minden
Beszélgettem Rita-Selinával

Minden fejlődés, elengedéssel kezdődik.

A nyári hónapokban, az egyre fokozódó hőségben sokszor nincs kedvünk semmihez, minden nehezünkre esik. Leginkább egy hűvös, besötétített szobában olvasgatni és iszogatni a hideg limonádét. Ugyanakkor most talán, amiatt, hogy nincs iskola, nincs minden reggel és este macera, hogy kelj már fel, öltözz, reggelizz, indulnunk kell, hol a torna cuccod, majd este feküdj már le, mostál fogat és hasonló vezényszavak, több időnk marad magunkra és arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki. woman g5365f49a3 1280

Talán emlékeztek még (itt tudjátok elolvasni, ha nem), hogy Rita-Selinával a legutóbb arról beszélgettünk, hogy megteremtjük az új dolgokat az életünkben, ehhez azonban el kell engednünk a régit. A régi mintáinkat, hitrendszerünket, régi szokásokat, melyek már nem szolgálnak minket, amik megakadályozzák a változást. Ehhez figyelem szükséges, saját magunk, viselkedésünk, beszédünk, tetteink megfigyelése, majd jöhet egy nagytakarítás, mely a gondolatainknál kezdődik.head gd71b2ecd8 1280

  • Mit is jelent ez a bizonyos “nagytakarítás”, kérdezem Rita-Selinától?

Figyeld, és vedd észre, ha valamilyen negatív gondolatod támad, vagy olyat mondasz és cselekszel, ami nem szolgál téged. Például:

 -Nekem ez úgysem sikerül, mert ehhez nem vagyok elég jó!

 -Biztos lekésem most is a buszt.

 -Mindig úgy alakul, hogy a leglassúbb sorba állok be a pénztárnál.

-Soha nem lesz elég pénzem, hogy megvegyem azt a szép táskát.

-Mindig ugyanarra mész haza, ugyanazon a sarkon fordulsz be, így minden olyan megszokottá vált. Unalmas, de legalább biztonságérzetet ad.

pexels leah 8100525

  • Mi a gond ezekkel a gondolatokkal, cselekedetekkel? Miért nem jó ez nekünk?

Ahogy mondtam már korábban, a gondolatoknak ereje van. Ha arra számítunk, hogy valami negatív dolog fog velünk történni, akkor ezt kérjük magunknak, és ezt is kapjuk meg. Ha mindig a megszokásaink szerint cselekszünk, nem engedjük be a változást az életünkbe, akkor az egy idő után megszokottá és unalmassá válik. Nem érnek minket új impulzusok, és mindig minden ugyanolyan marad.

  • Mit lehet tenni?

Először is lecseréljük a gondolatainkat és elengedjük a régit! Ehhez tényleg odafigyelés kell, de a napi hála mondataink már jó alapot biztosítanak ahhoz, hogy ez könnyebben menjen. A fenti példáknál maradva, így hangozhatnak a pozitív kijelentéseink:

– Mindig mindent a lehető legjobb úton-módon meg tudok oldani.

– Időben érkezem a megállóba, hogy elérjem a számomra legmegfelelőbb buszt.

– A lehető leggyorsabb sorba állok a pénztárnál.

– Könnyedén áramlik hozzám a pénz, így lehetőségem van megvenni a vágyott táskát.

– Ha változtatunk például az útvonalunkon, új impulzusok érnek, észreveszünk új dolgokat, a környezet eddig rejtett szépségeit, értékeit, amik esetleg elvezethetnek valami új felé.IMG 20230430 151655

                            Vác, egy hangulatos utcácskája

Új emberekkel találkozhatunk, új ismeretségek alakulhatnak ki, beindulhat a változás, ami előre mozdítja az életünket. Minden, ami nem a megszokott, egy új tapasztalat, ami talán segít abban, hogy teljesebb életet tudjunk élni.

  • Biztosan te is sokszor hallottad már azt a mondatot a segítségért hozzád fordulóktól, hogy: “én már kipróbáltam ezt is-azt is, nekem ez nem megy, nem sikerül”. Vajon miért van ez így? Tényleg nem működik mindenkinél?

Ha minden igyekezetünk ellenére nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnénk, akkor annak oka van. Nézzük meg, hogy mit kell tanulnunk az adott szituációból, mire tanít az minket. Vagy éppen milyen erényeket fejleszthetünk ennek a folyamatnak a során. Gondolok itt például a türelemre. Ha megtanuljuk az adott leckét, akkor az többet nem jelenik meg az életünkben. Ha viszont azt vesszük észre, hogy valamely esemény időről-időre visszatér az életünkbe, akkor azzal még bizony dolgunk van. Fel kell ezt ismernünk, és elcsendesedve megkérdezni saját magunktól, hogy mit kell ebből még megtanulnom? Ki van bennem, aki még azt hiszi, hogy ennek így kell lennie? Hogyan változtathatom meg ezt a hitet?

  • Mondanál konkrét lépéseket, hogy mit tegyünk és hogyan?

Figyeld meg magad, és írd össze a téged korlátozó negatív gondolatokat az élet minden területére vonatkozóan (pl. család, párkapcsolat, karrier). Majd cseréld ezeket pozitív mondatokra. Ezeket a pozitív mondatokat ragaszd ki a bejárati ajtódra belülről, a fürdőszoba tükörre, az íróasztalodra, és olvasgasd, amilyen gyakran csak tudod.

A leghatásosabb, ha hangosan mondod el, úgy, hogy közben nézed magad a tükörben. (Ez már a haladó szint.)pexels pnw production 8250412 Természetesen egyes szám első személyben, kijelentő módban és jelen időben fogalmazd meg a pozitív állításokat.

További megerősítés lehet: Elengedem a régi korlátokat és hiedelmeket. Elengedem és békében vagyok. Tudd, hogy akármit gondolsz, igazad lesz, hiszen azt erősíted amire gondolsz.

  • Szimbolikusan mit tehetünk a negatív gondolatainkkal, hogy még jobban eltudjuk engedni?

Írd le a negatív gondolatokat és ezt a listát égesd el, vagy tépd apró darabokra. Ez már a múlt, nincs rá többet szükséged. Napi 1-2 perc, de nagyon hatásos, hiszen ismét átkeretezzük a gondolatainkat.IMG 20221126 163031 1

Figyeljük meg, és tudatosítsuk, hogy milyen változások lépnek be az életünkbe. Fontos, hogy tudatosak legyünk ezekre a változásokra, hiszen ezek lesznek a visszajelzések számunkra, hogy van eredménye annak, mit csinálunk.

Változtass legalább 1 szokásodon minden héten. Például kellj fel 5 perccel korábban, és gondold végig, vagy mondd ki, hogy miért vagy hálás az életedben. Vagy szállj le a buszról 2 megállóval korábban, és sétálj 10-15 percet. Közben figyeld a környezeted, mi az, ami megérint, ami jó gondolatokkal tölt el.

Kezdd el, és csináld! Csak az elhatározáson múlik. Nagyon köszönöm neked ezeket a hasznos gondolatokat, tanácsokat. 

Végül egy kis “kényeztetés” nekünk!watermelon g66ea88a7b 1280

Ahogyan a fiaimnak is szoktam mondani, tanácsolni, hogy mielőtt bármire is legyintene, bármit is elvetne, hogy én ezt nem akarom, engem ez nem érdekel, én ezt nem tudom megcsinálni, ez nem finom, előtte tegyen egy próbát. Ezzel még nem veszít semmit, viszont lehet, hogy egy teljesen új irányt vesz az élete az új dolog eredményeként. 

Csodás napokat, heteket, nyarat kívánok MINDENKINEK!

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

86 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.