10
NŐ a nőben,  Boldogságunk kulcsa

Boldogságunk kulcsa az, hogy Szárnyalunk, és Jól érezzük magunkat a Bőrünkben.

Célok, Motiváció, Siker......

Nagyjából 20 éves voltam, amikor először tették fel nekem a kérdést, hogy: 

JUDITH, NEKED MIK A CÉLJAID????? Mit jelent számodra a SIKER, a MOTIVÁCIÓ.

Életem ezen időszaka nagyjából a 90-es évek elejére tehető, amikor is egy MLM -es bizniszbe kezdtem. Akkor még nem roskadoztak a könyvespolcok az ilyen témájú könyvektől, amiben a sikerről, a motivációról, a célokról lehetett olvasni. Sőt, ma már tudom, hogy amikor a legfogékonyabb lettem volna, vagy azt is mondhatnám, hogy az életem legmeghatározóbb időszakában, a családomban, nem ez volt a fő beszélgetési téma. Így számomra ezek a fogalmak nem igen léteztek, sőt azt is mondhatnám, hogy hiányoztak a szótáramból.

A válaszom egyszerű volt: NEM TUDOM.

Nem tudom mi a SIKER, SIKERESSÉG,

Nem tudom mik a CÉLJAIM. Hisz még a középiskolát is a szüleim találták ki nekem…

Nem tudom mi az, hogy MOTIVÁCIÓ, ha csak az nem, hogy majd én megmutatom, hogy nem kocsis lesz belőlem, vagy wc. pucoló, amit oly sokszor megkaptam otthon, jutalmul a „jó” jegyeimért…

Akkor még a lányok alapvető célja az volt, hogy mihamarabb férjhez menjenek, gyereket szüljenek stb… Így ezek nekem is megvoltak, de azt éreztem, hogy nem erre irányult a kérdés…

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, így én is sokat tanultam ebben a témában. Az egyik legjobb, és legfőbb „tanítóm” Brian Tracy, a Főnix szemináriuma. Ami maga a csoda!!!!! 

Itt tudod meghallgatni:

Brian Tracy

Számodra mi jelent SIKERT????  

Hogyan definiálnád a SIKERT MAGÁT????

Mikor érzed úgy, hogy ezt a napot, hetet, célkitűzést, SIKERESEN teljesítetted?????

Mikor érezted utoljára azt, hogy SIKERES VAGY??? 

Ezen is érdemes elgondolkodni mielőtt elhatározod, hogy életmódot váltasz, sőt papírra is vetheted.

Az életmódváltáshoz is, mint minden máshoz, kell Motiváció, Cél, Sikerorientáltság.

célkitűzés2

Na de mit jelent a szó: MOTIVÁCIÓ

Cselekvésre késztető tényező, amely növeli a személy hajlandóságát és ésszerű ok lesz neki arra, hogy megtegyen egy elvárt cselekvést vagy engedelmeskedjen egy utasításnak. Ez a hajlandóságot kiváltó tényező egymást követő lépcsőfokokként helyezkedik el egy skálán.

A munkások motivációja sokszor pénzzel megoldható. Ha nincs meg a motiváció, elmarad a tett. A motiváció lehet építő, de lehet romboló szándékú is.

Forrás: wikiszotar.hu

Egy másik meghatározás szerint:

Motiváció fogalma, külső és belső motiváció

A motiváció latin eredetű szó, melynek szótári alakja a következő: moveõ  mõvi, mõtus. 

Jelentése magyarul: mozgat, mozog. Számos kutató vizsgálta, hogy mi hajtja, mi „mozgatja” az embereket céljaik elérésében, vágyaik beteljesítésében, kutatásaikból több elmélet is született, de mielőtt ezen elméletek bemutatására kerülne sor, meg kell határozni a motiváció fogalmát.

A motiváció fogalma pszichológiai meghatározás szerint az egyén olyan belső tudatiállapota, amely arra készteti, hogy meghatározott módon viselkedjék.

A pszichológusok szerint el kell különíteni a motiváció és a motiválás fogalmát.

  • A motiváció alanya az egyén. A motiváló, aki hatni tud másokra és ösztönzéssel segíti, támogatja az egyént céljai elérésében. A motiváció belső késztetés, a motiválás pedig külső ösztönzés.
  • A „belső motiváció” a motívum, az, ami a viselkedést energiával látja el, irányítja (valami felé tereli) vagy fenntartja (megállítja). A belső motívum oka nagyon különböző, egyénenként más és más lehet. 
  • A „külső motiváció” a motiválás, olyan ösztönző eszközök összessége, amelyek az „alanyban” addig még kielégítetlen vagy új szükségletet támasztanak, tehát az egyén belső motívumaira hatnak.3

Armstrong szerint a munkahelyi motivációnak két fajtája létezik:

– Belső motiváció – munkából fakadó motiváció, a munkakör tartalmához kötődik. Az ember megfelelő munkát keres szükségleteinek, céljainak kielégítésére, s a menedzsment a maga eszközeivel (munkakörtervezés, teljesítményértékelés, javadalmazás, emberierőforrás-fejlesztés) erősítheti ezt a folyamatot. A belső motivációt befolyásoló tényezők közé tartozik az érdekes és kihívást jelentő munka, a felelősség, a cselekvési szabadság, lehetőségek a készségek és képességek fejlesztésére, az előmenetel stb.

– Külső motiváció – amikor a menedzsment olyan ösztönzőket használ, mint a béremelés, a jutalom és bonusz, általában a teljesítményalapú ösztönzőket. Ezek hatása közvetlen és erőteljes, de hatása nem tart sokáig. A belső ösztönzők hatása többnyire mélyebb és tartósabb, mivel az egyénben rejlenek.4

Forrás: www.tankonyvtar.hu

Feltettem magamnak néhány kérdést, hogy mire is van szükségem ahhoz, hogy sikeres legyek az ÉLETMÓDVÁLTÓ PROGRAMOMBA. Az első, ami eszembe jutott, hogy

                    MEGFELELŐ CÉLRA ÉS MOTIVÁCIÓRA!!!!!!!!!!

 550967 4033488191929 1239939527 n

 
Mire van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a célunkat?

Erre a kérdésre mondhatni nagyon egyszerű a válasz. Csak gondoljuk végig, hogy amikor elhatározzuk, hogy belekezdünk valamibe, vagy megszerzünk valamit, netán valakit, amikor vágyat érzünk valaminek a megtanulására, akkor ezt milyen érzés kíséri, mi kelti életre?  

Mondhatni ellenállhatatlan VÁGYAT ÉRZÜNK az iránt a dolog iránt, amit kigondoltunk magunknak, amit el szeretnénk érni. Az iránt a pasi iránt, akit magunk mellett szeretnénk tudni. Így van???? Mondhat bárki, bármit!!!

Onnantól ez lesz a LEGNAGYOBB CÉLUNK! 

A LEGÉGETŐBB DOLOG, AMI KITÖLTI A MINDENNAPJAINKAT. 

Ezzel kelünk, és lefekvéskor is ez az utolsó amire gondolunk. 

Ha az-az érzés kísér, hogy “ide nekem az oroszlánt”, ha folyton-folyvást azt érezzük, hogy minden idegszálunk arra koncentrál, hogy meglegyen, hogy elérjük, hogy megszerezzük……  akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez egy JÓ CÉL!

Amikor ennyire vágyunk valamire, akkor ez a mérhetetlen VÁGY, átsegít a nehézségeken is. Persze biztosan vannak pillanatok amikor átkozzuk magunkat, hogy ilyen nagy fába vágtuk a fejszénket, de amikor túllendülünk a csüggedésen, akkor képesek vagyunk folytatni…és ami a legfontosabb, hogy nem adjuk fel, mert a CÉLUNK át tőr, még a falon is. 

Ami még biztos, hogy csak azt a CÉLT tudjuk megvalósítani, ami a MI SAJÁT CÉLUNK!

1f4a48df73eeb5d223e31fa79ecdffd4

Ne tűzzünk ki OLYAN CÉLOKAT, AMI NEM A SAJÁTUNK, amit elvárnak tőlünk, amit nem is igazán mi szeretnénk, mert akkor azt valószínűleg nem is fogjuk tudni végig csinálni.  

Amikor úgy döntünk, hogy életmódot váltunk, új életet kezdünk, akkor ezt magunkért tegyük. Ne azért, hogy megfeleljünk a férjünknek, vagy az anyósunknak, az anyánknak, vagy mert a barátnőnk is belekezdett…… 

 
Mi miatt vallhatunk kudarcot?
A leginkább amiatt, hogy mi magunk sem hiszünk tudat alatt abban, hogy képesek leszünk véghez vinni. Olyan messzire tesszük ki a célunkat, amit az elménk nem tud elhinni, így támogatni sem tud benne. Erről már írtam itt. 

Amikor én elkezdtem az “életmódváltósdit”, a következő célokat tűztem ki magamnak.20190819 153652 e1566222169630

 
“Picit” vagy inkább nagyon a földhöz vágott így is, amikor egy-egy célt nem sikerült elérni, de a VÁGY bennem akkora volt, hogy mindig sikerült túllendülni. 
Hinnünk kell abban, amit kitűztünk célul, mert amiben tiszta szívvel hiszünk, azt meg is tudjuk csinálni. 
Ha mélyen hiszünk benne, magunkhoz is vonzzuk. 
 
Leírjuk, vagy ne írjuk le???
Amikor nekem először azt tanácsolták, hogy írjam le a céljaimat, sőt a legjobb, ha készítek hozzá egy motivációs táblát is, hát… nem igazán hittem benne, illetve nem tudtam mi is az egész értelme.index 2
Ha leírjuk, elköteleződünk… Felelősséget vállalunk a célunkért!!!!!! 
Olyan ez, mint a házasságkötés. Sokan azt szajkózzák: Minek???? Csak egy papír!!!! Valóban egy papír, de ezzel a papírral teszünk arra “esküt”, hogy felelősséget vállalunk egymásért. Itt aztán lehet vitatkozni arról, milyen sok a válás, meg a felelősségről, de ezt majd egy másik bejegyzés keretében. Ha van kedved, szeretnéd elmondani a véleményed, esetleg egy jó kis beszélgetést indítani a témában, én benne vagyok! 
 
A 10 éves fiam ösztönösen kérdezte: -“Miért akarsz lefogyni Mami”??

Valóban ez egy nagyon jó és nagyon fontos kérdés, hogy MIÉRT IS AKARJUK AZT A DOLGOT???? 

Milyen indíttatásból, milyen okból, milyen céllal?????

Minél több okot tudunk felsorolni, annál biztosabb, hogy hosszabb ideig motiváltak tudunk maradni. 

Erről már írtam itt

gym rat2
 
Valóban fontos a múlt a jövőhöz?

Én szentül megvagyok győződve arról, hogy ahhoz, hogy eredményesek legyünk a jövőben, tudnunk kell, hogy a múltban mit csináltunk rosszul. Ami végül azt az eredményt hozta, amiben most vagyunk. Erről mint 0. lépés írtam már. 

Pontosan tudnunk kell, hogy abban a témában, milyen nehézségeink, gyengeségeink vannak. Mik azok a tényezők, amik “Zabba viszik a lovakat”, eltérítenek az utunkról. Ezekre kell kidolgozni egy tervet, hogy hogyan nem mennek zabba azok a bizonyos lovak, hogyan maradnak a kijelölt útjukon. Mert sokszor az akaraterő kevés, kell, hogy legyen más támaszunk is. Nekem pl. a kis kártya, amit fotósnál elő is hívattam, hogy kitegyem néhány helyre, hogy naponta többször is emlékeztessen a célomra. 20190809 171226 0000

Természetesen azt is fontos tudatosítani, hogy mik a pozitívumaink. Ezeket pedig tovább kell erősíteni. 

Határozzuk meg, hogy honnan, hová szeretnénk eljutni. 

Mint pl.: én 4. 23-án voltam 67.2kg, és innen szerettem volna eljutni 56 kg 3 hónap alatt. Ami sajnos nem jött össze, így egy újabb kitűzött célom van. 08. 12-én 58 kg voltam úgy, hogy előtte 2 hétig nem tudtam mozogni és egy műtét miatt fagyit ettem fagyival, és csokit szopogattam csokival, mivel csak ezeket tudtam megenni. De a következő cél, hogy 9.12-én 56.5kg legyek. 

 
Határidő-jutalom, új határidő-jutalom……
Ahogyan láttátok, én nem csak az elérendő célsúlyokat határoztam meg, hanem az elérendő kilométereket. Mindenkitől azt hallom, hogy az étkezés a legfontosabb az életmód váltásban. Ami persze abból a szempontból teljesen igaz, hogy hiába sportolok, ha közben ugyanazt a “szemetet” eszem, sőt abból is sokat, akkor ne várjam a csodát. Ugyanakkor az én véleményem az, hogy egy lefogyasztott test, amit nem mozgatnak, ahol az izmok teljesen leépülnek, hiszen a fogyáskor az az első, ami elfogy, a cicinkkel együtt, szóval az ilyen test minden, de nem szép. Tévedés ne essék, én nem a gyúrós, magukat mutogatós, pózolós, izompacsirta nőket szorgalmazom. Az is biztosan szép, annak, aki csinálja, meg annak, aki csináltatja…….De egy szép, tónusos, formásan izmos NŐ-i test, az én véleményem szerint nagyon szép tud lenni. Ezért én azt mondom, hogy az étkezésnek és a mozgásnak 50-50%-ban kell megoszlania. Ugyanakkora a hangsúlya van a táplálkozásnak, mint a mozgásnak. De ez csak az én magán véleményem, tapasztalatom. 
Szóval amikor egy-egy határidőt-célt elérünk, adjunk magunknak jutalmat.meglepi Persze lehetőleg ne csokit, meg nagy zabát, inkább egy szép új ruhát, egy táskát, egy cipőt, egy új frizurát……A gyerekek is szívesebben csinálnak meg dolgokat, ha valami jó kis jutalom vár rájuk a célnál. Bármennyire felnőttek vagyunk, mi bennünk is van egy kisgyerek, aki szereti a jutalmat.  20190821 145902 0000
 
 

 Ha kíváncsi vagy a folytatásra, olvass tovább…

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

25 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.