mikulás
Karácsony

Mikulás titok

18 nap még a Mikulás érkezéséig...

Hétvégente amikor Babó is felébred, visszabújunk az ágyba és beszélgetünk, olvasunk vagy csak egyszerűen összebújunk. Most hétvégén sem volt ez másként. 

Láttam Babón, hogy szeretne mondani valamit, ezért rákérdeztem. Mire Ő: Beszélgessünk anya a TITKOKRÓL és a HAZUGSÁGOKRÓL. Hűha, gondoltam magamban, itt valami nagy dolog van készülőben. Azt hittem először, hogy talán a suliban történt valami, amit eddig nem mondott el, de nagyon nyomja a lelkét. 

Az első kérdés tőle érkezett: -Anya, szerinted lehetnek az embernek titkai? Na itt ezen a ponton már kicsit ideges lettem…..Nem egészen tudtam, hogy most ebben a helyzetben mi a jó válasz. Hiszen ha azt mondom, hogy NEM, őszintének kell lenni, nem szabad titkolózni, akkor nem mondok igazat, hiszen az apró titkok igenis az életünk velejárói. Ha azt mondom, hogy persze, mindenkinek vannak titkai, ezzel pedig lehet, hogy arra ösztönzöm, hogy ne mondja el, amire most készül. 

Ezért úgy döntöttem, inkább visszakérdezek. Mit nevezel te titoknak, mire gondolsz akkor, mikor az mondod: TITOK?

Ekkor elmosolyodott, és azt mondta: -Pl. az az én titkom, hogy már tudom, hogy NEM JÖN A MIKULÁS, mert te vagy a MIKULÁS, te rejted el az ajándékokat. Ezt már régóta tudom, de úgy csináltam mintha elhinném, mert az olyan jóóó. Teljesen elérzékenyültem, mert eszembe jutott, hogy a múlt évben is mennyire készült a Mikulás eljövetelére. Kipucolta a cipőjét, sütit készítettünk, tejet tettünk ki ha megszomjazna a MIKULÁS BÁCSI, levelet írtunk neki, és ő pedig válaszolt…..pexels andrew wilus 5516225

Persze nem kezdtem el hadoválni, hogy nem így van, igenis van Mikulás, meg ilyenek….

Inkább elmondtam én mit gondolok a Mikulásról:

Tudod a Mikulás egy szimbólum, a SZERETETÉ, A KEDVESSÉGÉ, az ODAFIGYELÉSÉ… Valóban nem a Mikulás jár házról-házra, és mászik be a kéményen keresztül és teszi a csizmádba az ajándékot. Mi anyucik és apucik tesszük ezt meg, és a mi dolgunk az, hogy minél tovább fenntartsuk ezt a varázslatot, amit Neked és a többi kisgyereknek is a Mikulás jelent. Huncut kis mosoly jelent meg az arcán, majd ezt mondta: -Anya, úgye idén is jönni fog a MIKULÁS……NANÁ, HOGY JÖN!!!pexels cottonbro 3153502

Miközben a Mikulásról keresgettem Babónak érdekességeket, egy nagyon kedves levélre bukkantam.

 Mi van akkor, amikor a gyerek már elérte azt a kort, amikor egyre több áruló jel hatására kételkedni kezd az egész históriában?

Ezt a kérdést járta körül néhány éve Martha Brockenbrough a New York Timesban. A nő kislánya egy ponton rájött az igazságra, mire az anya ezt a levelet írta neki:

Kedves Lucy,

köszönöm a leveledet! Nagyon jó kérdést tettél fel: „Te vagy a Télapó?”

Tudom, hogy régóta választ akartál kapni erre a kérdésre, és gondosan át kellett gondolnom, hogy mit válaszoljak. 

A válasz: nem. Nem én vagyok a Mikulás. Ő nem létezik.

Én vagyok az, aki ajándékokkal tölti meg a harisnyádat, és én teszem karácsonykor is a fa alá azokat, ahogy az édesanyám is tette meg az övé, és így tovább (és igen, apa is segít ebben).

Elképzelem, ahogy egyszer te is ezt fogod tenni majd a te gyerekeidért és biztos vagyok benne, hogy téged is nagy örömmel tölt majd el, ahogy karácsonykor sprintelve futnak a fához, hogy kibontsák az ajándékaikat. Ettől persze nem leszel Mikulás. A Télapó mindenkinél nagyobb, a munkája pedig sokkal hosszabb ideig tart, mint bármelyikünk élete. Amit ő tesz, egyszerű, de erőteljes. Megtanítja, hogyan higgyenek a gyerekek valami olyanban, amit nem látnak vagy érinthetnek meg.

Ez egy nagy és fontos munka. Egész életed során szükséged lesz arra a képességre, hogy hinni tudj: magadban, a családodban, a barátaidban és a képességeidben. És néha olyanban is, amit nem tudsz egyértelműen látni vagy megfogni, mint a szerelem vagy a saját erőd, ami még a legsötétebb napjaidon is átsegít téged.

A Mikulás egy tanár, akinek az egyik tanítványa én vagyok, és most már te is tudod a titkot, hogyan mászik be karácsony estéjén a kéményeken át az otthonokba: azok segítségével, akiknek a szíve örömmel teli. Ilyen az apád vagy én, akik egy olyan munka elvégzésében segítenek a Télapónak, ami máshogy lehetetlen lenne.

Szóval nem én vagyok a Mikulás. A Télapó egy kicsit a szeretet, a mágia, a remény és a boldogság is egyben. Én a csapatában vagyok, és most már te is.

Forrás, innen

pexels pixabay 264744

Szent Miklós legendája

Miklós püspök a mai Törökország területén, Patara kikötővárosában született 280 körül. Jószívűsége és kegyessége miatt már életében Noel Baba-nak (Ajándék Apa) nevezték. Az összes vagyonát a szegények között osztogatta szét, és egy fennmaradt történet szerint hozományt adott három lánynak, nehogy elszegényedett apjuk kétségbeesésében rabszolgának adja el őket. Állítólag egy zacskó aranyat csempészett be az ablakon át előbb a legidősebbnek, majd a középsőnek. Legközelebb azonban zárva találta az ablakokat, így kénytelen volt felmászni a tetőre, és a kéményen át dobta le a pénzt – éppen a harmadik lány tűzhely fölé akasztott, száradó harisnyájába.

Később csodatételeket is kapcsoltak a nevéhez. Híre elterjedt a világban, és kezdtek rá úgy tekinteni, mint a tengerészek és a gyermekek védőszentjére. A középkorban egészen nagy kultusza alakult ki: a művészetek egyik kedvelt témája lett, és sok-sok templomot építettek a tiszteletére.

A 16. századtól kezdve szépen lassan leáldozott a csillaga, csak Hollandiában maradt meg a Szent Miklós-ünnep, amelyet holland telepesek vittek át 1773-ban a mai New Yorkba. Itt vált újból népszerűvé a jóságos öregapó legendája, aki megjutalmazza a jó gyerekeket, és megbünteti a rosszakat. 1822-ben Clement Clarke Moore vallásügyi miniszter egy hosszú verset is írt róla három kislányának, és ez a költemény napjainkig meghatározza a vidám, pocakos, jóságos, természetfeletti hatalommal megáldott öregúr alakját, aki rénszarvasok vontatta szánján röpköd házról házra, hogy a kéményen át betuszkolva magát, elvigye a gyerekeknek szánt ajándékait. Fehér prémmel szegélyezett, piros kabátos, hosszú fehér szakállas külsejét pedig 1881-ben nyerte el Thomas Nast grafikustól a Harper’s Weekly hasábjain.

Szent Miklós legendája a különböző népeknél más-más változatban élt tovább. Neve hol Mikulás, hol Heiliger Nikolaus vagy Santa Claus, másutt Télapó, Karácsony Apó. Nálunk december 6-ára virradó éjjel teljesíti a gyerekek kívánságait, Amerikában karácsony este érkezik, az oroszoknál meg Fagy Apó (Gyed Moroz) a jóságos Hópelyhecskével (Sznyegurocska) Szilveszter napján hozza el a fenyőfát és az ajándékokat.

Szent Miklósból a XX. században modernkori mítosz lett.

Az első nagyszabású akció azonban a véletlennek volt köszönhető. 1955-ben egy amerikai újság megjelentetett egy áruházi reklámot, amelyben megadták “Santa Claus telefonszámát”. Ez természetesen nem volt más, mint az áruház információs vonala. Sajnos azonban – egy nyomdai hiba folytán – a telefonszám tévesen jelent meg: az amerikai hadsereg szupertitkos Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságának telefonszáma volt, amit csak az Egyesült Államok elnöke és a légierő parancsnoka ismert.

Harry Shoup kapitány igencsak meglepődött, amikor december elején megcsörrent a telefon. Arra gondolt, biztosan kitört a III. világháború, és a szovjetek rakétákat küldtek az Egyesült Államokra. Az elnök helyett azonban egy vékonyka hang szólalt meg, aki a Mikulással akart beszélni, és felolvasta a kívánságlistáját. A kapitány, miután megnyugodott, hogy nem egy KGB-ügynök szórakozik vele, fogadta a kisfiú hívását, és aznap este még sok más gyermekét is.

Mivel a katonaság nem akarta a titkos programját leleplezni, éveken át kénytelen volt karácsony táján telefonos Mikulás-szolgálatot tartani. Később bővítették is a kínálatot: „radarral” jártak a Santa Claus nyomában az Északi-sarktól az amerikai városokig, és tudósították erről az érdeklődőket. 1997-től aztán külön interaktív website-ot hoztak létre, ahol a gyerekek maguk követhetik a radarernyőn a rénszarvasok húzta szán és persze az ajándékok útját.

pexels cottonbro 3149903

Télapó váró vers

Bujáki Lívia: Téli kívánság

Kedves, öreg télapóka
azért írok levelet
rakj bele a kis csizmámba
mindent, amit szeretek!

Papírból egy kishajót és
csokoládét, pralinét,
ha az öcskös nagyon kéri
nekiadom a felét.

A babámnak küldj ruhákat,
rádióba elemet,
vigasztalj meg cukorkával
minden síró gyereket.

És cserébe, hogyha kérek,
én is adok valamit
soha többé hangos szóval
nem bántom meg a mamit.

Szót fogadok a papának
megeszem a vacsorát
nem nyafogok, ha vasárnap
nem kirándul a család.

Kedves, öreg télapóka
zárom ezt a levelet
pattanj gyorsan a szánkóra
repüld át a hegyeket.

Nagy csomagot hozzon nékem
deli, táltos paripa
Gyere át a mindenségen
csókol téged: Marika.

Egy kedves kis mese a télapóról, itt tudjátok elolvasni, letölteni.

Kérlek „oszd” meg, ha tetszett az írásom. Neked „csak” egy kattintás, ami nekem a jövőm szempontjából egy új kezdet lehet.

92 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.