pexels cottonbro studio 8443644 1 e1710656404528
gondolataim

1090-óta játszák ezt a játékot Európában.

Gondolom a cím alapján kevesen tudjátok kitalálni, hogy vajon mi lehet ez a játék, ami már oly rég óta hódít Európában. A mi családunkba is időről időre fellángol a játék iránti érdeklődés, majd ahogyan jön, úgy megy is. 

Néhány érdekesség mielőtt elárulom, hogy mi is ez a játék.
  • A világon 600 000 000 ember tudja játszani.
  • A második könyv, ami nyomtatásban megjelent Angliában, erről a játékról szólt
  • A legfiatalabb mester ebben a játékban, Jordy Mont-Reynaud volt 1994-ben 10 év, 7 hónappal.
  • Albert Einstein jó barátja volt a világbajnok Emanuel Lasker-nek.
  • Ez a játék fejleszti a gondolkodást is.
  • Létezik ennek a játéknak egy bekötött szemmel játszott változata is, ahol a játék szemmel követése nélkül, csak az ellenfél szóban ismertetett lépése alapján, kell meghozni a döntéseket a lépésekről. 1960-ban Flesch János 52 ellenféllel játszott egyszerre bekötött szemmel, s ezek közül 31-ben diadalmaskodott is.
  • Az első s… automata már a 18. században megjelent, a Töröknek hívták. Valójában nem is gép volt, mert a mechanikus alkatrészein keresztül az automata belsejében gubbasztó ember hozta meg a döntéseket és irányította a lépéseket.

Gondolom már kapizsgáljátok, hogy mi is ez a JÁTÉK… Ha kimondok egy nevet biztos, hogy azonnal tudni fogjátok mi is ez a játék.

chess g548f78b6c 1280

  • Magyarország büszkeségei, a Polgár-lányok (Judit, Zsuzsa és Zsófia) jelentős eredményeket értek el sakkpályafutásuk alatt. Polgár Judit hétszer kapott női sakk Oscar-díjat, köztük azt is, mellyel az évszázad női sakkozójának választották.

    További magyar sakkhírességek a teljesség igénye nélkül: Lékó Péter, Rapport Richárd, Almási Zoltán és Berkes Ferenc

Még néhány érdekesség a SAKK-ról
  •  Van elméleti hossza a sakkjátszmáknak, ez a tudósok szerint 5949 lépés.
  • A lépések nyolc különböző változatában lehet mattot adni két lépésben.
  • Három-három lépés után már több mint 9 millió elrendezés lehetséges a sakktáblán.
  • 1918-ben a fogságba esett Ossip Bernstein sakknagymester megúszta a kivégzést, amikor egy orosz tiszt felajánlotta neki, hogy szabadon engedi, ha legyőzi sakkban.
  • Brit sakkmesterek is részt vettek a II. világháború során a német Enigma-kódok megfejtésében.Enigma
  • A német Dr. Emanuel Laskernek közel 27 évig sikerült megőrizni a sakk világbajnoki címét.
  • A legfiatalabb világbajnok Garri Kaszparov, aki 22 éves és 210 napos korában érte el ezt a kimagasló eredményt.
  • 1999-ben Garry Kaszparov 4 hónapig tartó játszmában legyőzte 62 lépésben a “világot”. A játszma úgy zajlott, hogy interneten lehetett szavazni, mi legyen a következő lépés a sakkvilágbajnok ellen.
  • Az 1969-es junior sakkvilágbajnokság B-döntőjében egészen a 94. lépésig kellett várni az első ütésre.
  • A híres, tragikus sorsú színész, Heath Ledger fiatalkori szenvedélye volt a sakk: 10 évesen Nyugat-Ausztrália junior bajnokságának nyertese volt.
  • A hivatalos sakkmérkőzések elején kábítószerteszten kell átesniük a játékosoknak.
  • A statisztikák szerint a fehér bábukkal indulni előny. A megfigyelt játszmák 53-55%-át a kezdő játékos nyerte.pexels pavel danilyuk 8438957
  • Ronald Reagan-ról, az USA 40. elnökéről is neveztek el sakkmegnyitást. A sakk-matt (checkmate) kifejezés a perzsáktól származik és azt jelenti: “a király meghalt”.
  • A leghosszabb hivatalos sakkjátszma 269 lépésig tartott, 1989-ben Nikolic és Arsovic között.
chess ge0bd78c24 1280

Számodra mit jelent a sakk, ismered, gyakorlod, szereted, profi vagy benne???

A sakk a játékok királya vagy a királyok játéka?! 
 

Tegnap miközben vasaltam bekapcsoltam TV-t (csak úgy tudok vasalni, ha szól a TV, különben 10 percig sem bírom) és pont egy kedvenc műsorom ment a Kerámia mesterei. Nagyon klassz kis program a vasaláshoz. A versenyzők fő feladata kerámia sakktáblát készíteni, mind a 32 figurával, de teljesen újra gondolva. Hihetetlen különlegességek születtek, még Babó is kedvet a kerámiák készítéséhez, így meg is beszéltük, hogy elmegyünk majd egy közös kerámiás programra.

Nézzétek milyen csodák születtek: (a képek minősége nem tökéletes, de a TV-ből fotóztam)

Egy érdekes kérdés jutott eszembe a sakkbábúk lépésének lehetősége és a személyiségünk kapcsolata között. 

A kérdés, hogy HA SAKKBÁBÚK KÖZÜL KELLENE VÁLASZTANI, AKKOR TE MELYIK LENNÉL?

Babónak is feltettem a kérdést és ő azonnal rá is vágta: BÁSTYA LENNÉK!!!chess gaa26c7936 1280

Miért?

Mert ő mindig megy előre a kitűzött célja felé, nem jobbra, nem balra, csak előre! Nem ugrál össze-vissza, csak tőr előre.

Elgondolkodtam ezen a meglátásán és rákellett döbbenjek, hogy ő valójában, tényleg ilyen. Mióta csak először felmerült a kérdés, hogy mi lesz majd, ha felnő, akkor rávágta, hogy: FEGYVERMÉRNÖK. Azóta eltelt néhány év, de ha ma megkérdezed, hogy mi lesz felnőttként, akkor rávágja, hogy: FEGYVERMÉRNÖK. 20191023 190601

Amikor 8 osztályos gimit választott magának, akkor azt mondta, hogy vagy az EURÓPA 2000 vagy az EURÓPA 2000. Hiába mondtam, hogy legyen B verzió is, ő eltökélt volt, hogy oda fogják felvenni és láss csodát, már a 8. osztályt kezdi szeptemberben az EURÓPA 2000-BEN. 

Én természetesen a királynőt választottam, annak ellenére, hogy nem ismerem a bábuk lépésének szisztémáját, mondhatni egészen más indíttatásból döntöttem így. /Itt írtam a KirályNőségről, ha van kedvetek, olvassátok el./ Végül kiderült, hogy hasonlóan léphet, mint a BÁSTYA…

chess g4fd27f919 1280

Persze lehet, hogy kissé erőltetett az analógia, amit “ráhúztam” erre a sakk dologra, de nekem tetszik. Ha belegondolunk a sakk maga az élet és a halál. Az egész a játszmák összessége, aminek van kezdete és vége, pont úgy, ahogyan a mi életünkben is, rendkívül jól szemlélteti, ha egy picit hm…, hogy is mondjam, hagyjuk magunkat elkalandozni.

Mondhatnám, hogy véletlen, (csakhogy nem igazán hiszek a véletlenekben) de miközben a sakkról kutakodtam a GOOGLE-ben az ÉLET nevű játék és a SAKK kapcsolatára találtam egy érdekességet.

sakk példázat az életről, annak komplex és költői, bizonyos tekintetben humoros szimbóluma. Az élet „játékszabályainak” rövid összegzése, afféle útmutató, amit megszívlelhetünk, vagy figyelmen kívül hagyhatunk, s így – nem csupán földrajzi értelemben – közeli rokonságot mutat a jógával. Az utóbbi az életre tanít az által, hogy rámutat a legalapvetőbb működési elvekre. Az előbbi pedig közvetetten szintén tanító jellegű, mert az élet metaforája, magában hordozza annak szimptómáit. (Jól példázza ezt a sakklexikon néhány ˝sakkifejezése˝: bonyodalmak, bosszúsakk, csapda, cseljáték, egyensúly, életvonal, körbejárás, kulcslépés, taktika. pexels pixabay 277124

Továbbá ide tartozik még az a szokás, hogy az életre vonatkoztatunk sakkozás közben használt kifejezéseket, mint például „Erre mit lépsz?”, „Sakk-mattban voltam.”, „Patt helyzet.”, „Fórban van.”, vagy az alábbi főcím, amit minap olvastam a hírek között: „Lépéskényszerbe kerülhet” X. Y. – persze sejthető, hogy ezzel a kifejezéssel nem sakklépésre kívánt utalni a szerző.)
Mi több, a sakkozás – egy letisztultabb szinten – maga is jógafolyamat, ha a jógát eredeti jelentésében, Istenhez és a teljes értékű Élettel való újra kapcsolódáshoz vezető útnak tekintjük. (Márpedig lehet-e a jógát másnak tekinteni?)” 

tabby gf27907a1c 1280

Igazán elgondolkodtató, nemde?! Neked, mi a véleményed? Van a fent említettekben némi igazság???

Mára talán bőven elég ennyi a határok feszegetéséből, még mielőtt Kedves Olvasóim fejvesztve menekülni kezdtek úgy, hogy még csak hátra sem néztek. 

Legyen csodaszép a napotok, hetetek, hónapotok. Vegyétek elő a SAKKTÁBLÁT és játszatok egy jót!

Forrás: itt és itt és itt

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

86 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.