3422 lizin
Étrendkiegészítőkről infó

Herpesz hussssss!!!

Néhány hónappal ezelőttig nem is hallottam a létezéséről. Mígnem a gyermeknek a náthájával együtt nagyon csúnya herpesz is kijött a száján. Akkor kezdtem el kutakodni, hogy a herpesz kenőcs mellett, mit lehetne még tenni, hogy mihamarabb túl legyen rajta. 

Akkor találtam rá a Lizinre.

A lizinnek immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. A lizin megfelelő adagban „herpesz stop” hatású, azaz abban a fázisban állítja meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését. 1-2 g Lizin bevételével az égető érzés perceken belül elmúlik, s egy 2-3 napos kúra napi 6-9 g Lizin bevételével megakadályozza a herpesz tüneteinek megjelenését.

Mit kell tudni a herpeszről?

A herpes simplex (HSV) vírus Magyarországon több mint kétmillió embernek rendszeresen kiújuló panaszokat okoz, s becslések szerint legalább nyolcmillió ember vírushordozó. A vírus az idegrendszert szállja meg, és benne képes szaporodni is. Aki egyszer megkapta, az egész életében kénytelen együtt élni vele, egyelőre nincs módszer a teljes elpusztítására. Hosszan rejtőzködik a szervezetben, láz, legyengült állapotok, stressz, napfény, menstruáció, ételek hatására, fogorvosi kezeléseknél történő higanyterhelés, vagy vírusfertőzés hatására reaktiválódik.

 HSV-1 típus előfordulási gyakorisága a társadalomban az életkorral nő, Magyarországon a népesség 80 százalék vírushordozó. 

A herpes simplex másik típusa a HSV-2 nemi úton terjed, a fertőzés valószínűsége a párkapcsolatok számának növekedésével nő. A HSV-1 vírus támadásának tünetei rendszerint a száj és a szem környékén, az arcon vagy a végtagokon jelentkeznek. Az első jelek, a kellemetlen viszkető, égető érzés után hólyagok keletkeznek, amelyek nedvedző sebbé alakulnak. A tünetek az átlagos, enyhébb esetben egy-két héten keresztül csúfítják el az arcbőrt. A súlyosabb esetekben a szemben, a nemi szerveken, az idegrendszerben jelentkeznek az elváltozások. A legyengült immunrendszert gyakran a herpesz megjelenése is jelzi.

Mi is az a Lizin??
Az L-lizin a fehérjéinket felépítő esszenciális aminosav, azaz szervezetünk nem képes az előállítására. Bevitele ezért táplálék kiegészítőkből ajánlott. A lizin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásban, az izmok építésében, a sérülésekből való regenerációban, és a szervezet hormonjainak, enzimeinek és antitesteinek létrehozásában. A lizin segít a kollagén formálásában is, ami jó a bőrnek, izmoknak és ízületeknek egyaránt. Ez az aminosav előnyös lehet a herpesz vírus fertőzése esetén is. Amikor arginint szedünk, akkor ajánlatos lizint is szedni mellé az esetleg szunnyadó herpesz vírus szaporodásának megakadályozására. A lizin más növekedési hormon serkentő hatóanyagokkal jól kombinálható, mint az említett arginin, ornitin, stb. Ilyenkor éhgyomorra edzés vagy lefekvés előtt alkalmazandó.
 
A lizin az izomszövetek egyik fő alkotóeleme, ezért gyakran alkalmazzák a sportolók, hogy elősegítsék a sovány testtömeg növekedését és az izmok és csontok általános egészségi állapotát. Izomfehérjét hoz létre, így járul hozzá az izmok regenerálódásához és az általános egészségi állapothoz
 
• kifejezetten hatásos a herpesz I és II megelőzésében és kezelésében 
• segítséget nyújt a csontok egészségi állapotának megőrzésében, mivel segíti a kalcium felszívódását a testben.
• csökkenti az öregedés látható jeleit a bőrön
• jótékony hatással van a szív egészségére
 
Miben található Lizin?
Nagy mennyiségben van jelen a sörélesztőben, a tejtermékekben, és a búzacsírában, a halakban és húsokban, és a hüvelyesekben, különösen a szójababban, a limababban és a veteménybabban.
 
Lizin és a gyermekek?
A gyermekek növekedéséhez, csontjaik fejlődéséhez lizinre van szükség. Felnőtteknél ez az aminosav közreműködik a kalcium beépülésében és a nitrogénegyensúly fenn­tartásában. 
 
Lizin hiánya a szervezetben…

A lizin hiánya erőtlenséghez, enerváltsághoz, a koncentráló képesség elvesztéséhez, ingerlékenységhez, vérszegénységhez vezet. Lizinhiányt jelezhet a vérbeborult szem, a hajhullás és (gyerekeknél) a növekedésben való lemaradás is.

Adagolása:

Általában napi 0,5-1 g (500-1000 mg) lizint szoktak étrend-kiegészítőként bevenni, mégpedig az étkezések közötti időben, mert így a legjobb a hasznosulása.

 Herpeszfertőzés, illetve -kiütés esetén napi 3-6 g is szedhető.
 
Lizin a szép bőrért

lizin szerepet játszik a kollagén képződésében, ami a bőr, az izmok és az ízületek egészségi állapota szempontjából fontos. Az öregedés során kollagént veszítünk, aminek bizony… bizony a ráncosodás az eredménye. Igen, a bőr ráncos lesz, különösen a nők esetében (az ösztrogénszint csökkenése miatt), és egy olyan arc tekinthet ránk vissza a tükörből, mely öregebbnek néz ki, mint amennyinek érezzük magunkat. Van rá remény viszont, hogy a lizin szedésével fiatalon és egészségesen tarthatjuk bőrünket.

A kollagén természetesen az összes kötőszövet egészsége szempontjából fontos anyag (porcok, inak, ízületek, bőr, csontok és fogak), és sok szövet növekedésében, valamint regenerálódásában kulcsszerepe van. Így a kollagén a sportolókat a gyorsabb regenerálódásban segítheti az intenzív edzések után, valamint a törékenyebb szöveteket kellő védelemmel látja el.

Forrás: innen. innen, innen, innen,

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

79 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.