Bogács
Országhatáron belül,  Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Hór-völgyében van egy falu, Bogács

Tartalomjegyzék

Előzmények

Leírtam a címet, majd ránéztem, és úgy éreztem, mintha a Gyűrűk Ura fantasy-regényének egyik fejezetcímét olvasnám. 

Történetem még 2021 decemberében játszódik….. Na most kell forrócsokit készíteni, bekuckózni egy jó kis fotelbe, és kezdődhet az utazás.

Talán említettem már azt a hagyományát a családunknak amit néhány évvel ezelőtt azUram talált ki, és azóta is működteti.

Egy ilyen levelet kapunk mindannyian december elején a Yee Zuskától. megjegyzem halkan, hogy valódi email címe is van, nagyon modern Jézuskánk van:

Yee Zuska <yeezuska@

Kedves Holovecz Család! 

Az éjszakák egyre hosszabbak. Rövidesen kint úrrá lesz a fagy, a világ jégkristályossá alakul, és közeledik a karácsony! 

Ilyenkor jóformán a világ minden táján behúzódnak az emberek a jó meleg otthonaikba, melyeket boldogsággal, örömmel és egyéb hangulatfokozó díszekkel öltöztettek fel. 🙂 Egyes helyeken, például karácsonyra mécsesekkel, feldíszített fenyőkkel készülnek az emberek, és persze várják, hogy vajon milyen ajándékot hoz a Jézuska.
 

Az idei karácsonyi kívánságokat 2019.12.10-ig tudjátok megírni erre a levélre válaszul. Mostantól fogva tehát két héten belül. Írjatok hát mihamarabb!

Mivel az ezután beérkezett kívánságokat sajnos nem tudjuk sem a manócskák, sem a mókusok segítségével teljesíteni.

Szeretettel.
Jézuska 
 
Erre a levélre, nem lehet nem válaszolni, hisz olyan kedves, figyelmes, törődő. Természetesen Babó az első aki válaszol. 
 
Kedves Jézuska!
 
Én éppen egy menő új szobára gyűjtök de még az összeg fele sincs meg. Emiatt azt szeretném kérni ,hogy valamennyi pénzt ajándékozzanak a manócskák vagy ha ők nem szeretnének akkor téged kérnélek meg ,hogy ajándékozz nekem annyi pénzt amennyit te gondolsz hogy nekem az szükséges lenne.      [rövidre fogva ne túl keveset de ne is túl sokat]. 
Szívvel köszönöm a megértésedet Jézuska.
Szeretettel Ákostól Jézuskának  és a Manóinak
 
Majd jöhetnek a Manók a megvalósítással, hogy mindenki arcán mosoly legyen a nagy napon. 
 
Évek óta mondogattuk, hogy KARÁCSONYKOR  el kellene utazni!!!!!!!!!! Lehetne ez a család ajándéka, de valahogyan sosem léptük meg. Főleg az elmúlt néhány év nem volt a legalkalmasabb az utazásra. 
Most karácsony előtt, úgy gondoltam, a kezembe veszem az irányítást, szervezést, lesz ami lesz. Külföldre nem akartam menni, ezért, azért, meg amazért, na de akkor hová is menjünk. Hová, hová, hová????
 
December elején szállást találni idehaza, mégpedig olyat, ahová kutyát is vihetünk, és csak magunk lehetünk, nem kis feladat. A jobb helyeket már sokszor nyáron lefoglalják. Úgy voltam vele hogy ha “szembe jön egy lehetőség”, mert jönnie kell, akkor megyünk, ha nem, akkor lesz valami más ajándék. 
 
Tagja vagyok egy facebookos csoportnak, ahol szálláshelyeket lehet keresni és kínálni Magyarország területén. Itt láttam meg, hogy valaki visszamondta a kis szilveszteri kiruccanását, így lehetőségem lett lefoglalni a helyet. Megnéztem a fotókat, a hölgyet is “lecsekkoltam” aki kiadja és éreztem, hogy EZ AZ, EZ NEKEM KELL! Így elöljáróban “csak” annyit róla, hogy ALKOTÓ, bútorok felújításával és kézműves dekorációk készítésével foglalkozik. Máris belopta magát Linda a szívembe. 
 
Egy bibi volt csak, hogy kutyát nem lehet vinni. Azért én tettem egy próbát, írtam neki messengeren, hogy van nekünk egy tüneményes Border Collienk, akit mindig viszünk magunkkal “nyaralni”, esetleg lehetne-e szó róla, hogy jöhessen. Kicsit vacilált Linda, de végül belement. 
Na így lett a mi szilveszteri programunk: Bogács, a Hór völgyében.
 
Nem tudom, hogy jó emberismerő vagyok-e, de sokszor bejött már az életem során, hogy fotóról, néhány szavas beszélgetés után döntöttem valakivel kapcsolatban így, vagy úgy. Lindán éreztem, hogy ….., hogy is mondjam, egy hullámhosszon vagyunk. Nem feltétlenül azért, mert kézműveskedik mint én, hanem mert a fotóiból a házról, a leírásból, a hangszínéből amikor telefonon beszéltünk, áramlott a szeretet, a kedvesség, a figyelmesség, valódi odafigyelés. 
 
Karácsony
Alig vártam, hogy jöjjön a KARÁCSONY és végre beszélhessek a tervemről a családnak. Ezt kapta azUram egy borítékba téve, az pedig egy dobozban….volt. Rázogatta, rázogatta, majd kijelentette: -” Ebben nincs semmi, ez túl könnyű!!!!” Nagy volt a meglepetés amikor kibontotta és a kezébe fogta ezt:
Holovecz csalad 0032021 Ajandekutalvany
 
Az, hogy meglepődött nem kifejezés!!! Megmutogattam a képeket, meséltem a helyről, Lindáról, és a tervekről, hogy mit lehet majd ott csinálni. 
 
Az első nap
Linda olyan hihetetlenül figyelmes volt, hogy az indulásunk napján, reggel felhívott minket, hogy figyelmeztessen: jeges eső esett, és úgy csúszik minden, mint a korcsolya pálya. Nem voltam boldog, mivel sétálós, túrázós terveim voltak. De sebaj, akkor jöhet az ÚJRATERVEZÉS!!
 
A szállást 3 óra körül lehetett elfoglalni, mi ennek ellenére már 11-órakor elindultunk. Azt ugyan még nem tudtam, hogy mivel is ütjük el azt a néhány órát… Már menet közben a kocsiban “véletlenül” egy nagyon ígéretesnek tűnő programra leltem. Olyan lelkes voltam, mint egy kisgyerek, ami hamar átragadt a fiúkra is.
 
Hallottatok már a MESEÚTRÓL???? Én sem, egészen eddig a napig. 
Na de ne szaladjunk ennyire előre. 
 
Bogács: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A Bükk déli lábánál, Egertől 18, Mezőkövesdtől 11 kilométer távolságra fekszik a gyönyörű Bogács. A községben több mint 1900 fő lakik, de az utazók körében is rendkívül kedvelt hely.

Megközelíthető:

  • Tömegközlekedéssel: Budapestről, Miskolcról Mezőkövesdig vonattal, onnan autóbusszal Bogácsra. Egerből szintén gyakran induló autóbuszjáratokkal közelíthető meg a település.
  • Autóval: az M3-as autópályát a mezőkövesdi lehajtónál elhagyva, vagy a 3-as főútról Mezőkövesdnél lekanyarodva érhető el Bogács. Eger felől Noszvaj irányában.
Gödöllőről a menetidő 1 óra 20 perc

Bogács környéke évezredek óta ad megélhetési lehetőséget az embereknek. Már a vadászó, szedegető életmódot folytató ősember is letelepedett itt. A Bogácstól alig 4 kilométerre fekvő Cserépfalu határában, a Hór-völgy szájában nyíló Subalyuk barlangban találta meg Dancza János a Neander-völgyi ember csontmaradványait 1932-ben, nagy számú kőeszköz kíséretében.

A község területén is kerültek elő őskőkorszaki, újkőkorszaki leletek. A réz- és bronzkorszaki leletek fő lelőhelye a községhez tartozó Pazsagpuszta környéke. A bronzkor különösen értékes lelete a Tomor várról előkerült csipkés bronzkarika lefüggő díszekkel, csörgő lemezekkel.

BOGÁCS NEVE ÉS BIRTOKOSAI

A település nevének vonatkozó magyarázatokat Hajdu Imre: Bogács históriája című könyvében foglalta össze. Eszerint Bogács nevét Borovszky Samu Borsod vármegye története című munkájában az ó-szláv „bogatu”, azaz gazdag szóból eredezteti. Pazsag nevét – ma Pazsagpuszta – a szláv „paseka”, azaz irtvány szóval magyarázza, ezzel utalva arra, hogy a vidéket erdőség borította.
Az 1939-ben megjelent Borsod Vármegye szociográfia azonban tagadja a szláv gyökeret, de magyarázatot nem ad eredetér.

Győrffy György: Az Árpád-kori Magyarország történelmi földrajza című könyvében azt írja, a község neve magyar névadással keletkezhetett. Ez azt jelenti, hogy a település alapítójának, első birtokosának vagy nevezetes lakosának a személyneve jelölte magát a települését is.
Egy másik feltételezés szerint a magyar bogáncs növény nevének régi nyelvjárásbeli bogács változatából ered a helyiség neve. De szerinte a szláv eredet sem kizárt, oly módon, hogy szláv családnévből származik.

A községről az első írott emlék 1248-ból származik, ekkor Bagach alakban írták nevét. Nemes birtokosai a településről Bogácsinak is nevezték magukat. A családé maradt a XIV. századig, ám 1323-ban Gergely, örököse nem lévén, egy birtokrészét az egri káptalannak adományozta. A káptalan a Bogácsi család másik tagjától, Györgytől 1339-ben újabb birtokrészt kapott.

Idővel a birtok elaprózódott, a község több nemesi családnak is lakhelyül szolgált. Egyre több és több lett a káptalané, és szerette volna egész Bogácsot megszerezni. Ennek érdekében – országbírói ítélettel – maga vette zálogba a másnak elzálogosított birtokokat. Végül II. Ulászló király új adományt adott a káptalannak, és 1504-ben beiktatta a jászói konvent Bogács birtokába. Az összeírások ezután már csak a káptalant említik birtokosként. Ekkor a Bogach, Bogaczh írásmóddal találkozunk.

Az 1600-as években Bocskay István és Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is az adományozási joga alá tartozó területnek minősítette Bogácsot, de végül visszakerült birtokba az egri káptalan, immár századokra.

Bár a reformáció hamar elérte – református egyháza 1569-ben alakult –, egyházi birtokként nem gyökeresedhetett itt meg a protestantizmus.

TÖRÖK VILÁG

Bogács török hódoltsági terület volt, amikor nem a harcok, akkor az adóprés dúlta fel az életet. Az adó mértékét az határozta meg, hogy a lakosok milyen tehetősek voltak. Amint kissé jobb körülmények közé kerültek, vagy a töröknek pénzre volt szüksége, azonnal emelkedett.
Később tizedet és szolgáltatásokat is követelt a török, mégpedig olyan sokat, hogy addig haza sem engedte a lakosokat, míg újabbak nem jöttek robotolni.

A török uralom által okozott pusztulást jól szemlélteti az 1685-ből származó, a lakott és az üresen álló házakat számba vevő összeírás. Eszerint Bogácson 9 házban laktak és 11 ház állt pusztán. A környező községek közül Zsércen 8–10, Cserépfalun 6–10, Tardon 6–34 volt a lakott és a lakatlan házak száma.

FÖLDMŰVESEK ÉS A FÖLD KINCSE

A XVIII. század első évtizedében a föld bősége, a népesség kis létszáma, a termelőerők alacsony színvonala miatt megerősödtek, sőt újraéledtek a föld közös birtoklásának középkori formái. A népesség számának növekedése, az állatállomány gyarapodása, valamint az ezzel együtt járó földbőség csökkenése a szabad foglalás helyébe az újraosztásos földközösségi rendszert honosította meg, majd kialakult a szilárd telekrendszer.

A XVIII. században megindultak a betelepítések. Bogács lakossága 1786-ra elérte a 815 főt. A XIX. században már nem voltak nagy szabad földterületek. A földművelés mellett a XX. század elején már a turizmus is jelentős volt. A II. világháború után fürdője tette a települést igazán népszerűvé.

BOGÁCS CÍMERE. A kerek talpú pajzs kék mezejét középfekvésű ezüsthullámos pólya osztja két részre. A pólya fölött két férfi a vállán átvetett rúdon hatalmas szőlőfürtöt visz. A pólya alatti mezőben középen hegyével lefelé fordított álló csoroszlya látható, két oldalán egy-egy hegyére állított, szimmetrikusan elhelyezett ekevassal. A pólya fölötti címerkép arany-, a pólya alatti ezüstszínű. A pajzsra aranykorona van helyezve.

BOGÁCS PECSÉTJÉNEK legkorábbi ismert változata egy 1778-ban kelt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárban őrzött iraton maradt fenn. A pecséten a készítés idejére utaló 1710-es évszám olvasható.

cimer

Látnivalók Bogácson: itt

Forrás: innen

 

A település nevét korábban Neznay, Noznay szláv személynévvel azonosították, mert a honfoglalás környékén ezen a területen szláv települési foltok voltak, de a legújabb kutatások ezt cáfolják, eszerint a Noszvaj név a Noszvijj szóból származik, mely jelentése a „mi falunk” és latin eredetű szó. A XI. század második felében ugyanis nagy számban költöztek latinus népcsoportok az országba (Itáliából olasz, Franciaországból ófrancia, Németalföldről pedig vallon nyelvet beszélő telepesek, akik nyelve az újlatin nyelvek csoportjába tartozott. Ezt bizonyítja például, hogy a település délkeleti részén lévő terület mai is az Olaszilápa nevet viseli.
A bükk hegység déli lejtőjén és Noszvaj környékén régészeti ásatások során őskori leleteket is találtak, ami az emberi letelepedés korai nyomait bizonyítja. 
Noszvaj már az Árpád korban lakott település volt, a honfoglalás után királyi birtok, majd adományozás révén a püspöké lett (egri püspökség). Az első írásos dokumentum 1248-ból származik, IV. Béla király idejéből, ez az oklevél azt bizonyítja, hogy a község ebben az időben püspöki falu (villa episcopalis) volt, az egri püspökség a birtokosa.
Noszvaj területileg és közigazgatásilag 1948-ig Borsod megyéhez tartozott, de birtokjogi szempontból egészen a török hódoltság kezdetéig az egri püspökséghez, majd a felsőtárkányi karthauzi szerzetesekhez tartozott.
Az egri vár 1552-es ostroma előtt a törökök a települést és a környéket feldúlták és felégették. Az ostrom után I. Ferdinánd Noszvajt az egri várvédő Figedy János birtokába adta. A Figedy család nemcsak birtokosa volt a területnek, hanem itt is lakott, egyes feltételezések szerint a család a mai de la Motte kastély helyén épített kúriában élt.
Ebben az időben a faluban már a reformáció terjedt el, erről tauskodik egy 1564-ben keletkezett okirat, mely szerint ekkor Noszvajon már kálvinista egyház volt.
A török hódoltság megszünte után a faluba visszatérőket siralmas állapotok fogadták, az újjáépítésben jelentős szerepe volt Bossányi bárónak és lányának Krisztinának, aki az egyházat is szárnyai alá vette, a református templom fakazettás mennyezetének felújítása ugyanis az ő nevéhez fűződik. Erről tanuskodik a templom mennyezetének egyik fakazettája, melyben az az idézet áll: „E ház istennek hajléka, melynek hűséges dajkája Bossányi Krisztina.”. Az 1700-as évek elején már Bossányi Krisztina és férje Noszvaj birtokosai. A házaspár bőséges gyermekáldása a 18. sz. második felére megváltoztatta a falu birtokosainak számát és a birtokok nagyságát. A birtokosok számának gyarapodásával nőttek a kúriák, telkes házak a templom körül. Ez a birtokaprózódás azonban a falu életében nem járt előnyökkel, mert a valóságban így egy gazdája sem volt a falunak.
1782-ben újabb család került a noszvaji birtokosok sorába báró Vécsey Anna (Almássy Antal özvegye) és férje a francia származású de la Motte márki. Az ő nevükhöz fűződik a de la Motte kastély végső kialakítása, mely az egyik legkisebb és legjobb állapotban fennmaradt késő barokk stílusban épült építészeti emlék az országban.
A településről hiteles, okleveles forrást 1248-ból, IV. Béla király idejéből ismerünk legkorábban. Az abban megjelölt időpont nem a település kialakulásának vagy birtokba adásának ideje, hanem annak IV. Béla által való megerősítését bizonyítja. Ez az okirat Noszvajra vonatkozóan csak az egri püspökség birtokos jogát bizonyítja, vagyis azt, hogy a falu 1248-ban villa episcopalis (püspöki falu).
A kutatások szerint a honfoglalás idején ezen a környéken szláv települési foltok voltak, a falu neve Neznay, Noznay is szláv személynévvel azonosítható, tehát a település Árpád-korabeli. Bár a legújabb kutatások cáfolják azt, hogy a település neve ebből a szláv személynévből származna, eszerint a Noszvaj név a Noszvijj szóból származik, mely jelentése a „mi falunk” és latin eredetű szó.
Noszvaj a honfoglalást követően nem törzsi, illetve nemzetségi, hanem fejedelmi, majd királyi birtok lehetett, majd azt követően adományozás folytán a püspöké lett.
Noszvaj – bár területileg, közigazgatásilag 1948-ig Borsod megyéhez tartozott – birtokjogi és minden más egyéb kapcsolatait tekintve egészen a XVI. század második feléig, pontosabban a török hódoltság kezdetéig az egri püspökséghez, majd a felsőtárkányi karthauzi szerzetesekhez kötötték. Egyes források szerint 1275-ben az Egerbe és környékére telepített vallonok (olaszok) Noszvajon is megjelentek. A falutól délkeletre lévő terület még ma is az Olaszilápa elnevezést viseli.

Az 1332-1333 körül Nagy Lajos által betelepített, francia eredetű karthauzi barátok Eger környékén is megjelentek és Felsőtárkánytól északra, a Barát-völgyben szerzetesrendi kolostort és a Boldogságos Szűz tiszteletére egyházat alapítottak. Az esemény azért jelentős Noszvaj számára, mert 1430-1433 körül az akkori egri püspök, Rozgonyi Péter birtokcserét bonyolított le a karthauziakkal, amely szerint Noszvaj és Bükkzsérc falukért elcserélte az akkori Al- és Feltárkányt a szerzetesekkel.
Az 1552-es egri vár elleni ostromot megelőzően a török a város környéki falvakat, köztük Noszvajt, a karthauzi kolostort is feldúlta és felégette, a szerzeteseket pedig elűzte a kolostorukból.
Az egri vár hősies megvédése és a török szégyenteljes elvonulása után I. Ferdinánd a várvédő Füghedy János birtokába adta Noszvajt. A Füghedyek nemcsak birtokosai a területnek, hanem itt is laktak. Egyes feltételezések szerint a mai kastély területén a Füghedyek létesítettek először kúriát, amelyet élő sövénnyel vettek körül.
Egy 1564-ben keltezett okirat több fontos és jelentős tényről tudósít: nevezetesen, hogy a török által Noszvajról elűzött karthauzi barátok helyébe birtokosként egy szabad nemes úr, Füghedy János, az egri vár egykori vitéz kapitánya lépett. Egy másik adat arról tudósít, hogy 1564-ben Pozsgai Márton a prédikátor, ami azt is jelenti, hogy ebben az időben Noszvajon már kálvinista egyház van. Továbbá név szerinti tájékoztatást ad a falu akkori vezetőiről, “hitesekről”. De az sem lényegtelen, hogy az okiratban szereplő nevekből kettőt: Petrus és Szepesi családokat még ma is megtaláljuk Noszvajon.
1648-ban Füghedy Mihály utód nélküli halálával a birtokrészbe Hanvay Ferencet iktatták be. Az új birtokos jelentős vagyonnal rendelkezett Gömör, Kishont, Nógrád, Heves megyékben, egy ideig hevesi alispán is volt. A hódoltsági területen lévő noszvaji birtoka csak egy volt a sok közül, nem volt túl jelentős a számára. 1661-ben tett végrendeletében fiatal feleségére, Mocsáry Juditra hagyta.
A Noszvaj birtokosává vált Judit 1676 körül feleségül ment báró Bossányi Miklóshoz, ők lettek Noszvaj egyedüli birtokosai.
Az 1680-as években egy gazdag török borkereskedő fia a szultáni kincstártól örökáron megvette Almagyart és Noszvajt. Eger megvívása után a városban maradt, megkeresztelkedett és felvette a Noszvaji Ferenc nevet. Utód nélküli halálával az egri házát és vagyonát a minorita rendre hagyományozta.
Az egri vár köré vont katonai, gazdasági blokád (1686) megtette hatását, 1687. december 17-én a kiéheztetett törökök a szabad elvonulás reményében feladták a várat, megszűnt a hódoltsági állapot.
A faluba visszatérőket siralmas állapot fogadta, a házak romosak, a földet elborította a gaz, mindenütt a romlás és enyészet uralkodott. A haza- és újratelepítést segítő különböző engedmények és támogatások mellett is évekre, a legnagyobb erőfeszítésre, kitartásra, összefogásra volt szükség, hogy a borzalmas állapotban lévő falu házait lakhatóvá, határát újra termővé tegyék. 

Látnivalók Noszvajon: itt

Babó egy nagyon kedves, ügyes, szorgalmas, tisztelettudó KAMASZODÓ gyermek. Mint ilyen korban a gyerekek általában, Ő is utál kimozdulni, elindulni, bármit is csinálni (kivéve amit Ő szervez: airsoft). Persze amikor már odaérünk és megtettük a túra egy részét, akkor már lelkes, de addig, megy a nyűglődés. Most sem volt ez másként. Igazán leleményesnek kell lennem, hogy valami olyan programot tudjak neki kitalálni, ami őt is lelkesíti. A MESEÚT pont ilyen volt.

A MESEÚT

Na de mi is ez????

Bogács után, alig néhány perc kocsiázással, megérkezünk Noszvajra. Itt található a MESEÚT nevű játék, program, kirándulás……..bárhogyan is nevezzük, egy szuper találmány. 

Már a honlapján található ismertető is nagyon figyelemre méltó.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hegy lábánál meglapuló, dimbes-dombos falucska ahol nem csak emberek, és kutyák, cicák, bárányok, cinegék meg persze rókák és őzikék éltek. Ebben a faluban mesék laktak…

Miután ezt a pár sort elolvastam, a fiúk hegyezni kezdték a fülüket: HOHO, MI EZ?????? Mindannyian szeretjük a meséket, így kíváncsian vártuk.

hol is van?
A Bükk lábához simuló Noszvaj, Kicsi meseládikókban! A mi falunkban! 
Kinek készítettük?
A Családi meseútra várunk a gyerekekkel, a nagyival, a kutyussal, és ha tetszett akkor hozd el az osztályodat is! 
Mit lehet itt csinálni?
Ha eljössz hozzánk, a faluban kapsz egy titkos Sárkányvadász térképet és egy mindent nyitó kulcsocskát. Mindezekkel, meg persze jókedvvel, vidámsággal a tarsolyodban útra kelhetsz, hogy a falu legszebb pontjait bebarangolva 11 családi meseházikóját kinyisd! Ha nincs kedved olvasni, a QR kódokat leolvasva meghallgathatod a meséket Kecskés Karina gyönyörű előadásában. 
Mit találsz majd?
A Családi Meseút házikókban egy-egy népmesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, beszélgetés indító kérdést találnak a kicsi és nagy meseutasok. A gyerekeket 7 próba, 3 szintválasztó, 3 különleges meseállomás és 11 bátorító mese várja és a varázslény kutató expedíció végén Sárkányvadász oklevelet kapnak! 
Mikor?
A Meseút az év minden napján elérhető, a kezdőállomások nyitvatartási idejében. A nyitvatartási idő szezonálisan vagy alkalomszerűen változhat, kérjük ha messziről indulnak érdeklődjenek telefonon!  
Hogy indulj útnak?

A Meseutak kezdő és záró pontja a Harmónia cukrászda, és a Rozika cukrászda. Ezen a két helyszínen veheted meg a belépőjegyet, nyitvatartási időben, és az utad végeztével ide kell visszahoznod a mindent nyitó kulcsokat, és megkapod a Sárkányvadász Okleveledet is!

Mennyibe kerül?

Gyerek Meseút ára: 2000Ft/család
Felnőtt Meseút ára:2000Ft/pár
Vadon Kulcsa ára: 2000Ft/család

A kulcsokért letétet kérünk legkevesebb 2000ft-ot, amit a program után visszaadunk.

Bankkártyával is fizethetünk?

Bankkártyás fizetés nem lehetséges, és a faluban sajnos jelenleg nincs üzemképes bankautomata! Elnézést a kellemetlenségért, kérjük készüljenek készpénzzel! 

Nálunk minden elfér!
A Szerelmes és a Családi Meseút együtt is bejárható hiszen az állomások egymáshoz közel esnek. Jöhetsz Babakocsival, biciklivel, kutyussal, autóval is.
Mit hozzunk otthonról?
A Családi Meseút egyik állomása MESEKÖNYV CSERE-BERE pont, ezért jó ha otthonról hozol néhány gyerek- vagy mesekönyvet amit a ládában található könyvekre elcserélhettek! Igyekszünk folyamatosan feltölteni az időnként kiürülő könyvkészletet, ezért, ha sok fölösleges, megunt könyved van, örömmel fogadjuk azokat is, a kezdőállomásokon otthagyhatod nekünk. Szerezz te is örömet! A Meseút egy másik állomásán lehetőség van apró MEGLEPETÉSEKET elhelyezni a következő meseutas számára. Ezért jó ha otthonról hozol néhány fölöslegessé vált apróságot, “kincset” amit te is otthagyhatsz! 
Milyen hosszú az út?
A meseút összességében hozzávetőleg 7 kilóméteres sétaúton elhelyezett meseházikókból áll, amik egymástól különböző távolságokra vannak, betonúton sáros időben is bejárható. Mivel önjáró program a hossza 1-2 órás sétától az egész napos barangolásig igény szerint alakítható útvonal. A meseházak közül mindenki igénye, kedve szerint válogathat, az indulásnál kapott térkép alapján. Az állomások tetszőleges sorrendben és idő alatt, önállóan látogathatók végig, de fontos, hogy a kulcsot a végén visszavidd! A legtávolabbi meseházikónk az Oxigén hotel parkjában található, a falutól távolabb, külterületen kell végig haladni. Ezt a távot érdemes autóval lerövidíteni. Gyalogosan a faluközponttól 35 perc séta. 
Tovább kirándulnál?
Ha tovább kirándulnál, összekapcsolhatod a Meseutakat vagy a Vadon Kulcsa tanösvényen is bejárhatod az erdőt. 
Ehhez vedd meg előre az összes szükséges belépőt, hogy folytatólagosan mehess tovább! 
Legyen apró az ökológiai lábnyomod!
Nekünk fontos a környezetvédelem! Ha számodra is fontos a hulladékmentes szemlélet, a nyomtatott térkép helyett töltsd le online térképünket! Így a Meseút zéro ökológiai lábnyomú kaland lesz!
Hol tudunk enni-inni pihenni menet közben?
A leolvasható QR kódok segítenek eligazodni, hogy az adott meseházhoz közel milyen szolgáltatások érhetők el, hol lehet eső, hideg esetén megmelegedni, ebédelni, kávézni, borozni, fagyizni, szánkózni, hol van múzeum, játszótér, csónakázási lehetőség, panoráma és fotópont a közelben. 
Akadálymentesítés
A Meseút akadálymentesítése fontos nekünk, a Gyerekek meseútját kihangosítottuk. A meseházikókban található QR -kódokat beolvasva Kecskés Karina előadásában meghallgathatjátok a mesét amíg sétáltok, vagy a lábatokat a lóbálva ücsörögtök a tóparton. Így ha nehéz a házikó mellett ácsorogni, vagy kicsik a gyerekek elviheted a mesét magaddal!
Csoporttal is jöhetünk?
Felnőtt, nyugdíjas csapatokat, osztályokat óvodás csoportokat, táborozókat is szeretettel vár a Meseút, akár egyéni tematikus vezetésekkel is. Csoportok önálló Meseutazást csoportbelépővel, ingyenes konzultációval is segítjük. Csoportos belépőjegy 15 fő felett vásárolható, és 300ft/fő az ára. Kérjen csoportjának egyéni ajánlatot, vagy akár teljeskörű szervezést!
Forrás: innen
 

Kezdőállomások: itt találhatók

A lehetséges kezdő állomásokból mi a Harmónia cukrászdát választottuk.IMG 20211229 144323 1 e1643192301958

A hölgy nagyon kedvesen elmondta pár szóban, hogy mit kell tudnunk a Meseútról, majd megkaptuk a kulcsot a házikókhoz és az ÚTLEVELET, nézzétek.

IMG 20220126 112037 e1643194203554

 

IMG 20220126 112112

A mesék, a mesemondás népszerűsítéséért Noszvaji Idegenforgalmi Egyesület támogatásával jött létre az országban elsőként, 2012-ben a Meseút. „Családépítő” programunk az eltelt évek alatt sok változáson ment át, hiszen változtak a mesék, a helyszínek, változott a struktúra, változott a közönség is.  Elsőként a Palóc meseúttal a helyi értékek felkutatása, bemutatása volt a cél, megismertetni olyan palóc mesehősöket, mint a Pipakupak gyerek, Iborkabeborított Borbála, Zöldlevél királyfi vagy Árva Juliska. Kisebbeknek született meg az Állatos meseút, majd egy őszi szünetre a Boszorkányok meseútja. Advent, karácsony idején pedig a Szeretet meseútját járhatjuk végig. Legutóbbi fejlesztés eredményeként a Varázslények meseútja várja az év minden napján a családokat immár papírmentesen, az ökológiai lábnyomunkat minimálisra csökkentő rendszerben. Legújabb kincsünk a kifejezetten felnőtteknek szóló 10 állomásos Pajzán Meseút szerelmes történeteivel, mely egy egymásra figyelős, sírva nevetős meserandevúra invitál. 
A meseházikókat egy-egy palóc történet által inspirálva, apukák és anyukák, nagymamák különös gonddal, aprólékos munkával festették, faragták meg, hogy meséink méltó otthonra találjanak. Ez az igényesség a Meseút minden elemére érvényes és az egyik vonzereje, védjegye lett a programnak. A gyönyörű házikók meséi, feladatai is, meseterápiás elvek és módszerek szerint, gondos válogatás után egy témára felfűzött gyűjteményt alkotnak. 
 A szórakoztatás szempontjait is figyelembe véve, hogy bevonzzuk a kicsiket, nagyokat a meseolvasás világába, 2018-ban új tematikát alkottunk. A varázslatos állatok, különös lények, nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek, fiatalok körében és úgy gondoltuk, ezt az érdeklődést meglovagolva, a varázslények által még több mesét csempészhetünk a gyerekszobákba. Nagy öröm nekem, hogy a meseutas házikókon keresztül megmutathatom, nem csak a népszerű filmek, hanem a mesék is bővelkednek különleges, varázslatos és félelmetes lényekben. A varázslények képesek rá, hogy felkeltsék a mai gyerekek érdeklődését, rányissák a fiatalok szemét a meseolvasásban rejlő kalandokra. Ezekben a mesékben, Szárnyas és a Vasfejű farkassal, Tengeri tündérekkel, Ragacshajú Óriással, Zöld nyelvű Boszorkánnyal, Táltosokkal, Sárkányokkal, különleges állatokkal találkozhatnak a családok.

„Nem is gondoltam, hogy ilyen menő dolgok is vannak a mesékben!”

kiáltott fel egy kiskamasz meseutazó, ötleteket kérve, hogy milyen mesekönyvekben keresgéljen. Végigjárva e tanösvényt, az érzékszervek, a fantázia aktivizálódik, egy belső utat is végigjárhatunk önmagunk és egymás felé. A bevonódást, a lelkesedés fenntartását több dolog is segíti. A letölthető meseútlevél, a kalandos térkép, ami alapján megkereshetőek az állomások, a kulccsal nyíló titkokat őrző házikók, a varázslényeket rejtő vers, a hét próbatétel, ami fenntartja a figyelmet és a szintválasztók, amivel a feladatok mélyíthetők el. Változatosságként, öt rendhagyó interaktív állomás is született, az újrahasznosítás jegyében működő mesekönyv cserélő, az ajándék csere-bere állomás, a kívánságok tengere, a világ első mesét járó kútja a Mesekút valamint egy valódi bükki Bányatörpe otthonába is bekukkanthatunk. A komplex program után, aki derekasan kiállta a próbákat elismerésül oklevelet vehet át. A szülőket pedig minden helyszínen QR kóddal könnyen elérhető weboldallal is segítjük, ahol elolvasható az aktuális mese, praktikus információk a közeli látnivalókról és a helyszín gyalogos és biciklis térképe is letölthető. 
A Meseút családbarát kialakításával évente legkevesebb 500 családot vezet a mesék felé, évente legkevesebb 2-3 ezer felnőtt és gyerek járja végig önállóan, emellett óvodás és iskolás csoportok, felnőtt baráti társaságok, táborozók veszik igénybe a legkülönbözőbb összetételű társaságokkal. A csoportosan érkezőket alkotó fejlesztő meseterápiás foglalkozásokkal is várjuk egyesületünk barlanglakásaiban, vagy szabadtéri erdőfürdő tematikájú és természetművészeti akciókkal tesszük gazdagabbá a meseélményt. Az utóbbi években a mesés módszertani vezetésekre is megnőtt az igény, pedagógus csoportok érkeznek és veszi igénybe a kirándulós, mesemódszertani szakvezetést. Minden csoport számára más és más így a Meseút, hiszen minden mesemondást, foglalkozást az érkezőkhöz igazítunk. A családok önállóan végigjárt útja csapat-, vagy családépítő mesés kaland, a vezetett csoportoknak viszont életkoruk, szociális helyzetük, tematikájuk szerint más-más nézetét mutatjuk meg meséinknek. Gyerekcsoportokkal leggyakrabban a félelem leküzdése, a bátorság, az önbizalom fejlesztése mentén haladunk, pedagógusoknál a mesékbe vezetés módszereiről, a mesék hasznosságáról beszélgetünk, leányanyákkal az anyaságról meséltünk, környezetvédőknek a teremtett világ kincseinek megőrzése volt a téma, amit a meseház történeteiből kiemeltünk. Az ilyen módin tálalt meseélmény csapat és családépítő kaland.
Forrás: innen
 

Az óriás aki összement 

Szerző: forrassuli Közzétéve: 

Az óriás aki összement 

(egyiptomi mese)

A Világszép alapítvány mesetárából. Újramesélte: Zalka Csenge Virág

Élt egyszer egy fiú, akit mindenki csak úgy hívott: a Félős Miobi. Miobi mindentől félt. Félt a sötétségtől, a pókoktól, a villámlástól… Mindentől, amitől csak félni lehet. A szülei és nagyszülei a fejüket ingatták; a falubeliek nevettek rajta. Miobi rengeteget búslakodott, végül egy nap úgy döntött, útnak indul, hogy legyőzze a félelmét. Ment mendegélt egy egész napon át, míg rá nem esteledett. Rettegett tőle, hogy az éjszakát a szabadban kelljen töltenie, de nem volt más választása. Tüzet rakott hát, a köpenyébe csavarta magát, és leheveredett. Egész éjjel nem aludt egy szemhunyásnyit sem. Minden zajra felriadt; attól félt, hogy kialszik a tűz és felfalják őt a vadállatok, hogy hirtelen vihar támad és belecsap egy villám, hogy a sötétben megmarja egy kígyó vagy, hogy banditák támadnak rá… Úgy tűnt, az éjszaka sohasem fog véget érni. De

egyszer mégiscsak felvirradt, és az új nap fényében sokkal kevésbé tűnt ijesztőnek a világ. Miobi fellélegzett. Túlélt egy egész éjszakát a szabadban! Lehet, hogy egyszer tényleg sikerül majd legyőznie a félelmét? Ment, mendegélt tovább. Egyszer egy faluba érkezett. A falu vénjei a téren gyülekeztek, aggódva morzsolgatták a kezeiket, és fojtott hangon vitatkoztak. Miobi odament hozzájuk.

– Jó napot, tiszteletre méltó bölcsek!

– Jó napot, fiam. Mi járatban vagy erre?

– Úton vagyok, hogy legyőzzem a félelmem!

– Itt aztán nem fogsz bátorságra lelni – legyintettek az öregek – Az egész város retteg, amióta egy óriás költözött a hegytetőre a fejünk fölé. Azóta senki sem mer kimenni a földekre dolgozni, és a gyerekek sem járnak iskolába. Mindenki félti az életét. Már azon gondolkodunk éppen, hogy elköltözünk messzire, mert nincs más kiút…

– Egy óriás? – Miobi félelmében nagyot nyelt – A hegytetőn?

– Nagyobb, mint bármilyen szörnyeteg, amit valaha láttunk! – tették hozzá az öregek – Villámokat szórnak a szemei! Remeg a lépte alatt a föld! Tüzet okád! Senki sem tudja legyőzni!

“Egy életem, egy halálom, gondolta Miobi. Ha az óriás legyőzésével nem lelem meg a

bátorságom, akkor soha…”

– Én felmegyek a hegyre, és megküzdök az óriással! – mondta

A bölcsek döbbenten néztek rá.

– Te magad? Egyedül?

– Én bizony! Inkább, mint hogy az egész falunak el kelljen hagynia az otthonát!

Miobi sarkon fordult, és mielőtt meggondolhatta volna magát, már el is indult felfelé a hegyre. Fegyvernek csak egy kése volt, azt szorongatta a kezében. Úgy rettegett az óriástól, hogy fel sem mert nézni, amíg a hegyoldal feléig nem ért. Akkor felnézett. Az óriás rettenetes szörnyeteg volt! Akkora volt, mint egy hegy, lángokat fújt a torkából, villámokat szórtak a szemei! Miobi úgy megrémült, hogy egy szikla mögé bújt, és összekuporodott. “Félútig már eljöttem! Győzködte magát. Innen már nem fordulhatok vissza!” Kiugrott hát a szikla mögül, és anélkül, hogy felnézett volna, mászott tovább felfelé a hegyoldalon. Jó darabot ment már, amikor ismét felpillantott. Először azt hitte, a szemei űznek vele játékot. Úgy tűnt, mintha az óriás… kisebb lenne? Már csak egy ház nagyságúnak látszott. A dolgok általában, amikor közel megyünk hozzájuk, nagyobbnak tűnnek… de az óriás határozottan kisebb volt. Kisebb, de ugyanolyan rettenetes. Miobi nyelt egyet, lehajtotta a fejét, és elszántan mászott tovább. Ahogy felfelé kapaszkodott a hegyoldalon, néha-néha felpillantott, és mindig ugyanazt látta: Ahogy közelebb ért hozzá, az óriás egyre kisebb lett. Még mindig rettenetes volt és ijesztő, de már korántsem akkora, mint egy ház… Az utolsó szakaszt Miobi már futva, lehajtott fejjel tette meg, nehogy az utolsó pillanatban elszálljon a bátorsága. Amikor felért a hegytetőre, megmarkolta a kését, felnézett… de az óriás nem volt sehol.

Miobi tanácstalanul álldogált egy darabig, míg egy kő mögül aprócska füstfelhőt látott szálldogálni. Lehajolt, elmozdította a követ – és ott ült az óriás! Olyan aprócska volt, hogy belefért a fiú tenyerébe, és egyáltalán nem tűnt félelmetesnek. Miobi a tenyerére ültette az aprócska óriást.

– Hát ez meg hogy lehet? Hogy ilyen kicsire összementél? Kiféle, miféle vagy te?

Az apró óriás pöffentett egyet, és így válaszolt:

– Sokan sokféle néven neveznek engem, Miobi. Én vagyok az, amitől mindenki a legjobban fél: Én magam vagyok a Félelem.

Miobi magával vitte az óriást a faluba, és bemutatta az embereknek. És attól a naptól fogva többé nem félt semmitől.

  

Az én kedvenc mesém:

IMG 20211229 135540 e1643194990629

Ismerem a mesék fontosságát, tanítását, az általuk megélt AHA élményt. Néhány éve végeztem egy Mesetanfolyamot, amit a mai napig féltve őrzök a szívemben. Ennek a mesének minden mondata hozzám szól, nekem szól. Szinte minden szava itt él bennem. 

Nem “csak” mesék, hanem próbatételek is várják a MESEÚTAT VÉGIGJÁRÓ KALANDOROKAT.

IMG 20220126 104017

A próbatétel….. nem árulom el, hogy mi volt, el kell menni, ki kell próbálni…!!!!!

IMG 20211229 140037

Csak néhány fotót osztok meg a meseládákról, hogy ne vegyem el a keresgélés izgalmát, a környezet megmutatásával. Nyitott szemmel kell járni-kelni, mert néha nem is olyan könnyű megtalálni a ládikókat. A képre kattintva nagyban is megnézheted a fotókat.

Az egyik MESELÁDA  a játszótér környékén van, így természetesen nem hagyhattuk ki, legalább a csúszkát.

A játszótér előtt egy két részből álló tó van, egy hídon lehet átkelni rajta. Mint később megtudtam, ez a hely az úgynevezett: 

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd később mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki, így Eger vonzáskörzetének kedvelt kirándulóhelyévé vált.

A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése. A túrázás közben megfáradt természetjárók pihenő- és piknikezésre alkalmas helyeket is találnak.

Bármennyire is élveztük a Meseutat, nagyon örültünk amikor Linda felhívott, hogy  mehetünk hamarabb is elfoglalni a szállásunkat, mint ahogyan megbeszéltük. 

Nagyon könnyen megtaláltuk a Hóvirág utcát és Linda már kint a kapuban várt minket. Mint ahogyan az ember a barátait, vagy a messziről hazaérkező családtagjait várja. IMG 20211230 090044

Már kívülről is látszott, hogy egy rendkívül igényes, egyedi stílusú házikóba érkeztünk. Minden négyzettencijéről sugárzik a szeretet, az odafigyelés, a gondos tervezés, kivitelezés. Belépve ez volt az első, amit megláttam:

IMG 20211230 085903 1

Sajnos a fotó nem adja vissza azt a különleges hangulatot amit ez a koszorú áraszt. Én el voltam varázsolva. Persze még millió apró olyan részletet fedeztem fel a házban, ami különleges és egyben egyedi is volt. Mint pl. ez:

IMG 20211230 111305

Megtudtuk, hogy Linda számára a környezettudatosság egy nagyon fontos szempont volt amikor a házat kívül-belül felújította. Pontosan ezt a természetességet szem előtt tartva, a berendezési tárgyak fából vannak, a környezetbarát festékekkel lettek kezelve. Mondhatni BIO az egész.IMG 20220101 094816

A robot porszívótól, a szelektív kukáig, a kenyeres zsáktól, az apró kézzel készült dísztárgyakig min-mind azt az érzetet keltették bennem, mintha haza érkeztem volna.  IMG 20211229 171322

IMG 20220101 094610

Sajnos egy csomó fotóm valami miatt nem sikerült, illetve egy fekete lap jön be a kép helyett amikor letöltöm, így nem tudom nektek megmutatni, többek között az emeleti szinten lévő legszuperebb dolgot, amit eddigi életemben láttam…… Na??? Felcsigáztalak??? Egész ottlétünk alatt azon agyaltam, hogyan lehetne otthon nekünk is egy ilyenünk. 

Faltól-falig ágy, 3 méter szélességben, sok-sok párnával. Mintha csak azt kiabálta volna: Ugorj belém, na ugorj, ugorj már!!!!! Ez volt az első dolog, amit Babóval felavattunk, ahogyan Linda elköszönt. (áprilisban ismét megyünk, akkor újra fotózom az emeletet)

Amikor az emeleten megláttam a feldíszített karácsonyfát, az apró pici díszeivel, amiket szintén Linda készített, őszintén szólva elérzékenyültem. 

IMG 20211229 171221 edit 73290162872149

IMG 20211229 171226 IMG 20211229 171258

Hát nem tüneményes????

A konyhában, a nappaliban, de még az udvaron is számos olyan apróságra lelhetünk, ami mind-mind azt szolgálja, hogy az ott töltött időben maradéktalanul kényelmesen, otthonosan érezze magát az ember és visszavágyjon. 

 

Az első nap hamar eltelt, másnapra kirándulást szerveztünk.

A második nap
Hatalmas lelkesedéssel indultunk neki az előre megtervezett túránknak. Sajnos hamar rá kellett jönnünk, hogy az előző napok időjárása szinte lehetetlen vállalkozássá tette azt a túrát, amit én kigondoltam még otthon. Már a túra elején lévő lépcsőkre sem tudtunk biztonsággal fellépni, annyira csúszott. Így jobbnak láttuk, ha tavaszra napoljuk ezt a túrát. Az időjárás elég zimankós volt, szinte már barátságtalan, de ahogyan Szergej is mondja: “Szergej fa…..a gyerek nem fázik!!” 
Teljesen nem szerettük volna feladni az előre kigondolt programunkat, így ÚJRATERVEZÉS lépett életbe. 

Utunk ismét Noszvajra vezetett. Előző nap miközben a Meseutat jártuk, lefotóztam egy úticélokat ajánló táblát, gondoltam majd innen választunk valamit. 

IMG 20211229 141604 e1643359339507
Próbából a Bükkös-völgyet választottuk, arra gondoltunk, majd addig kiderül, mennyire járható az út. 
Mentünk, mentünk mendegéltünk és közben igazi kis csodaházakra bukkantunk. Ahonnan ilyenkor télen is csodás lehet a kilátás, de tavasztól-őszig maga lehet a színek, formák orgiája. 
IMG 20211230 123151 1
IMG 20211230 123210
 
 
Egy kis játék, egy kis rácsodálkozás a természet szépségeire és máris a Bükkös-völgyben voltunk.
IMG 20211230 123217
IMG 20211230 123326
Bükkös-völgy
IMG 20211230 123830

Itt úgy ítéltük meg, hogy egészen járható az út, így nekivágtunk a következő úticélig. Sárga kör, zöld négyzet jelzésű úton.

IMG 20211230 124930 e1643363001341
IMG 20211230 124311 e1643363075689Attila-kút

Egyre jobban kezdett a köd rátelepedni mindenre. A látótávolság is egyre csökkent, a hideg sem engedett szorításából. De mi kitartóak voltunk….. és megérte!!! Nézzétek

IMG 20211230 125559
 
És még néhány fotó…  

Mire visszaértünk Síkfőkútra a köd egyre jobban leereszkedett a tóra, kezdett olyan horror filmes, misztikus hatást kelteni az egész. 

IMG 20211230 133342

Egyet biztosan tudok, hogy a következő téli túráig be kell szerezzek egy csúszásgátlót a cipőmre. 

Kimondottan jólesett visszamenni, a finom meleg lakásba, ahol egy  előre bekészített bort hagyott nekünk Linda, sós és édes sütikkel. 

Ugyan a házikó konyhája teljesen felszerelt és csodaszép, én mégsem szerettem volna főzőcskézni. IMG 20220101 094625

Linda mesélte, hogy az előző vendégek Mezőkövesdről a Bazsalikom étteremből rendeltek és nagyon megvoltak elégedve vele. 

Gondoltuk mi is kipróbáljuk….nem csalódtunk. Gyorsak, kedvesek, figyelmesek voltak már a telefonban is amikor rendeltünk. Az ételek szépen csomagolva, kis kosárban érkeztek, és minden nagyon fincsi volt, az adagok akkorák, hogy nem tudtuk egyszerre megenni. Isteni ízűek a szörpök!!! Annyira bejött nekünk a Bazsalikom, hogy másnap is onnan rendeltünk. 

Amíg elkészült és megjött a fincsi vacsink, elmentünk megnézni a 

Bogácsi Pincesort

A bogácsi pincesorok évszázadosak, ennek köszönhető a különleges hangulat – az, hogy sétálni is érdemes a borházak között. Az utóbbi évek fejlesztései pedig azt biztosítják, hogy akár csak egy pohár bor, akár egy baráti beszélgetés, akár az esti szórakozás kedvéért érdemes legyen ide betérni.

Riolittufába vájt, kiváló mikroklímájú pincékben születnek itt a bogácsi szőlőhegy terméséből a tüzes borok, ezeket akár egy pincében, akár pincéről pincére járva is végigkóstolhatják a vendégek.

Bükki borvidék fontosabb településein az utóbbi években nagyarányú pinceépítések kezdődtek, így Bogácson is. Az építkezésekkel úgy bővítik és korszerűsítik a pincéket, hogy megfeleljenek a hatósági előírásoknak és a növekvő turizmus igényeinek is.

Így vált a vidék egyik legjobb szórakozóhelyévé a Cserépi úti pincesor, ahol nappal minőségi borokat lehet kóstolni és vásárolni, este pedig – akkor is, ha éppen nincs itt rendezvény, például szüreti mulatság, summás ételek bemutatója, vagy éppen Márton-napi vigasság – a társaságok akár élőzene kíséretével is múlathatják az időt.

Forrás: innen

 

Isteni finom fehér és vörös bort kostoltunk az egyik nyitva tartó pincében. Ne hagyjátok ki ha erre jártok!!!!

A harmadik nap
Az év utolsó napjára, Szilvesztere ébredtünk. A terv az volt, hogy a kb. száz méterre lévő víztározót sétáljuk körbe. 
A kapun kilépve, ha balra indulunk, akkor kb. 1 km után eljuthatunk a Bogácsi Gyógy és Strandfürdőhöz. Hallottatok már róla, hogy egy baleset folytán lett termálvíz Bogácson? Ha nem, de érdekel, akkor itt lentebb elolvashatjátok az esetet.

A szokásos készülődés közben az egyik fúrómunkás, kideríthetetlen okokból, az emelőszerkezethez ment, és meghúzta a fúrókötelet indító kart. A fúrórudazat megindult lefelé, miközben a dolgozót legalább két méter magasba emelte. A munkás onnan a földre zuhant, szerencsére sérülés nélkül megúszta az esetet. A fúrószár zuhanása viszont okozott sérülést – szintén szerencséset: valószínű, hogy a fúrószár 5-7 méteres esése miatt az alapkőzeten (a fúrólyuk fenekén) olyan kőzetrepedés keletkezett, amely elősegítette a meleg víz feltörését a mélyebb rétegekből.

A történtek után nem is derült ki azonnal, milyen fontos pillanatok voltak ezek. Úgy tíz perccel később kiáltott fel valaki: „Jön a víz a lyukból!”. 60-70 Celsius-fokos, gőzölgő víz tört fel, a becslések szerint 200-300 liter/perc hozammal. Aztán még jó ideig nem történt semmi, a kiáramló meleg vizet időlegesen elvezették, október 14-én pedig a részben beomlott fúrólyukat 268 méter mélységben elhelyezett cementdugóval lezárták, és a meleg víz áramlása megszűnt.

Csak évek múlva, 1958-59-ben végeztek újabb fúrásokat. Ekkor már nem olajat, hanem termálvizet keresett a megrendelő, a Megyei Vízmű Vállalat, illetve a Megyei Tanács illetékes osztálya. Nem volt olcsó vállalkozás, 500 ezer forintba került az új kút, de megérte, hiszen 485 méteren megtalálták a kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, a kénes vizek csoportjába tartozó termálvizet, amelynek magas a szabad szénsavtartalma is. A fúrás mögött pedig már ásták is az első fürdőmedence gödrét a helybeliek – társadalmi munkában.

A feljegyzések szerint ennek az egyetlen medencének, pontosabban a benne lévő, jótékony hatású termálvíznek óriási vonzereje volt, nyári napokon ezernél is többen látogatták, köztük külföldi vendégek is – jöttek az NDK-ból, Nyugat-Németországból és Csehszlovákiából is. Pénz híján több mint tíz évig, az 1970-es évek elejéig kellett várni a fejlesztésekre, akkor viszont gőzerővel beindultak. Egy részüket közvetlenül élvezhette a közönség, más részük a műszaki feltételeket javítva szolgálta a fürdőzőket.

Így például 1973-ban épült az ikermedence, egy gyermekmedence, zuhanyozók, üzemi épület, 808 férőhelyes közös öltöző. Ástak egy hideg vizes kutat is. Az üzemi épületben hőközpont épült, ami a zuhanyozók fűtésére, illetve a víz melegítésére – valamint a termálvíz hűtésére szolgált. Ez tette lehetővé, hogy vezetékrendszeren jusson a víz a medencékbe, és megszüntethessék a medencetöltő vájúrendszert.

1977-ben 104 darab 3 személyes kabin, illetve kereskedelmi pavilonok épültek, de nagyobb fejlesztésekre ekkor már megint nem futotta – pedig a gyakran kitett „Megtelt” tábla volt a legfőbb bizonyítéka, hogy igény lett volna rá. 1979. január 1-jén a Borsod Megyei Vízművek Vállalat kezelésébe került a fürdő. 1982-ben két ásott kút épült részben ivóvízellátásra, részben a medencék vizének hűtésére. 1985–87 között elkészült az új szociális épület, alsó szintjén irodákkal, felső szintjén vendégszobákkal. 1987-ben pedig átadták a régóta igényelt – hőközponttal és vízforgató berendezéssel üzemelő – úszómedencét. Ugyanebben az évben fúrták a 2. számú termálkutat, ami lehetővé tette a medencék vizének kétnaponkénti cseréjét.

Az 1990-es évek elején is fejlődött a fürdő – újabb 100 kabint építettek, és mivel korlátok között, de korábban is engedélyezték a fürdő ligetes parkjában a sátorverést, elkezdték kiépíteni a Termál Kempinget: elkészült a mosogatóhely, és 20 méterenként elektromos csatlakozókat alakítottak ki. A gyógyulni vágyók igényeinek mind teljesebb kielégítése érdekében 1990-ben felépült a Thermál Szálló, illetve szolgáltatóház, valamint elkészült a lóhere vagy pillangó alakú ikermedence is.

Az igazi fordulat azonban 1993-ban állt be, amikor a fürdő kezelése a helyi önkormányzat kezébe került, és megkezdődött a fürdő minőségi fejlesztése. 1993-ban új, korszerű vendéglátó-ipari pavilonsor épült, a tetőterében szálláshelyekkel. 1997-ben bővítették a kemping területét, és faházakat állítottak fel. 1998 tavaszán két új hőközpont épült, melyek a hulladékhő hasznosításával a vízmelegítést és a fürdőépületek fűtését szolgálják.

Az 1990-es évek második felében megépült a Jurta üdülőközpont, ami azóta is számos, folyamatosan bővülő szolgáltatást kínál a családoknak, baráti társaságoknak, csoportosan érkező vendégeknek.

Kiemelkedően fontos dátum a fürdő életében 2001. A bogácsi termálkutak vizét már az induláskor – a tapasztalatokra és nem hivatalos orvosi véleményre alapozva – gyógyvíznek tekintették a vendégek. Hivatalosan azonban 2001-ben nyilvánították a termálvizet gyógyvízzé. Azóta a Thermál Szálló A épületében működő gyógyászati központban a tb-által támogatott gyógyszolgáltatásokat is igénybe vehetnek a vendégek.

2011-et nyugodtan a beruházások évének lehetne nyilvánítani. Bogácsi kőből emelt oszlopokra helyezett ívelt tetővel részlegesen lefedték a nagymedencét, új burkolatot kapott az iker- és a pillangómedence, és az utóbbi egyik félkörívű egységébe masszázselemek is kerültek. A kicsik is több „ajándékot” kaptak: elkészült a vízi játszótér élményelemekkel, és épült egy, az uniós szabványoknak is megfelelő játszótér. Mindemellett felújították a vizesblokkot.

Forrás: innen

 

Mi viszont a kertet és a házikót hátrahagyva nem balra indultunk el, hanem jobbra. Kb. 50 méter megtétele után máris kiértünk egy tisztásra, ahol újabb 100 méter megtétele után, máris a víztározóhoz értünk.

A Bükk lábánál, a település központjától alig 300 méterre völgyzáró gáttal szelídítették meg, és a mesterséges víztározót alkalmassá tettek a horgászatra is.

A mintegy 20 hektáros tó nemcsak a horgászok számára nyújt kiváló lehetőséget, de minden pihenni vágyónak is. Kulturált vízpartján a kirándulókat esőbeállók és pihenőpadok várják – és a hegyekre nyíló fantasztikus panoráma.

Mivel a tó víztározó, a vízszint hirtelen emelkedésével számolni kell. A tóban fürdeni tilos, és semmilyen járművel sem járható – kivéve a pontyozáshoz használt csónak.

Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, compó. Éjszaki horgászatra is van lehetőség.

Látogatható
Nyitvatartás: szabadon látogatható
Horgászni lehet: nov. 1–márc. 31.: 6.00–19.00; ápr. 1–okt. 31.: 5.00–21.00
Cím: Bogács északnyugati határa (Fenyő utca)
Tel.: 06 30/293-4049
Napijegy váltható: a település horgászboltjaiban és a helyszíni büfében

Rajtunk kívül szinte alig kirándultak erre, így a fiúknak lehetőségük volt kipróbálni a karácsonyra kapott aiersoft fegyvert, amíg én a kutyával sétálni mentem és közben készítettem néhány fotót is. Nézzétek!!

 

Játék, a befagyott tó vizén…
Annyira nem volt vastag a jég a tavon, hogy csúszkálni lehessen rajta, de a jég és egy, a közelben lévő fa termése, kiváló spontán játékot eredményezett.
 

Az utolsó nap estéjére hagytuk a ház legjobb programját, a kiszabadulós játékot.

IMG 20211231 163736A kiszabadulós szobákhoz hasonlóan itt is logikai, fejtörő, trükkös, ügyességi játékokat kellett megoldanunk. A ház több helyiségében voltak feladatok, némelyik könnyebben megoldható, némelyikhez rendesen kellett törni a fejünket!!!

Többet nem szeretnék róla elárulni, hogy ha ti is elmentek, ne rontsam el az izgalmat azzal, hogy előre elmondom, hogy mi a feladat, vagy hogyan tudjátok megoldani.IMG 20211231 164307

Én hihetetlen hálával tartozom Lindának, hogy lehetővé tette számunkra hogy ennek a néhány napos csodának a részesei lehessünk. Ahogyan a hely nevében is benne van: KIKAPCSOL-LAK, minden apró részletében azt a cél szolgálja, hogy aki itt eltölt néhány napot, az kikapcsolhasson az élet zajából, fáradalmaiból, nehézségeiből. Úgy zárhattuk a 2021-es évet, ahogyan még sosem!!! Felejthetetlen!!!!! Annyira, hogy már a tavaszi szünetre be is foglaltunk ismét néhány napot. 

Kikapcsol-LAK – a hely, ahol Minden Más!

 
Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story
81 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.