írok
gondolataim

Miért írok??

Önkifejezés, terápia, napló??? Írok, mert szeretek?

” Egy blog egyfajta folytonos utazás egy emberi útikönyvvel, akit megismersz. Sok útikönyvből lehet választani, és mindegyiknek saját olvasótábora van.” Ezért is írok…

Amikor tegnap azt olvastam, hogy több mint 400 millió, igen jó látod, NÉGYSZÁZ MILLIÓ BLOG van a világon, szinte el sem akartam hinni. Ennek tudatában, hogy az én blogomon 20.000 volt a látogatottság 2020-ban, nem is tűnik olyan rossznak. Sőt, azt gondolom, hogy igazi megtiszteltetés, hogy ennyien kattintottak az oldalamra. 

“Amit az ember egyszer leír, az többé nem sanyargatja”

Ernest Hemingway

Amikor elkezdtem blogot írni, nem pont ebből a megfontolásból született az első néhány szösszenetem, sokkal inkább kitartásom fokozása volt a cél. Hiszen, ha közhírré teszem, hogy ép mibe fogok, akkor már csak az olvasóim iránti tiszteletből sem adhatom fel. 

Mire jó még a blog?

Számomra olyan önbizalom növelő értéke tud lenni annak, amikor látom, hogy nap mint nap egyre többen és többen olvasnak, bíztatnak, amihez fogható nem igen van. 

Tapasztalataim alapján azzal, hogy leírok a blogba engem érintő eseményeket, helyzeteket, megoldandó feladatokat, az Univerzum a segítségemre siet és “tolja” az arcomba a lehetséges megoldásokat. Tegnap például, arról a bennem lévő bizonytalanságról, káoszról, depiről írtam, ami annyira elhatalmasodott rajtam, hogy azt sem tudtam merre van az előre. 

Erre mi történt: 

A facebookon egy kedves ismerősöm Évi, azonnal a segítségemre sietett és mesélt magáról, felajánlott nekem egy könyvet, vagyis “elindult felém” a törődés… (ugye Évi jól éreztem?)

Jött a következő megoldás a gondomra, teljesen “véletlenül”, Szikszay Csaba Jövőtervező naplójának képében. Még nem csináltam meg, csak belelapoztam, de már így is ajánlom mindenkinek. 

ingyen naplo

Majd egy újabb “véletlen” folytán eljutottam a Csendvirágok.hu oldalra, azon belül is egy Élethivatás című online végezhető kurzusra, ami: Segít

  • tisztába jönni azzal, minek a megvalósítására érzel most valódi, Lelkedből születő hívást
  •  felismerni és elengedni önkorlátozó hiteidet, melyekkel eddig elszabotálhattad magad
  • kibontakoztatni a Benned élő kreatív és megbecsült teremtőt
  • megtenni a most leglényegesebb, konkrét, megvalósító lépéseket
  • megengedni magadnak, hogy élvezd az egész folyamatot és learasd a babérokat! :)”
Hm…hát nem érdekes???
Ha már a blogról, mint önkifejezésről beszélgetünk, szerettem volna picit többet tudni a BLOGOK VILÁGÁRÓL, és most elmesélem neked is amit megtudtam.
Honnan indult a blogolás?
A „weblog” kifejezést Jorn Barger alkotta meg 1997 decemberében.
A rövidebb verziót (blog) Peter Merholz alkotta meg 1999 áprilisában vagy májusában a weblog „we blog” alakra bontásával. Használata 1999-ben terjedt el, amit a közel azonos időben megjelenő első dedikált blogfarm-oldalak megjelenése tovább népszerűsített. Evan Williams és Meg Hourihan Pyra Labs nevű vállalata megjelentette a Bloggert, amit a Google 2003-ban felvásárolt. 2003 márciusában az Oxford English Dictionary már tartalmazta a weblog, weblogolás, weblogoló szavakat.
A blogolás kényelmessé és elterjedté válásában komoly szerepet játszott Dave Winer. Cégével, a UserLand Software-rel blogmotorként is használható tartalomkezelő-rendszereket fejlesztett, amelyek lehetővé tették a webhez kevéssé értőknek is a publikálást. 
2002-re a bloggolás tömegjelenséggé vált, megjelentek az eszközök használatáról és a tartalom létrehozásáról szóló útmutatók, és az egyszerűen kezelhető blogszoftverek is. Az elektronikus közösség építő szerepe is kiemelkedővé vált. A blogoknak mára megszűnt a speciális civilújságírói jellege, gyakran újságírók is vezetnek blogot, továbbá annyira alacsonnyá vált a technikai korlát, hogy gyakorlatilag bárki, aki egy működő böngészőprogrammal és netkapcsolattal rendelkezik, blogírásra adhatja a fejét. Ez persze ahhoz is vezetett egyúttal, hogy jórészt lehetetlenné vált a blogok tartalmi tipizálása. Forrás: Wikipedia
Mi a blogbejegyzés?
Egy olyan lap a weboldalon, ami egy bizonyos témát jár körül.
Miért jó, ha van a weboldalnak blogja?
Leginkább azért, mert így sokkal személyesebbé lehet tenni a weboldalt. A blogban a bejegyzések által megmutathatod, hogy mennyire profi vagy abban a témában, azon a területen, amivel foglalkozol. Természetesen potenciális vásárlókat is hozhat egy jól megírt blogbejegyzés. 
Miért jó, ha van egy blogod?
Mert a gyermekedként fogod szeretni. A legjobbat próbálod kihozni belőle. rendszerességre szoktat. Olvasásra késztet, hogy egy-egy témában, amiről írni szeretnél minél többet tudj. Ha eddig még nem vált szenvedélyeddé a fotózás, akkor majd, ha blogod lesz, azzá válik. 
 
Ha azt kérdezed tőlem, hogy kezdj-e blogot írni?

Kapásból azt mondanám, hogy: IGEN! A fentebb leírtak miatt.

Ugyanakkor azt is elmondom, hogy ha tényleg blogolni szeretnél, akkor tisztába kell lenned azzal, hogy elég sok időt, energiát igényel, főként, ha rendszeresen szeretnél megjelenni. Márpedig ahhoz, hogy megismerjenek, hogy visszatérő látogatóid legyenek rendszeresen kell írogatni. 

Kitartónak kell lenned, nagyon sok víz lefolyik a Dunán mire egy blog ismertté válik. Persze lehet, hogy olyan témában írsz majd, ami “hiánycikk” a blogolás piacán, akkor sokkal gyorsabb lesz a siker. 

Bírni kell a kritikát, hiszen ami az egyik embernek tetszik, az egy másiknak nem. Nem lehet úgy írni, hogy mindenkinek megfeleljünk, mindenkivel egyet értsünk. A hitelesség, a magunk felvállalása sokkal fontosabb. 

Mit jelent az, hogy rendszeres? 

A heti kettő a minimum. Erre most azt mondod, így az elején, ááááá, az nem lesz gond, tudok én annyit “beszélni”, hogy csak na. De tudsz majd fél év múlva is, egy-két év múlva is? Lesz mindig témád? Lesz mindig időd? Egy cikk megírása néha napokat is igényel, persze a terjedelemtől függően. pl.: az Azori szigetekről írt bejegyzéseimet, képek válogatásával együtt 1 hétig készítettem. Időnként nálam is kimarad néhány nap, esetleg egy-két hét, de ez azonnal meg is látszik a látogatottságon. Persze ezeket nem elrettentésként írom, csak így kerek az egész, ha elmondom a pozitív hozadékát és a nehézségét is a blogolásnak. 

Mi a legnehezebb a blogírásban?
Számomra az, hogy valamiről keveset írjak. Van bennem egy “kényszer”, hogy sokat írjak, sok félét főzzek, süssek, sok ajándékot vegyek… Minél részletesebben, terjedelmesebben, több megközelítésből írjak meg egy-egy témát. Erre lehet azt mondani, hogy ez TÖK JÓ!! Miért baj ez? 
Itt a válasz:

Ma reggel, amikor lementem a boltba, hogy vegyek egy doboz tejet, észrevettem, hogy nem vittem magammal pénzt. Sebaj mondtam magamban, haza megyek és visszajövök újra. Hazafelé sétáltam, amikor útközben megállított egy idegen, az orvosi rendelőt kereste. Tudtad, hogy a más nyelveket beszélő népek fülének a legszebb magyar szó, a cipőfűző? Na mindegy, megyek is tovább a történetemmel. Szóval, amikor hazafelé tartottam észrevettem, hogy útkfodfgdf hoppá, elírtam ezt a szót. Annak ellenére, hogy itt össze-vissza beszélek a semmiről és közben rabolom a drága időd, te még mindig olvasod a történetem, ez két dologra enged engem következtetni; valójában érdekel a történetem, vagy egyszerűen intelligens vagy, egy olyan lény, aki nem ijed meg egy terjedelmes szöveg láttán. 

Manapság, az emberek többsége, ha meglát egy vagy két mondatnál több szöveg halmazt, tovább megy fölötte. Féltik a szabadidejüket olvasásra fordítani, miközben órákat pazarolnak el feleslegesen bugyuta dolgokra.

Ha még mindig olvasod a soraim, az azt jelenti, hogy nem csak intelligens vagy, hanem türelmes és nyitott személyiség is, ami manapság ebben a rohanó világban egyre kevesebb emberről mondható el…

Ez annyira igaz, hogy sokszor én is úgy olvasok el egy cikket, hogy csak a kiemeléseket futom át, majd, ha az alapján a téma felkeltette a kíváncsiságom, akkor végig is olvasom rendesen. 

Talán ezt a cikkemet is már sokkal hamarabb be kellett volna fejezzem??? Hm… mit gondolsz??? 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

77 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.