőt még fotókat is készíthetünk, és beleragaszthatunk, a közös programjainkról. Évekkel később ezeket végiglapozva ismét felidézhetjük az adventtel kapcsolatos legszebb, legizgalmasabb, de akár a legnagyobb kihívást jelentő perceinket. 

Miről is kell listát írnunk:
A kinyomtatott listákban biztosan lesznek olyan pontok, amit rögtön ki tudunk tölteni, mivel tudjuk, hogy a gyereknek mi a legnagyobb vágya, vagy a nagyinak minden évben készíttetünk fotókönyvet, (ez idén sem maradhat ki), vagy van olyan süti, amit minden évben elkészítünk. 
Természetesen lesz egy csomó olyan dolog, ami majd menet közben alakul ki. Érdemes mostantól különösen nyitott füllel hallgatni ha a gyerek mesél valami játékról, megemlít valamit ami de jó lenne……ezek máris mehetnek a listába. A végén majd lehet szelektálni, hogy ez igen, ez nem, vagy ha valami nem érkezik meg időben, akkor gyorsan lehet másra koncentrálni a listából. Tapasztalatból mondom, hogy azt is érdemes a listába feltüntetni, hogy mit-honnan rendeltünk meg, vagy mit hol láttunk, csak pont nem tudtuk valami miatt megvenni. 

Akkor jöjjenek a listák: csak rá kell kattintani és már mehet is a nyomtatás.

ünnepi hangulat kialakításához be kell szereznünk( terítő, asztaldísz, kopogtató, karácsonyfa dísz)

kiknek szeretnénk ajándékot venni, mit és honnan

szeretnénk-e mi magunk meglepetés ajándékot készíteni saját kezűleg és ehhez mire lesz szükség,

3 fő ajándék

melyik napot hol töltjük, kinél, vagy hozzánk mikor jönnek, kik.

ünnepi menü megtervezése

bevásárló lista

kinek szeretnénk képeslapot, levelet, emailt küldeni karácsonyra, mi az ő címük,

Adventi meglepetések, időpontok (ha előre kell valahová időpontot foglalni)

receptkártya 1 2 3

Azért is érdemes listát írni, mert egy csomó különböző koncepció kavaroghat a fejünkben, hogy idén milyen színű, hangulatú karácsonyi dizájnt szeretnénk. Így talán könnyebb lesz nem elcsábulni, nem beszerezni összevissza stílusú, dolgokat, amiket azután majd nem tudunk egymáshoz párosítani. 

Ez így most talán túl sok. De ha minden nap csak egy kis időt szánsz az előkészületekre, akkor egyszer csak összeáll az egész. 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

80 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.