ősz
Beszélgettem Csillával,  Csajos Beszélgetések,  Évszakok színei

Ősz színtípus 3. rész

Lassan eltelik ez az év is; későn világosodik, korán alkonyodik, zord, szürke hideg teszi a kintlétet kellemetlenebbé, ezért jó behúzódni egy olyan kellemes meleget árasztó zugba, mint amilyennek egy Ősz típusú otthont is elképzelünk. Fontos a belső tűz, akár a tényleges meleget és fényt adóra gondolunk, akár a saját tüzünkre, ami, ha esetleg az Ősz személyiségtípusba tartozunk, akkor egy nyugalmasan égő, állandó intenzitású tüzet jelent.

1 kep

 

  • Milyen jellemzői vannak ennek a személyiségtípusnak, ami, ha jól gondolom, a flegmatikus megnevezést kapta.

Kiegyensúlyozott, megállapodott kedélyű ember benyomását kelti. Sokszor lehet kicsit hűvös, befelé forduló és távolságtartó, ekkor egy kékes árnyalatot tudunk hozzákapcsolni és olyan nyárias tartózkodást érzékelhetünk (vagyis nem vagyunk messze a Nyárhoz kapcsolt melankolikus alkattól), míg ha ugyanez sárgás színezetű, akkor egy barátságos, biztonságot árasztó, kedves nyugalmasságról beszélhetünk. 

Érzelmeiben visszafogott, kevéssé lelkesedik, kevéssé bánkódik dolgokon. A többi típus szerint a flegmatikus túlságosan földhözragadt, a melankolikushoz hasonlóan képes külső megfigyelő maradni a világ dolgait illetően, viszont míg a melankolikust aggódással tölti el, amit lát, addig a flegmatikus nyugalmát nehezen lehet megzavarni és képes ábrándozni tovább. Nincs kapkodás, nincs idegeskedés. Ami az érdeklődését felkelti, azzal képes elmélyülten foglalkozni, és ez lehet valamiféle extrém dolog is, csak ő sosem veri nagydobra, hogyha van az életében egy ilyen, viszont ha van, akkor az átlagembert meghaladóan tudja űzni azt, akár a megszállottságig is. 

Nem véletlen, hogy sokszor megtaláljuk közöttük az extrém sportolókat, a világűr kutatóit, vagy a híres gyűjtőket. Sokszor a gondolataiba mélyed, ezért jó hallgatóságnak tűnhet (az kérdés, hogy mennyit hall meg abból, amit mondanak neki), jól viseli a magányt, mert ha nincsenek éppen körülötte, ő akkor is el tud molyolni a kedvenc tevékenységeivel időtlen időkig.

2 kep

  • És milyen egy Ősz típusú otthon?

Az őszi természet színpompája köszön vissza egy ilyen enteriőrben. Az őszi termések színei, mint az alma vöröse, a gombák ezerszínű barnája, a száradó gabona, a sárguló//vörösödő/barnuló levelek sokszínű árnyalata a ferdén beeső nap arany fényében – mintha ez a hangulat fogadna bennünket egy ilyen belső térben is.

3 kep

  • Mi az Őszhöz kapcsolt alapszín?

A vörös. Ezt egészíthetjük ki aztán a fehér, kék, zöld, lila, rózsaszín különböző árnyalataival: pezsgőszínnel, petrolkékkel, szederlilával, mélybordóval, lazac- vagy őszibarackszínnel például. Jól működik az okkersárga a szederlilával, a petrolkék a rozsdavörössel, a téglavörös az olívazölddel, de akár a fenyő- vagy haragoszölddel is.

4 kep

  • Milyenek a szaniterek, a fémes dolgok egy ilyen lakásban?

Fémeik sárgásak, vörösesek. Ha a fürdőszoba kerül őszies hangulatú kialakításra, akkor az szinte egy budoárhoz is hasonlítható: zöldes-kékes csempékkel, falakkal, egy díszes aranyszegélyű tükörrel, bronz csillárral, vagy esetleg gyertyatartós kialakítás lámpákkal, vörösarany fa bútorokkal, elegáns ekrü törölközőkkel érhetünk el buja, barokkos hatást.

A konyhában a rézedények sárgája, a nappaliban a bronz-, réz-, vagy aranyfényű karnis, az ajtókilincsek, gombok, fogantyúk – mind-mind ilyen melegfényűek.

  • Milyen lakberendezési stílus jöhet szóba egy Ősz otthonban?

El lehet menni a retró, az antik luxus, a barokk irányába is, de ezek az őszi árnyalatok illenek egy modernebb stílushoz is. Érdemes előre eldönteni, hogy a zöldes-kékes színekkel szeretnénk-e inkább operálni, vagy maradunk a sárgás-vöröses alaptónusnál. Az első komolyabb, kimértebb hatású lehet, míg a második barátságosabb, kuckósabb, játékosabb. Mindkettőhöz társíthatjuk a földszíneket, melyek lágyítják mindkét enteriőr hangulatát. Ugyanígy a természetes anyagok használatával is ezt érhetjük el: vessző, nád, bambusz, gyékény, szárított virágok. Nagy szerepe van a lakástextileknek is, amikkel fokozhatjuk a hangulatot: sok díszpárna, szőnyegek, plédek, takarók. A bársony, mint a textilek anyaga szintén jó választás, mert nagyon jól adja vissza ezeket az élettel teli, buja, meleg és pompás őszi árnyalatokat ennek az anyagnak a textúrája.5 kep

Még több részletet megtudhattok egyébként Lehoczky Léna lakberendező videóiból, aki előszeretettel alkalmazza a színelméletet egy-egy design kialakításakor; a fenti három kollázs kép az ő nevéhez köthető.

Én is Lehoczky Léna “útmutatása” alapján festettem át az otthonom több helyiségét is. 

Köszönöm Csilla a mai beszélgetésünket is. 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

78 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.