tavasz
Beszélgettem Csillával,  Csajos Beszélgetések,  Évszakok színei

A Tavasz színtípus (2. rész)

Elérkezett a tavasz utolsó hónapja, a május. A természet lassan teljes pompájában virul, mindenfelé zubog, áramlik az élet. Belombosodtak a fák, virágba borultak a bokrok, üde, zsenge, friss, harapnivalóan zöld a táj. A repcemezők messziről sárgállanak, illatával és lila, fehér virágainak szépségével bódít az orgona. Erre a csodára, a természet újjászületésének időszakára gondolva folytassuk ennek az évszaktípusnak a megismerését.

1 kep

Egyetértek veled abban, hogy nagyon izgalmasak azok a kérdések, amiket feltettél a beszélgetésünk első részének a végén (itt érhető el, ha lemaradtál volna róla:Tavasz színtípus 1 rész), én is sokat gondolkodom rajtuk, olvasok utánuk. Bennem is felmerült már, hogy vajon tipizálhatóak-e a négy évszak képviselői a rájuk jellemző személyiségjegyekkel, vagy hogy szükségszerűen meg kell-e jelennie a színelméletnek az otthonunk berendezésében is. Mivel az összharmóniát keressük, ezért arra is van javaslatunk, nekünk színtanácsadóknak, hogy milyen ékszereket, kiegészítőket, sminket viseljenek az egyes évszaktípusú hölgyek. 

Ami a Tavasz típus személyiségét illeti, többnyire az élénk, tudnivágyó, barátságos hölgyek körében gyakoribb ez a színtípus, a megfigyelések szerint. Testmagasságtól és súlytól függetlenül van bennük valami gyengéd és törékeny. Sokszor azt a benyomást keltik, mint akik teljes egészében élvezik az életet. Jól tudnak bánni a szavakkal, hamar felkeltik mások érdeklődését, gyakran a következményektől vissza nem riadva megmondják a véleményüket, és még ha ezzel meg is bántanak valakit, hamar megbocsátanak nekik. Leginkább egy ide-oda repkedő pillangóhoz hasonlítanak, magukban hordoznak valamit az évszakra jellemző fiatalosságból, frissességből. Általában kedvelik a társaságot, ennek ellenére gyakran egyedülállóak. Figyelmesek, őszinték, kíváncsiak, elbájolóak, érzékiek, nyíltak, bizakodóak, vidámak, becsületesek.

sarga nevetos

  • Tehát a Tavasz típusú nők és férfiak személyiségében is visszaköszönhet az évszakra jellemző fesztelenség, természetes báj és könnyedség?

Igen, ha egy Tavasz típust a saját színvilágában látunk, könnyen előfordulhat, hogy magunk is jókedvre derülünk, mert mind külsőleg, mind belsőleg sugárzik belőlük valami elemi derű. Energikusak, élettel teliek többnyire, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy bár maga a színelmélet abszolút egzakt, fizikai módszerekkel vizsgált és leírt alapokon nyugszik, ami a pszichológiai vonatkozásokat illeti, tehát így a személyiség kérdését is, azok azért már több szubjektivitást tartalmaznak és természetesen lehetnek kivételek a fenti általánosítás alól.

2 kep 1

  • Sokak által ismert felosztása a személyiségtípusoknak az elsőként Hippokratész által vizsgált, majd Galénosz által elnevezett négy kategória: léteznek a melankolikusok, a flegmatikusok, a szangvinikusok és a kolerikusok. Ezen lelkialkatok közül a Tavasz típusú ember azonosítható valamelyikkel?

Igen, a szangvinikussal. Ők, a kolerikusokkal együtt, az energiájukat kifelé hasznosítják, azáltal, hogy tevékenységekre vagy emberekre fektetik a hangsúlyt. Gyakran az a céljuk, hogy megváltoztassák a világot. A másik két típus, az introvertált melankolikus és flegmatikus az energiáit inkább befelé hasznosítja, ők a gondolkodásban, elmélkedésben találnak örömet. Az extrovertáltakkal szemben az ő céljuk többnyire az, hogy megértsék a világot.

A szangvinikusak jókedvű, magabiztos és optimista emberek, akik jól érzik magukat társaságban és könnyen tesznek szert új barátokra. Általában kreatívak és álmodozók, emiatt sokszor nem érnek munkájuk végére, hajlamosak a késésre és sokszor elfelejtenek dolgokat. Beszédesek, szociálisan érzékenyek, hisznek abban, hogy ahogyan cselekszenek, az úgy helyénvaló; nem szégyenkeznek semmi miatt. Munkahelyükön lelkesítenek és motiválnak másokat a feladatok elvégzésére. Emberközpontúak, kedélyesek, kedvesek és élénkek, bár néha kissé szarkasztikusak tudnak lenni. A „népszerű” temperamentumként szokták emlegetni. Ő az, akire azt mondják, hogy az örök gyerek, az örökifjú, a nagy mesélő, aki a jelenben él, érzelmes és demonstratív.

  • Visszatérve a külsőre, mesélj még kérlek egy kicsit a Tavasz megjelenéséről.

Örömmel. Öltözködési stílusuk a klasszikus, romantikus, időtlen jelzőkkel írható le. Kortalan elegancia, lágy visszafogottság jellemzi őket; a mennyiség helyett a minőség a mérvadó. A tiszta, friss színekben kivirágzanak. A sötétebb színek választásakor ügyelniük kell arra, hogy azok mégis egy meleg tónust tartsanak meg: a sötétkék maradjon világító, a barna pedig legyen aranyló hátterű. A kosztümöket, ingruhákat, a tengerész- és a Chanel stílust nekik találták ki. Öltözetük akkor harmonikus, ha nincs benne semmi komplikáltság; sokszor a legelőnyösebb egy színnek a különböző árnyalatait viselniük (tónus a tónusban).

A kecsességet, nemes egyszerűséget, tisztaságot finom kontrasztokkal, egyszínű anyagokkal, apró pettyekkel, vékony csíkokkal, kicsi mintákkal érhetik el. A minták jó, ha szabályosan ismétlődnek, nem előnyös számukra az egymásba folyó, nagy léptékű mintázat.

Leginkább az egyszerű formájú és sikkesen feldolgozott, puha, vékony bőrtáska illik ehhez a stílushoz, minden feltűnő díszítés nélkül.

A harisnya lehet természetes színű, világosarany, bézs, tengerészkék. Kerülendő a sötétbarna és a fekete. A cipő klasszikus stílusú, elegáns és jó minőségű legyen. A legjobb színválasztás az aranybézs, karamell, sárgásbarna, tejcsokoládé, világosszürke és a tengerészkék.

Ami a frizura formáját illeti, a hosszú loknik éppolyan kevéssé előnyösek, mint a sportos, rövid frizurák. Ezek helyett a fejet körülölelő, lágy formák a legelőnyösebbek, amennyiben a hajszerkezet ezt megengedi. Arról már az első részben is volt szó, hogy ha a Tavasz őszülni kezd, vagy a haj a kemikáliákra, a környezeti káros hatásokra reagálva kifakult vagy besötétedett, akkor ajánlatos egy-két tónussal világosabbra festetni a haját; bár ő marad a legtovább fiatal a négy típus közül, lehet a természetnek kicsit segíteni. A haj(festék) színe lehet arany-, szalma-, méz-, vörösesszőke, írvörös, gesztenye- és aranybarna; festésnél és melírozásnál (finom fény-árnyék hatás) is maradjon a meleg színeknél.

Ha sminkel, akkor is célszerű törekedni a lágy összhatásra. Az erős alapozás, a túlfestés, a szeplők teljes elfedése nem javasolt. A túlfestés, a hideg színek és az erős kontrasztok viszont közönségessé teszik a típust.

Ékszer esetében is a jelszó az, hogy a kevesebb több/jobb; itt is tanácsos az egyszerűségre, eleganciára törekedni. A legegyszerűbb kidolgozású és formájú ékszerek, bizsuk illenek hozzá. Kerülendő az ékszerhalmozás, az extravagáns, dögös összhatás. Féme a sárgaarany, a sárgaréz, a vörösréz. Gyöngye korall-, vagy elefántcsont, ásványszínei a tojáshéj, a barack, a lazacrózsaszín, a vízkék. Illata klasszikus, tiszta, friss, egyszerű; gyümölcsre vagy finom virágillatokra emlékeztető.

  • Milyen legyen egy Tavasz típus otthona? Ott is megjelenhetnek a rá jellemző színárnyalatok?

Úgy gondolom, mint sok más, ez is egyéni preferencia és döntés kérdése. Nem biztos, hogy a Tavasz típusra jellemző élénk, tiszta és ragyogó színekre vágyunk hazatérve egy-egy hosszú, fárasztó nap után, vagy hétvégén, amikor pihenni szeretnénk a dolgos munkahét után. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy a szemünk, az elménk olyankor már inkább a megnyugvásra, a megpihenésre vágyik, amit talán könnyebb elérni egy pasztellesebb színvilágú otthonban. Ezenkívül én biztosan egyeztetnék a velem együtt élőkkel is, hogy ők mennyire örülnének annak, ha harsogó, élénk színek uralkodnának az életterünkben.

A magyar nyelv nagyon kifejező, például létezik az a szóösszetételünk, hogy az ’otthon melege’, ezért a Tavaszra jellemző melegséget viszont érdemes lehet bevinni a lakberendezésbe. A sárga ugyanakkor, mint a tavasz bázisszíne, a három bázisszín közül a legvilágosabb, optimizmust és vidámságot sugároz. Ha a tavaszi színeket fával, fémmel, kővel kombináljuk, akkor is figyeljünk a sárgás tónusra: aranyszínű, sárgaréz kilincsekkel, világos tölgyfa bútorokkal, karnisokkal, sárga színű csaptelepekkel érhetjük el a kívánt meleg hatást. Semleges színként használható a gránitszürke, vagy az őzbarna.

nappali

Minden évszakhoz összeállíthatóak kiegészítő színárnyalatok, így a tavaszi repcesárgához jól passzol a meleg ametisztlila, a pipacs vagy a tulipán narancsos pirosához, a sárgabarackszínhez a vízkék, a búzavirágkék és a királykék, az epervöröshöz pedig a sárgászöld. Ezek egymáshoz viszonyított aránya is nagyon fontos. Akkor lesz a szemünknek jó az összhatás, ha például a sárgának a lilához viszonyított aránya egy a háromhoz, vagyis egy rész sárga három rész lilával alkot harmóniát. A narancs aránya a kékhez egy a kettőhöz helyes arányú, vagyis a kéknek kétszer akkora felületűnek kell lenni ahhoz, hogy a színkör legmelegebb színét, aminek egyáltalán nincs hideg árnyalata, azaz a narancsot, kordában tudja tartani.

piros zold kek nari lila sarga

  • Otthonon belül, az egyes helyiségekhez kapcsolható évszak?

Megint csak javasolhatóan és szubjektíven mérlegelve, de igen. Az előszoba, a lépcsőház legideálisabb évszaka a tavasz, hiszen, ha azt szeretnénk, hogy otthonunk barátságos és hívogató legyen, akkor a meleg színek használatával megteremthetjük a belépő számára ezt a hangulatot.

eloszoba

Ahol az étkezéseket bonyolítjuk, ott is jól működhet a tavaszi színpaletta, mivel egy vidám, élénk környezetben jobb étvággyal eszik az ember. A sárga serkenti a gyomorműködést, jótékony hatású az emésztésre, májra, epére.

ebedlo

Számos rendkívül hasznos információt kaptunk szerintem mindannyian a Csillával folytatott beszélgetéseink alkalmával. Megtudtuk, hogy habár az arcunk az éveink számának növekedésével változik, a szinpalettánk ugyanaz marad legyünk akár 20 vagy 50 évesek. 

A lelki békénk megtalálásához is sokszor fordulunk segítőhöz, hogy kiegyensúlyozottak és vidámak legyünk, szerintem érdemes színtanácsadóhoz is elmenni, hogy a lelki mellé a külső megjelenésünk is harmónikus és ragyogtató legyen. Így válunk igazán EGYSÉGESSÉ, “KIRÁLYNŐVÉ”, ja és persze a KIRÁLYOKat se hagyjuk ki ebből a “mókából”. 

Kívánok Minden Kedves Olvasómnak Csodás Napokat!!

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

88 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.