típus
Beszélgettem Csillával,  Csajos Beszélgetések,  Évszakok színei

Nyár típus 3. rész

Ismét (az előző beszélgetéseinket a nyár típusról itt és itt tudjátok újra olvasni) a Nyár évszaktípusról beszélgettünk Csillával, arról faggattam, hogy milyen legyen egy nyárias színvilágú otthon, ha szeretné valaki ott (is) érvényesíteni ennek az évszaktípusnak az árnyalatait, és hogy milyen egy nyár típusú személyiség.

  • Csilla, mit jut eszedbe erről a hónapról? Úgy tudom, különleges a számodra.

Igen, az augusztus, avagy Kisasszony, Nyárutó, Újkenyér hava kiemelkedik a hónapok közül. Picit elfogult vagyok vele szemben, hiszen ez a születési hónapom, ráadásul idén az ötvenedik szülinapomat ünneplem nemsokára.

Ahogyan a hónap egyik neve utal is rá, ugyan még a nyár időszakát éljük, de már kifelé tartunk belőle, egyre korábban érkezik meg az este, csökken a hőmérséklet, azaz közeleg az ősz, ami már a színtanban is a sötétebb, de lágy, elmosódó, ugyanakkor már melegebb árnyalatokat jelenti egy-egy színezeten belül.

3 kep 2

  • Melyik szín kapcsolható a Nyár évszaktípushoz és milyen a lelkialkata egy Nyár típusú embernek?

Az évszakelmélet szerint a Nyár uralkodó színe a KÉK, ez a szín pedig a MELANKOLIKUS lelkialkathoz illik igazán, ha a Tavasz típusnál már emlegetett négy nagy személyiségcsoportot tekintjük.

4 kep

  • Mik a főbb személyiségjegyei a melankolikus alkatnak?

Kirobbanó érzelmek helyett a megfontoltság, az ész embere inkább, szereti és értékeli a rendezett körülményeket, a biztonságot. A nagybetűs gondolkodó, aki folyton elemez, rendszerez, meg akarja érteni a dolgok működését, az okokat, a miérteket. Amit elkezd, azt többnyire – a tökéletességre törekedve – befejezi. Életének legtöbb területén rendszerezett, komoly. Tervszerűen, tudatosan éli az életet, megjelenése is harmonikus.

Mivel a folyamatos elemzés önmagára is igaz, a befelé fordultsága miatt sajnos könnyen lehet képzelt beteg, esetleg depressziós; más típusok sokszor nem is értik, hogy egy ilyen gazdag lelkületű személyiség miért gyötrődik annyit.pexels elizaveta dushechkina 3750715

Érzelmei azért neki is vannak, csak sokkal lassabban jönnek létre, nem kirobbanóak és nem változnak a hangulatával. Ha létrejöttek, akkor nagyon erősek és tartósak, sajnos sokszor a negatív érzések esetében igaz ez, hiába szenved ezek súlya alatt. Nehezen enged közel magához másokat, sokszor évekbe telik, míg megnyílik, csak ekkor derülhet ki róla, hogy milyen mélyen érző személyiség. Sokszor vádolják passzivitással, felróják zárkózottságát, tartózkodását, hűvösségét, ugyanakkor lénye sokszor megnyugtató, higgadt, amivel akaratlanul le tudja csendesíteni a környezetét is. Erőssége a megfontolt döntések meghozásának képessége, az, hogy mindig a legtöbbet/legjobbat akarja kihozni egy helyzetből, szeret és tud egyedül dolgozni, nem igényel túlzott figyelmet, szeret a háttérben maradni. Gyengeségévé válhat, ha mindent túlelemez, túlgondol, ha dolgok negatív oldalára koncentrál a leginkább, de a túlzott maximalizmus, a folytonos önmarcangolás és önhibáztatás is káros lehet.

  • Nézzük most meg, hogy a lakberendezésben hogyan érvényesül ennek az évszaknak a hatása.

Ha arra törekszünk, hogy berendezési tárgyaink, kiegészítőink, a falak színei tartalmazzanak kéket, úgy a helyiségeknek mindig megadjuk ezt a hűvös, hűsítő hatást, ami a nyár sajátja. Tipikusan előforduló szín lehet ilyenkor a finom, fátyolos galambszürke, a fáradt rózsaszín, a palackzöld, az ezüstszürke, a lágy orgona- és levendulalila, kontrasztként a fukszia, a rózsa és a hortenzia színe. Melegséget a finom vaníliasárga alkalmazásával hozhatunk a nyári enteriőrbe.

5 kep

Ha a kéket és a zöldet kombináljuk, akkor egy fiatalos, modern stílust kaphatunk, míg ha például egy jádezöldet ezüsttel, akkor az elegáns és klasszikus stílus felé mozdulhat el a helyiség jellege. A tapéták jó, ha nem túl kontrasztosak, virágosak, ecsetvonásos technikákkal készültek, akvarell hatásúak, egybemosódó mintázatúak.

Egy nyári otthonban a szaniterek fehérek, ezüst vagy fémszínűek, a falak tejfehérek, acélkékek, fáradt rózsaszínek, halványsárgák, a helyiségek mindig világosak, szellősek. A padló lehet ezüstszürke, mentazöld, kékesbézs, a hangsúlyokat a málnapiros, a burgundivörös, a csokoládébarna alkalmazásával adhatjuk meg.

6 kep

A bútorok fája a tölgy, a kőris, a nyír, a kilincsek matt, tompán fénylő krómszínűek, fehérek.

Kerülendőek a nagyon sötét színek, a földszínek, a túl élénk színek, a meleg fémszínek (bronz, arany).

Ha a nyár típuson belül egy nyárvégi, esti kerti séta melankolikus hangulatát akarjuk megidézni otthonunkban, akkor használjunk elmosódó, lágy, fátyolos árnyalatokat; ekkor gondolhatunk a vintage stílusú berendezésre: minden kicsit kopottas, elégikus hangulatot áraszt, csipetnyi romantikával meghintett.

nyar 7 es

Ha pedig a világos nyár jegyeit szeretnénk inkább érezni a helyiségeinkben, akkor halvány arany, bronz becsempészésével közelíthetünk a tavaszi hangulat felé, ekkor egy világos, picit romantikus, picit elegáns enteriőrt kaphatunk.

8 kep

Nagyon szépen köszönöm a magam és az olvasók nevében is ezt a sok-sok információt amit megtanulhattunk tőled az elmúlt néhány beszélgetés alatt a NYÁR SZÍNTÍPUSRÓL. Már várjuk, hogy minél többet megtudhassunk majd az ősz és a tél színtípusokról is. 

Kívánok MINDENKINEK csodás napot, hetet.

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

84 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.