önbizalom
Beszélgettem Rita-Selinával,  Csajos Beszélgetések

Önbizalom.

Ahhoz, hogy a mindennapjainkban érvényesülni tudjunk, ÖNBIZALOMRA van szükségünk. Leginkább akkor foglalkozunk ezzel a témával, amikor azt érezzük, hogy hiányunk van ezen a téren. Mi is valójában az önbizalom és hogyan fejleszthető?? Erről beszélgettünk ma Rita-Selinával. 

Abban a minőségben érezheted legjobban magad, ott vagy a leghatékonyabb, amilyennek szereted magad.

Mikola Péter

 • Mikor mondhatjuk, azt, hogy van önbizalmam? Gondolkodtál már ezen?

Az önbizalom az alábbi úton érhető el a leggyorsabban:

 • önismeret
 • önelfogadás
 • önszeretet
 • önértékelés
 • önbecsülés
 • önbizalom

Csak azt szeretheted, amit ismersz, és ez veled kezdődik.

Ahhoz, hogy megfelelő önbizalmunk legyen, ismernünk kell saját értékeinket és fejlesztendő területeinket. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire vagyunk képesek, mi az, amit meg tudunk csinálni, és mi az, amit nem, akkor reálisan látjuk a helyzetünket, és el tudjuk fogadni.

cat 7118892 1280

Tudjuk, hogy hol vannak a határaink, és azon belül kényelmesen tudunk mozogni. Ehhez azonban tesztelnünk, ismernünk kell a valós határinkat. Ha túl közel vannak a határok, nincs mozgásterünk, nincs önbizalmunk. 

Gondolj csak bele, hogy ha a határaid a saját lakásod falain belül vannak, mennyire ingerszegény a környezted, mennyire kevés a lehetőséged a fejlődésre, a változatos örömteli életre.

Viszont, ha a határaid kiterjednek mondjuk egész Európára, akkor mennyivel több lehetőség nyílik meg számodra? Új élmények érnek, új tapasztalatokat szerzel, megismered jobban saját magad, az érzelmi reakcióidat bizonyos helyzetekben.

pexels mihis alex 21014

Ezek a tapasztalatok óhatatlanul növelik az önbizalmadat, hiszen meglátod, hogy nagyon sok mindenre képes vagy. 

 • Mi kellett ehhez?

A nyitottság, hogy megélj új dolgokat, és ráláss a saját viselkedésedre. Például lefagytál az új szituációban, vagy megoldást találtál a váratlan helyzetben.

 • Az ÖNBIZALOM fejleszthető, mint az izomzat?

Az önbizalom fejleszthető azzal, hogy új helyzetekbe, szituációkba helyezed magad, és utána tudatosítod a saját megéléseidet. Az önbizalom a sikerélményeken alapszik, melyek után elismerem az elért eredményeket. Ez az önszeretet alapja.

pexels andrea piacquadio 3756168

Azt gondolhatod, hogy ahogy élsz, amit megteremtettél eddig, azt mindenki más meg tudja csinálni, de ez nem így van. Amit létrehoztál, az egy csodálatos dolog, és egyedül TE vagy erre képes, senki más. Különleges vagy, nincs még egy ilyen ember, mit TE. Legyen meg benned a hit, hogy ezt a csodát folytatni tudod, és egyre több lehetőség nyílik meg a számodra. A támogató beszélgetések /chi-coaching/ segítenek neked abban, hogy felismerd a benned lévő értékeket, kincseket, és magabiztosabban tudj haladni az utadon.

pexels pixabay 56832

 • Otthon mi magunk tudjuk fejleszteni az önbizalmunkat? Van rá javaslatod, hogy mit tegyünk?

Írj össze egymás alá 10 erősségedet, és 10 fejlesztendő területet. Ha nem megy egyedül, kérdezd meg családodat, környezetedet, ők hogyan látnak téged. Majd írd rá, hogy ez vagyok én, és így szeretem magam.

Ezután nézd meg a 10 erősségedet, és pontozd 1-10 skálán, hogy mennyire vagy vele elégedett. A következő oszlopba írd be, hogy 1-10 skálán mi lenne számodra az ideális állapot az adott területen.  Ha ezzel megvagy, keresd meg és keretezd be azt a 3 területet, amit fejleszteni szeretnél a közeljövőben.

Írd le külön ezt a 3 erősségedet, és gondolkozz el azokon a lehetőségeken, ahol és ahogyan ezt megteheted. Csinálj egy tervet, hogy mikor és hogyan fogod ezeket az erősségeket tovább fejleszteni, és tedd meg az első lépéseket, hogy elérd a vágyott állapotot.

Nincs szükség több oldalas akciótervre, kis lépésekkel is nagy eredményeket lehet elérni.

Például erősséged a segítőkészség, de szeretnéd ezt még tovább fejleszteni. Döntsd el, és írd le, hogy 3 napon belül segítesz valakinek, akinek úgy látod, hogy szüksége van rá. Mondjuk segítesz felvinni a szomszéd néni csomagjait a harmadik emeletre. Miután megtetted, írd le, hogy milyen érzések mozdultak meg benned.

action plan 1429834 1280

Ha végeztél mindhárom erősséggel, akkor vegyük elő a fejlesztendő területeket. Itt is készíts pontozást 1-10 skálán, hogy mennyire vagy elégedett az adott tulajdonsággal, majd a következő oszlopba írd be a vágyott ideális állapotot. majd keresd meg és keretezd be az a 3 területet, amit fejleszteni szeretnél a közeljövőben.

Írd le külön ezt a 3 tulajdonságot, és gondolkozz el azokon a lehetőségeken, ahol és ahogyan ezt megteheted. Csinálj egy tervet, hogy mikor és hogyan fogod ezeket tovább fejleszteni, és tedd meg az első lépéseket, hogy elérd a vágyott állapotot.

Ahogy keresed a lehetőségeket, megváltozik a rálátásod a dolgokra. Másképp kezded el látni a világot. Figyeld csak meg, és tudatosítsd. Kilépsz a komfortzónádból, ami szintén változásokat hoz az életedbe.

Az önszeretet kialakításának egyik legjobb módja, ha azt a szeretetet közvetítjük saját magunk felé, amit másoktól remélünk megkapni.

Bell Hooks

 
 • Haladó szintű feladatok az önbizalom növeléséhez:

Az önbizalom erősítésének másik hatékony módszere a tükörgyakorlat. Ülj le 2-3 percre a tükör elé minden nap, és mondj magadnak pozitív megerősítéseket. Például: Szeretem és elfogadom magam. Biztonságban vagyok. Bőségben élek. Elégedett vagyok magammal. Szép vagyok.  Okos vagyok. Mindig megtalálom a lehető legjobb megoldást. Rengeteg kreatív ötletem van. Megérdemlem a szeretet.

Amikor csak elmész egy tükör előtt, mosolyogj rá magadra! Csak kezd el, és nézd meg, hogy mi változik….

pexels andrea piacquadio 774866 1

 • Mit javasolsz annak, aki úgy érzi, hogy egyedül nem boldogul az ÖNBIZALOM FEJLESZTÉSÉVEL?

Egy nagyon jó kis programot indítunk Zsófival, ahová mindenki a saját nehézségével, megküzdendő feladatával érkezi és azon “dolgozik”, amire neki a leginkább szüksége van ahhoz, hogy teljes életet élhessen. Ennek a programnak a neve a: Lélekfestés, amiről a múlt héten már Zsófi sokat mesélt. Mindenkinek szeretettel ajánlom, hogy jöjjön el az első bevezető alkalomra, ahol megtapasztalhatja, hogy miről is lesz szó a Lélekfestő programon és megismerkedhet velem: Rita-Selinával és Zsófival.

Hiszek a bennem lévő jóban
ami elég szilárd hozzá, hogy beletűzzek egy zászlót
vagy elültessek egy rózsabimbót
vagy felépíthessek rá egy új életet.

Lana Del Rey

 

Köszönöm szépen a mai beszélgetést neked, ma is sokat tanultam és sok segítséget kaptam tőled.

Csodás napokat kívánok MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

90 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.