403696265 832566175540549 809672150204958151 n
Karácsony,  Azori-szigetek,  Meséld el...,  Országhatáron kívül

Karácsonyra készülődés az Azori-szigeteken.

AzoriÉden-Rita tolmácsolásában.

A mai vendégem, akit szeretnék nektek bemutatni és arra kérni, hogy MESÉLD EL…. Rita hogy… , 3760 km-re él tőlünk egy picinyke szigeten, ahol szerintem a ZÖLD mind az 50 ÁRNYALATA  fellelhető a természetben.

  • Rögtön adott is az első kérdésem hozzád Rita, te, hogyan kerültél az Azori-szigetre MESÉLD EL…? Na és persze arra is kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan született meg a döntés, hogy ott is maradsz (amin persze nem csodálkozom).

A salsa volt mindennek az oka jó értelemben. Egy hosszú betegség és lábadozás után újra vágytam salsát táncolni és a barátaim meghívtak egy salsa táborba Bulgáriába. Ott az egyik barátnőm találkozott egy Azori fiúval, akinek a barátjával nekem kellett beszélgetnem míg ők randiztak. Az első kérdésem az volt, hogy hol lakik a fiú. Ő azt válaszolta a paradicsomban. Kértem mutasson képeket és ő megtette. Meghívott, hogy megmutatná nekem a szigetet. 2 hét múlva jöttem és néhány hónap múlva ideköltöztem egyedül. 7 éve érkeztem először a szigetre.azori

Néhány éve volt szerencsém pár napot a szigeten tölteni és bevallom, hogy én még ilyen csodát nem láttam, mint ott. Nem csak a színek, hanem az a töméntelen mennyiségű Hortenzia, ami ott úgy nő az utak mentén, mint nálunk a parlagfű, teljesen magával ragadja az embert. Nem mellesleg az itt töltött pár napom hatására lett a blog neve is Ms. Hortensia.Hortenzia az azorin

  • MESÉLD EL nekünk azt is, hogy mi is a te munkád a szigeten?          

Amikor először idejöttem online dolgoztam és egy könyvet írtam (gondoltam ez egy jó nyugodt hely ehhez), de mikor idejöttem elkezdtem írni egy blogot és ahogy egyre ismertebb lett az emberek kérdezgették vezetek-e túrákat. Hosszú idő volt mire elhatároztam, de elmentem tanfolyamokra és van egy kis cégem Eden Azores Tours néven. Ennek keretében kalauzolom a magyar és angol nyelvű turistákat a szigeten. Mivel én biológus mérnök vagyok a helyi flóra és fauna van a túráim központjában. A túráim informatív túrák és a szigetek, az itteni emberek, szokások mélyebb megismerését segítik. Szeretem, ha az emberek átélik a WOW élményt itt, ezért is szoktam nekik mondani, hogy ne készüljenek túl a kirándulásra én mindent el fogok mondani. Különleges túráim is vannak, mint pl. egy helyi farmon ismerkedünk a mezőgazdasággal, az emberekkel és a gasztronómiával. Van azulejo (portugál csempe) festő workshoppal induló túrám, madárles, bálnales stb. 

  • Az ADVENT beköszöntével mit is kérdezhetnék mást mint, hogy ott a szigeten hogyan készülnek az emberek ebben az időszakban, ott is van nagy díszítés, fények?

Ez az év más volt, mint a többi. Már sokkal sokkal hamarabb felgyúltak a karácsonyi fények az utcán. Ponta Delgadában például már november végén. A város már teljes díszben van. Itt az a jellemző, ha van valamilyen beöltözős táncos, dekorálós buli, esemény itt mindent beleadnak és nagyon felkészülnek. A karácsony is egy ilyen esemény. Itt minden decemberben Presépiokat – Betlehemeket állítanak fel minden városka, falu központjában. A legszebb itt Furnasban a fumarólák gőzében különböző színekkel megvilágított hangulatos Presépio.Karacsony azorin

De ezeket nem csak a városok központjában, hanem lakásokban is felállítják. Gyakran kiürítik az egyik szobát és egy egész szobányi díszítést készítenek máskor egy üvegbúra alá készítenek kis Betlehemet. Van például egy falu, ahol egy nagy szobába elkészítik a falu kicsinyített mását mini kerámia emberkékkel, házakkal díszítve, a jellemző ünnepeik is megelevenednek (mozgó alkatrészekkel). Nagyon izgalmas ez az időszak ilyen szempontból.fenyek az azorin

Itt tudtok még Rita tolmácsolásában olvasgatni egy aranyos szigeteki hagyományról: Látogatás az Azori Mini Mikulások földjén avagy programajánló decemberben az Azori-szigetre érkezőknek

children santa claus pai natal presentation ribeira grande003

Nekem ez meghittebbnek hangzik, mint ami itt van nálunk Magyarországon, ahol a vásárlásban nagyjából ki is merül a KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS, HANGULAT.

  • Mi az amit kiemelnél, ami egyértelműen más, mint itt kis hazánkban?

Az egyik egyértelműen a lakások dekorálása, amit már az előzőekben is írtam. A karácsonyfa viszont nagyon kevés esetben élő fa.

December 24-én mikor a család összegyűlik tőkehal mindig van az asztalon. Érdekesség, hogy Portugáliában és az Azori-szigeteken sem halásznak tőkehalat, de mégis ez a legnépszerűbb hal az országban.

A karácsonyi kalács a Bolo Rei (Király torta), amit november végétől egészen január 6-ig sütnek és fogyasztanak itt. ami koszorú alakú és aszalt, valamint kandírozott gyümölcsökkel, gyümölcshéjjal díszített. A Bibliában a napkeleti bölcsek ajándékot vittek a kis Jézusnak: aranyt, tömjént és mirhát.

A narancshéj szimbolizálja az aranyat, a kandírozott szárított gyümölcs és magok szimbolizálják a mirhát és a karakteres íz reprezentálja a tömjént.

A másik a karácsonyi likőr. Itt nagy hagyománya van a likőrkészítésnek. És ez az időszaka a tangerine gyümölcsnek (hasonlít a mandarinhoz), amiből kiváló likőr készül.

  • Van olyan szokása a szigeteken élőknek, amit te is beépítettél az életedbe, illetve vittél ki te is saját szokást, ami pedig ránk magyarokra jellemző, mint pl. a kötelező karácsonyi beigli, vagy van ott is TÉLAPÓ?

Nekem is van itthon házi Betlehemem és a figurákat (nem mindet) én csináltam kerámiából és én is festettem. Mivel általában a karácsonyokat Magyarországon töltöm a családommal ezért talán annyit, hogy szoktam hazavinni egy karácsonyi kalácsot Bolo Rei-t a családomnak.

  • Milyen programok vannak ilyenkor, van ott is KARÁCSONYI FORGATAG (fiam hívja így a karácsonyi vásárokat)

Ez nagyon érdekes, de nincs hagyományos értelemben vett karácsonyi vásár itt. Vannak itt élő külföldiek, akik szerveznek kisebb vásárokat és ebben az évben észrevettem, hogy főleg Ponta Delgadában és Ribeira Grande városában állítottak fel bódékat, de nem tudom milyen lesz. Van viszont egy hatalmas kézműves beltéri vásár december elején a kikötőben. A karácsonyi forgatag másmilyen. Van például egy nap amikor minden gyerek beöltözik mikulásruhába és kiülnek Ribeira granden a lépcsőre, van egy kirakatdíszítő verseny, amit nagyon komolyan vesznek, van karácsonyi futás stb.

  • Akinek felkeltettük az érdelődését biztosan kíváncsi rá, hogy nálatok milyen idő van decemberben?

Ez az év az időjárás szempontjából is nagyon különleges. Ilyenkor még rövidujjúban szoktunk lenni, de egy kis kabátnál több nem szokott kelleni. Most nagyon hideg van és rengeteg eső, valamint viharok. Minden évben változik. 

  • Minden vendégemet, akivel beszélgetek megkérem, hogy üzenjen valamit az Olvasóknak. Egy gondolat, egy tanács, amit te Rita üzensz…

Két üzenetem is van.

– Az egyik utazással kapcsolatos tapasztalat. Mikor új helyre utaztok kirándulni kerüljétek a nagyon alapos felkészülést hagyatkozzatok helyi idegenvezetőkre egy-két napra és utána teljesen más szemmel fogjátok látni a helyet, ahol kirándultok és a WOW élményt is érezni fogjátok.

– Ha van egy jó ötletetek, belülről jövő érzésetek valamit csinálni. Ne halogassatok, vágjatok bele és valósítsátok meg. Erre magamat is emlékeztetem ezzel.

Nagyon köszönöm a „beszélgetést” és a felkérést.

  • Itt tudjátok felvenni Ritával a kapcsolatot, ha úgy döntötök, hogy szeretnétek látni mesébe illő helyet és vannak kérdéseitek, illetve Rita segítségét kérnétek, hogy az ottlétetek alatt segítsen a legjobb programokat, látványosságokat felkutatni.

Perlaki Rita-ÉdenAzori   

és a YouTuben AzoriÉden 

csatornán tudtok klassz videókat nézni Rita tolmácsolásában az Azori-szigetekről.

És végül még egy videó erről a csodálatos helyről.

Nagyon köszönöm neked Rita, hogy elfogadtad a felkérést a MESÉLD EL… rovatom számára. Ahogyan az elején mesélted, hogy a srác azt mondta: “a PARADICSOMBAN” lakik, szerintem egy picit sem túlzott. Ezt a helyet, mindenkinek látnia kell.

További csodás éveket kívánok neked az Azori-szigeteken.

Az olvasóimnak pedig köszönöm a figyelmet és kívánom, hogy teljen ez a napja is mindenkinek békében, boldogságban. 

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

87 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.