botanikus
Országhatáron belül,  Pest megye

Arborétum vagy Botanikus kert?

Kirándulás a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben.
 

A biológia az egyik kedvenc tantárgyam volt a suliban. Nem is annyira a tantárgy, mint inkább a tanár személyisége volt olyan, hogy jó volt hallgatni, közelében lenni. Nem volt fensőbb rendű, lekezelő, nem élt vissza a hatalmával, egyszerűen csak TANÍTOTT bennünket. Mindezt a legnagyobb szeretettel, odaadással. Ő mondta mindig, hogy nem szégyen, ha nem tudunk valamit, AKKOR NÉZZÜNK UTÁNA! 

Amikor a múlt hét végén elmentünk egy rövidke kirándulásra Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe, a bejáratnál az a kérdés merült fel bennem, hogy vajon mi a különbség az arborétum és a botanikus kert között. Bevallom, hogy nem tudtam a választ, ezért miután hazaértünk, rákerestem a Wikipedián. 

Botanikus kert:

botanikus kert, magyar nevén füvészkert olyan szabadtéri vagy részben üvegházi növénygyűjtemény, amelyben a növényeket oktató, tudományos és/vagy ismeretterjesztő céllal, különféle szempontok (földrajzi elterjedés, genetikai rokonság, életmód stb.) szerint csoportosítva mutatják be.

A világ első botanikus kertje (1309) a salernoi volt.

A második botanikus kertet (1333) is Itáliában, Velencében hozták létre.

Magyarországon az első ilyen jellegű, élő növénygyűjtemény a pozsonyi érsekkert volt.

Oktatási céllal hazánkban először a Nagyszombati Egyetem mellett alakítottak ki füvészkertet, és azt 1777-ben az egyetemmel együtt BudáraKrisztinavárosba költöztették. Onnan telepítették át:

  • 1784-ben Pestre, a Hatvani utcába,
  • 1809-ben a Múzeum körútra,
  • 1847-ben mai helyére, az Illés utcába, az egykori Festetics-kertbe.
Arborétum:

A botanikus kert fás szárú növények bemutatására szakosodott fajtája az arborétum. Az egyik legszebb arborétum, ahol eddig jártam, az a Desedai Arborétum volt. Itt olvashatsz is róla. A Gödöllőn található arborétumot is bejártuk már keresztben és hosszában is. Az egyik legjobb dolog az arborétumokban, hogy kutyát is be lehet vinni. Legalábbis abban a kettőben, amiben eddig jártunk, be lehetett. 

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert
Jó néhány alkalommal amikor Vácra mentünk és elhajtottunk a botanikus kert mellett, mindig megjegyeztem, hogy valamikor EL KELLENE JÖNNI IDE! Ez a valamikor, a múlt szombaton, egy szép, ámde fagyos januári napon jött el. 
Igyekeztem elkészülni az ebéddel, hogy minél előbb el tudjunk indulni, hiszen télen hamar lemegy a nap, és onnantól már dermesztővé válik a hideg. 
 
Megközelítése:

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert 

Címe: Vácrátót, Alkotmány út 2-4, 2163
 

Útvonalterv Gödöllőről: Gödöllő, Szada, Veresegyház, Őrbottyán, Vácrátót. 16.5 km mindösszesen.

Útvonalterv Budapestről: 45.6 km, 37 perc, Itt lehet megnézni a pontos tervet.

Nyitvatartás:

Szabadtéri gyűjtemények:
március 1. – november 1. minden nap: 8:00 – 18:00
november 2. – február 28. minden nap: 8:00 – 16:00

Beltéri Kiállítóterek:
március 1. – november 1.: 8:30-17:30 Hétfőnként az üvegházak növényvédelmi okokból zárva tartanak!
november 2.-február 28.:
8:30-15:30 Hétfőnként az üvegházak növényvédelmi okokból zárva tartanak!

A kert látogatásához védettségi igazolványra nincs szükség.

Jegyárak

egy csomó féle lehetőség van, így inkább csak belinkelem nektek.

Séta a kertben:
Önállóan is bejárhatjuk a saját ütemünkbe az egész botanikus kertet aszerint, hogy ép merre látunk meg valamit, ami felkelti az érdeklődésünket.

Illetve van egy olyan lehetőség is, hogy a botanikus kert által ajánlott különféle tematikus útvonalakon barangolunk, amik úgy vannak csoportosítva, hogy az mennyi időt vesz igénybe. Ilyenek pl.: A hónap növényei(1200-1800m), A Biblia növényei (1500 m), Botanikai tanséta (1650 m), és még néhány. Ezekhez vannak kiadványok, térképek. 

Itt tudod megnézni a sétákat, egy rövid leírással és út hosszúsággal. 
Végül vannak a vezetett séták: amiről itt találsz infót.

Egy dolog azonnal feltűnt ahogyan oda értünk, a botanikuskert méretéhez és kedveltségéhez képest, nagyon pici a parkoló, alig fér el pár autó. A pénztáros hölgy nagyon kedves, mosolygós, segítőkész. 

 A kert története:
 Séta közben, kis információs táblákon olvashatunk a kert történetéről, kialakulásáról. A Nemzeti Botanikus Kert az ország leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye, így hazánk legjelentősebb botanikus kertje, amely 2013 elején nyerte el a kiemelkedő rangot mutató „nemzeti” jelzőt. Korábban Vácrátóti Botanikus Kert néven volt ismert. Szervezetileg az Ökológiai és Botanikai Intézet része, amellyel ikertestvérként működik együtt Vácrátóton az alapítás (1952) óta. 

IMG 20220109 140308 e1642351284522IMG 20220109 140317 e1642351324303

Alig, hogy beléptünk, máris egy érdekességre leltünk. A BERKENYEHÁZRA.

IMG 20220109 135218 

Mi is ez?

Berkenyeház 2022-től télen is nyitva tartó kiállítás. Az ide betérők megismerkedhetnek a botanikus kertek szerepével, betekinthetnek a Magbank rejtelmeibe. A kiállítás rávilágít a biológiai sokféleség szerepére életünkben és megőrzésének jelentőségére. Felnőttek és gyereket egyaránt találnak itt érdekességeket. IMG 20220109 135229 1

Az idő rövidsége miatt ide mi nem mentünk be, inkább a kertből szerettünk volna többet látni. 

IMG 20220109 135248

A Berkenyeházzal szemben ezen a széles, macskaköves úton indultunk el felfedezni a botanikus kertet. Mindig arra mentünk, amerre ép láttam valamit, amit szerettem volna lefotózni. 

Már messziről megláttam egy hatalmas térképet, amit megörökítve, nagyjából mindig tudtam kb. merre járunk. 

IMG 20220109 135402

Elég csípős hideg idő volt, így sehol sem álltunk meg sokáig, inkább mindig mozgásban voltunk. 

A fiúk nevetgéltek, viháncoltak, beszélgettek, én pedig ámuldoztam és fotóztam

A tó mellet álló női alak, aki hegedűt tart a kezében, megihlette a fiúkat. Nézték, nézték majd így szóltak: -“Mami, észrevetted, hogy a Nő alakja, pont olyan, mint a hegedűé, amit a kezében tart?” Néztem, néztem, majd rá kellett bólintsak, hogy valóban. IMG 20220109 141057

A Nagy-rét

A kastély teraszáról elénk tárul a tájképi kertek egyik jellegzetes, elmaradhatatlan eleme, a széles tisztás, a Nagy-rét, amely vizuálisan is tágítja a kert szerkezetét. Ugyanilyen hatású a mögötte fekvő Nagy-tó víztükre és a még távolabb a dombra futó széles nyiladék. Az ilyen tisztásokat hajdani tervezőik változatos fákkal szegélyezték, így évszázados fák koronája alól szemlélhetjük a hosszan kinyíló teret.

IMG 20220109 135658

Nyolc állomásból álló mese tansétával várják a gyerekeket a vácrátóti botanikus kertben, a növények mesebirodalmában.

A gyerekek egy-egy növény – például a cukorjuhar, a nárcisz, a bambusz, a nyírfa vagy a fűz – mellett rövid történetet találnak.

A mesék révén megismerhetik többek között a bambuszban talált lány történetét, megtudhatják, hogy mi a lustaság átka, mi történt az ifjú Narkisszosszal, amikor meglátta magát a víztükörben.

A meséket követő ismertetőkből a nagyobbak azt is megtanulhatják például, hogy a bambuszok többsége életében csak egyszer virágzik, hogy a cukorjuhar levele szerepel Kanada címerében és hogy a közönséges nyírfa sem közönséges növény, kérgét az első világháború idején a katonák tábori levelezőlapnak használták.

A történeteket a Nemzeti Botanikus Kert kurátora, Fráter Erzsébet által írt két könyvből, az Erzsébet királyné esete a rozmaringgal és a Mesés növények, növényes mesék című mesekönyvekből válogatták, amelyek különböző földrészek népeinek növényes mondáit, mítoszait, anekdotáit dolgozza fel.

Filmek színhelyéül is szolgált a botanikus kert. 

Itt forgatták többek között az 1977-ben bemutatott Abigél egyes részeit, amelyben a Matula Leánynevelő Intézet kertjévé vált a környék, és az 1973-es A palacsintás király jeleneteit is. De A Pál utcai fiúk híres füvészkerti kültéri jeleneteit is ez a csodás helyszín tette igazán emlékezetessé, melyet 1969-ben mutattak be a nézőknek. Az arborétum biztosította a hátteret az 1939-es Halálos tavasz egyes részeihez, illetve az 1980-as Psyché különleges, álomszerű felvételeihez.

Műrom

Mielőtt a botanikus kertbe indultunk, megnéztem néhány fotót róla. Nagyon vártam, hogy megpillantsam az épített romot. Az ilyen helyek, valahogyan visszarepítenek az időben és én simán oda tudom magam képzelni, amikor még ilyen várakban, kastélyokban éltek a hercegnők, amikből mára már csak rom maradt. Persze ez nem ilyen rom, de akkor is.

Az Iker-tavak és a patak ölelésében, évszázados fák rejtekében áll az elmúlást megidéző, gótikus stílusú műrom. Azt hihetnénk, időtlen idők óta áll itt, és aprózzák lassan a századok, pedig a kastélykert szinte legutolsó elemeként készült el 1904-ben. Eleve romnak épült, mint az a tájképi kertek korszakában teljesen természetes volt. Magyarországon is több neves kastélykertet díszített műrom, az egyik a híres tatai angolpark. A rom, mint kertművészeti elem már korábban is jelen volt az itáliai kertekben, de a XVIII. században új értelmezést és nagy figyelmet kapott.

Ahogyan sétáltunk tovább, erős csobogásra lettünk figyelmesek. És lám-lám, mire bukkantunk. Jó-jó tudom, nem egy Niagara-vízesés, de én imádtam.

Rábukkantunk a helyre, ahol Jancsi és Juliska raboskodott, legalábbis azUramnak ez jutott eszébe, amikor megláttuk a régi Vizimalom épületét. 

A legfeltűnőbb kerti stíluselem a Vízimalom, amely sohasem őrölt gabonát, se nem fűrészelt, se más munkát nem végzett, csupán dísznek, kerti pihenőhelynek készült az 1890-es években. Eredetileg nádtető borította, jelenleg egy vele egykorú épület bontott cserepe fedi. Megfelelő vízjárás esetén ma is komótosan vagy szaporábban forog nagy kereke. Átellenben egy sziklaalagút vezet ki egy tóparti hangulatos padhoz, ahonnan a Sziklás-tó vizét és környezetét szemlélhetjük.

A Vizimalomtól pár lépésre nagyon érdekes dologra bukkantunk. A fiúk fantáziáját ismét megmozgatta rendesen….

 

Még ilyenkor télen is nagyon hangulatos az egész kert, a kanyargós kis ösvényeivel, a klasszul elhelyezett padokkal, az ismertető tábláival, a víz felszínén visszatükröződő fákkal és megannyi apró csodával.

Egy kellemes hétvégi sétához, az év bármely szakaszában csak ajánlani tudom a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet. 

Jó szórakozást hozzá!

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

92 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.