cukor
Alapanyagokról infó

Cukor helyett….

1. Nyírfacukor

A xilit, ismertebb nevén nyírfacukor egy cukoralkohol. A cukoralkoholok természetes módon előfordulnak növényekben, például gyümölcsökben és zöldségekben. Cukor2c076b24d12a829120bf02e15facd84a

alkoholok szerkezetének egy része hasonlít a cukorra, és egy része hasonlít az alkoholokra. A cukoralkoholokban azonban nincs etanol, így nem azonos az alkoholtartalmú italokkal.

A cukoralkoholokat gyakran cukorhelyettesítő anyagként használják, mert édes ízt adnak, miközben nem növelik a vércukrot olyan mértékben, mint a fehér cukor. Ez azért van, mert lassabban alakulnak át a glükózzá a szervezetben, és nem igényelnek túl sok inzulint az anyagcseréhez.

A xilit bizonyos zöldségek és gyümölcsök természetes összetevője (pl. karfiol, bogyós gyümölcsök és szilva). Iparilag nyírfából, illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért erős hashajtó hatású lehet.

• Előnyök: A nyírfacukor körülbelül 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a finomítottcukor, és nem okoz olyan magas vércukorszintet étkezés után. A jó dolog az, hogy ez a cukorhelyettesítő ugyanolyan édes, mint a sima cukor.

• Hátrányok: A xilit nem kalóriamentes, kb. 240 kalóriát tartalmaz 100 g. Nagy mennyiségben (20-30 g) történő fogyasztása puffadást és hasmenést okozhat és hatással van vércukorszintre, bár sokkal kisebb mértékben, mint a fehér cukor.

2. Méz

A méz természetes termék, sok értékes tápanyagot tartalmaz, és az egyik legrégebbi édesítőszer a világon. A méhek összegyűjtik a virágok nektárját, egyszerű cukorra bontják le, majd méhsejtekbe tárolják.a1b6ef4912129bb1f0fdc0dacf903875

• Előnyök: A mézet már régóta gyógyítószerként használják a természetes orvoslásban. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbérrel párosítva csodákra képes.

• Hátrányok: Mit kell tudni: 100 g virágméz körülbelül 310 kalóriát tartalmaz. Ez majdnem annyi, mint 100 g fehér cukor. A méz víztartalma miatt 100 g mennyiségű méz nem olyan édes, mint 100 g cukor. Valójában a méz édessége a cukor édességének 80%-a. Hasonló hatást gyakorol a vércukorszintre, mint a cukor (szacharóz). A cukorbetegeknek számára nem kedvezőbb a méz, mint a cukor.

3. Stevia

A sztívia egy cukorhelyettesítő, amelyet a dél-amerikai növényfaj Stevia rebaundiana-ból állítanak elő.52068 se2 8886f back full

• Előnyök: A sztíviában nincs kalória és nem károsítja a fogakat. Nincs hatása a vércukorszintre sem, ezért a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

• Hátrányok: A sztívia 300-400-szor édesebb, mint a fehér cukor, de utóízzel rendelkezik, ezért sokan nem szeretik.

4. Agavé nektár

Az agavé nektárt, más néven agavé szirupot, a Mexikóban található Agave növény gyümölcséből állítják elő. Ez az édesítőszer olyan, mint a méz, de hígabb az állaga.4e2b9edbcc234b14d070d185b6f61d16

• Előnyök: A szokásos cukorral ellentétben az agavé nektár vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A cukorhelyettesítő folyékonyabb, mint a méz, és ennélfogva jobban oldódik az élelmiszerekben és italokban. Ráadásul vegánok is fogyaszthatják.

• Hátrányok: Az agavé nektár körülbelül ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a méz, és így nem sokkal alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a cukoré. A magas fruktóztartalom miatt ennek az édesítőszernek alacsonyabb a glikémiás indexe (a glikémiás index jelzi a szénhidráttartalmú élelmiszerek vércukorszintre gyakorolt hatását, referenciapontként tiszta glükózt használnak, aminek az értéke 100), de a túl sok fruktóz bevitel hosszú időn át rossz hatással lehet az egészségére: emelheti vérzsírszintet, zsíros májhoz vezethet és hozzájárulhat a a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

5. Kókuszcukor

Ez a cukor a kókuszpálma virágpárnájának nektárjából készül. Íze hasonló a karamelléhez.560951907.biomenu bio kokuszcukor 250 g

• Előnyök: A kókuszcukor sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a magnéziumot, a vasat és a cinket. A kókuszcukor édessége hasonló a szokásos granulált cukoréval.

• Hátrányok: A kókuszcukornak alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukornak (35), de ez a nagy fruktóz tartalmának köszönhető, mint az agavé nektárnál is. Annak ellenére, hogy alacsonyabb a glikémiás indexe, ez meglehetősen tiszta cukormáz. Tehát a 2-es típusú cukorbetegséggel rendelkezőknek takarékosan kell használniuk.

6. Juharszirup

A juharból kivont juharsziruppal (más néven “folyékony arany”) ízletes a palacsinta és jó alternatíva a tea ízesítésére is főleg Amerikában elterjedt.BSZIK007

• Előnyök: A juharszirup természetes termék: ellentétben a közönséges cukorral, több mint 50 hasznos vegyületet tartalmaz, köztük antioxidánsokat és egy gyulladásgátló tulajdonságú molekulát. Minél sötétebb a szirup, annál nagyobb a vegyület koncentrációja. Plusz 100 g juharszirup 90 mg kalciumot, 185 mg káliumot, 25 mg magnéziumot és 2 mg vasat tartalmaz.

• Hátrányok: A juharszirup édesége (100 g-ban 260 kalória van) 60-70%-kal alacsonyabb, mint a finomított cukoré. Tehát több juharszirupra van szükség a cukor édességének eléréséhez. Figyelj a tisztaságra és az összetevőkre vásárláskor. A juharszirup gyakran cukros vizet tartalmaz – nem ajánlott cukormentes diéta során. A szirupok, például a juharszirup összetevői gyakran tartalmaznak különböző arányú glükózt és gyümölcscukrot a termelőtől függően. Éppen ezért a cukorbetegeknek óvatosnak kell lenniük a szirup használatával kapcsolatban, hiszen ugyanazt a reakciót váltja ki, mint a sima fehér cukor, mennyiségtől és a minőségtől függően.

7. Eritrit

Nagy mennyiségű, ipari előállítása többek közt glükózból, szacharózból – erjesztés útján – élesztőgombák és bizonyos baktériumok segítségével történik. Édesítő hatása a répacukorénak 60-70%-a.cukormanufaktura eritrit 250 g 600x600

• Előnyök: az eritrit a cukorral szemben számos előnnyel jár: kalóriát szinte egyáltalán nem tartalmaz, nem okoz fogszuvasodást, és nem növeli a vércukrot. Az eritrit nem okoz emésztési zavart a legtöbb emberben, hacsak nem fogyasztanak nagy mennyiségben, azaz több mint 50 grammot.

• Hátrányok: Azok édesítőszerek, amelyek kalóriát alig tartalmaznak, hosszú távon mégis összefüggésbe hozhatók az elhízással és a cukorbetegséggel. Mértékletesen fogyasztva azonban nem káros. A fehér cukorhoz hasonlítva mindössze kb. 70% édesítőerővel bír. Van, aki zavaró tényezőnek nevezik a hűvös utóízt is, amit érzünk fogyasztása után, illetve önmagában használva 160 fokig sütésálló, afelett elveszíti édesítő erejét

Tehát, melyik cukor alternatíva a legjobb megoldás?

Nézd át a te szemszögedből az előnyöket és a hátrányokat:

• A nyírfacukor nem okoz olyan magas vércukorszintet, de 100 g 240 kalóriát tartalmaz.

• A méz gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ugyanakkor kalóriában magas: 310 kalóriát tartalmaz 100 g.

• A sztiviában nincs kalória, nem emeli a vércukorszintet, de a mellékíze miatt nem biztos, hogy szeretni fogod.

• Az agavé nektár sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ha hosszabb ideig eszel túl sokat, akkor emelheti vérzsírszintet magas fruktóztartalma miatt.

• A kókuszcukor magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz – másrészről magas a fruktóztartalma.

• A juharszirup természetes alternatíva, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsága van. De oda kell figyelni, hogy a termelő nem hígította-e más cukorpótlókkal.

Összefoglalva, ha nagy nagyon szeretnél valami édeset fogyasztani, akkor a mézet, sztíviát és eritritet emelnénk ki ebből a sorból, amivel édesítheted az ételedet vagy italodat.

Forrás: vizmegoldas.hu

Az “édes Ízről” itt olvashatsz még további információkat.

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

85 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.