paleo
Paleo konyha

Hogyan lett az életem része a Paleo konyha

Gondolom nem csak az én életemben fordul elő az a jelenség, hogy dolgok, személyek újra és újra felbukkannak, majd egy időre ismét eltűnnek, és egyszer csak hipp-hopp ismét megjelennek… Mondhatnám, hogy a véletlenek játéka, csakhogy nem hiszek a véletlenekben. 

A Paleo konyhával is “találkoztam” már évekkel korábban, sőt, azUram aki mondhatni Szendi Gábor fan, már többször felvetette, hogy ki kéne próbálni a Paleo étrendet. Én bólogattam nagyokat, volt, hogy utána is olvasgattam, hogy mi is az a Paleo, de tovább nem léptem. Valahogyan hm… volt bennem egy gát… egy fajta ellenérzés…megmagyarázhatatlan stop, ezzel az egésszel kapcsolatban. Ha “ezoterikusan” szeretném megfogalmazni, azt mondanám, hogy még nem volt itt az ideje. 

Pedig engem aztán az a vád nem érhet, hogy nem vagyok elég merész, már ami a táplálkozási szokásaimat illeti. Voltam már vega, nyers evő, szeretem a teljes kiőrlésű dolgokat, magokat, a csírát, szóval kísérletező típus vagyok. 

Annak ellenére, hogy nem barátkoztunk elsőre össze a Paleo konyha és én, mégis miért vágtam bele? Ennek két oka is van.pexels jj jordan 10691260

1. átküldött azUram egy cikket, amiben a kövérség és a testünkben lévő gyulladás összefüggéséről ír Szendi Gábor, A Tények és Tévhitek oldalán. Az utolsó néhány mondat a cikkből:” a magas glikémiás indexű és telítettségű étrend gyulladásfokozó. A paleo gyulladáscsökkentő, s paleora azért javul nagyon sok, a hagyományos orvosi kezelésnek ellenálló betegség, mert mindegyik hátterében a gyulladás áll. Ugyanígy az omega-6 zsírsavak (növényi olajok), és a transzzsírok szintén fokozzák, míg az omega-3 csökkenti a gyulladás szintjét. A telített zsírokkal kapcsolatban érdekes eredmény, hogy elhízott embereknél fokozza, normál súlyúaknál nem befolyásolja a gyulladásszintet (Calder és mtsi., 2011). A vitaminok közül a C-, a D- és az E-vitamin, valamint a karotinok (pl. béta-karotin) több mechanizmuson keresztül is csökkentik a gyulladást és javítják a cukoranyagcserét. 

 Persze érdemes az egész cikket elolvasni.

Mi is az a glikémiás index: A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján.

A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Magas glikémiás index gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez. 

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/4745/glikemias-index

2. Itt jön az, amit az elején már írtam, hogy az Univerzum nagy rendező, és ha valamivel “kell”, hogy foglalkozzunk, akkor azt “tolja” nekünk ezerrel. AzUram átküldött cikke előtt néhány nappal, teljesen “véletlenül” ebbe az írásba botlottam. Csak egy pici részlet belőle:   

A zsírsejtek helytelen működésének előzetes okozója a GYULLADÁS. 

A betegségek hatalmas százaléka köthető a gyulladáshoz, amely a testedben van. Amennyiben gyulladás van a szervezetedben, az alábbiakra számíts:

– 100%-kal növeled a szívinfarktus veszélyét
– 160%-kal növeled a 2-es típusú cukorbetegség esélyét
– 70%-kal növeled a bőrrák esélyét
– 184%-kal növeled az Alzheimer esélyét
– 45%-kal növeled az agy betegségeinek esélyét

Számos betegség gyulladásra vezethető vissza. A legtöbb ember ebbe hal bele. A gyulladás egy ellenőrizetlen tűz a szervezetedben, amely rombolja az egészséges sejtjeid és szöveteid. A gyulladás azért jön létre, hogy elpusztítsa a károsodott szöveteket, de előfordul, hogy a folyamat sokszor önmaga válik a betegség okozójává.

A szervezetedet mindig támogatnod kell abban, hogy gyorsabban meggyógyuljon. A tested kiválóan működik, ha segíted. A legjobb módszer, ha természetes anyagokkal, ételekkel, tápanyagokkal támogatod önmagad. Ilyenek a gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények. Azért ez a legjobb út, mert az emberi test megtanulta ezeket felhasználni az evolúció során. Semmi más nem működik ilyen jól.

Az alacsony szénhidrát tartalmú, paleo-típusú vagy fehérjediéta az ideális megközelítés az egyensúlytalanság javításához, mert magas mennyiségű fehérjét tartalmaz, egészséges zsírokat és zöldségeket. Szinte nem tartalmaz keményítőt, feldogozott élelmiszereket, egyszerű cukrokat. A reggeli kukoricapelyhed cseréld le, tojásra, zöldségekre, avokádóra és a tested vissza fog térni a helyes útra.  pexels cup of couple 7656568

                    Hát mi ez, ha nem FELHÍVÁS KERINGŐRE….

Alig néhány nap leforgása alatt bebizonyosodott, hogy nekem ezzel a Paleo dologgal foglalkoznom kell. Gondoltam… hát legyen… és megkezdődött az infó gyűjtés.

Manapság már nem kell feltétlenül könyveket vásárolnunk ahhoz, hogy valamivel kapcsolatba információk tömkelegével legyünk ellátva, csak fel kell menni a Facebookra, a Google-ba be kell írni Paleo. 97.300.000 találat érkezett rá, IGEN….jól látod, 97 millió. A facebook, csak úgy “dobálta” a Paleos oldalakat: 

 • Paleo menü
 • Kreatív paleo
 • Paleo süti
 • Árpád legény (nagyon jó kis oldal, nem csak paleo)
 • PaleoLét
 • Jucus paleo konyhája
 • Paleo séf
 • Paleolit sütemény
 • Paleokonyha.hu
 • Segítség kezdő paleosoknak
 • Paleolét
 • Receptezzünk paleos alapanyagokból
 • Paleo sütik és más finomságok
 • Paleo reform konyha éléstár
 • Clean paleo 
 • Paleo receptek lustáknak
 • Pocak Panna gluténmentes
 • Kipróbált paleo raceptek

A bőség zavara……

Egy csomó kérdésemre kaptam itt választ: le is lehet tölteni…

 B911654

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

77 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.