2 blogposzt fedo nyitokep
Beszélgettem Csillával,  Csajos Beszélgetések,  Évszakok színei

Nyár típus 2. rész

Megérkeztünk a júliusba, amit a régiek Áldás, vagy Szent Jakab havának hívtak, asztrológiailag pedig ez az időszak a Rák territóriuma. A hónap szimbóluma a búza és az aratás mellett a füge és fügefa, mely egészen az ókori kultúrák anyaistennőihez vezethető vissza.

3 buzakalasz ingyenes pixabay grain 7246312 1280

4 fuge ingyenes pixabay fig 4584342 1280

Júniusi beszélgetésünkben (itt tudod – akár újra – elolvasni: https://mshortensia.com/nyar-tipus-1-resz/) már elkezdtünk ismerkedni ezzel az évszaktípussal, megtudhattuk, hogy a Nyár típus színei világosak, hidegek és törtek. VILÁGOSAK, azaz fehérrel kevertek, HIDEGEK, vagyis kékkel kevertek, és TÖRTEK, tehát szürkével kevert, fátyolos színek.

  • Ha jól tudom, minden évszaktípust tovább bonthatunk altípusokra, így van ez a Nyárnál is?

Igen, így. Ez azt jelenti, hogy a fenti tulajdonságok közül egy-egy, altípustól függően mindig dominánsabb a másik kettőhöz képest. HIDEG Nyár esetén a leghidegebb, legtöbb kéket tartalmazó, LÁGY Nyár esetén a legszürkésebb, legfátyolosabb, VILÁGOS Nyár esetén a legvilágosabb, legtöbb fehérrel derített árnyalatok dominálnak a palettán.

Az altípust sokszor nem könnyű meghatározni, illetve nem szabad elfelejtenünk, hogy hiába tudjuk az altípusunkat, ha alig-alig találunk a megvásárolható/elérhető darabok között olyan színárnyalatokat az üzletekben, amik az adott altípusra jellemzőek, így akár kalitkának vagy börtönnek is megélhetjük a színtípusunkat, és csalódás érhet bennünket, amiért nem sikerül a megfelelő színezetű ruhadarabokkal feltölteni a ruhatárunkat. Éppen ezért, én nem szoktam annyira ragaszkodni az altípus meghatározásához, sokkal inkább ahhoz a 3-5 színhez, ami igazán emel minket, mert így legalább van egyfajta szabadságunk az árnyalatok választásában, érvényesülhet például a saját színprefenciánk adott évszaktípuson belül. Én már mielőtt tudtam volna, hogy Nyár vagyok, imádtam a fáradt vagy antik/vintage rózsaszínnek nevezett árnyalatot, illetve a mályvaszínt, ami a rózsaszín és a lila keveréke. Külön Pinterest gyűjtésem van ezekre a színekre (a Pinterest egyébként egy aranybánya, minden IS van rajta, az én táblámat itt találod: https://hu.pinterest.com/gubancolo/mauve/),

Screenshot 2023 07 02 at 14 59 47 Pinterest

és mindig nagyon örülök, ha találok ilyen ruhadarabot, kiegészítőt, cipőt, egyszerűen bármit, mert annyira jó ránézni erre a színre, annyira kedvelem és nem tudom megunni. Bár a lelkemben nem vagyok egy igazán nőies, romantikus alkat (ami a Lágy Nyarak, és ennek a színárnyalatnak az általánosan hozzákapcsolt tulajdonsága), mégis, nagyon közel van hozzám ez az egyszerre hűvös, finom, elegáns hatást keltő – számomra – csoda szín, úgyhogy boldogan viselem, de valószínűleg így lenne ez akkor is, ha egy kékszemű, sötét hajú Hideg Nyár lennék.

  • Milyenek a Nyarak egyéb színárnyalatai, amelyek számukra előnyösek?

A másik joker színe a Nyaraknak a lila, ami a piros és a kék keveréséből jön létre. A Nyaraknál természetesen többet kell keverni a kékből ahhoz, hogy a természetes színeikkel igazán harmonikus legyen az adott színárnyalat. Sokan nem szeretik, mert társul hozzá sokszor egy negatív, ítélkező hiedelem, ha nők viselik (a szüfrazsettek, a nőmozgalmak színeként híresült el), de én mindenkit arra biztatok, hogyha egyébként tetszik neki ez a szín, akkor hajrá, és „break the rules”, vagyis hágjuk át a szabályokat, mert a lila a nemesség, az elegancia, a méltóság, a kreativitás és a spiritualitás jellemző színe, és ezek a tulajdonságok nemcsak a férfiakra jellemzőek kizárólagosan, még ha a patriarchális társadalmi berendezkedésünk ezt akarja belénk sulykolni, akkor sem.

5 kep FB IMG 1686675659179 1

Pirosaik az érett meggy, cseresznye, a málna árnyalatai, illetve a lédús görögdinnye pirosa, kékjeik lilásak, ezüstösek, mint a levendulakék és a nyári ég kékje, a világos babakék, az acélkék. A szürke ötven árnyalata is az övék (de ne legyen benne semmi sárga, mert akkor az már az Ősz színe lesz inkább), s a legfontosabb, amiről már tudható, hogy a vesszőparipám: a feketét ők is hagyják meg inkább a Teleknek, mert egy Nyárnak egyszerűen túl sötét, gyászos és komor! (Én is hordtam feketét, sokat, sokáig, tudom, milyen nehéz elhagyni, de egy fellélegzés, egy fényességérzés fogja kísérni, ha kiiktatjuk a mindennapi viseletből. Én meghagytam egy-egy szettet, melegebb és hidegebb időjárásra készülve, és csak akkor fogom viselni őket, amikor annak ideje van a mi kultúránkban: gyászban.)

6 kep FB IMG 1686628669341

  • Külső megjelenést tekintve mikor gyanakodhatunk arra, hogy vélhetően az évszak képviselőjével állunk szemben?

Biztos választ csak a színkendőzés adhat, de ha az illető bőre világos, kékes-hamvas, rózsaszínes, ha a szeme is a világos-közepes tartományban van (az írisz lehet kék, zöld, szürke, barna is, elég gyakran több színt is láthatunk benne, azaz nem homogén színű és szinte összeolvad a fehérjével), a haj természetes színe pedig hamvasszőke, hamvasbarna, akkor – legalábbis első pillantásra – lehet gyanús ez az évszaktípus.

7 kep

  • Milyen általános javaslatokat tennél az öltözetükre vonatkozóan?

Az asszociáció adott évszakra mindig sokat segít: a Nyár esetében beugranak az impresszionista festészet mindenki által ismert alkotásai: egy Monet kép például. Vagy egy akvarell technikával festett kép. Milyenek a színei egy ilyen képnek? Finom, puha, lágy, kissé füstös, visszafogottabb, egymásba folyó színek vannak előttünk, ugye? Pont ilyen egy Nyár típus öltözete is.

8 kep Szandavari Emese 357137150 653581816797828 3021141256103318177 n 1

A narancsos, sárgás, barnás tónusokat, a drámaiságot, az élénkséget lehetőleg kerülje, stílusát tekintve a klasszikus stílus unalmas, a sportos pedig túl kemény a számára. Egy tipikus Nyárral kapcsolatban sokszor az az érzésünk, hogy forog, pörög, repül, száll, ezért a könnyed vonalvezetésű ruhák állnak jól neki. Az ő legkedvesebb anyaga a farmer, nyáron a len, azaz a finoman strukturált szövetek, és a könnyű kötött/horgolt darabok öltöztetik igazán. A ruháinak a mintái egymásba folynak, akár egy akvarell festményen, a selyem, a csipke, a puha bársony és gyapjú, a virágmotívumok az ő világa. Táskái, cipői, kiegészítői abszolút nőiesek, finoman sikkesek, harisnyája, ha talál megfelelőt (sajnos nem egyszerű rájuk lelni, ahogy a sminkekben, úgy pl. a harisnyák választékában is több a melegebb árnyalatú), akkor a rózsaszínű, szürkés árnyalatok a jók.

  • Milyen ékszert, illatot ajánlasz nekik?

Nem kérdés, hogy az ezüst, a titán, a platina, a fehérarany ékszerek állnak jól nekik, melyek finoman megmunkáltak, aprólékosan kidolgozottak, ódon hatásúak, az illataik pedig egyszerű, lágy kevert virágillatok, púderesek.

9 kep en nyar szinekben 1
Csilla Nyár színekben

Innen folytatjuk majd a következő alkalommal… Akkor megtudhatjuk majd, hogy milyen személyiség lakozik egy Nyár típusban és milyen színekkel érdemes az otthonát berendezni, hogy ne csak a ruhatára, de a környezete is ugyanazt a harmóniát sugározza, amit Ő maga. Köszönöm Csilla a sok-sok új információt.

Legyen csodás a napotok, hetetek, nyaratok!

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

87 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.