nő
Étrendkiegészítőkről infó

A test ragasztója, a NŐK megszépítője…

Az alábbiakban mindent megtalálsz, amire csak kíváncsi vagy a kollagénnel kapcsolatban. Nem csak NŐKNEK...

Amikor először azt olvastam, hogy a szépségiparban használt kenceficékben lévő kollagén igazából megtévesztése a NŐI társadalomnak, hiszen a kollagén a bőrön át nem fejt ki hasznos tevékenységet, háttttt… nem akartam elhinni. Hiszen évek óta nem kevés pénzt fizettem ki a legkülönbözőbb krémekért, amik mind-mind azt ígérték, hogy a benne lévő kollagéntől sokkal szebb, simább lesz a bőröm. 

 Ahhoz, hogy képes legyen beépülni, és jótékony hatását kifejteni, a szájon át kell kapszula vagy ital formájába a szervezetbe juttatni.

A másik dolog, amivel kapcsolatosan találkoztam a kollagénnel, az pedig, hogy edzés után nagyon fájtak a térdeim. Kicsit kutakodni kezdtem, és akkor jött ismét szembe a kollagén.  

Na de mi is az a Kollagén?

kollagén neve görög eredetű, a görög κόλλα (kólla) szóból ered, mely ragasztót jelent. Az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje. Fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér, extracelluláris mátrix felépítésében, a csontok rugalmasságában, a porcszövet felépítésében. Strukturális fehérje, mely vízben gyakorlatilag oldhatatlan, azonban savakkal és lúggal oldható. 

25 féle kollagénmolekulát különböztetünk meg, melyeket római számokkal jelölünk.

Száraz tömegben a kollagén képezi:

 • A sclera -k 90% -a (a szem fehér része)
 • Az inak 80% -a
 • A bőr 70-80% -a
 • A porc 60% -a
 • A csontok 30% -a
 • 1–10% -a izomtömeg
A kollagén előnyei – kollagén hatása a szervezetre – kollagén szerepe

Számos kutatás úgy találta, hogy a kollagén megfelelő szintje a szervezetben, szükséges ahhoz, hogy a következő szerveink jól működjenek és egészségesek maradjanak.

Mire jó a kollagén?

1. Támogatja a bőr egészségét

Amikor a legtöbb ember hallja a kollagén szót, a bőr egészségére gondol. Az öregedésgátló krémek hirdetései a ráncok és az öregedés jeleinek visszafordításáról szólnak, bár nincs elegendő kutatás az állítások teljes visszaszorítására.

A bőrön belüli kollagén valós és tartós előnyei belülről kifelé jönnek. A kutatások azt mutatják, hogy a kollagén-kiegészítők (mint a kollagén fehérje vagy a csontvelő) alkalmazása több fronton segíthet:

Kollagén hatása a bőrre:

 • Javítja a bőr rugalmasságát
 • Növeli a bőr hidratálását
 • Csökkenti a ráncokat
 • Megakadályozza az UV-károsodást
 • Megakadályozza az öregedés korai jeleit
 • Csökkenti az arcbőr érdességét
 • Növeli a bőrben lévő kollagén mennyiségét
 • Megakadályozza a kollagén lebontását
 • Növeli a termelt pro kollagén mennyiségét

Egy kettős vak vizsgálatban 69 nő kapott 2,5 g vagy 5,0 g kollagén-kiegészítőt, vagy placebót naponta egyszer 8 héten keresztül. A vizsgálat végén a bőr rugalmassága mindkét kollagéncsoportban szignifikánsan magasabb volt a placebóval összehasonlítva. 4 hetes utókezelés után az idős nők szignifikánsan magasabb bőr rugalmassági szinttel rendelkeztek.

Egy másik kettős vak vizsgálat, amely két típusú kollagén vegyületet hasonlított össze, megállapította, hogy a magas kollagéntartalom jelentősen javította az arcbőr nedvességét, rugalmasságát, ráncait és érdességét az alacsony kollagén és a placebóhoz viszonyítva.

Összességében elmondható, hogy a kollagén-kiegészítés megakadályozza a korai öregedés jeleit a bőr szilárd és hidratált tartásával.

2. Egészségesen tartja a körmöket

A kollagén kiegészítés megakadályozhatja a törékeny és törött körmöket, és támogatja a köröm növekedését. Egy tanulmány megállapította, hogy a szájon át történő kollagén bevitelnek a következő előnyei voltak:

 • A köröm növekedése 12% -kal nőtt.
 • 42% -kal csökkentette a törött körmök gyakoriságát.
 • A résztvevők 64% -a jelentős javulást tapasztalt a törékeny körmökben.
 • A résztvevők 88% -a tapasztalt javulást 4 hét után.

A zselatin – a kollagén főtt formája – szintén javíthatja a köröm minőségét.

3. Megakadályozhatja a hajhullást

A kollagén pontos funkciója a haj őssejtjeiben és szerepe a hajciklusban még nem teljesen tisztázott, de az új, 2016-tól és 2017-től kezdődő úttörő kutatások azt találták, hogy a XVII. Típusú kollagén megakadályozhatja a

 • Korai hajhullás
 • Haj vékonyodását
 • Haj őszülését

A XVII. Típusú kollagén a hajhagymás őssejtek (HFSC) része, amely segít új hajat létrehozni. A hiányosság korai öregedést okozhat a haj őssejtjeiben, ami idő előtti hajhullást okozhat.

Más szavakkal, a kollagén szükséges a dús és erős fürtökhöz.

4. Elősegíti az izmok növekedését és regenerációját

Mint fehérje, a kollagén létfontosságú az izmok növekedéséhez és regenerálódásához. Kimutatták, hogy a kollagén kiegészítés:

 • Növeli az izomerőt
 • Hatékonyabbá teszi az edzéseket
 • Támogatja az izom regenerálódását
 • Segít az izomrendszeri betegségek megelőzésében

Az egyik tanulmány megállapította, hogy a kollagén-kiegészítés állóképességi edzésekkel kombinálva növelte a zsírmentes izomtömeget és az izomerőt, miközben csökkenti a zsírtartalmat.

A Nature-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a VI. típusú kollagén hiánya ronthatja az izom regenerálódását és csökkentheti a sejtek önmegújuló képességét sérülés után. A VI. Kollagén kialakulását megakadályozó mutációk izom atrófiás rendellenességeket is okozhatnak.

5. Felépíti az porcokat, inakat, szalagokat

A kollagén nagy részét alkotja az ízületek, inak és szalagok szöveteinek. Valójában az inak 80% -os kollagén, és az I, II, III, V és XI típusú kollagén az ínak és a szalagok alapvető keretét alkotja.

Ezért a kollagén hiánya befolyásolhatja a rugalmasságot, a mozgási tartományt és ízületi betegségeket, például a rheumatoid arthritiset és az osteoarthritiset.

Kollagén peptidekkel történő kiegészítés segít:

 • Az inak és a szalagok épségének megőrzésében
 • Rheumatoid arthritis és osteoarthritis megelőzésében és kezelésében
 • csökkenti az ízületi fájdalmakat és duzzanatot
 • Támogatni az inak felépítését

Egy randomizált, kettős-vak vizsgálatban 60 súlyos, izületi gyulladásban (rheumatoid arthritisben) szenvedő páciens esetében, akik 3 hónapig fogyasztották a II. típusú kollagént, csökkentette a duzzadt és felpuhult ízületek számát, és 4 beteg teljes gyógyulást mutatott.

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a kollagén kiegészítése 1200 mg / nap dózisban jelentősen csökkentette a betegek ízületi fájdalmát.

A kollagén kiegészítés különösen hasznos az osteoarthritisben szenvedőknek. Az egyik kettős-vak vizsgálat azt a következtetést vonta le, hogy „a kollagén peptidek potenciális terápiás szerek, mint táplálék-kiegészítők az osteoarthritis kezeléséhez és az ízületi egészség fenntartásához”.

Az állatok korai tanulmányai azt mutatják, hogy az I. típusú kollagén és a C-vitamin-kiegészítők erősíthetik és felgyorsíthatják az Achilles-ín (a testben lévő legnagyobb ín) gyógyulását.

6. Erősíti a csontokat

A kalcium nem az egyetlen tápanyag, ami miatt aggódni kell, ha a csontok egészségéről van szó.

A csontok erőssége két dologtól függ:

 1. A csontszövet mennyisége.
 2. A kollagén keretrendszer szerveződése a csontokban.

Amint elérünk abba a korba, ez a kollagénhálózat meggyengül, így csontjaink kevésbé lesznek ellenállóak. Szerencsére a szervezet képes gyorsan felszívni és használni az szájon át bevitt kollagént, hogy kiegyenlítse a természetes kollagénveszteséget. A kollagén kiegészítők alkalmazása:

 • Stimulálja a csontképző sejteket.
 • Javítja a kalcium felszívódását.
 • Gyulladáscsökkentő és antioxidáns előnyöket biztosít.
 • Segít megelőzni az osteoporosist.
 • Növeli a törésekkel szembeni ellenálló képességet.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a kalcitonin (kalcium-származék) és a gyógyszerészeti fokú kollagén keverékének kiegészítése jobb eredményeket hozott a csont kollagén lebontásának megakadályozásában, mint önmagában a kalcitonin.

Gyermekeknél a növekedés kulcsfontosságú szakaszaiban a napi kollagénbevitel pozitív hatással van a csontmodellezésre és kialakulásra.

Összefoglalva, a kollagén a kalciummal együtt működik igazán jól a csont anyagcseréjének javítása érdekében, ezért figyeljünk rá, hogy a kollagénbevitel mellett elég kalciumot is fogyasztunk.

7. Elsegíti a szövetek regenerálódását

Tudtad, hogy a hegek többnyire kollagénből készülnek?

A legtöbb sérülésnél, a károsodott szövet teljes cseréje ebbe a sérült állapotba nem lehetséges. A sebet meg kell gyógyítani extra kötőanyaggal a szövet újra csatlakozásához. Ez az extra anyag – vagy ragasztó – a kollagén.

A kollagén segít a bőr gyógyulásában:

 1. A sérülés után néhány másodpercen belül a kollagén aktiválja a sebben a alvadást, hogy megállítsa a vérzést.
 2. Ahogy a vérerek erősödnek, a fibroblasztok – kollagéngyárak – nevezett sejtek több kollagént (más néven a „ragasztót”) hoznak létre, amíg a heg meg nem erősödik.
 3. A sebet követő második héten a leukociták fokozatosan elhagyják a sebterületet, és a sejtek elindítják az I. típusú kollagént – a normál bőrt alkotó típusát.

Mint látható, a kollagén jelen van a sebgyógyulás minden lépésében. Egy folyóiratcikk szerint a heg alapvetően „erős kollagén töltőanyag, amely áthidalja a szöveti megsemmisülés, a szilárdság és az épség helyreállítását”.

Ha a szervezet nem képes elegendő mennyiségű kollagént termelni, vagy C-vitaminhiánya van (ami a kollagén szintézis szempontjából döntő fontosságú), a gyógyulási képességét befolyásolhatja.

8. Egészségesen tartja a szemünket

A szemet számos kollagén képezi, de a XVIII. Kollagén különösen fontos, mert a szaruhártyáját, a retináját és a sclera-t (a szem fehér része) ezek teszik ki. A jó látáshoz elengedhetetlen.

A kollagén segít megőrizni a retina pigmentált rétegét és a szemgolyót (üvegtestet) kitöltő tiszta gélt.

A kutatások azt mutatják, hogy a kollagén XVIII hiánya szemhibákhoz és rendellenességekhez vezethet.

9. Elősegíti a bél egészségét – kollagén hatása az emésztésre

A kollagén nélkülözhetetlen az egészséges bélhez.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a kollagén peptidek javíthatják a diszfunkcionális bélpályát.

Ez miért fontos?

A bél gátja (intestinal barrier, vagy intestinal mucosal barrier), lényegében a bél “kapuőrzője”.

Körülbelül 400 m2-es felületet takar, és a szervezet energiájának mintegy 40% -át fogyasztja. Segít elnyelni a tápanyagokat, a vizet és az elektrolitokat, és megakadályozza a káros mikroorganizmusok bejutását a szervezetbe.

Amikor ez a gát meghibásodik, különböző bélrendszeri betegségek fordulhatnak elő, beleértve a gyulladásos bélbetegséget, a celiakiát, a szivárgó bélbetegséget és a hasmenést.

A kollagén ezt a gátat szorosabban zárja le, ezért segíthet megelőzni a szivárgó bél kialakulását.

A bélszövetben a kollagén hiánya összefüggésbe hozható a krónikus gyulladással és a gyulladásos bélbetegséggel.

10. Biztosítja a szív egészségét

A kollagén működésben tartja a szívedet, szó szerint.

A kollagén I – a szív leggyakoribb fehérjéje – a szíved három falának egyikébe koncentrálódik: a szívizom, amely a vér szivattyúzásáért felelős. Itt a kollagén két dolgot tesz:

 1. Strukturális keretet biztosít a szívizomsejtekhez.
 2. Merevséget biztosít a szíved falaihoz, és segít az erőátvitelben, hogy szivattyúzhassa a vért.

Elegendő kollagén nélkül a szívünk nem tudna dolgozni.

Sajnos, a kor előrehaladtával, a kollagén hálózat a szívünkben természetesen megváltozik. A kollagén szintjének ez a változása gyengíti és elvékonyítja a szívünk falát, megváltoztatja a szív működését, és megváltoztatja az artériák nyomását, amikor a szív szivattyúz.

A szívrohamok és a szívbetegségek is befolyásolhatják a kollagén hálózatát. Ezért segíthet a kollagén-kiegészítés abban, hogy egészségesen tartsuk a szívünket.

11. Támogatja az agy egészségét

A kollagén szintén jelen van a neuronokban, ahol segít az oxidáció és a neurodegeneráció elleni küzdelemben.

A kutatások szerint a kollagén VI hiánya az agyban a következőket okozhatja:

 • Spontán sejthalál (apoptózis).
 • Nagyobb sebezhetőség az oxidatív stressz ellen.
 • Károsodott autofágia (sejtek pusztulása a szervezetben).
 • A motor és a memória feladat teljesítményének romlása.
 • Fokozott neurotoxicitás.

Más szóval, a VI kollagén segít az agy megfelelő működésében, és megakadályozza a neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór.

A VIII. Típusú kollagén szintén fontos az agyi sérülések javítása során.

Amit elmondhatunk és amit számos kutatás is bizonyít, a kollagénhiány számos degeneratív betegséghez, például ízületi gyulladáshoz, csontritkuláshoz, rossz látáshoz, sebgyógyulás zavarhoz, szivárgó bélhez és Alzheimer-kórhoz kapcsolódik.

Hogyan képződik a kollagén a szervezetben? – kollagén termelés

A kollagén is egy fehérje, így az építőkövei az aminosavak.

A szervezet képes a kollagént előállítani, miután az étkezési aminosavakat fehérje-gazdag ételekből, például csirke, tejtermékből és húsból lebontja.

A C-vitamin is szükséges a kollagén szintéziséhez. Segíti a kollagénképző aminosavak összekapcsolását.

A kollagén termelés folyamata három fázisra oszlik:

1. prokollagén

Procollagen a kollagén prekurzora. Hármas hélix formájú, és három különböző aminosav lánc alkotja:

 • A glicin (a kollagén összes aminosav állományának 30% -át teszi ki)
 • Proline
 • hidroxiprolin

Egy rendszeres prokollagén hélix sor így néz ki: Gly-X-Y, (X és Y általában prolin és hidroxiprolin).

A kevésbé gyakori aminosavak, amelyek a prokollagén láncok részét képezhetik, a következők:

 • arginin
 • Glutaminsav
 • alanin
 • lizin

A három egyedi aminosavat a sejt endoplazmatikus retikulumában dolgozzák fel, ahol három változáson megy keresztül:

 • Hidroxilezés (hidroxilázként nevezett enzimek hozzáadása)
 • Glikoziláció (glükóz vagy galaktóz hozzáadása az enzimekhez)
 • Diszulfidkötés-képződés (a hármas hélix képződik)

E három folyamat után prokollagén lánc képződik, de laza végződések (úgynevezett terminálok) maradnak, mint egy kopott kötélnél.

Ezután elküldi a Golgi-készüléknek, ahol oligoszacharidokat (komplex szénhidrátokat) adnak hozzá. Ezt követően, összecsomagolva el vannak küldve a cellákból.

2. Tropocollagen, más néven kollagén láncok

Amint a prokollagén kimegy a sejtből – egy extracelluláris térnek nevezett helyen – a prokollagén lánc laza végei levágásra kerülnek. Ez képezi a végső kollagén szálat, amely tropocollagen néven is ismert.

3. Kollagén rostok – fibrillumok

Az egyes kollagén láncok fibrillumok csoportját alkotják, amelyek a kollagén fehérjét alkotják.

Összefoglalva, erre úgy kellene gondolni, hogy a kollagén képződés, mint egy 3 szálból álló kötél összeszerelése: minden egyes szál egy másik anyagból származik, kemikáliákkal vannak kezelve, hogy könnyebben összekapcsolódjanak egymással, össze vannak csavarva egy hélix mintázatban, amik kopott végekben végződnek, amelyeket aztán gyorsan levágnak és lezárnak.

Vessünk egy pillantást a kollagén különböző típusaira, amelyekre a szervezetnek szüksége van:

Kollagén típusok

25 ismert kollagéntípus van. A szervezet kollagénjének körülbelül 90% -a I. típusú. Ez az 5 leggyakoribb típus:

I.-es típusú kollagén: Mivel az I-es típus a leggyakoribb, a szervezeted minden szövetében jelen van: inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak.

Az I. típusú kollagén rostok hihetetlenül erősek. Hatalmas nyomásnak képesek ellenállni, törés nélkül, és grammról grammra, az I.-es típusú kollagén erősebb, mint az acél.

II.-es típusú Kollagén: többnyire porcban található.

III.-as típusú Kollagén: A III. Típus megtalálható az I. típusúban, az izmokban, szervekben, artériákban és egy speciális kötőszövet típusú retikuláris rostban, amely alkotja a májat, zsírszövetet, csontvelőt, lépet, és így tovább.

IV. típusú Kollagén: alkotja az alaplemezt, az extracelluláris mátrix rétegét – a sejteket támogató hálót -, amely az epitélium alatt helyezkedik el. Alapvetően az alaplemez külső támogatást nyújt a bőrsejteknek.

V. típusú kollagén: A V. kollagén megtalálható a csontmátrixban, a szaruhártyában és a kötőszövetben, amely az izmok, a máj, a tüdő és a placenta sejtjei között létezik (más néven az közbenső mátrix).

Mint látható, a kollagén szinte minden szövet felépítésében részt vesz. Éppen ezért elengedhetetlen az elégséges előállítása a jó egészség érdekében, akár kollagénképző élelmiszerekkel, akár kiegészítők segítségével.

Mik azok a kollagen kiegészítők?

A kollagén-kiegészítők könnyen hozzáférhető kollagénláncokat biztosítanak, amelyeket a szervezet az összes szükséges szövetben felhasználhat. Hatékonyabb a szervezet számára, mint az, amikor a szervezetnek a nulláról kell megalkotnia kollagén rostokat étkezési aminosavakkal.

Ezt úgy kell elképzelned, hogy míg a táplálékkal bevitt nyersanyagokat arra használja a szervezet, hogy ragasztót (kollagén) készítsen, a kollagén kiegészítők közvetlenül a kész “ragasztót” adják a szervezetnek.

Ennek köszönhetően a kiegészítők segítenek abban, hogy rövid időn belül támogathassák az egészséges bőrt, a szerveket és a szöveteket.

A kollagén kiegészítők sok néven terjedtek el, beleértve a „kollagén hidrolizátum”, a „hidrolizált kollagén” és a „kollagén peptidek” kifejezéseket, de mindegyikük ugyanaz: az állati szövetekből kivont kis kollagén láncok.

Hidrolizált kollagén előállítási folyamata

A hidrolizált kollagént, amint azt a neve is sugallja, az enzimatikus hidrolízis által létrehozott eljárás képezi, a működése a következő:

Az állatokból származó kollagénben gazdag szöveteket, például a bőrt, a csontokat és a porcot különböző proteázokkal kezelik, melyeket a kémiai kötések szétválasztásával lényegében lebontják a kollagént. Ez kis kollagén láncokat hoz létre, melyeket a test saját kötőszövetének kiépítéséhez használhat.

A zselatin hasonló folyamaton megy keresztül, de nem ugyanaz, mint a hidrolizált kollagén, amint azt néhányan gondolják.

Kollagén vs zselatin

Sokszor feltett kérdés, hogy jó-e a zselatin kollagén helyett? Fontos! A kollagén peptidek és a zselatin nem ugyanaz a kiegészítő. A zselatin a főtt kollagén formája.

A zselatin létrehozásához a kollagénben gazdag szöveteket nagy nyomáson forralják, hogy a kollagén molekulákat részlegesen lebontsák. A zselatint ezután kivonják, tisztítják és szárítják. Ezt részleges hidrolízisnek nevezik.

A kollagén-kiegészítőkkel ellentétben nem használnak enzimeket a zselatin előállításához. A kollagén nincs teljesen lebontva.

Ez az eljárás a zselatint aminosavak hosszú láncával hagyja, ellentétben a kollagén peptidek rövid láncával.

Ezért a zselatin kevésbé jól felszívódó és hatékony, mint a kollagén peptidek.

Melyiket érdemes fogyasztanod? Jó lehet a zselatin kollagén helyett?

A zselatin ideális, ha mindennapi életviteledben növelni szeretnéd az aminosavak bevitelét – amint azt fentebb láttuk, a kollagén építőelemek kiváló forrása – de a hidrolizált kollagén sokkal jobb választás, ha a cél az, hogy gyorsabban és könnyebben növeld a kollagénszintet.

A kollagén peptid előnyei

Íme 5 ok, amiért a kollagén kiegészítők jó étrendkiegészítők:

Gyors anyagcsere

Az kollagén szájon át fogyasztva nagyon jól hasznosul. Emésztése végbemegy a bélben, átjut a bél gáton, belép a keringésbe, és elérhetővé válik a szövetek számára.

A hidrolizált kollagén a leghatékonyabb forrás, mert:

 • Felgyorsítja az emésztést és a bélből történő felszívódást.
 • Növeli az aminosav biohasznosulását.
 • Felgyorsítja az étkezési aminosavaknak a szövetekben való beépülését.

Más szavakkal, gyorsabban működik, mint a zselatin és a kollagén, amelyet a testünknek a semmiből kell készítenie.

Kollagén előnyei a bőrre, ízületekre és a csontok egészségére

A kollagén peptidek megerősítik a szervezet összes szövetét, de a kutatások különösen jó hatással vannak a bőrre, az ízületekre és a csontokra.

A kutatások támogatják, hogy a hidrolizált kollagén fogyasztása:

 • Serkenti a kollagén regenerálódását.
 • Csökkenti és megakadályozza az ízületi fájdalmat.
 • Megakadályozza a csontsűrűség csökkenését.
 • Stimulálja a csontképző sejteket.
 • Javítja a kalcium felszívódását.
 • A bőr öregedése ellen küzd.
 • Javítja a bőr rugalmasságát.

Íztelen, szagtalan

A kollagén peptidek ízletes por alakú formában kaphatóak, ami ideális lehet forró italokhoz, sült árukhoz, smoothiek és egyéb élelmiszerekhez adva kellemetlen ízek nélkül.

Nem zselésít

A kollagén peptidektől nem lesz zselatinos állagú a forró italod, ha hozzáadod. Gyorsan feloldódik, és nem változtatja meg az ételek textúráját.

A hideg italok alsó részén kis csomók alakulhatnak ki, így érdemes inkább forró italokban, például forró kakaóban, kávéban és teában fogyasztani.

Biztosítja az esszenciális aminosavakat

A hidrolizált kollagén minden egyes adagja akár 10 g fehérjét (napi szükségleteinek 20% -a) adhat, és a 9 esszenciális aminosavból 8-at tartalmaz – hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin.

A triptofán az egyetlen esszenciális aminósav, amelyet nem tartalmaz, de a joghurtból, sajtból, tojásból vagy húsból könnyen megkaphatunk.

A kollagén kiegészítők számos forrásból származnak, és különböző kollagén típusokat tartalmaznak.

Kollagén peptidek 5 típusa – kollagén természetes forrásai

A kollagén peptideknek öt fő típusa van:

 1: Marha kollagén

A használt részek: bőr, csontok, inak, porcok és a tehenek méhlepénye.

A kollagén típusai: I., III. és IV. Típus.

A marha kollagén a kollagén legnépszerűbb formája az élelmiszeriparban. A bennük megtalálható kollagén típusai miatt, egy kiváló fehérje, amely támogatja a test minden szövetét.

Különösen hasznos a bőr és a csont egészségének javítása érdekében.

Az egyik tanulmány megállapította, hogy a marha kollagén peptidek megnövelték az osteoblasztokat – a csontokat alkotó sejteket – és segítettek a csontok ásványosításában.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a marha kollagén javíthatja a krónikusan öregedett bőrt, a bőr kollagén mennyiségének és minőségének javításával.

A tehenek egészsége jelentősen befolyásolhatja a kollagén minőségét, ezért mindig keressük a fűvel táplált kollagén-kiegészítőket.

2: Sertés kollagén

Felhasznált részek: Sertés bőr és csontja.

A kollagén típusai: I. és III.

A sertés kollagén hasonló a marha kollagénhez, kivéve, hogy nem tartalmaz IV. típust. Mivel a legközelebb áll az emberi kollagénhez, gyakran használják az orvosbiológiai iparágban.

3: Csirke kollagén

Az alkalmazott részek: csirkecomb, porc, bőr, lábtő és nyak.

A kollagén típusai: I, II, III, IV, V és IX.

A hidrolizált csirke kollagén kevésbé népszerű, mint a szarvasmarha, bár a csirkecombokat széles körben használják zselatin és más alapanyagok előállítására, általában olyan országokban népszerű, mint Kína, Indonézia, Románia, Moldova és Jamaica.

A csirke peptidek kollagén típusai a használt márkától és az alkalmazott részektől függően eltérőek, de a csirkecomb (a leggyakoribb rész) rendkívül gazdag az I. típusú kollagénben.

A csirke kollagénre alacsonyabb a kereslet a madárbetegségek okozta szennyeződés kockázata miatt.

4: Tengeri kollagén

A használt részek: szövetek, bőr, koponya, szaruhártya és különböző tengeri élőlények embrió szervei.

A kollagén típusai: I. típus

A tengeri kollagén különböző tengeri állatokból származó szöveteket tartalmazhat, beleértve a halakat, tengeri csillagokat, medúza, szivacsokat, tengeri sünöket, polipokat, tintahalakat, tengeri növény és garnélarákot.

Kizárólag halakból készült termékeket nevezhetik hal kollagénnek.

A tengeri kollagénnek számos előnye van, beleértve az kinyerés során a kollagén magasabb hozamát, a környezetbarát feldolgozást és a könnyebb felszívódást (mivel könnyebb molekulái vannak).

Ez azonban csak az I. típusú kollagénre korlátozódik.

Hogyan készülnek a kollagén kiegészítők: 5 lépés 

Amint már említettük, a kollagént enzimatikus hidrolízis útján extraháljuk. Az alábbiakban részletesen megismerheted, hogyan történik ez a folyamat a szarvasmarha-, sertés-, csirke-, halszövetek esetén:

1. lépés: A nyersanyagot -25 ° C-on vagy -4 ° C-on kell tartani. Szükséges a szövetek védelme érdekében…

2. lépés: Előkezelés: A nem kollagén pigmentek és fehérjék eltávolítása, a kollagén hozamának növelése érdekében. Ez savas vagy lúgos folyamaton keresztül történik, a szövetektől függően.

 • Savas eljárás: Kevésbé összefonódó kollagénszálak, például sertés és halbőrök törékeny nyersanyagaihoz alkalmas.
 • Alkáli folyamat: Vastagabb anyagokra, például szarvasmarha csontokra használatos.

3. lépés: Demineralizáció: Az ásványi anyagok, mint a kalcium eltávolítása a kollagén kivonásának megkönnyítése érdekében.

4. lépés: enzimatikus hidrolízis: enzimekkel történő emésztés a kollagén kötések lebontásához. Az elegyet folyamatosan 48 órán át 4 ° C-on keverik.

5. lépés: Extrakció: A kollagén szűréssel, kicsapással (megszilárdulással) és dialízissel megy végbe.

 • Szűrés: A maradékot elválasztják a kollagéntől, amely folyékony.
 • Kicsapás: A kollagén por előállításához a folyékony kollagént kicsapjuk (szilárd anyaggá alakítjuk).
 • Dialízis: A nagyobb kollagén molekulák elkülönítése a kisebbektől.

Hozam: Csak 12 g szarvasmarha, sertés vagy csirke kollagén előállításához 1 kg nyersanyagra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a kollagén peptidek egyetlen doboza 25-40 kg szövetből származhat. Ez a látszólag alacsony hozam azért lehetséges, mert a zsírok, ásványok és nem kollagén fehérjék nagy részét el kell távolítani a szövetekből.

A feldolgozott kollagén minősége az alkalmazott szövetek minőségétől is függ.

Figyelj a kollagén forrásra

A piac legjobb hidrolizált kollagénje a marha kollagén. Ez a leginkább kutatott és bizonyított egészségügyi előnyökkel jár a bőrre, a csontokra, az ízületekre, a szemre, az agyra, az izmokra, az inakra és így tovább.

Miért jobb a többi forrásnál a marha kollagén:

 • A sertés kollagén kevésbé kutatott, mint kiegészítő, és főleg ipari alkalmazásokhoz használják.
 • A csirke kollagént leginkább a madárbetegség-fertőzéssel szembeni sebezhetősége miatt érdemes elkerülni.
 • A tengeri herkentyűk és hal kollagén ígéretes előnyökkel jár, de viszonylag új, és nincs elegendő kutatásuk hatékonyságuk vagy biztonságuk biztosítása érdekében.
 • A marha kollagén alapját szolgáló részeket be lehet beszerezni fűvel táplált állatokból, míg a többi kollagén számára nehezebb a kiváló minőségű alapanyagok beszerzése.

A marha kollagén I., III. és IV. típusú kollagént tartalmaz, így szinte minden kollagénigényt lefedhet. 

Kollagén szedése

Mennyi kollagént kellene szedni? Mennyi kollagén kell naponta?

A kollagén hatékony és biztonságos, legalább 10 g / nap dózisban, de a nagyobb mennyiség fogyasztása is biztonságos. A kollagén-kiegészítők általában ezt a dózist célozzák meg adagonként, érdemes követni a csomagoláson található utasításokat. A napi kollagén szükségletet pontosan nem lehet meghatározni, általában ajánlások vannak.

Jelenleg nincs ismert halálos dózis a hidrolizált kollagén fogyasztása esetén. Természetesen mindig keressük fel az orvosunkat, ha azt tervezzük, hogy az ajánlott napi adagot jóval meg akarjuk haladni.

Kollagén mellékhatásai, kollagén veszélyei. Van ilyen?

Szerencsére a kollagén negatív mellékhatásai ritkák. A legtöbb kollagénből származó negatív mellékhatással rendelkező emberek túlmennek az ajánlott dózisoknál vagy már létező allergiákkal rendelkeznek.

Érdemes ellenőrizni a kollagén forrását a terméken. Ha allergiás vagy a halakra és a hal kollagénre a termékben, akkor nyilván kerülnöd kell.

Ha a kiegészítés csak a kollagén típusokat sorolja fel, akkor fontos tudni, hogy a 2. típusú kollagén általában csirke, míg az 1. és 3. típus marha, hal vagy tojásfehérje lehet. Ha allergiás vagy, bármelyik ilyen fehérjére, akkor kerülnöd kell.

Kollagén por vélemény:

Nem kimondottan a kollagén mellékhatása, hanem inkább egyéni ízlés kérdése, hogy a kollagén por elfogyasztása után a felhasználók utóízt éreznek. Ez a rossz íz néhány perc múlva eltűnik, de általában el lehet kerülni, ha például ízesített italban, turmixban fogyasztjuk.

Mikor kell fogyasztani a kollagént?

Nincs „legjobb” idő a kollagén bevételéhez. A testünk a nap bármelyik részében felszívja és használja, ezért elfogyaszthatjuk bármikor.

Fogyaszthatjuk egy reggeli turmixban, hogy fokozzuk a az aminósav bevitelt, vagy a nap végén egy forró teában.

A kollagén vegetáriánus vagy vegán?

A szarvasmarha kollagén határozottan nem összeegyeztethető a vegetáriánus vagy vegán diétával. Valamint fontos tisztázni, hogy nincs olyan, hogy vegán kollagén, mivel a kollagén maga a test szöveteiből származik.

Bizonyos növények azonban segíthetnek a testnek növelni a kollagén termelést.

Vegán kollagén – Milyen növényi kollagén források vannak?

Ha vegán étkezési szokásokat követsz, és szeretnél több kollagént fogyasztani, akkor felmerülhet benned a kérdés, hogy milyen vegán kollagén források, ételek léteznek.

Ha a fenti kérdésre villámgyorsan kelesed a választ, akkor: Nem, nincs olyan, hogy növényi eredetű kollagén.

A legjobb kollagén tartalmú ételek és azok, amelyek segítik a kollagén termelését:

1. Csontleves

A csontok, inak, ínszalagok és a bőr pár napig tartó párolásával készített csontleves kiváló kollagénforrás, számos fontos aminosavval együtt. A csontleves már a különböző üzletekben por, vagy akár konzerv formájában is kapható, hogy segítse a könnyű elkészítést.

2. Spirulina

Ez a fajta alga, nagyszerű növényi eredetű forrása az aminosavaknak, például a glicin, amely a kollagén kulcsfontosságú alkotóeleme. A Spirulina szárított formában már nagyon sok helyen megtalálható, és kiválóan kiegészítő egy zöld turmixhoz, desszertekhez vagy gyümölcslevekhez.

3. Tőkehal

A legtöbb fehér halfajhoz hasonlóan, a tőkehal is gazdag az aminosavakban, például glicin és prolin. Magas esszenciális tápanyagokat tartalmaz, mint például a szelén, a B6-vitamin és a foszfor. Ügyelj azonban arra, hogy az alaszkai tőkehalat válaszd az atlanti tőkehal helyett, amely túlhalászott és kevésbé fenntarthatónak tartott faj.

4. Tojás

Különösen a tojás és a tojásfehérje a legjobb kollagén ételek közé tartozik, köszönhetően a kollagént alkotó aminosavak miatt (esszenciális aminósavakban is gazdag), beleértve a glicint és a prolint. Ha az egész tojást használja a tojásfehérje helyett, az egészséges zsírok és kiváló minőségű fehérje állandó forrását is biztosítja.

5. Zselatin

A zselatin egy olyan típusú protein, amely kollagénből származik, ezért tartják az egyik elérhető legmagasabb kollagénben gazdag ételnek. A zselatint fel lehet használni a főzéshez, és levesekbe, pörköltekbe vagy húslevesekbe keverve felhasználhatja az étkezés tápértékének növeléséhez. A zselatin-kiegészítők már széles körben kaphatóak, akár granulátum vagy por formájában is.

Végső gondolatok
 • Számos tényező támogatja a kollagén képződését és alkalmazását a szervezetben – mint például a C-vitamin, a mangán, a réz, a prolin és az antocianidinek magas mennyisége (például áfonya, cseresznye és szeder).
 • Annak érdekében, hogy a kollagén aktiválódjon a szervezetben, a kollagén-kiegészítőket (mint például kollagén tablettákat, kollagén kapszulákat, folyékony kollagén) érdemes aminosavak és C-vitamin forrásaival elfogyasztani.
 • Győződjünk meg arról is, hogy hidrolizált kollagén termékeket, például a kollagén peptideket választunk, hogy optimalizáljuk a kiegészítő biológiai hozzáférhetőségét és emésztését.
 • Ne feledd, hogy bár sok kozmetikában használt krém és por azt állítja, hogy kollagén hozzáadásával újjáélesztik a bőrt, ezekben a termékekben lévő molekulák általában túl nagyok ahhoz, hogy a bőr valóban felszívja. A csont, húsleveseken és kiegészítőkön keresztül javíthatjuk a testünket belülről.
 • Végül, vedd figyelembe, hogy bizonyos élelmiszerek – különösen az aminosavakban gazdag ételek – elősegítik a kollagén termelődését. Az állati termékek, mint a tojás, a baromfi, a hal és a tej mind segíthetnek a kollagén képződésében.
Növeld a kollagén beviteled minél előbb

Kétségtelen, hogy a kollagén a bőr, a csontok, az ízületek, a körmök, a haj, az inak, a szív, az agy és a szem megfelelő működéséhez elengedhetetlen, és a hiánya a degeneratív betegségekhez, például osteoporosishoz és korai bőröregedéshez vezethet.

A kollagén peptidek rövid kollagén láncok, amelyeket a testünk a kollagén szintjének megtartására és a kollagén degenerációjának leküzdésére használható. Gyorsabban hatnak, mint a kollagén, amit a testünknek a semmiből kell előállítania, és komoly előnyökkel jár a bőr és a csontok számára.

Ne feledd, hogy a legjobb kollagén forrás jelenleg a marha kollagén. Ezek hatalmas mennyiségű I és III típusú kollagént biztosítanak, és széles körben kutatták az előnyeiket.

Mivel íztelenek és szagtalanok, a peptideket mindenféle italhoz, snackhez és félig szilárd ételhez adhatjuk hozzá, hogy könnyedén növelhessük a kollagén szintjét.

A kollagén bevétele segít a test minden szövetének megerősítésében, és ragyogó bőr, erős körmök, egészséges fogak és dús haj formájában fogja a szervezetünk meghálálni.

Forrás: simplesport.hu

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

90 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.