szín
Beszélgettem Csillával,  Csajos Beszélgetések,  Évszakok színei

A Tavasz színtípus (1.rész)

Tél vagy tavasz van? Az az érzésem van napok óta, hogy az időjárásért felelős TÜNDÉRKERESZTANYA vagy szabin van, vagy megfeledkezett arról, hogy már mind meteorológiailag, mind pedig naptárilag TAVASZ VAN!!! Mi viszont Csillával úgy döntöttünk, hogy dacolva a hószállingózással, mégis a Tavaszról fogunk beszélgetni. Mégpedig abból a nézőpontból, hogy mit is jelent ha valaki TAVASZ SZÍNTIPUSÚ, hogyan csoportosíthatjuk a színeket az évszakok elnevezésén kívül, hogy hogyan tudunk úgy harmóniát teremteni a lelkünkben, hogy megváltoztatjuk a gardróbunk színpalettáját.

A beszélgetésünket Csilla egy kis idézettel kezdte, amit szerintem sokunk mosollyal és bólogatással fog “jutalmazni” neki. 

“Te vagy az ajándék, a hozzájárulás és a változás, amit a világ kér. Amikor felhagysz azzal, hogy önmagad kicsivé  teszed, amikor hajlandó vagy tudni, amit tudsz és választani is azt, amikor abbahagyod a kételkedést azzal kapcsolatban, amilyen ajándékot és hozzájárulást hozol a bolygóra a puszta létezéseddel, akkor elkezd a világ megváltozni.”

(Dr. Dain Heer)

0kep

Talán még emlékeztek, hogy az előző beszélgetésünk, amiben általánosságokban volt szó a színekről, a színtanácsadásról, a színtipusokról, egy kérdéssel zártuk. 

  • A színtipusunk az változhat? Vagy ugyanolyan a színpalettánk 20-30-40 évesen?

Erre a kérdésedre válaszul, hogy változhat-e a színtípusunk, vagy életünk végéig ugyanabba az évszaktípusba tartozunk-e, azt tudom mondani, hogy nem „ugrunk át” másik színtípusba soha. Adottságaink velünk születettek, ha vannak is eszközeink mesterséges haj- és szemszín változtatásra, bőrünk árnyalata biztosan nem fog változni. Lehet, hogy ahogy idősödünk, veszítünk természetes ragyogásunkból, amihez hozzákorrigálhatjuk a gardróbunkat, de ez nem fog nagy erőfeszítést igényelni tőlünk, ha már rendelkezünk egy színazonos, egymással jól variálható darabokból álló ruhásszekrénnyel. Számomra pont ez az egyik nagy előnye önazonos színeink felkutatásának: egy életre megkapjuk az irányt, hogy milyen árnyalatú ruhák lesznek a számunkra előnyösek.

Hajunk őszülése az, ami még esetleg elgondolkodtathat bennünket: a meleg típusok aranyló tónusát „üti” az ezüst haj, de én teljesen megértem, ha valaki csak az ’arany harmónia’ kedvéért nem fogja festetni az ősz haját.

  • Mivel tavasz van, mesélj kérlek a tavasz színtípus képviselőiről, milyenek ők?

Sokfélék, de általában világosabb bőrűek, szeműek, és világosabb hajjal rendelkezők, de ez alól lehetnek kivételek. A számukra önazonos színárnyalatok mindig tiszta, friss MELEGek, ÉLÉNKek és VILÁGOSak. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha ők NEM ilyen színeket viselnek arcközelben, akkor azok fáradtabbá, keményebbé, szigorúbbá teszik az arcukat. Ha túl sötét a viselt árnyalat, akkor az legtöbbször öregíti őket, a lágy, elmosódó pasztellszínekben pedig maguk is láthatatlanná válnak.

 

Tavasz1
Vélhetően tavasz színtípusba tartozó hírességek: Nicole Kidman, Jessica Chastain, Amy Adams, Michelle Williams
Nicole Kidman rossz 1
Nicole Kidman számára kevésbé előnyös fekete ruhákban, természetellenes szőke hajjal, nem igazán ragyogtató pasztellszínekben
Nicole Kidman jo 2
Nicole Kidman az őt kiemelő, előnyös hajjal, outfitekben

Nicole Kidman e színtípus legtöbbet hivatkozott képviselője. Főleg a fiatalkori fotóin látszik igazán, hogy valószínűsíthetően tavasz típusnak született, erre utal természetes vörös haja, élénk kék szemei, finom, áttetsző, üde, porcelán finomságú bőre. A másik kollázson viszont olyan képeket gyűjtöttem össze, ahol többször visel feketét a kelleténél (nézzétek a középső képet – jó példája annak, hogy el kéne már felejteni azt az általános szabályt, hogy a ‘fekete slankít’, meg hogy ‘mindenkinek kell egy kis fekete’, mert egyáltalán nem mutat jól például egy tavasz színtípuson sem), és egyéb melléfogásokkal is találkozhatunk a külsejét érintően, ami érthetetlen, tekintve, hogy egy hírességről van szó, akinél igazán nem kellene gondot okozzon a harmonikus megjelenés megteremtése, attól eltekintve persze, ha egy szerep kedvéért változtatnak a külsején.

  • Mit jelentenek ezek a fogalmak? Talán értjük a különbséget az élénk-tört, még inkább a világos-sötét között, de mit jelent az, hogy meleg egy szín, és mit, ha hideg?

Azt, hogy milyen érzetet kelt bennünk az adott szín. Úgy is értelmezhető, hogy két teljesen más színt hasonlítunk össze, például a pirosat a kékkel – valahogy belénk kódolódott az idők során, hogy a piros a meleg, a kék a hideg szín. Úgy is megközelíthetjük, hogy a pirosnak a két vagy több árnyalatát vetjük össze egymással. Általánosságban elmondható, hogy amelyik pirosban látjuk megjelenni vagy érzékeljük a sárga színt, az a meleg(ebb) piros, s amelyik inkább kékesebb, szürkésebb árnyalatú piros, az lesz a hideg(ebb) árnyalatú piros. A színtanácsadás folyamatában ez utóbbival foglalkozunk: több piros, sárga, kék, stb. árnyalatú színkendő segítségével vizsgáljuk meg, hogy adott szín melyik árnyalatában tűnünk a legharmonikusabbnak.

Tavasz2
A tavasz színtípus színkendőinek egy csoportja
  • Mi történik, ha valakiről kiderül, hogy ebbe a típusba tartozik, de azokat az árnyalatokat, amelyeket a színkendőzés hozott neki, hogy előnyösek a számára, nem kedveli, netán teljesen elutasítja, illetve az eddigi ruhatárában soha nem fordultak elő?

Minden egyéni választás és döntés kérdése, semmi sem kötelező. Mi, tanácsadók meg tudjuk mutatni egy sokdarabos színkendőkészlet segítségével, hogy mely színárnyalatok harmonizálnak a bőrszínnel, a szemszínnel, a hajszínnel a leginkább (fontos, hogy összhatást nézünk, nem pedig ezeket egyenként), de nem tudjuk garantálni például, hogy a kendőzés után azokat az árnyalatokat megtalálja-e az illető az üzletekben a ruhadarabok esetében is, és nem tudunk azon sem változtatni, hogy valaki mit érez adott árnyalattal, színnel kapcsolatban. Az, hogy szeretünk-e egy színt, vagy esetleg utálunk, sokszor olyan mélyen, és tudattalanul ég belénk, hogy azt semmilyen tanácsadó nem tudja befolyásolni, ha ezer színkendőt rak elénk, azzal sem. Rajtunk áll, hogy mit kezdünk a tanácsadáson szerzett színes tudással: élünk-e vele, alkalmazzuk-e a gyakorlatban, vagy sem, mert a színprefenciáink (tetszik-e adott szín vagy sem), a színasszociációink (melyek az emberiség kollektív színélményén vagy az egyéni életünk tapasztalatain alapulnak) adottak, azokon „fejben” csak mi tudunk túllépni.

 

Tavasz3
Emma Stone a tavasz színtípusnak megfelelő árnyalatokban (ruha, smink, hajszín)
  • A fentieket figyelembe véve, milyen tanácsot adnál egy olyan tavasz típusnak, aki (egyelőre) nem tud megválni az eddig viselt hideg színektől?

A típuson belül lehet olyan az illető, hogy neki „szabály szerint” egyáltalán nincs átjárása a hideg színek felé, csakis a tiszta, meleg árnyalatok állnak jól, ez az ún. meleg tavasz típus. Neki számolnia kell azzal, hogy felvehet ugyan hideg színeket, mert nem tiltott semmi sem, csak éppen azok számára teljesen előnytelenek lesznek, de azt ki szeretné? Ez egy kicsit pszichológia is: én úgy gondolom, akkor érezzük magunkat a legjobban, ha önmagunkkal a legazonosabbak vagyunk, ha azt érezzük, hogy kihoztuk magunkból a legjobbat, ha harmóniát sugárzunk, mind a külvilág, mind önmagunk felé. Ezért érdemes törekedni szerintem arra, hogy minél hamarabb kezdjünk el barátkozni a színeinkkel, ha máshogy nem, akkor például egy színhelyes kendő formájában, ami azért praktikus, mert arcközelben van, tehát azonnal láthatjuk mi is és a környezetünk is, hogy milyen hatást vált ki a kinézetünkkel kapcsolatban, de le is vehetjük, ha még mindig nem érezzük komfortosnak.

  • Mi van akkor, ha valaki túl élénknek, túl harsogónak érzi a tavasz színeit?

Lehet, hogy néhány színárnyalat jól működik a meleg, de törtebb, azaz az őszi színek közül is, de az élénkségről nem érdemes lemondani, ha egyszer valakit az emel, az ragyogtat. Ha smink, akkor ugyanúgy a meleg, élénk palettáról érdemes válogatni, de ha az túl sok lenne, akkor szintén a kevésbé élénk, de meleg, törtebb árnyalatok közül célszerű választani.

Ha pedig valakinek nagyon kell ez a meleg élénkség a színekben, az viselhet több ilyen árnyalatot is egyszerre, egyáltalán nem lesz papagájos az összhatás. Ő akkor valószínűleg, a típuson belül, az élénk tavasz képviselője.

Tavasz4

  • Mi a helyzet akkor, ha valaki fizikai adottságait tekintve minden értelemben nagyon világos összhatást kelt? Övé a legszőkébb haj, a bőre is nagyon világos, a szeme a legvilágosabb kék/zöld az egész világon?

Akinek a tónusaiban a világosság dominál, ott nagy felületen a meleg, világos színárnyalatok a javasoltak, egy-egy élénkebb színű kiegészítővel (ékszer, szemüveg, rúzs, táska, kendő, cipő); a túl sötét színeket, pláne a feketét, de a sötétkéket, sötétbarnát is, érdemes elkerülni a szettek kialakításakor. Mivel a világos tavasz altípus képviselőinek a hajszíne születetten a legvilágosabb a típuson belül, ezért ők rá tudnak erősíteni a szín- és azon belül az altípusra azzal, hogy visszavilágosítják és visszaadják a meleg, aranyszínű fényét a hajuknak, ha az esetleg időközben besötétedett vagy éppen kifakult.

  • Férfiak esetében is megállapítható a színtípus?

Hogyne, sőt, sokszor az ő esetükben még könnyebb is a színelemzés, hiszen kevesebb átalakítással élnek a külsejüket illetően és jobban megmaradnak a természetes árnyalataik, vonásaik, kontúrjaik. Nem is gondolnánk, de például egy jóval határozottabb, erősebb formát eredményező szemöldökkorrekció, vagy egy tetovált szemhéjtusvonal egészen más karaktert tud adni az arcnak, ami nehézkesebbé teszi az elemzést, hiszen nem olyan egyszerű elképzelni az eredeti, természetadta vonásokat, kontúrokat; nem feltétlenül tudunk elvonatkoztatni attól, amit a valóságban látunk a tükörben.  

Tavasz5

Én: Ezek nagyon “izgalmas dolgok”…. Rengeteg kérdésem van még a Tavasz színtipusú hölgyekkel kapcsolatosan. Vajon a személyiségük is más??? A lakberendezésükben is “kell”, hogy alkalmazzák a színeiket? Milyen ékszert, kiegészítőt, sminket viseljenek??? Esetleg mutatnál nekünk a következő alkalommal olyan fotókat, amin valaki nem a saját színtipusának megfelelő színben van felöltözve, hogy lássuk hogy mit is jelent ez? Már alig várom a következő beszélgetésünket. 

Ha Ti is szeretnétek kérdezni Csillától megtehetitek itt, vagy a facebookos oldalon. 

Kívánok Minden Kedves Olvasómnak Csodás Napokat!!

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

88 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.