szerelem
12 hónap-12 könyv,  Kihívások

Coco Chanel és a Szerelem illata

12 hónap-12 könyv/ 2 könyv

A Chanel parfüm maga a SZERELEM ILLATA!

Könyv fülszövege:

1919. Párizs.
Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

Az én véleményem a könyvről:

Nem tudom biztosan, hogy van-e reinkarnáció, de az biztos, hogy amint elkezdtem olvasni a regényt, úgy éreztem, mintha ezt én mesélném. Mintha éltem volna abban az időben, azok között a hölgyek között. 
Teljesen magával ragadott, és szinte faltam a sorokat.

De miről is szólt…… Egyszerre szerelemről, a kor történelméről, divatról, Coco életéről, munkásságáról, nagyvonalúságáról, titkokról, barátságról, ármánykodásról, kitartásról és nem utolsó sorban 1920-as évek Párizsáról…. 

Csodálatra méltó az a szenvedélyes munkaszeretete, kitartása Coconak, ahogyan elérte, hogy a kalaposkisasszonyból a párizsi elit által is elismert divatdiktátorrá avanzsált. 
Imádtam azt az alázatot, kitartást, kreativitást, amit képviselt. Bátor, merész, sikeres, cseppet sem megalkuvó személyisége, egyénisége ma is példaértékű lehetne.  
Annak ellenére, hogy simán megvásárolhatta volna egy parfümkészítő által előállított Chanel No.5 képletet, ő inkább beleásta magát a parfümkészítés minden részletébe. A szívillat kitalálásától az üvegcsén keresztül, amibe végül töltötték, egészen a csomagolásig.
Bármennyire is sikeres, elismert NŐ volt, a lelke mélyén mégis mindig szomorúság lakott. Szerelmének “Boy”-nak az elvesztése, kihatott egész további életére. 
Sikerült elérnie ennek a könyvnek, hogy még többet akarjak megtudni Coco Chanel életéről. 
 

Olvass bele: 

“A holdvilág megtört a halkan a partnak ütődő hullámokon, a még égve hagyott lámpák visszatükröződései úszó szentjánosbogarakként táncoltak a sötét vízen. A békák hangos kuruttyolását egy autó hangja szakította meg, amely a parti úton haladt, és fényszórói megvilágították a híd első két ívét. A motorbúgás elhalt, csak a kétéltűek szerelmi éneke maradt.”

“A parfümödet az illata tisztasága teszi különlegessé. Ez nemcsak a Chanel No. 5-re vagy Le Bouquet de Catherine-ra igaz, hanem a petrográdi fehér éjszakákra is.”

” A Saint-Trophime-templom és a hozzá kapcsolódó bencés kolostor minden más épületnél nagyobb hatást gyakorolt Gabrielle-re. Az ég felé törő apátsági templom belsejében a hatalmas oszlopokkal és a kerengő az évszázadok óta koptatott mozaikjaival Aubazine-ra emlékeztette. A hitnek ez a kőbe vésett megjelenítése visszarepítette abba a huszonöt évvel korábbi időbe, amikor a zárda árvaházában nélkülözések közepette kellett élnie. Egyszeriben azt kezdte találgatni, eltűnnének-e végre a múlt árnyai, amelyek újra és újranyomasztják, ha még egyszer szembenézne velük.”

“Gabrielle alig figyelt oda, fejében úgy keringtek a nevek, mint méhek a királynőjük körül. Fájdalmai és a rengeteg vér emléke sokkal jelenlevőbb volt. Meg nem született gyermeke apja Étienne Balsan volt, aki annak idején pillanatnyi habozás nélkül elküldte egy angyalcsinálóhoz.”

Mások véleménye, akik olvasták a könyvet:
“Úgy tűnik, megint sikerült belefutnom egy igazán lebilincselő, olvasmányos könyvbe, amiről megint csak további hosszú sorokon képes lennék elcsacsogni. Michelle Marly nagyon klasszul ragadta meg az életrajzot, hihetetlenül jól kombinálta a valóságot a fiktív elemekkel, mely érzésemet az utószóban még inkább megerősíti. Ebben a szerző kitér, a már a bejegyzésben is említett legenda-vonalra is: vagyis, hogy Chanel életrajza rendre tartalmaz ellentmondásos elemeket, s magyarázatot kapunk arra is, Marly mi alapján igyekezett egy egészet alkotni a mozaikokból.”
 
“Elég alaposan körbejárt szerelmi regény, ami nem mellesleg bemutatja a Chanel No 5-ös keletkezését is. Sajnos Coco életéről csak egy pár évig kapunk bepillantás 1919 és 1922 között. Viszont sok érdekesség és apró titok kiderül a kötetből.
Hogy készül a logója, mi ihlette a parfümöt, hogyan tervezte meg hozzá az üveget?
Akit érdekel maga a divat világa, vagy Chanel munkássága, talál benne olvasnivalót, ám talán a romantika, és a szerelmi viszonyok leírása kicsit fajsúlyosabb benne.”
 
“Mindvégig szerettem olvasni ezt az érzelmekkel, illatokkal, divattal átitatott regényt. Néhol melankolikus, néhol felemelő érzéseket csalt ki belőlem. Furcsa kettős volt ez, de pont ettől volt szép olvasni, megismerni az igazi Coco-t, olvasmányos formában.
A stílusnak, az atmoszférának és a remek karakterábrázolásnak köszönhetően peregtek a lapok az ujjaim alatt. Nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott ez a kicsit életrajzi, kicsit mesébe illő sorsot elbeszélő regény. Remélem egyszer nekem is lesz egy No.5-ösöm, mert aki egyszer megszagolja, azt nem ereszti az emlék, és valahogy ilyen Coco élete is.”
 
Itt tudhatsz meg Coco Chanel életéről többet.
Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story
74 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.