édes
Alapanyagokról infó

Édes íz, de hogyan? Mesterséges, vagy természetes….

Tudj meg többet az édes ízt kiváltó "szerekről"...

MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK

A mesterséges édesítőszerek olyan alacsony- vagy zéró kalóriás cukorhelyettesítők, amiket szintetikus úton állítanak elő. A tápértékük elhanyagolható, vagyis kalóriát és mikronutrienseket (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) nem biztosítanak, ugyanakkor édesség tekintetében gyakran több százszor túltesznek a cukron.

A leggyakoribb mesterséges édesítőszerek:

 • Szukralóz (E955) – 600-szor édesebb a cukornál
 • Aszpartám (E951) – 200-szor édesebb a cukornál
 • Szacharin (E954) – 300-szor édesebb a cukornál
 • Aceszulfám-K (E950) – 200-szor édesebb a cukornál
 • Ciklamát (E952) – 30-szor édesebb a cukornál

Az újabb mesterséges édesítők közé tartozik a neotám és az advantám.

A neotám egy aszpartám származék, az Európai Unióban, ahol 2010 novemberétől ízfokozóként elfogadták, E961 megnevezés alatt ismert. 7 000-13 000-szer édesebb, mint a kristálycukor és kb. 30-szor édesebb, mint az aszpartám.

Az advantám ugyancsak aszpartám származék, az Európai Unióban 2014 óta engedélyezett, és az E969 megnevezést kapta. Édesítő ereje felhasználástól függően 20 000-37 000-szerese a cukorénak és hozzávetőleg 100-szorosa az aszpartáménak.

MILYEN ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI VANNAK A MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREKNEK?

ELŐNYÖK:

A mesterséges édesítőszerek széles körű használatának legfőbb oka az, hogy a cukorhoz hasonlóan kellemesen édessé teszik az ételeinket és italainkat, viszont gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaznak. Az emberi szervezet tulajdonképpen képtelen lebontani ezeket a molekulákat, ebből kifolyólag energiát sem képes kinyerni belőlük.

A kristálycukor, vagy más néven asztali cukor, 99,7%-a szacharóz (egyszerű cukor) és az élelmiszeripar cukorrépából vagy cukornádból állítja elő. Egy teáskanál kristálycukorban kb. 15 kalória van, és jelenlegi számítások szerint egy átlagos magyar felnőtt nagyjából 28 kg cukrot fogyaszt el évente. Habár Magyarországon az elmúlt években már csökkent a cukorfogyasztás (jártunk már évi 40 kg felett is), ez a szám még mindig távol van a 100 évvel ezelőttitől, amikor csupán 2 kg volt!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a legideálisabb az lenne, ha napi 25 gramm (6 teáskanál) cukornál nem fogyasztanánk többet (ebbe nem tartozik bele a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukor). Ez évi 9 kg, vagyis a magyarok éves szinten még mindig 19 kg-mal több cukrot esznek a kelleténél.

Figyelembe véve, hogy napjainkban az elhízás, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma is járvány szerűen terjed, rendkívül értékes minden olyan eszköz, amivel csökkenthető a népesség kalóriabevitele. Ráadásul minden mesterséges édesítőszernek 0 a glikémiás indexe, ezért nem emelik meg a vércukor- és inzulinszintet.

Emellett érdemes még előnyként említeni, hogy a mesterséges édesítők a cukorral ellentétben nem okoznak fogszuvasodást.

HÁTRÁNYOK

Sajnos a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban számos olyan negatívum, illetve kockázat is felmerül, amelyek jóval meghaladják az előnyöket.

Egyes mesterséges édesítőszereknek lehet keserű mellékíze, míg másoknak meghatározott adag felett hasi puffadást, hasmenést okozó hatása van. Vannak olyanok, akiknél ezek a szintetikus cukorhelyettesítők allergiás reakciókat válthatnak ki. Emellett érdemes megemlíteni, hogy nem mindegyik hőstabil, így sütéshez sem mindegyik használható.

A legfőbb probléma a mesterséges édesítőszerekkel az, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat még mindig nem ismerjük pontosan. Annak ellenére, hogy egyes édesítőket már évtizedek óta használnak az élelmiszeriparban és szó szerint több tízezer tudományos vizsgálatnak vetették alá őket, fogyasztásuk rövid- és hosszú távú következményei sem tisztázottak.

Számos olyan tanulmány látott napvilágot, melyek a mesterséges édesítőszereket összefüggésbe hozták a bélflóra egyensúlyának felborulásával, a testzsír fokozott tárolásával, valamint glükóz intolerancia, metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek vagy akár rák kialakulásával.

Íme, csak néhány példa az elmúlt évek kutatási eredményeiből:

 • Egy 2014-es tanulmány alapján az aszpartám potenciálisan rákkeltő hatással bírhat, továbbá negatív hatással lehet a memóriára és fokozhatja az oxidatív stresszt az agyban. Gyakori mellékhatásai: szédülés, fejfájás, migrén, hangulati zavarok.
 • szukralóz emberi- és állatkísérletekben is képes volt megváltoztatni a glükóz, az inzulin és a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában résztvevő glukagonszerű-peptid-1 (GLP-1) szintjét. Egereken végzett kísérletben kapcsolatba hozták a leukémia kialakulásával.
 • Az aceszulfám-K egyik fő alkotóeleme a metilén-klorid, amiről kutatások kimutatták, hogy rosszullétet, hangulati problémákat, rákot, máj- és vesekárosodást, látási problémákat, és lehet, hogy akár autizmust is okozhat. Az emberi szervezet nem képes lebontani és feltehetően negatív hatással lehet az anyagcserére.
 • szacharin 1977-ben felkerült a rákkeltő adalékanyagok listájára, ám később eltávolították, annak ellenére, hogy többször bebizonyították, hogy hólyagrákot idézhet elő.
 • ciklamát károsító hatásait először a hatvanas években észlelték az amerikai hatóságok, majd 1969-ben be is tiltották. Az Európai Unió azonban biztonságosnak találta. Fogyasztása nagy mennyiségben kromoszómakárosodáshoz, hólyagrákhoz vezethet, sőt, a legújabb kutatások szerint bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe is.

Mindezek alapján elmondható, hogy az a legjobb stratégia, ha igyekszel teljesen elkerülni vagy legalábbis minimalizálni a mesterséges édesítőszerek fogyasztását és használatát. Ne felejtsd el mindig ellenőrizni a termékek címkéjén az összetevőket, és nem csak az élelmiszerek esetében! A mesterséges édesítők előfordulhatnak fogkrémekben, szájvizekben, köhögéscsillapító szirupokban és egyéb folyékony gyógyszerekben, étrend-kiegészítőkben is!

CUKORALKOHOLOK

A cukoralkoholok (poliolok) olyan vegyületek, amelyek a természetben, kis mennyiségben, bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben lelhetők fel. Ide tartozik az eritrit (eritritol), a xilit (xilitol, nyírfacukor), a szorbit (szorbitol), a mannit (mannitol), a maltit (maltitol) és a laktit (laktitol). A megnevezés ne tévesszen meg: egyik cukoralkoholnak sincs az alkoholos italokban található etanolhoz hasonló bódító hatása.

A cukoralkoholok édesítőképessége a cukorhoz hasonlítva 0,4-1-szeres, átlagosan csak 2 kalória/gramm található bennük (a cukorban 4 kalória/gramm), a glikémiás indexük pedig nagyon alacsony (1-12 közötti), ezért lassan emelik meg a vércukorszintet. Nem okoznak fogszuvasodást, mert a szájban lévő baktériumoknak nem biztosítanak táptalajt.

Habár a cukoralkoholok megtalálhatóak a természetben, a boltokban vásárolt és élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben használt formákat főleg cukrokból és keményítőből állítják elő, fermentáció (erjesztés) vagy hidrogenizáció (zsírkeményítés) segítségével. Hátrányuk, hogy emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, görcsöket, hasmenést okozhatnak, különösen nagyobb mennyiségben fogyasztva. Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén általában kerülendő anyagok a cukoralkoholok.

TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZEREK

A természetes édesítőket két fő csoportra lehet osztani: a kalóriát tartalmazó és a zéró kalóriás édesítőszerek.

Természetes, kalóriát tartalmazó édesítők:

 • Méz: Édesítő ereje a cukorénak kb. 80%-a. 100 g méz 80 g szénhidrátot, 300 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe: 50-55 (egyes mézfajtáknak akár 40 alatt is lehet).
 • Fruktóz: A természetben gyümölcsökben fordul elő leggyakrabban, de pl. mézben is megtalálható. Az élelmiszeripar egyre nagyobb mértékben használja fel édesítőszerként pl. magas fruktóztartalmú kukoricaszirup formájában. 100 g fruktóz = 100 g szénhidrát, 400 kalória. Glikémiás indexe: 19.
 • Juharszirup: 100 g 67 g szénhidrátot, 260 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe: 54.
 • Agave szirup: 100 g 75 g szénhidrátot, 300 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe: 10-20.
 • Rizsszirup: 100 g 80 g szénhidrátot, 310 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe: 98.
 • Melasz: A cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. 100 g 75 g szénhidrátot, 290 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe: 55.
 • Inulin: Vízben oldható, emészthetetlen növényi rost, ami a bélbaktériumoknak tápanyagul szolgál. Természetes formában pl. csicsókában, cikóriában, articsókában is megtalálható. Előfordul, hogy az élelmiszerek címkéjén cikóriakivonat, oligoszacharid vagy oligofruktóz néven szerepel. 100 g 150 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe: 0.
 • Kókuszcukor: 100 g 98 g szénhidrátot, 300 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe: 35.
 • Tagatóz: A laktózból (tejcukor) kivont édesítőszer. Édesítő ereje azonos a cukoréval, de csak 1,5 kalóriát tartalmaz. Glikémiás indexe: 3.

Természetes, kalóriát nem tartalmazó édesítők:

 • Stevia (sztívia): A Stevia Rebaudiana növény szárított levelei 30-szor édesebbek a cukornál, míg az ezekből készült kivonat akár 300-szor is édesebb. A stevia teljesen kalória- és szénhidrátmentes, 0 a glikémiás indexe, fogyasztása nem okoz fogszuvasodást és sütésnél-főzésnél 198 Celsius fokig megtartja az édes ízét.
 • Glicirrizin: Az édesgyökérből kivont vegyület, aminek édesítő ereje 50-100-szor nagyobb a kristálycukorénál. Édesítő hatása késleltetve alakul ki és hosszú utóíze van.
 • Taumatin: Különböző fehérjék keveréke, amit egy Nyugat-Afrikában honos cserje gyümölcséből, a katemféből vonnak ki. Édesítő ereje kb. 2500-szorosa a cukorénak. Habár energiát biztosít a szervezetnek, mint minden fehérje, olyan kis mennyiségben alkalmazzák, hogy elhanyagolható a kalóriatartalma. Csak a meghatározott élelmiszerekben használható.

MILYEN ÉDESÍTŐSZERT VÁLASSZ AZ EGÉSZSÉGES ÉTREND RÉSZEKÉNT?

Az édesítőszerekre nem szabad csodafegyverként tekinteni, sem fogyókúrás étrend, sem pedig egészséges táplálkozás tekintetében. A kutatási eredmények ellentmondásosak abban a tekintetben, hogy egyáltalán segítik vagy épp ellenkezőleg, akadályozzák-e a súlycsökkentést: könnyen lehet, hogy túlzott használatuk (különösen mesterséges formában) csak növeli az étvágyat és az édes ételek utáni vágyat, ezzel további elhízást okozva!

A legfontosabb tennivalód, hogy a cukorbevitel csökkentésével és az egészséges ételek fogyasztásával lassan, fokozatosan visszaállítsd az ízérzékelésedet a természetes irányba. Az édes ízek iránti vágy sosem irtható ki teljesen, de nem is ez a cél, hanem a függőség elkerülése. Az édesítőszerek ebben sokat segíthetnek.

Édesítésre használj természetes nyers mézet vagy természetes steviát! Előbbit is csak mértékkel fogyaszd, hiszen cukor- és kalóriatartalma nem elhanyagolható! Emellett, ha valami édesre vágysz, a legjobb, ha gyümölcsöt eszel. A fruktóz, vagyis a gyümölcscukor természetes formájában, friss és szárított gyümölcsökben bátran fogyasztható, ilyenkor rengeteg értékes tápanyag, vitaminok, antioxidánsok, rostok is kísérik.

A hozzáadott cukrokat tartalmazó ételeket kerüld el, amennyire csak tudod, és minimalizáld a mesterséges édesítőszerek bevitelét! Keresd a steviával édesített élelmiszereket és étrend-kiegészítőket, illetve otthoni édesítéshez, sütéshez-főzéshez is lehetőleg használj steviát!

Forrás: Növényifehérje.hu

Itt megtalálhatod az összes lehetőséget, hogy mit használhatunk cukor helyett.

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

80 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.