A főzés divat, stresszoldás, a kreativitás kiélése, szexi tevékenység, 

ezek így mind együtt.

Fördős Zé

 
pexels martin lopez 1040685

Miért szeretek sütni-főzni? 

Részben azért, mert a SZERETETEM, gondoskodásom egyik kifejező eszköze, hogy a sütés és főzés által megkreált ételekkel kényeztetem a szeretteimet és a meghívott vendégeimet. epres galette4

Másrészről pedig, számomra ez a két dolog az, ami a bennem lévő kreativitást és alkotási vágyat a leginkább kifejezésre juttatja.

Végül, de nem utolsó sorban én egy olyan konzervatív NŐ vagyok, aki hisz abban, hogy még mindig az egyik legszebb és legmeghatározóbb női szerepek közé tartozik, a család “élelmezése”, amivel egy asztalhoz tudjuk gyűjteni a család apraját-nagyját.

Hiszem, hogy a NŐI szerepminták megmutatása, átadása is pont olyan szülői feladatunk, mint az, hogy a lehető legjobb óvodást, iskolát, edzőt, magántanárt, megtaláljuk a gyerekeink számára vagy megismertessük velük a világ szépségeit.

Míg azUram a főzés terén igazi varázsló, mert képes egy szinte üres hűtőből is fincsi vacsit készíteni, addig én rákészülök, kiválasztom, megtervezem, megveszem az alapanyagokat majd aprólékosan elkészítem és a legszebb, hogy az én ételem semmivel sem lesz kiválóbb, mint az övé.

Egy szépen terített asztal beszélgetésre csábít, egy közösen elkészített vacsora vagy hétvégi ebéd, megalapozza egy klassz este alap hangulatát. Ezek azok a dolgok, amik megadják egy család számára azokat az apró örömöket amik átsegítik egy-egy nehéz napon és feltöltve indulnak neki egy újabb napnak. pexels arthouse studio 4618516

Egy harmóniát, melegséget, odaadást sugárzó “kerekasztal” mellett, sokkal oldottaban, könnyebben megy a nehezebb dolgok megbeszélése is. 

Miközben a sütés-főzés, illetve NŐ a KONYHÁBAN, témában kutakodtam a neten, egy érdekes cikkre bukkantam, amiben arról volt szó, hogy a 19. századig a SZAKÁCSNŐ kifejezés teljes egészében hiányzott a szótárból, nem létezett ilyen szó. Azok a személyek, akik az arisztokrata családok számára főztek, nemcsak, hogy a konyhai hierarchia legvégén voltak, de még nevük sem volt, csak úgy nevezték őket, mint: “főzésre alkalmazott személyzet női tagja, vagy egyszerűen csak szolgáló”. 

Míg ezzel szemben már a 19. században SZAKÁCSOKNAK igazi presztízse volt, ami a 20-21. századra már hatalmasra nőtte ki magát.

Megtudtam ebből a cikkből, hogy az első NŐ, akit gasztronómiával kapcsolatosan név szerint említettek az Therese Teufl volt, aki a császár közvetlen szolgálatában állt.

Egy másik női név pedig: Pervich Mária, akit a cikk említ, mint Kálmán Imre (Csárdáskirálynő, a Luxemburg grófja, a Marica grófnő és még számos népszerű operett szerzője) legendás szakácsnője, aki még az államminiszterek számára is főzött.

Azután a 20. században a tv-készülék elterjedésével egy új kifejezés indult útjára, ami a: tv-szakács volt. Ez mostanra már olyannyira elterjedt, hogy szinte minden nemzetnek van sztár tv-szakácsa, ahol persze már nők is pont úgy szerepelnek, mint a férfiak. 

Nekem az egyik ilyen kedvenc tv-szakácsom Nigella Lawson, akinek már jó néhány tv-s alkotását én magam is elkészítettem. Olyan kedvesen, lágyan, könnyedén főz és mesél közben, hogy azt hisszük, hogy gyerekjáték az egész, pontosan addig, amíg mi magunk neki nem kezdünk.

15628 968461583187481 5433713372327137292 n

Édesanyaként fontosnak tarom, hogy a fiaimat is megtanítsam néhány alap étel elkészítésére…

IMG 20220731 142241IMG 20210714 145129

 

Mikor megkérdezik: Na, mit főzöl ma??? Én pedig elkezdek mesélni… Ó tudom-tudom, már megint valami “videós” étel. És igen, nem annyira a hagyományos, csirkepörkölt nokedlival, rántott hús sült krumplival ételek elkészítése hoz lázba, sokkal inkább ha valami különlegesebb, extrább, kreatívabb ételt készíthetek.

Végzettségem szerint cukrász vagyok. A sütikben is a könnyedebb, habos, lágy dolgokat készítem szívesen. Persze a család kedvéért a lepények, linzerek, piték is rendre elkészülnek a kis birodalmamba.

img1566485813220

Ezen az oldalon, szeretném bemutatni nektek hogy milyen különlegességekkel, ínyencségekkel, finomságokkal szoktam a családomat kényeztetni. 

csalankrem

Ez itt pl. friss csalánból készült krém. Szépen kikerekedett a szemük, amikor az asztalra tettem, de végül nagyon ízlett mindenkinek.

 

“Minden étel egy szimfónia. Minden összetevő egy hangszer. A hús a bőgő, a fokhagyma a hegedű, a zöldségek az ütős hangszerek. Keress olyan dallamot, amely megérint.”

 

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

27 / 100