Azori-szigetek
Országhatáron kívül

Minden, ami az Azori-szigeteki utazáshoz kellhet.

Az Azori-szigetek számomra Bakancslistás hely. 
 

Hallottál már az Azori-szigetekről? Esetleg a jövőben tervezed, hogy ellátogatsz oda, ahol a zöld minimum 50 árnyalata megtalálható?

Összeállítottam egy kis információs csomagot azok alapján amit mi tapasztaltunk, illetve ami kérdésként felmerült bennünk az utazásunk tervezésekor.

Na de hogyan is kezdődött ez a kaland?

Egy napon hazajött a munkából azUram és furcsa mosoly volt az arcán. 

Azt kérdezte tőlem, hogy: “Tudod hová utazunk idén?” 

Mire én: “Nem, de gondolom neked már megvan a terved. Na halljuk!” 

Ekkor Ő hatalmas vigyorral az arcán, közölte, hogy az Azori-szigetekre. 

Nevetésbe törtem ki, amit ő egyáltalán nem értett. Ekkor elmeséltem, hogy amikor még kicsi gyerek voltam, az apukám megviccelt azzal, hogy na gyerekek, idén egy szuper helyre megyünk nyaralni: a Járda-szigetekre. Amit ő olyan akcentussal mondott, mintha valami messzi-messzi szigetről beszélne. 

Persze az én földrajzi hiányosságom volt, hogy még csak nem is hallottam az Azori-szigetekről. Na de a Gögli (ahogyan anyukám mondja Google-t) a barátom és azonnal rá is kerestem. Első látásra szerelem lett, és legszívesebben azonnal indultam volna.

Sajnos erre egészen szeptemberig kellett várnom. Egy délutáni Wizz Air-es járattal indultunk útnak a Ferihegyi 2B terminálról. Első állomásunk Lisszabon volt (3.5 óra a repülőút), ahonnan néhány órás várakozás után, Ryanair légitársasággal indultunk is tovább Ponta Delgadaba (2.5 óra újabb repülés). Az itteni reptér pici és szinte percek alatt kint is voltunk. Taxival mentünk a reptérről a szállodába.IMG 20170925 204221

Gyerekkel ilyen hosszú útra elindulni nem kis kihívás, még akkor sem, ha már nem olyan pici. Éjjel 1-re mire odaértünk már annyira el volt fáradva, hogy sírva fakadt. Akkor elhatároztuk, hogy a jövőben csak úgy utazunk, hogy valahol megszállunk és csak másnap repülünk tovább. Így ugyan egy nappal csökken az ott töltött napok száma, viszont nem hulla fáradtan kezdünk neki a nyaralásnak. 

Többféle módon is ellehet jutni az Azori-szigetekre.
  • SATA Azori légitársaság gépeivel Torontóból, Montreálból, Frankfurtból, Lisszabonból, Portóból, Funchalból, London (Gatwick), Boston, Providence (USA).
  • TAP Portugál légitársaság járataival Lisszabonból, Portóból. 
  • Ryan Air gépeivel Frankfurtból, Lisszabonból, Portóból, London (Stansted), Manchester. 
  • TUI járatával Brüsszelből. 
  • Primera Air járataival Koppenhágából, Billundból és Allborgból. 

A 2018 tavaszán és nyarán induló új járatok a Germania légitársaság Düsszeldorfból és a DELTA légitársaság New Yorkból. 

Mikor utazzunk az Azori-szigetekre?
A legjobb május végétől, ilyenkor már nyiladoznak a Hortenziák,IMG 20170924 135238 egészen októberig. Mi szeptemberben voltunk és így is volt 2 olyan napunk amikor esett az eső. Nem egész nap ugyan, de az eső után amikor elindultunk felfedezni a környéket, magasabb helyeken olyan köd volt, hogy az orrunkig sem láttunk.
DSC 0014

Mivel  ez a sziget nem a strandolásról híres, sokkal inkább a túrázás szerelmeseinek ajánlott, így úgy gondolom egy esőkabáttal és némi bevállalással bármikor szuperül érezhetjük magunkat.

Ruházat, amivel érdemes érkezni.

Ide nem érdemes magassarkú kopogós cipőt hozni, sokkal inkább a kényelmes túracipőnek, hátizsáknak, esőkabátnak fogjuk a hasznát venni. A fürdőruha is kellhet, mert több helyen van lehetőség termál tóban pancsikolni. Az óceán vize olyan 20 fokos volt, amiben néhány bátor ember meg is mártózott, mi inkább kihagytuk.

Iratok:
Elég a magyar személyi, mivel a szigetcsoport Portugália része, Portugália pedig az EU része, ahogy Magyarország is.
 
Béreljünk-e autót?
Én mindenképpen javaslom, hiszen így bármikor útra tudunk kelni és bárhová eltudunk jutni. Mi is béreltünk “Coelho-tól” egy Nissan Micrát 6 napra 270 eurót fizettünk. Időnként amikor hegymenet volt küszködött szegény, de végül elvitt bennünket mindenhová. Persze vannak szervezett utak is ahová kis busszal, vagy terepjárókkal el lehet menni, ha valakinek erre van igénye. ANC Azores Holidays. PT (Rental and Guided Tours) ők pl. egy ilyen cég, ahol mind az autó bérlésben, mind pedig a túrák szervezésében tudnak segíteni. Egyébként van tömegközlekedés is, de a buszok nem járnak túl gyakran és nem valószínű, hogy pont ott állnak meg, ahol mi szeretnénk néhány fotót elkattintani. Ha mégis a tömegközlekedés mellett döntünk, akkor a Ponta Delgada-i turistainfóban készséggel segítenek kinyomtatott menetrenddel.DSC 0595
 
Milyen nyelven beszélnek az Azori-szigeteken?
Szinte mindenki beszél angolul. Már a városka nevére nem emlékszem, ahol azUram bement a gyógyszertárba, hogy vegyen nekem valami, ami segít, hogy a náthám leküzdésében, mert hát hol legyek náthás ha nem a nyaraláson… Na szóval, nem is reméltem igazán, hogy fognak tudni segíteni, de már annyira nem voltam jól, hogy egy utolsó próbát megért. A hölgy nem csak hogy beszélt angolul, hanem teljesen kikérdezte a párom a tünetekről, és úgy adott gyógyszert. Amitől egy nagy alvással, másnapra szinte semmi bajom sem lett. Az angol mellett a portugál a hivatalos nyelv.
 
Érdemes-e az időjárás előrejelzést itthonról megnézni?
Azt kell, hogy mondjam, hogy szinte felesleges. Az óceáni-szubtrópusi éghajlat, szinte óráról-órára változik, arról nem is beszélve, hogy volt olyan, hogy a szálloda ablakból kinézve szikrázóan sütött a nap, viszont mire a célállomásra eljutottunk, ott már felhős esetleg ködös volt az idő. Viszont vannak webkamerák amiket érdemes megnézni mielőtt egy adott városba elindulunk nézelődni, sokat segíthet. Emellett amit még nézegettünk: Windy.com-ot, az Accuweathert és a Windgurut.
 
Hogyan válasszunk túraútvonalat az Azori-szigeteken?
Ma már rengeteg információt lehet begyűjteni akár itthonról, de a szigeten is szinte mindenhol adnak olyan térképet amin a fő látványosságok megközelítése látható.IMG 20200625 061330 resized 20200625 061356556
 
Nagyon hasznos lehet itt nézelődni, még a nyelv is beállítható magyarra. Itt minden szigetre van jó néhány útvonal ami végigjárható. Emellett még az egyes régióknak is vannak hivatalos túraútvonalaik. Szóval attól nem kell tartanunk, hogy nem lesz felfedezni való hely, sokkal inkább az idővel lesznek a gondok, mivel túl sok a látnivaló és ha csak nem hónapokra megyünk, akkor biztosan nem tudunk mindenhová eljutni, ahová csak szeretnénk.
 
Üljünk-e taxiba, autóbérlés helyett? 
Erről sajnos nem tudok nyilatkozni, mert mi nem vettük igénybe a taxizást, csak amíg a szállodába mentünk a reptérről, illetve visszafelé. A taxis kedves volt, mondott néhány úti célt, ahová szerinte mindenképpen el kell menni. Nem volt lehúzós. 
 
Hol vásároljunk, ha nem szeretnénk minden nap étterembe menni?
Mivel a napjaink többségben abból álltak, hogy reggeli után kinéztünk egy új úti célt és usgyi neki, illa berek-nádak erek, a biztonság kedvéért mindig vittünk magunkkal néhány szendvicset is. Hiszen nem tudhattuk, hogy lesz-e lehetőségünk majd valahol enni, illetve a gyerek ha éhes, akkor nagyon éhes, nincs kec-mec, enni kell.
A szendvicshez valót meglehet venni a Continente nevű áruházláncban ami olyan mint idehaza a Tesco, vagy ilyen még a  a Casa Cheia, a Sol e Mar, a Spár. Mi egyszer elmentünk a piacra is. Találtunk egy nagy plázát is, a Parque Atlantico, de ide nem mentünk be. 
 
Hová menjünk étterembe az Azori-szigeteken?
Mi nehezen szoktunk éttermet választani, mivel volt már néhány nagyon durva melléfogásunk, ahol vagy nagyon vacak volt a kaja, vagy nagyon borsos volt az ár, vagy mindkettő. Viszont Ponta Delgadaban találtunk két fantasztikus helyet is és ha nem épp valahol útközben ettünk, akkor ezekre a helyekre mentünk vissza. Az egyik S. Pedro, ahol hihetetlenül profik, kedvesek, figyelmesek, és kiválóan főznek. A másik a kikötőnél volt Old Flavor, ahol még nagyon finomakat ettünk. Egyébként lépten-nyomon van egy-egy vendéglátóipari egység.IMG 20170925 181953
IMG 20170925 181943
Marhát, tengeri herkentyűket, halat, szinte mindenhol lehet kapni. Így éhen senki sem fog halni az itt tartózkodás ideje alatt. 
 
Kell-e tartani valami helyi “vadállattól”?
Tudomásom szerint semmilyen veszélyes állat nincs. Nem találkoztunk sem kígyóval, sem pókkal. Viszont az úttesten keresztbe kasul sétáló tehenekkel annál inkább. Szóval csak óvatosan a vezetéssel.DSC 0190

 

Mennyire gyerekbarát a hely az Azori-szigetek?
Nagyon érdekes volt, hogy alig találkoztunk gyerekes turistákkal. Ennek 2 oka is lehetett, az egyik, hogy szeptemberben voltunk, amikor is már mindenhol elkezdődött a suli, a másik pedig, hogy itt a legfőbb program a kirándulás. Aki odahaza nincs hozzászokva a nagy kirándulásokhoz, annak nem igazán ajánlom. Mert a gyerek a 3. napon már unni fogja, hogy minden nap csak menetelés van. A gyerekeknek annyira nem nagy élvezet a szép táj, azt inkább mi felnőttek értékeljük. Nagyon kevés a játszótér, alig találtunk. Viszont az azori emberek nagyon kedvesek a gyerekekkel, mindenkinek volt egy kedves szava hozzá. DSC 0016

 

Melyik szigetet érdemes választani?

Erre az a válaszom, hogy mi csak a fő szigeten voltunk, ahová a gépünk is érkezett Säo Miguelen. Ez a legnagyobb sziget, telis-tele látnivalókkal. Viszont van lehetőség innen is egy-egy napra, vagy akár körutazás formájában a többi szigetre is átmenni. 

SATA/Azores Airlines, Ponta Delgada központjában lévő irodájába érdemes betérni, és ott összeállítanak nekünk egy körutat. 

Egy kis földrajz az Azori-szigetekről:

Az Azori -szigetek (portugálul Açores) Portugáliához tartozó szigetcsoport az Atlanti-óceánon 1500 km távolságra Lisszabontól és mintegy 3900 km távolságra Észak-Amerikától.

São Miguel a szigetcsoport legnagyobb szigete, amelynek hossza 62,1 km és legnagyobb szélessége 15,8 km. 744,7 km2-es területe az azori-népesség több mint felét, 137 856 lakosát fogadja (2011. évi adatok). São Miguel és a 81 km-re fekvő Santa Maria-sziget képezi az Azori-szigetek szigetének keleti csoportját. A sziget legmagasabb pontja, a tengerszint felett 1105 m-re, a Pico da Vara-n helyezkedik el, az északi szélesség 37 ° 48’34 ‘és a nyugati hosszúság 25 ° 12’40’. Forrás: Wikipedia
 
Egy kis történelem az Azori-szigetekről:
Bár az akkor lakatlan szigetek felfedezését hivatalosan 1427-hez, illetve Gonçalo Velho portugál hajóskapitány személyéhez kötik, nagy valószínűséggel már az ókori karthágóiak számára is ismertek voltak. Szerepeltek már “hivatalos felfedezése” előtti térképeken, például egy a Mediciek által 1351-ben készíttetett térkép már feltünteti a hét szigetből álló, a portugál partokhoz kapcsolható szigetcsoportot az óceánban, illetve egy XIV. század végi katalán térkép meg is nevezi Corvo, Flores és São Jorge szigetet. Portugália 1432-ben deklarálta fennhatóságát, és – elsősorban Algarve, Alentejo és Minho tartományokból – ekkor érkeztek az első telepesek a Santa Maria szigetre. Feltérképezését 1450-ben Diogo de Silves végezte. Kolumbusz 1492-es felfedező útjáról hazatérőben kikötött Santa Marián. Az 1580-tól 1640-ig tartó perszonálunió idején jogilag továbbra is a portugál koronához tartozott, de gyakorlatilag Spanyolországból kormányozták. II. Fülöp spanyol király 1583-ban portugál és spanyol hajókból álló flottát küldött, mellyel vérengzések árán kiűzte a francia kereskedőket. A szigetek fejlődését meghatározta stratégiailag fontos elhelyezkedése; ennek következményeként épült az évszázadok során az itt található 161 katonai objektum. Az Azori-szigetek virágkorát a XIX. században, a fejlett transzatlanti hajózás idején élte, a repülés térhódításával jelentősége csökkent. 1974 és 1975 között az Azori Felszabadítási Front megpróbálta kihasználni a Portugáliában a Salazari-rezsim megszűnését követő bizonytalanságot és függetleníteni a szigeteket az anyaországtól, de végül letettek erről a tervről. Az 1976-os portugál alkotmány az Azori-szigetek jogi státuszát – a Madeira-szigetekével megegyezően – autonóm körzetként határozza meg. Forrás: Wikipedia
 
Egy kis mese…

Egy hipotézis szerint az Azori-szigetek az egykor elsüllyedt Atlantisz hegycsúcsainak tengerszint felett maradt része. Talán igaz, talán nem. 

 
Portugál vagy nem?

A települések határozottan portugál jelleget mutatnak, a hófehér és sötétszürke jellegzetes kombinációjával, a késői Mánuel-stílus és az azelujo csempetechnika gyakori alkalmazásával.

(A Mánuel stílus (mánuelita stílus) a késő gótika és a kora reneszánsz sajátos változata Portugáliában. Nevét I. (Nagy) Mánuel portugál királyról (1469 – 1521) kapta. A 16. század első felében fejlődött ki a gótika sajátos, portugál változataként. Fő jellegzetessége a gazdag díszítés, főképp a kőfaragások. Ezek közt egyaránt megtaláljuk a földrajzi felfedezésekre utaló elemeket és a mór örökségként fennmaradt indás-leveles motívumokat, mivel a hagyományos stílusjegyeket az őserdők liánjaival, a kiűzött mórok arabeszkjeivel, a tenger ihlette elemekkel gazdagították. Gyakoriak átfedései a főleg Spanyolországra jellemző mudéjar stílussal.

Azulejo csempetechnika:Az azulejo egy jellegzetes, arab, spanyol és portugál nyelvterületen elterjedt csempe. Jellegzetessége a mintákat elválasztó, kontúrrajzot adó határvonalak árkolt kialakítása. Spanyolországban főleg Andalúziában, Alicante környékén (például Alteában) és Katalóniában népszerű. Mindenütt megtalálni Portugáliában, ahol az ország legjellemzőbb díszítő elemének tekinthető: nemcsak a frízek és a nagy faliképek számítanak közönségesnek, de medálnak is hordják. Dél-Amerikába portugál és spanyol közvetítéssel került át – olyannyira, hogy portugálok mára Brazíliából importálják a többszínű, virágokkal és indákkal díszített azulejokat. Forrás: Wikipedia)

DSC 0029

 

 
Növényzet:
DSC 0006
          Igen, ez egy Leander 
fura fa
 
Ez a fa egyszerre DSC 0077volt ámulatba ejtő, és félelmetes is. Még soha sem láttam hasonlót sem.
DSC 0349 1
  
92 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.