ősz
Beszélgettem Csillával,  Csajos Beszélgetések,  Évszakok színei

Az Ősz színtípus 1. rész

Sziasztok! A naptár szerint ugyan már ősz van, de az időjárás még nem akar a naptárhoz alkalmazkodni és még mindig tombol a nyár. Emlékeztek, még augusztus elején beszélgettünk Csillával a nyár színtípusról (itt tudjátok újra olvasni, hogy mi minden jellemzi ezt a színtípust: 1. rész, 2. rész, 3.rész), most pedig elkezdjük az ŐSZ SZÍNTÍPUS MEGISMERÉSÉT.

  • Csilla neked mit jelentenek az őszhöz tartozó színek?

Nem tagadhatom, hogy mikor annak idején nekem kellett választani a négy évszak hangulattablói közül a színelemzésemen (ez, tudjátok, csak egy érzés, egy szimpátiaválasztás, és arról szól, hogy mi az, ami tetszik nekünk, de ez még nem a színtípusunk), egyértelműen az őszi moodboard felé húzott a szívem, és valószínű, hogy most is azt választanám. Számomra ennek az évszaktípusnak van a leggazdagabb színvilága a négy közül, úgy értve, hogy itt van a legtöbb árnyalat a zöldekből és a sárgákból főleg, de nekik vannak a legszebb barna árnyalataik is, ami a másik három típusnál nem igazán domináns színezet.

  • Milyen altípusai vannak ennek az évszaknak (ősz)?

Első altípusa, a derengő, fátyolos lágy Ősz, még a nyarat, a nyárutót idézi: lassú csendesedés, befelé fordulás van a természetben ilyenkor, a színek sárgulnak, barnulnak, zöldjüket vesztő leveleket sodor a még enyhe szél, lassan csepereg az eső, hull a lassúan beérő, fátyolosan átlátszó zöld/halványvörös szőlőszemekre. Reggelente és esténként már elkél egy kardigán a hátunkra, egy kendő a vállunkra, de napközben még le-lekerülnek rólunk ezek a darabok, mert azért a nyárutó melegségét érezzük még a bőrünkön, csontjainkban. 

A színek se nem túl sötétek, se nem túl világosak, egyfajta kiegyenlítettség jellemző erre az altípusra is, ahogy lágy Nyárra; nem csoda, hogy sokszor nehéz eldönteni, hogy lágy Nyár vagy lágy Ősz valaki, mert az árnyalataik nagyon közel vannak egymáshoz; ha a bőrtónus sárgás, ha a szem és az (eredeti) hajszín árnyalata melegbarna, jó eséllyel inkább egy Ősztípussal van dolgunk.

1 kep

Az ősz dereka, az őszi bőség, az őszi dússág az aranylóan meleg Ősz altípusban ölt igazán testet: ez a melegség szinte túlzó, patetikus, mégis lenyűgözi az embert ez az áradása a színkavalkádnak, ami ennek az évszaktípusnak a sajátja. Ahogy említettem is, a sárga, a zöld ezer árnyalata tud összeállni egy gyönyörű rusztikus textúrává, ha valaki szívesen viseli a típusának megfelelő darabokat. A természetközeliség itt a legszembetűnőbb: mind ruhaanyagválasztásban, mind kiegészítőkben, ékszerekben a természetesség a kulcsszó. 

2 kep

Ahogy pedig közelít a tél, a lehűlés, úgy nyer teret a már-már komor és drámai sötét Ősz típus: a meleg okkerből, narancsból váltunk a sötét haragoszöldbe, vagy a már-már feketének tűnő olajos zöldbe, a legsötétebbre pörkölt kávé barnájára, a mély padlizsánlilára, a legtömörebb pávakékre, bársonyos mélybordóra.

  • Ha jól értem, akkor ez az évszaktípus a MELEG, LÁGY és SÖTÉT szavakkal jellemezhető leginkább?

Igen. Számukra előnytelenek a világos, hideg és élénk árnyalatok, s kiemelném, mint mindig, a feketét, mert ebből még mindig sokkal többet viselünk, mint kellene, ami vétek például egy Ősz esetében is, mikor ők aztán igazán tobzódhatnak a színekben! Nem véletlen, hogy a színkendőim közül az Őszé a legnépesebb, de ha a fonalaimat nézem, ott is a legtöbb az őszi palettán van (a Nyár mellett természetesen); tényleg annyi csodás árnyalatuk van, én csak ódákat tudok zengeni róluk!

3 kep

Köszönjük szépen, hogy bevezettél bennünket az ősz, mint évszak és az ősz színtípus világába, hangulatába. Várjuk a folytatást…

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

 

76 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.