szeretek, szeretni, szeretem
Életrendezgetés-Lélekrendezgetés

Szeretek Szeretni és Szeretem ha Szeretnek.

A szeretet nem adó, nem követelés, mely mögött ott áll a végrehajtó. A szeretet úgy árad, mint a napfény: csöndesen és állandóan – egyedül a maga csodatévő hevétől." Hekler Antal

Hatodik fejezet: Szeretek Szeretni és Szeretem, ha Szeretnek.
 

Ennek a résznek a címét Babótól “loptam”, aki egy fogalmazásába írta le ezt magáról. Milyen klassz dolog, hogy ő ezt így ki tudja jelenteni.  Valójában ő maga a SZERETET

Az osztályfőnöke is így fogalmazott: Ákos, egy kis SZERETETGOMBÓC.

Most amikor ezt írom, itt sertepertél körülöttem, így gondoltam bevonom ennek a résznek a megszületésébe. 

Babó, szerinted mi a SZERETET?

Válasz: A szeretet nekem egy olyan dolog, ami nekem létfontosságú.

Miért?

Azért, mert ha nekem nincs kit szeressek, vagy sokáig nem fejezik ki úgy, hogy nem csak mentálisan, hanem fizikailag is, akkor én kedvetlen leszek, rossz kedvem van, semmihez sincs kedvem. 

Ez akkor van, ha te nem tudsz szeretni valakit, vagy ha téged nem szeretnek?
Mind a kettő.
Általánosságban szerinted miért fontos a szeretet? Fontos-e egyáltalán az embereknek a szeretet?

Az embereknek azért fontos a szeretet, mert ha az embernek a szervezetében nincs szeretet, csak mogorvaság, idegesség, és gyűlölet, akkor az sokkal rövidebb életű lesz, mint egy egészséges, szerető ember.

Elgondolkodtató nem? Ezek az ő szavai. Rögzítettem a beszélgetésünket és utána begépeltem. Még nincs 11 éves. Ha kíváncsiak vagytok, hogy miket mondott még Babó a szeretetről, akkor itt tudjátok elolvasni. 

Mindannyiunk fejében, lelkében megjelenik egy kép, amikor azt mondjuk: SZERETET. De nagy valószínűséggel sokunknak sokféle lesz ez a kép. 

Gondoltam megnézem a Wikipédia mit ír arról, hogy mi is a SZERETET. 

szeretet különböző érzelmeket, állapotokat, magatartásformát jelölhet a személyek közötti vonzalomtól („szeretem a páromat”), az étkezés öröméig („szeretem a májas hurkát”). 

Utalhat erős kötődést jelölő érzelemre és személyes vonzódásra. 

Erényt is mutathat, ami az emberi kedvességet, együttérzést és vonzódást tükrözi — „mások javára történő önzetlen, hűséges és jóindulatú törődést”. 

Leírhat kegyelmes és könyörületes cselekedeteket más emberek, önmagunk vagy állatok iránt. 

Az igazi szeretet az, amikor más kedélyállapotát helyezzük a sajátunk kielégítése elé, és ez mutatja az igazi vonzódást.

A szeretet másokkal való pozitív kapcsolatlétesítés és megismerkedés. Csak pozitív érzelem lehet (a szerelemmel ellentétben, ami csak alapvetően az, hisz rosszul elsülve depressziót okozhat). Tudnunk kell, hogyha valakit szerettünk, de elveszítettük, önös hiányérzetünk tesz szomorúvá. Az igazi szeretet, olyasfajta kötődés, ami attól függetlenül alakul ki, hogy valósággal megismerted az illetőt.

A személyek közötti vonzalom értelmezésében az ókori görög bölcseletnek megfelelően, hagyományosan öt formáját különböztetjük meg a szeretetnek: a rokoni vagy családi szeretetet (a görögben sztorgé), a baráti szeretetet (filia), a szexuális és a romantikus vágy tárgyát képező szeretetet (erósz), a vendéglátó szeretetét (xénia) és az önkiürítő vagy isteni szeretetet (agapé)

A modern írók további fajtáit különböztetik meg a romantikus szeretetnek. A nyugatitól eltérő kultúrák szintén leírják ezen állapotok variációit vagy együttélését. 

A különböző értelmezések és jelentések sokszínűsége, az érzelmek összetettségével kombinálva a többi érzelemhez képest szokatlanul nehézzé teszi, hogy a szeretetet következetes meghatározásokkal írjuk le. Amennyiben szeretnél többet is olvasni arról, hogy mit ír a szeretetről a szótár, akkor azt itt tudod megtenni. 

Most, hogy már tudjuk mi a szeretet, legalábbis a szótár szerint, ki az bátor, aki azt meri mondani, hogy ő mégsem tudja mi a szeretet? Talán ez így meredek, inkább azt mondom, hogy nem tudja megélni a szeretetet, vagy nem tudja elfogadni. 

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor szívproblémáim voltak, a kezembe akadt egy könyv, amiben arról olvastam, hogy a betegségeinknek jelentése van. Hogy meg kell látni a szimbolikáját. Vagyis, ha fáj a torkunk, akkor azon kell gondolkodnunk, hogy: mit nem akarunk lenyelni, mi az a dolog, amit nem mondtunk ki, ott “szorult” a torkunkon, míg végül torokgyulladást kaptunk. 

Ennek mentén döbbentem rá arra, hogy a szív=szeretet. Vagyis nekem ezen a téren kellene “rendet” teremtenem. Természetesen első körben hárítottam, hiszen mindenki tudja mi a szeretet, mindenki érzi……Vagy mégsem???? Mikor már viszonylag rövid idő alatt 5 alkalommal ütötték ki a szívemet és indították újra, nem volt mit tennem, el kellett ezen az úton indulnom. 

Akkor jöttem rá arra, hogy a szeretet, egy tanulható dolog. Sőt, tanulni is kell. 

De mit is jelent ez, hogy a szeretet tanulható? 

Természetesen nem úgy, mit az iskolában a történelem vagy a fizika. Sokkal inkább úgy, hogy minél több nézőpontból vizsgáljuk meg azt, hogy mi is a SZERETET. 

Azzal biztosan nem mondok újat, hogy ha egy dologra fókuszálunk, akkor lépten-nyomon belebotlunk olyan témájú könyvekbe, írásokba, tanfolyamokba, előadásokba, amik kapcsolódnak a bennünket foglalkoztató témához.

Így találkoztam én ezzel a könyvvel: 

167271F

mi az a SZERETETNYELV?
 
Az a nyelv, amit mindenképpen beszélnünk kell ahhoz, hogy a párunk valóban érezze, hogy szeretjük. A másik szeretetnyelvének ismerete nem más, mint tudni, hogy mivel lehet párunkat boldoggá tenni. Szinte mindenkinek mást jelent a szeretet és ahányan, annyiféleképpen tudjuk kimutatni azt. Ha nem úgy fejezzük ki a szeretetünket, amiből a párunk azt érzi, úgy hiába minden törekvésünk, a párunk nem lesz boldog mellettünk. Nem minden ember érzi meg ugyanazokból a jelekből a szeretetet.

Habár sokféle képen lehet szeretni és szeretve lenni, mégis van 5 olyan dolog, ami köré lehet csoportosítani a szeretetnyelvünket.

 
Mégpedig: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés,
 
Elismerő szavak: erre mindenkinek szüksége van, de van olyan, akinek ez különösen fontos az életében. Én is ilyen vagyok, vagy inkább voltam, mert gyermekkoromban ezt nem kaptam meg. Sőt, ha tettem valamit, azt kaptam, hogy: Miért nem értél rá? Ez megnyomorította sokáig az életem, mígnem rájöttem, hogy igen nagyon jó érzés, ha elismernek, de ettől nem függhet a mindennapi jól-létem. 
 
Néhány ötlet erre vonatkozólag:
  • Adjuk tudtára, hogy nagyon finom kávét készített reggel, ügyes!
  • Dicsérjük meg, hogy milyen csinosan öltözött fel aznap!
  • Ismerjük el eredményeit, tudását, munkáját!
  • Figyeljünk arra, milyen házimunkát, tevékenységet folytat otthon. Köszönjük meg neki, hogy szépen kitakarított, vagy finom vacsorát készített.
  • Ha még valami eszünkbe jut, lefekvés előtt ne felejtsük el elmondani neki!
  • Ne könyörgéssel, zsörtölődéssel igyekezzünk párunknál elérni, hogy megtegyen, ezt vagy azt, inkább ismerjük el, azt, amit tesz és egyszer csak megfogja tenni magától azt, amit úgy gondolja, hogy számunkra fontos dolog
Az elismerés a szeretet viszonzására ösztönöz.
 
Minőségi idő: ez nem azt jelenti, hogy egy légtérben vagyunk és amíg az egyikünk ebédet főz, a másikunk meg internetezik. Hanem valami közös tevékenység, amikor osztatlan figyelmet szentelünk a másiknak. Írj egy listát, hogy milyen közös tevékenységeket szeretne a párod. Biztosan mondta már, hogy esetleg jó lenne hangversenyre menni, vagy színházba, vagy csak kirándulni együtt az erdőben, piknikezni, sétálni, biliárdozni, koncertre menni, de valahogyan sosem került rá sor, itt az idő!!!!!
 
Ajándékozás: Létezik egy megfoghatatlan ajándék, amely többet ér, mint bármi, amit a kezünkbe foghatunk. Ez önmagunk odaajándékozása, vagy jelenlétünk ajándéka. Nem az ajándékok értéke a lényeg, hanem a szeretet, amivel készítjük. Lehet ez egy fotókból összeállított montázs, vagy egy CD a párunk kedvenc zenéiből. De ha ő a plüss figurák megszállott gyűjtője, akkor azzal kell meglepni.
 
Szívességek: Egy étel elkészítése, az asztal megterítése, mosogatás, porszívózás, a mosogató lefolyócsövének kitisztítása, a baba tisztába tevése, és még hosszasan lehetne sorolni, hogy mi minden minősül szívességnek. Fontos a figyelmesség az igyekezet és pozitív hozzáállás.  Hiszen senki sem szereti, ha kényszeríteni akarják valamire, a szeretetet nem lehet megkövetelni. 
 
Testi érintés: Ez már a babáknak is nagyon fontos és sok felnőttnek is mindenek felett ez a legfontosabb szeretetnyelve. Persze ez nem csak a szex-et jelenti. Egy érintés, egy simogatás, egy puszi, egy ölelés.
Akik számára a fizikai érintés a legkifejezőbb szeretet-nyelv, ennek hiányában nem biztosak társuk szeretetében. 
 
Bármilyen természetesnek, és egyszerűnek is tűnik mindez amiket most itt olvastál, hidd el, mégsem olyan egyértelmű. Ha nem állsz meg és nem gondolod ezeket a dolgokat végig, ha nem beszélgettek erről otthon, akkor ez akár oda is vezethet, hogy egy nagyon boldog párkapcsolat tönkre megy. 
 
Azóta már egész sorozat jelent meg ebben a témában, ettől az írótól. 
gary chapman az 5 szeretetnyelv egymsra hangolva 4
 
Ez a könyv nagyon jó kezdésnek bizonyult, hiszen általa jöttem rá, hogy csak azért, mert nem kapom meg a számomra szükségesnek vélt elismerést, még nem jelenti azt, hogy nem vagyok szeretve. 
Amikor megtalálod a SZERETETET, MAGADAT TALÁLOD MEG! Rumi
 
Szoktad azt mondani: SZERETLEK?
Mit érzel miközben ezt mondod?
Érzel egyáltalán bármit is, vagy “csak” tudod, hogy ezt “várják” el tőled, hogy kimond?
Szoktad úgy érezni, hogy SZERETETHIÁNYOS VAGY? Hogy téged nem szeret senki? Veled nem foglalkozik senki? Nincs rád szükség? Manapság ez már olyan “népbetegségnek” számít, mint a stressz.

Na de miért is?

A leginkább azt gondoljuk, érezzük, hogy mi mindent beleteszünk a kapcsolatba, hogy mi mindent megadunk a másik félnek, ő pedig ezt csak “elveszi” és nem áramoltat belőle vissza felénk semmit. Igen, lehet, hogy ez így is van. Ahogyan a SZERETETNYELV című könyvben is olvastam, számos módja lehet annak, hogy a másik félnek jelezzük a szeretetünket, vagyis energiát áramoltassunk.

Hiszen mint minden, a SZERETET IS ENERGIA! 

Azokban a kapcsolatokban, ahol megvan az energia áramlás, abban a felek jól érzik magukat, ahol nincs meg, ott csak háború és veszekedés van. 

Ennek tükrében a szeretethiány, valójában ENERGIAHIÁNY!!!

Amikor erre rádöbbentem, amikor ezt felismertem első körben hatalmas kő esett le a SZÍVEMRŐL. Hiszen nem arról volt szó, hogy nem vagyok fontos senkinek, hogy nem szeret senki. 

Na de, ugyanakkor azt is beláttam, hogy én függök ettől. Attól, hogy más emberek elismerjenek, érdeklődjenek irántam, éreztessék, hogy szükség van rám, hogy figyeljenek rám. Ha ezt nem kapom meg, akkor szomorú, bánatos, elkeseredett leszek. 

Ezt nem akartam tovább, ezen változtatni akartam.

Az önmegismerés útján számomra ez egy hatalmas mérföldkő volt. Mivel ameddig csak vissza tudtam emlékezni, mindig is hatalmas probléma volt ez az életembe. 

Igen ám, de mit kell másként tegyek, hogy ez megváltozzon. 

Először is rendet kell tegyek a buksimba. Abba kell hagynom annak a családi “mintának” a megélését, hogy én egy áldozat, egy mártír vagyok. Én azért vagyok, hogy mindenkit kiszolgáljak, és a sorban mindig én legyek az utolsó. Húúúú, nagyon, nagyon, nagyon nehéz volt megbirkózni ezekkel a gondolatokkal. 

Meg kellett tanulnom, elismerni önmagam, elismerni a hasznosságom a saját életemben, figyelni magamra. Be kellett látnom, hogy attól, hogy nem helyezem magam háttérbe, még nem vagyok önző!!! 

Elkezdtem olyan dolgokkal foglalkozni, olyan dolgokat tenni, amik örömet okoztak. 

Amikor először éreztem azt, minden különösebb ok nélkül, hogy BOLDOGSÁG, SZERETET önti el a szívemet, szó szerint elsírtam magam. Akkor már tudtam, hogy ezen az úton kell haladjak. Nem kellett hozzá semmi és senki. Egyszerűen csak SZERETTEM, SZERETTEM MAGAM, A VILÁGOT, AZ EMBEREKET, MINDENT!!! Olyan voltam, mint aki a föld fölött jár. 

Teli lettem életkedvvel, mosolyogtam és visszamosolyogtak rám. Egyszer csak mintha kiderült volna az ég, az életemben. 

Nem vitatkoztam, inkább meghallgattam. Kedvesen próbáltam mindenhez és mindenkihez állni. Még ahhoz is, aki jött és leordította a fejem, hogy véletlenül úgy parkoltam le, hogy nem tud beállni a saját udvarára. Én csak higgadtan és kedvesen annyit kértem, amikor az ember két ordítós mondat között levegőt vett, hogy: Lehetne ezt kedvesebben is közölni velem? Látni kellett volna a manus arcát, szó szerint megnémult. 

Elkezdtem Hála naplót vezetni, hogy nyoma legyen azoknak a dolgoknak, amik örömmel töltöttek el, amik szeretet érzést adtak. 

10 évvel ezelőtt pedig született egy gyermekem, aki maga a SZERETET. Attól a naptól kezdve éltem meg igazán, hogy mi is a SZERETET. 

Nem azért, mert Ő a gyermekem, hanem mert nap, mint nap a kicsi életével, tetteivel, szavaival, azt tanítja nekem, hogy mi is a SZERETET. Ő úgy tudja szeretni önmagát és mindent ami körülveszi, hogy én csak CSODÁLATTAL tudok rá és róla gondolkodni. 

Kívánom, hogy LEGYÉL BOLDOG ÉS SZERESD ÖNMAGAD ÉS MÁSOKAT IS!

dc85ef59877aa1d142f925bed8bfa9d7

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

83 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.