méz
Alapanyagokról infó

“Fenyőrügyméz”, fenyőrügyszörp…

“A méz tömény napsugár, sűrű cukor, kacagó szeretet.” Böszörményi Gyula

Fenyőrügyméz, fenyőszörp, pitypanglekvár, orgonaszörp, orgonalekvár???? Sohasem gondoltam egészen mostanáig, hogy a kertünkben lévő fenyők tavaszi “hajtásait”-rügyeit fel lehet használni, sőt kifejezetten egészséges. Hogyan is? Ennek jártam utána….

Amit megtudtam a FENYŐRÜGY-ről…

A fenyőrügy hatásai

  • A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat, illóolajokat.
  • A tűlevélben 6x több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban.
  • Mint általános erősítőszert is számontartják.
  • Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén.
  • Az idült hörghurut “gyógyítója”.
  • Reumás betegek panaszait enyhítheti oldata.
  • Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő. (Forrás: Dr. Babulka Péter)

Amikor gyerek voltam és beteg lettem, az anyukám is sokszor alkalmazta rajtam az anyukájától megtanult, népi gyógyászatban alkalmazott néhány praktikát, amik mára már a rengeteg féle gyógyszer miatt feledésbe merültek (illetve kevesen használják, még kevesebben adják át az utókornak). Ilyen mint pl. a kamillás gőzölés, a vöröshagyma tea, a zsírral dunsztolás,

Én magam elég gyógyszerellenes vagyok, de a homeopatián kívül nem szoktam (eddig) mást (praktikákat) alkalmazni.

A FENYŐRÜGY mézről azonban az anyukám sem hallott még. 

Elkészítése:

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy többféle fenyő is van az udvarunkban, így csak ki kellett sétáljak két esőzés között, hogy szedjek néhány marékkal. 

IMG 20210515 154833IMG 20210501 173032Természetesen az igazi fenyőrügy mézet nem házilag állítjuk elő, hanem a méhecskék gyűjtik a fenyőrügy nedvéből. Gödöllőn az Arborétumban, ha jól emlékszem szoktak is árulni, de ennek még utána járok….
 
IMG 20200507 142219

 

Az egyik módszer FENYŐRÜGYMÉZ házilag való előállításhoz: a mézzel készült.

Az ágak végén található friss 3-7 cm-es rügyeket kell levágni. A napokban elég sok eső esett, így poros nem igazán volt a fenyő, de azért én megmostam, biztos, ami biztos.IMG 20210515 161404

Majd egy sütőtepsibe tettem papírtörlőt és arra kiterítettem, hogy megszáradjon. Azért nem lehet vizesen felhasználni, mert a mézben erjedést indíthat elő.

IMG 20210515 161537

Eddig volt a munka neheze. Most már csak annyi a teendőnk, hogy üvegbe tegyük a rügyeket és felöntsük mézzel. Találtam a garázsban néhány Macimézes üveget és abba készítettem el.

 

IMG 20210517 124209 edit 271558140346062

 

1-2 hónapig sötét helyen hagyjuk érni.IMG 20210517 124145

Mennyiség:
25 dkg Fenyőrügy
1 kg Méz

 

A másik variáció az elkészítésére pedig: a cukorral.

Nem mézet öntünk a fenyőrügyre, hanem cukorral tesszük el. Az előkészítéssel ugyanúgy járunk el mint a mézes verziónál (leszedjük, megmossuk, megszárítjuk), majd az üveg aljára cukrot teszünk, arra szórunk fenyőrügyet, majd ismét cukor, egészen addig, amíg az üveg meg nem telik.IMG 20210517 125724

Kaparós torkokra, torokfájás, köhögés enyhítésére ajánlott, de süteményekben, mézes kenyéren “mézként” is használható.

Milyen fenyőrügyet használhatunk?

A legjobb és leggyakrabban használt a lucfenyő rügy és a fiatal toboza. De használják még ritkábban a vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő hajtásait is. A fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel.  

oth 22 1 vbig

 
Mikor gyűjtsük a FENYŐRÜGYET?
A rügyek akkor gyűjthetők, amikor éppen kipattannak, lehullanak róluk a rügyet védő buroklevelek, és még nem fásodnak. Az oldalágak oldalrügyeit szedjük, körben a fán mindenhol, ne a csúcsrügyeket, hogy ne legyen aszimmetrikus a fenyőnk. 
 
Fenyőrügy szörp:

Nem készítettem még szörpöt, mivel nem igen iszunk ilyeneket, így nem volt rá igény, hogy megtanuljam. Most viszont olvastam, hogy FENYŐRÜGY-ből készíthetünk szörpöt is. 

Így: 

5-6 marék üde zöld fenyőhajtást egy nagyobb edényben felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, teszünk bele két felkarikázott citromot, felforraljuk (most itt tartok vele), IMG 20210517 133733és 24 órát állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, literenként 1 kg cukorral újra forraljuk. 

Ha elolvadt a cukor, levesszük a tűzhelyről és tiszta csavaros üvegekbe rakjuk, 5 percre fejre állítjuk majd berakjuk a kamrába. Egy próbát megér….

Miközben a FENYŐRÜGY-ről kerestem információt egy nagyon klassz oldalra bukkantam: Doktorméz.hu

Itt olvastam az Apiterápiáról is.  Ami nem más mint: 

“Az egyszerű meghatározás szerint az apiterápia a méhek és a méhészeti termékek használata más élőlények (emberek, állatok és akár növények) egy vagy több betegségeinek megelőzésére, kezelésére és betegségek utáni felépülésének (rehabilitációjának) elősegítésére.

A kifejezést először Dr. Beck Bódog magyar származású Budapesten született orvos használta, aki az egész életét a gyógyítás és ezen belül a méhészeti termékek használatának és kutatásának szentelte. Fő műve a „The Bible of Bee Venom Therapy” vagyis a méhméreggel való kezelés bibliája 1935-ben New York-ban jelent meg, ahol Magyarországról való kivándorlása után élt és dolgozott.

A szó jelentése magától értetődik. Az „api” a méh latin nevéből Apis mellifera, a terápia a görög therapeuein szóból ered, amit a magyar nyelvben is használunk és kezelést jelent.

Az apiterápia nem csak egy empirikus alapokon nyugvó felkapott divat irányzat, hanem akár APIMEDICINÁNAK is nevezhető széles tudományos bázissal rendelkező, kutatási eredményekkel alátámasztott, reprodukálható eredményekkel rendelkező tudomány.

Az apiterápia holisztikus szemléletű. vagyis a teljes egészet kezeli nem csak egy szervet vagy tünetet.” 

Ha többet szeretnél erről a témáról vagy a méhek életéről, a méz gyógyhatásáról, vagy a kaptárlevegőről esetleg a méhkenyérről olvasni, akkor nagyon ajánlom a DOKTORMÉZ.HU OLDALT. 

Egy aranyos idézettel szeretném zárni a mai kis szösszenetemet. 

Szeretlek téged, mint maci a mézet és legyőzném érted az összes méhet. 

Felhasznált források: Innen, innen, innen

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

86 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.