szigetek
Országhatáron kívül,  Azori-szigetek

Mi köze a járda szigeteknek az Azori-szigetekhez?

itt látható a zöld 50 árnyalata

ide el kell menni

meglátni, megszeretni, visszavágyni!

igazi bakancslistás hely, ahol a hortenzia úgy nő mint a gyom

Amit mindenképpen látni kell!

Az Azori- szigetvilág kilenc szigetet foglal magába. Mi a fő szigeten voltunk Säo Miguel-en ahol a főváros is található Ponte Delgada. Ugyanakkor lehetőség van a többi szigetet is meglátogatni. Mi 8 napot töltöttünk ezen a szigeten és így sem láttunk mindent. A 9 szigethez 1 hónap is kevés lehet.
A címre kattintva részletes útmutatót kaphatsz arról, amit nem szabad kihagyni ha az Azori-szigeteken jársz....

Vízen, földön, Levegőben.

Címre kattintva még több csodát láthatsz.

DSC 0377
DSC 0486
DSC 0473

Ismerjük meg a szigetvilágot...

01.

Terceira (terszéjrá)

Eredeti neve Jézus Krisztus sziget volt, később átkeresztelték Terceira-ra, mert ez volt a 3. sziget, ahol megálltak a felfedezők Santa Maria és Sao Miguel után. A sziget fővárosa, Angra do Heroismo, az Unesco világörökség része, reneszánsz városközpontjával. A 15. századi Sao Francisco kolostorban érdekes kiállítás található a város múltjáról. A spanyolok által épített Sao Joao Batista erődből gyönyörű kilátás nyílik a városra. Érdekes még Praia da Vitoria megerősített kikötője, mely a várost védte az angol és francia kalózok támadásától. A barlangászat kedvelői nagyon sok érdekes barlangot találnak a szigeten. Május és október között tartják a bikaviadalokat, melynek nagy hagyománya van a szigeten. A szigeten 68 db ’Impérios’ (pici kápolna) található elszórtan.A sziget a golfosok kevésbé ismert Paradicsoma is.

02.

Graciosa (Grásziozá)

Graciosa, a fehér sziget, a szigetcsoport második legkisebb szigete. Santa Cruz városának fehérre meszelt házai szinte világítanak a napfényben. A városra szép kilátás nyílik a Mirandouro do Monte magaslatról. Carapacho a sziget első települése, ennek közelében található a Termas do Carapacho termálfürdő. A sziklás parton több érdekes kilátópont is található. Ponta da Barca világítótornya a legmagasabb a szigeten. Érdekesek még a szigeten található piros tetős szélmalmok. Ha itt járunk mindenképpen kóstoljuk meg a helyi édességet a Queijadas da Graciosa-t.

05.

Sao Jorge (szon zsorzs)

Itt is csodálatos helyeket láthat az utazó túrázás közben. A szigetre jellemző érdekes képződmények a Fajas, lapos tengerparti területek, melyeket a tengerbe folyó láva vagy a leomló sziklapart alakított ki. A sziget magasabban fekvő középső területein, a kellemes éghajlatnak és a jó termőföldnek köszönhetően szinte minden megterem: baba, banán, kávé, és narancs is. Manadas városban érdemes megnézni a barokk Santa Barbara templomot. Az Urzelina település mellett található tempolomtorony az egyetlen, mely túlélte az 1808-as vulkánkitörést. A vizi sportok szerelmesei itt is számos lehetőséget találnak a szórakozásra: A Faja da Caldeira a szörfösök kedvelt partja, a búvárok pedig még a víz alatti vulkáni csúcsot Morro de Lemost is megnézhetik. A sziget 80%-át magaslati legelő borítja, mely tehéntartásra kiválóan alkalmassá teszi. A tehéntejből Sao Jorge híres sajtja tradicionális eljárással, az eredeti recept alapján készül mind a mai napig. Pico vulkánja kőhajításnyi távolságra tűnik a horizonton túl.

06.

Corvo

Az 500 lakosú Corvo a szigetcsoport legkisebb szigete, mindössze 6 km hosszú és 4 km széles. A helyi lakosok földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. A vila do Corvo a sziget egyetlen városa, nagyon hangulatosa fekete macskaköves, keskeny utcáival. A Nossa Senhora dos Milagros templom is fekete bazaltkőből épült, itt található a város védőszentjének szobra. A helyiek a város főterére, a Largo do Quteiro-ra ülnek ki a fekete kőpadokra megbeszélni a világ dolgait. Alto dos Moinhos-nál fa tetejű, fehérre meszelt szélmalmok ékesítik a tengerpartot. Érdekes helyi étel az Erva do Calhau, mely tengeri hínárból készül.

07.

Santa María

1429-ben ezt a szigetet fedezték fel először. Éghajlata szárazabb és melegebb a többi szigeténél, ezért fürdőzésre talán a legalkamasabb. Van pár jó, homokos strandja. A Formosa tengerpart állítólag a legtisztább vizű és a strand homokja is aranybarna, ezért kedvelt strandoló hely. Anjos városában található egy Kolombusz szobor, annak emlékére, hogy részt vett a helyi templomban egy Szentmisén. A 110 méteres Cascata do Aveiro vízeséshez is érdemes kirándulni.

03.

Flores

Ezen az elbűvölő szigeten található a legtöbb virág. Nvét is a kék és rózsaszín szirmú vadvirágokról kapta, melyek beboríták a réteket. A virágokon kívül magas hegyek, völgyek, lagúnák és vízesések színezik a tájat. 7 vulkáni kráter is található a szigeten, melyekben tavak alakultak ki, az egyik legszebb, a Caldeira Funda, melynek tava 105 m mély. Érdekes Rocha dos Bordoes orgonasípokhoz hasonló bazalt oszlopai is. A sziget nyugati felén található Monchigue szigetecske a legnyugatibb európai pont. Fajazinha és Faja Grande között található a legszebb partszakasz 20 vízeséssel. A 300 m magas Ribeira Grande kristálytiszta tavában meg is lehet fürdeni. A sziget föváros Santa Cruz das Flores.

04.

Fajal

A transzatlanti hajósok kedvelt pihenőhelye. Horta kikötőjének kozmopolita fleurje varázslatos, a nyüzsgő bárokban izgalmas tengerész-kalandokat hallani a világ minden tájáról, itt-ott még cápaállkapcsokkal is találkozni. A legendás Peter’s Cafe könnyed világutazók történeteitől hangos. Június közepétől augusztusig a Japánból és Kínából idetelepített hortenziák kékje virul mindenfelé. Hortából bámulatos a kilátás a szomszéd szigeten magasló Pico vulkánra, 8 km-re az óceánon át. A bálnavadászatot a szigeten évekkel ezelőtt betiltották, viszont továbbra is népszerű bálnales központ maradt. Az utolsó vulkánkitörést 1957-ben tapasztalták Faial-sziget nyugati részén, ahol a Vulcão dos Capelinhos kitörésével a sziget mérete is növekedett.

08.

Pico

A szigetet 2351 m-es vulkánja uralja, mely egész Portugália legmagasabb pontja, télen hófödte csúcsában gyönyörködhetünk. A rálátás a vulkánra és a kilátás a vulkánról egyaránt lenyűgöző. A vállalkozó kedvűek vulkántúrán is részt vehetnek. Az expedíció 1200 m-ről indul és kb. 3 és fél óra alatt, 5 km-es gyaloglással lehet feljutni a csúcsra. A sziget vulkanikus barlangjai – a leghosszabb lávaüreg Portugáliában – összesen 5150 m hosszúak. A madárles program szintén kellemes időtöltést ígér. Pico Faial szigetéről kb. 15 perces kompúttal érhető el, utazás közben jellegzetes helyi arcokkal lehet találkozni. A szigeten számos ház és templom is fekete, de a leglátványosabbak talán Faial lakóinak a fekete lávakőzetre épített piros hétvégi házai

09.

Ismertető a szigetekről

A szigetcsoportot 27 sziget alkotja, melyek közül 18 lakatlan, a maradék 9 pedig a következőképpen helyezkedik el: nyugaton található a Corvo és Flores, középen a Faial, Horta São Jorge, Graciosa és Terceira szigetek, míg keleten São Miguel és Santa Maria található.

Flores sziget: 2 nap alatt bejárható, de ha van 3 napod rá, az tökéletes
Corvo sziget: 1 nap alatt bejárható
Faial sziget: 2-3 nap alatt kényelmesen bejárható, és akkor már a Capelinhos vulkánt is megmásztad és a 8 km-es kalderát is körbesétáltad
Pico sziget: 2 nap, főleg ha mászást is tervezel, akkor mindenképp ottalvás javasolt
Sao Jorge sziget: 1 nap alatt bejárhatóak a főbb látványosságok, de ha túrázni is szeretnél 2 napot szánj rá
Sao Miguel sziget: itt eltölthető 1 teljes hét önálló utazásként,
Ezek a legszűkebb intervallumok. Az Azori-szigeteken belül a leggyorsabban a SATA Airlines kisgépeivel lehet eljutni A-ból B pontba. A repülők általában 30-50 férőhelyesek és az árban (60-80€) nincs semmi fedélzeti szerviz. De igazából fizetős szerviz szolgáltatással sem nagyon találkoztam, rövidek a repülőutak (kb 40 perc) és a távolabbi szigeteket összekötő járatok is menet közben leszállnak felvenni utasokat. A SATA Airlines oldalán lehet kérvényezni ingyen repjegyet két sziget között, ha Lisszabonból indulsz.

Lisbon

Hazafelé még egy kis buszos kirándulást tettünk lisszabonban is.

Lisszabon eddig is egészen jól állt magaslati pontokkal, kilátókkal. Mindenki nagy kedvence a Santa Justa lift a belvárosban, kihagyhatatlan a Szent György vár bástyája és a bakancslisták kötelező eleme általában az Eudardo VII. park a hatalmas portugál lobogóval, a Tajo partján álló Felfedezők emlékműve, valamint a túlparton magasodó Krisztus király szobor. Most a város jelképének számító híd kapott egy igencsak exkluzív kilátót.A 72 méter magas üvegfalú és üvegpadlójú kilátóba pedig egy lift viszi fel a turistákat, akik mostantól egy egészen új perspektívából láthatják Lisszabont, elsősorban a Belém negyedet, a torkolatot, az óceánpartot, valamint a Krisztus király szobrot. Az üvegkilátó és a hozzátartozó komplexum 5,3 millió euróból épült meg, a beruházást részben a lisszaboni turistaadóból fedezték.

79 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.