pozitív
Beszélgettem Rita-Selinával,  Csajos Beszélgetések

Beszélgessünk pozitív érzésekről és ami mögötte van.

Hogyan tudjuk hosszútávon megőrizni a pozitív érzéseinket?

Ezt a témát egy korábbi játékunk során Perlaki Rita (Azori Éden) hozta be, és úgy gondolom, hogy mindenképp érdemes vele foglalkoznunk.

A legtöbb esetben nem vagyunk teljesen tudatosak arra, amit gondolunk, vagy amilyen szavakat használunk. Pedig a gondolatoknak és főleg a kimondott szavaknak nagyon erős teremtő ereje van.

Hú, ez egy nagyon jó kis beszélgetésnek ígérkezik ismét, így fel is teszem az első kérdésem Rita-Selinának

Azt hiszem, talán ez volt az első téma, amivel az önismereti utamon elsőként találkoztam. Az utóbbi időben azon gondolkodom, hogy mennyire fura, hogy még a csapból is ez folyik, hogy a kimondott szavainknak teremtő ereje van, akkor miért fordul elő még mindig és oly sokszor, hogy negatív gondolatokat táplálunk magunk iránt? Honnan jön ez és miért?

 Nagyon meghatározó tud lenni az életünkben, hogy mit tükröz számunkra a külvilág, milyen visszajelzéseket kapunk a környezetünktől. Gyerekkorban ez még inkább igaz. Ha családi körben vagy az iskolában kritikával illettek minket vagy a viselkedésünket akár csak viccelődés szintjén, akkor az mélyen beleivódott a rendszerünkbe, és elhittük magunkról, hogy ez így van. Tényként, igazságként rögzítette a tudatos, vagy tudatalatti énünk. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk első lépésként fel kell ismernünk ezeket a programokat, és utána van lehetőségünk átírni.

pexels shvets production 7203724pexels shvets production 7203723

(a két kép azt próbálja szimbolizálni számunkra, hogy tölthetünk a tudatunkba, tudatalattinkba jó, pozitív, ötletes dolgokat vagy negatív, hosszú távon mérgező “szemetet“)

Csak gondoljunk bele, hogy hogyan vélekedünk saját magunkról. Támadólag, ítélkező módon, vagy támogatólag, elismerően szólal meg magunk felé a belső hang? Hiszen itt kezdődik minden: hogyan vélekedünk saját magunkról. Ahogy saját magunkat látjuk úgy lát és érzékel minket is a külvilág, a környezet.

Fontos, hogy felismerjük és tudatába kerüljünk ezeknek a gondolatoknak, kimondott szavaknak. Mondok néhány példát:

–  Már megint nem sikerült! – vagy – Ebből megtanultam, hogy…és legközelebb már másképp fogom csinálni.

Soha nem fogok elkészülni a munkámmal! – vagy – Minden a rendelkezésemre áll ahhoz, hogy a lehető legrövidebb idő alatt befejezzem a munkám.

Biztosan elkésem! – vagy -Elegendő idő áll rendelkezésemre ahhoz, hogy időben megérkezzek.

pexels kampus production 8636636

Ismerős mondatok… Azt hiszem Babó születése után lettem ebben tudatosabb, mivel ezekkel a mondatokkal nem csak magamban “teszek kárt”, de akarva, akaratlanul a gyerekeinknek is átadjuk. 

Van erre valamilyen módszer, hogy hogyan kapjuk rajta magunkat, ha ilyeneket mond a belső hang a fejünkben, vagy elég ha jobban figyelünk? 

– Igen, erre szeretnék is majd kitérni a beszélgetésünk végén, de addig is még van néhány fontos dolog, amit megemlítenék a mai témánkkal kapcsolatosan. 

A soha, a mindig, a folyton, a rendszeresen szavakra érdemes felfigyelni, mert azok olyan berögzült érzéseket mutatnak meg, melyek felhívják a figyelmünket 1-1 hitrendszerre, amibe beleragadtunk.

– Mit jelent az, hogy beleragadtunk egy „hitrendszerbe”, mi az a hitrendszer?

Olyan belső gondolat, érzés, amit 100 %-ban magunkénak érzünk. Ez lehet pozitív, de lehet akár negatív is. Pl. Nekem soha semmi nem sikerül. 

Ez egy olyan mélyről jövő belső érzés, ami komoly akadályokat jelenthet a mindennapi életben, hiszen ezzel azonosítjuk saját magunkat,

pexels mikhail nilov 7676279

A másik ilyen a próbálom szó. A próbálkozás magában hordozza a sikertelenséget, hiszen benne van ez a lehetőség is. Viszont, ha valamire törekszem, vagy jó úton vagyok felé, akkor már kap egy pozitív töltetet, és biztosabb lesz a siker az adott helyzetben.

Ha ezzel a tudatossággal figyelünk a gondolatainkra, szavainkra, akkor egyfajta „gondolat nagytakarítást” végezhetünk. Cseréljük le a minket korlátozó, gátló gondolatokat, szavakat és óhatatlanul megjelennek a pozitív érzések is! Így hosszú távon is képesek leszünk ezt táplálni, hiszen a gondolataink és a szavaink pozitív teremtő erővel íródnak bele a térbe.

Tudom, ez nem egy könnyű folyamat. Egy külső szemlélő sokkal hamarabb észreveszi ezeket, hiszen számunkra már ez természetessé vált. Kérjük meg a barátnőnket, barátunkat, családtagunkat, hogy segítsen ebben, és finoman, szeretetteljesen jelezze felénk, ha ilyet tapasztal. Akár lehet egy szó is (pl. elefánt), amit kimond, amikor meghall egy önkorlátozó, gátló kifejezést. Ilyenkor elég ez az egy szó. nem kell magyarázkodni, hogy te most ezt mondtad, vagy azt mondtad… így te is felfigyelsz a saját szavaidra. pexels antony trivet 6057173

Ha még hatékonyabban szeretnél ezzel a kérdéssel foglalkozni, akkor lehetőséged van szakemberhez fordulni, coachhoz, segítőhöz, aki néhány alkalom alatt segít neked abban, hogy felismerd és átalakítsd a téged korlátozó hitrendszereket, gondolatokat.

Itt az ideje az őszi gondolat nagytakarításnak! Érzed a hívást, hogy belevágj? Haladj kicsi apró lépésekkel, és már rövid időn belül megtapasztalhatod az eredményt. 

Ismét egy jót beszélgettünk Rita-Selinával és ötleteket is adtunk arra, hogy hogyan változtassunk a rossz beidegződéseinken, illetve hogyan figyeljünk jobban magunkra és a környezetünkben élőkre. Ezáltal egy pozitívabb életszemlélet hatékony kialakítását is elérhetjük.

Legyen csodás napotok!
 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

80 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.