királynő
NŐ a nőben

Királynőnek lenni!?

A királynőhöz király is kell?!

Ha lenne időgépem, akkor abba a korba szeretnék visszautazni, amikor még voltak hercegkisasszonyok, hercegek, királyok és királynők. Én is játszottam azt kislányként, hogy eljön értem a lovag fehér paripán és megment, majd boldogan élünk, én az Ő KIRÁLYKISASSZONYAKÉNT, Ő PEDIG AZ ÉN KIRÁLYFIMKÉNT. 

Királynő a sakktáblán
A királynő bábúja a legerősebb a sakktáblán, de nem volt ez mindig így.
 
pexels sk 814133                                           
 
Egészen az 1400-as évek végéig a leggyengébbek egyike volt, nagyjából a paraszttal egyenértékű. Eredetileg nem is királynő volt, hanem a királyt segítő hadvezér (egy csomó ország hivatalos sakkszótára, így a magyar is vezér néven említi a mai napig), amivel átlósan lehetett lépni, egyetlen mezőt. Az első nyomtatásban megjelent sakkszabálykönyv, az 1495-ös kiadású, spanyol nyelvű Repetición de Amores y Arte de Ajedrez azonban már a mai formájában, a legerősebb bábuként írja le, ami átlósan és egyenesen is tud lépni, tetszőleges számú mezőt. 
 
Hogyan lehet az, hogy a középkori, enyhén szólva is férfiközpontú világban erősebbé válhatott, mint a király?

történészek szerint mindenről I. Izabella, kasztíliai királynő tehetett, aki máig a spanyol történelem egyik legjelentősebb és legnépszerűbb uralkodója. Izabella 19700561 d5f9310a7c7eacd58c529c9263ef4f21 wm1489-ben, Baza várának ostromakor a személyes jelenlétével buzdította a sereget, és férje, a király, II. Ferdinánd parancsa ellenére sem hagyta, hogy visszavonuljanak. Az ostrom végül sikerrel járt, Izabellából pedig igazi élő legenda vált az akkori spanyol területeken. Mivel a móroktól átvett játékot akkoriban Európában szinte csak az Ibériai-félszigeten ismerték és űzték, az iránta érzett tiszteletből és az ő szimbólumaként lett a királynő bábuja a legerősebb a sakktáblán.

Forrás: innen és a kép innen.

Milyen tulajdonságokkal is bír egy KIRÁLYNŐ?
Ha megnézünk néhány fotót, amin királynők vannak800px Maria II Portugal 1829                                     II Mária Portugál királynők 
egyből feltűnik, hogy kiemelkedik az eleganciájuk, a tiszteletet parancsoló kisugárzásuk, magabiztosságuk, birtokolják és használják is NŐIESSÉGÜKET, VONZEREJÜKET. Fenségesek, arisztokratikusak, kitöltik a körülöttük lévő teret. Úgy gondolom, ha nem tudnánk róluk, hogy KIRÁLYNŐK, akkor is képesek lennénk 1000 nőből is kiválasztani. 
II. Margit Dan Kiralyno                                 II Margit Dán Királynő
Természetesen nem csak a külsőségükben mutatkozik meg, hogy ők KIRÁLYNŐK, sokkal inkább a viselkedésükben, beszédükben, irányító képességükben, a tartásukban, a kommunikációs képességükben. Bölcsek és igazságosak, okosak és jól irányítanak. 
 
Azért is mennék vissza abba a korba, amikor még voltak hercegek, és hercegnők, hogy mindezeket megtanuljam, elsajátítsam. Mivel szerintem akkor, amikor kivívtuk mi NŐK magunknak az egyenjogúságot, ezzel együtt szépen lassan elkezdtünk “elfelejteni” NŐ-nek, KIRÁLYNŐNEK lenni. 

Mire tanítanám meg a lányom, hogy mire felnő KIRÁLYNŐ lehessen?
-tisztelni, becsülni önmagát, 
-nemet mondani, hogy a saját érdekeit érvényesítse, ha szükséges,
-tudjon és merjen segítséget kérni, ha úgy érzi egyedül nem megy,
-a mindenkori helyzethez szükséges csinos öltözködésre, (strandpapucs a strandra, koktélruha a céges karácsonyi bulira való, és minden, ami közte van)
-ne a férje és a gyerekei mártírja legyen,
-ne felejtsen el könnyed, ha kell gyerekes, laza lenni,
-legyen magabiztos, 
-legyen szexi, vonzó, csábító, anélkül, hogy “kurvás” lenne,
-ha kell legyen fifikás, furmányos, ötletes, 
-ne erőből, hanggal, hisztivel vívja ki a maga igazát, sokkal inkább a lágyságával, a simulékonyságával, a puhaságával, amivel egy nő képes elérni, hogy a férfi azt gondolja, hogy ő találta ki a megoldást….
-legyen meg benne a NŐI befogadó, gondoskodó energia, 
-engedje meg, hogy a FÉRFI, férfi lehessen mellette,
-a keménység, a küzdelem, a parancsolgatás, az egyet nem értés, nem a NŐI NEM FEGYVERE,
Viselkedj úgy, mint egy királynő, és talán úgy is bánnak veled.
-a nyugalom, az együttérzés, az elfogadás előrébb visz, mint a veszekedés és a majd én “megnevelem” gondolkodás,
-a céltudatosság, az önmegvalósítás mellett legyen ideje a családjára,
-ismerje magát, reakcióit erősségeit, gyengeségeit, 
-tartsa fen a jó dolgokat, erősítse gyengeségeit, hogy ezzel is jó példát mutasson a párjának és a gyermekeinek,
-fektessen önmagába, tanuljon, tegyen olyan dolgokat, amik számára örömet okoznak, erre mindig legyen idő és energia,
-tisztelje a párját, a férfiban a GYERMEKEI APJÁT, ne a gyerekek előtt utasítsa rendre, vonja kérdőre, ez a kettőjük ügye,
-legyen támogató, védelmező, segítő és ne egy “kiképzőtiszt”,
-ne panaszkodj, becsméreld mások előtt a párod, ha nem jó vele, változtass,
 
Miközben ezt írtam, eszembe jutott egy kis történet még fiatal koromból. Az első munkahelyemen megismerkedtem egy velem egykorú lánnyal, aki maga volt a NŐ. A megjelenésével, a stílusával, a kisugárzásával, a járásával. Pedig nem Gucci ruhában járt, és nem főnök volt, viszont elmesélte, hogy amikor kicsi lány volt, a nagymamája úgy tanította meg szépen, NŐIESEN járni, hogy a fejére tett egy lexikont és neki azzal kellett a lakásban járkálni. Jó egy ilyen nagyi a háznál….

                             

                                 KIRÁLYNŐNEK LENNI CSAK KIRÁLY ÁLTAL LEHET. 
Az a NŐ pedig aki bírtokában van a KIRÁLYNŐSÉGNEK, tanítsa meg a fiainak, hogy hogyan legyenek KIRÁLYOK A KRÁLYNŐJÜK MELLETT.

Ha ez az írásom tetszett, akkor ajánlom, hogy olvasd el ezt is…..
 

Kérlek „oszd” meg, ha tetszett az írásom. Neked „csak” egy kattintás, ami nekem a jövőm szempontjából egy új kezdet lehet.


Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

89 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.