IMG 20220623 172637 1 e1720879919346
Nyár

Levendulalexikon némi kézműveskedéssel megfűszerezve.

Purple Watercolor Lavender Background A4 Document 1

Elültettem, öntözgettem, féltettem, óvtam, gondját viseltem, leszüreteltem, majd alkottam belőle, közben pedig egy csomó érdekes és hasznos dolgot megtanultam róla. Amiket most szeretnék veletek is megosztani. 

A LEVENDULA színe, illata, íze, formája, aromája mind-mind valamelyik érzékszervünkre hat. Használhatjuk a háztartásunkban, a szépségápolásban, ízesíthetjük vele ételeinket, süteményünket, az egészségünk és hangulatunk harmonizálásában is fontos szerepet tölthet be. Egy igazán sokoldalú növény, ami nem hiányozhat a kiskertünkből sem, hiszen nagyon szeretik a méhecskék is és még klassz dolgokat is alkothatunk belőle, miután leszüreteltük.

A nyugalom, a tisztaság, a vidéki ház romantikus csábítása, a rózsák társalkodónője a kertben: a levendula.

Elnevezése:

A LEVENDULA elnevezést a latin lavare (mosni) kifejezésre vezetik vissza, mert az ókori rómaiak és karthágóiak LEVENDULÁT használtak fürdővízben illatszerként és gyógyászati tulajdonságai miatt. Más magyarázat szerint a latin livere (kékes színű) szóból ered.

Vajon mi lehet a titka a LEVENDULÁNAK, hogy oly rég óta sztár??

Reggelente amikor végig ballagok az én kis “birtokomon” és séta közben végig húzom a kezem a majd egy méteresre felnyúló virágtengeren, olyan illatfelhő leng körbe, hogy már ettől mosolyra hangolódik a lelkem. Ezek azok az apróságok, amik a miatt a Kertecskémet olyan nagy becsben tartom és oly sok időt eltöltök a szépítgetésével és biztosan ez a káprázatos illat is fenntartja a sikerességét és az emberek elismerését, szeretetét.

IMG20240705144744 EFFECTS

A LEVENDULA egy viszonylag igénytelen, viszont annál hálásabb növény. Természetesen “örül”, ha gondoskodunk róla, ha minden évben visszametsszük, attól szépen terebélyesednek, időnként meglocsolgatjuk, de nem különösebben vízigényes. Évek óta szeretgetek több bokrot is belőlük, sőt, több fajtáját is a LEVENDULÁNAK, de még nem találkoztam kártevőjükkel, viszont annál több méhecskével, pillangóval aki hozzám hasonlóan “rajonganak” a LEVENDULÁÉRT.IMG20240702132838 EDITIMG 20210708 115216

A színeknek hatalma van felettünk, hiszen képesek ragyogtatni bennünket amennyiben a megfelelő színű ruhát tudjuk kiválasztani a ruhatárunkból és azt hordjuk. A színtípusoknál ha emlékeztek rá (itt tudjátok visszaolvasni), a lila, a NYÁR SZÍNTIPUSÚAK színe, számukra a legmegfelelőbb választás az ő színpalettájukból nem hiányozhat. A nyár színtípusról olvashattok itt, meg itt és itt. 2 blogposzt fedokep

A LEVENDULA sikertörténetéhez biztosan hozzájárul az is, hogy használják gyógy-és fűszernövényként, szépségápolási alapanyagként, illatszergyártásban is alapvető szerepe van. 

Az aromaterápiában az egyik legközkedveltebb és legtöbbet használt illóolaj a LEVENDULA. Ma már arra is van lehetőség, hogy az asztrológiai jegyünknek megfelelően összeállított illóolaj keveréket párologtassunk, hogy visszatérjen életünkbe az egyensúly. Az Aromax rukkolt elő ezzel az egyedülálló ötlettel és egy olyan diffúzorral ami akkumulátoros, vagyis viheted magaddal bárhová a lakásban, sőt még az autóban is, mivel nem kell vizet tölteni bele, így attól sem kell félni, hogy kiömlik. 

Egyediségéhez hozzátartozik az is, hogy LEVENDULA olaja a gyökér kivételével minden részében megtalálható. 

 
Néhány gondolat magáról a LILA SZÍNRŐL. 
  • A vörös és a kék szín keveréke.
  • Számos árnyalat létezik a teljesen világos orgona lilától a mély padlizsán és LEVENDULA lilán át egészen a szürkés lilás ametiszt liláig. 
  • A lila rejtélyt, mélységet, titokzatosságot sugall, ugyanakkor elegáns és méltóságteljes szín.
  • A lila szín alapvetően a LEVENDULÁVAL fort össze, még akkor is, ha van rózsaszín és fehér LEVENDULA is.
  • A LEVENDULÁT mint színt a 16. században kezdték el használni a leírásokban egy szín meghatározására.
  • A LEVENDULA színnel jól párosítható színek az olíva, a sötétzöld, a szürke és a fehér.
  • A lila spiritualitást, nemességet, kreativitást, jólétet, előkelőséget, nosztalgiát, ünnepélyességet, titokzatosságot, gyászt, szexuális bizonytalanságot, büszkeséget, bűnbánatot, vallásosságot szimbolizál.
  • A színek és az illatok hatása teljesen egyedi minden ember számára. Teljesen másként hat ránk egy pasztell lila, mint mondjuk egy padlizsán lila vagy az orgona illata és a LEVENDULA ILLATA. Mondhatjuk úgy is, hogy pszichológiai hatása van a színeknek. Ami annyit jelent, hogy más érzelmet, hangulatot váltanak ki belőlünk.
  • Akik jártasok a spiritualitás világában tudják, hogy a lila szín a korona csakra színe.
  • Akiknek a lila szín a kedvence, általában érzékeny, kreatív emberek, akiknek fontosak a megérzéseik. Inkább a szívük szavát részesítik előnybe az eszük sugallta megoldásoknál. 
  • A lila színű gyümölcsök, zöldségek javítják a vér és a nyirokrendszer működését.Lila Eskuvo Blog Kep

Térjünk vissza a LEVENDULÁHOZ.

Érdekességek a LEVENDULÁRÓL
  • 3 000 évvel azután, hogy Tutankhamen sírja lezárult, a 1922-ben felnyitott sírban talált LEVENDULA még mindig megőrizte illatát.
  • Az 12. században Észak-Angliában a mosónőket Lavendersnek nevezték el, mert a mosott ágyneműt a LEVENDULA illatával fűszerezték. A LEVENDULÁT úgy tartották, hogy megóvja a textíliákat a molyoktól és rovaroktól.
  •  I. Erzsébet (1533–1603) angol uralkodó is kedvelte a LEVENDULÁT, főként a levendulabimbókból készült süteményeket. 
  •  II. Henriknek (1609–1669) a felesége, Henrietta Mária a törékeny fehér LEVENDULA változatot részesítette előnyben magának a növény szépsége miatt. 
  • Kleopátra a LEVENDULÁBÓL készült parfümöt használta, hogy elcsábítsa Julius Caesart és Marcus Antoniust.
  • A középkorban Szent Lukács napján a lányok LEVENDULA főzetet készítettek, hogy megtudják ki lesz a szerelmük, majd levendulát raktak a párnájukba, hogy a szerelem rájuk találjon. 
  • Az első magyar levendulaültetvény dr. Bittera Gyula nevéhez fűződik, aki 1920-ban Tihanyban, Franciaországból hozott szaporítóanyaggal telepítette ezt a csodálatos növényt. 
  • Bingeni Szent Hildegardnak gyógynövényes könyvében, egy egész fejezet szól a LEVENDULA gyógyhatásáról. Az egyik elhíresült receptje pedig:

A borban vagy víz és méz keverékében főtt levendula langyosan fogyasztva csökkenti a májban és a tüdőben érzett fájdalmat és a mellkasban fellépő szorító érzést, valamint tisztítja az értelmet.” 

  • René-Maurice Gattefossé francia vegyésznek köszönhető a LEVENDULA OLAJ bevonulása a nyugati gyógyításba az 1900-as évek elején. Kigyulladt a labor egy robbanás következtében, és az égett karját belemártotta levendulaolajba. Meglepődve tapasztalta, hogy gyorsan csökkent a fájdalma, sem fertőzés, sem hegesedés nem alakult ki. Ez a tapasztalat is megerősítette hitét az illóolajok gyógyerőjében. Ő használta először az aromaterápia kifejezést 1937-ben megjelent könyvében.
  • A LEVENDULA illóolajának egyes hatóanyagai belégzés után negyedórával már kimutathatóak a vérből.
Sok-sok érdekes dolgot sikerült összegyűjtenem a LEVENDULÁRÓL és akkor most jöhet az alkotás!
 
Mit készíthetünk LEVENDULÁBÓL?
  • Elsőként egyszerűen csak csokorba kötöttem, majd beletettem egy cink pici “táska” formájú edénykébe, végül a füleit összekötöttem szalaggal. Igy: IMG 20240706 104417
  • Készítettem belőle gyertya díszt. A hófehér gyertyák a lila LEVENDULÁVAL és a légiesen áttetsző szalagokkal, igazán jól mutatnak a kis asztalkán a csokros LEVENDULA mellett. Nem tettem mást, mint összegumiztam néhány gyertyát és közé tűztem a LEVENDULÁKAT, majd átkötöttem szalaggal. Így:IMG20240706104020
  • Végül az asztalka még kiegészült a Kertecskémből szedett virágcsokorral, amibe szintén belecsempésztem néhány szál LEVENDULÁT. Így:IMG 20240706 103949
  • Készítettem az étkező asztalra is egy kis díszt LEVENDULÁBÓL. A fűzfából levágtam pár lelógó ágat, a megfelelő méretűre összecsavartam, majd a LEVENDULÁT vékony drót segítségével rögzítettem rajta. Igazán csini lett a betűzött hortenziákkal. Ilyen volt:
IMG20240705171255
Ilyen lett:
IMG20240705183319

IMG20240705183447IMG20240705183338

Az alkotó, lelkes, hangulatom fokozására még egy kis LEVENDULA illóolajat is párologtattam. A diffúzor, amit használtam nagyon praktikus, mivel csak az illóolaj üvegcsét kell belecsavarni. Akár 10 percenként használhatunk mást és mást. Nem kell az edényt kimosni vagy megvárni amíg kipárolog belőle, amit beletettünk, csak gondolunk egyet és már mehet is egy más illat. Itt tudjátok megnézni, kiválasztani, mivel van több színű is és megrendelni. Ez nem egy fizetett reklám, csak mivel nekem tetszik, így jó szívvel ajánlom. IMG20240705154750 EDIT

  • Nagyon szeretem az esti halvány fényeket, kis mécseseket a lakásban és a kertben is. Készítettem egy LEVENDULÁSAT is. 

Ami kelleni fog hozzá: befőttesüveg (bármilyen üveg lehet, amibe egy mécses belefér), ecset, ragasztólakk és LEVENDULA

IMG20240706171445

Az elkészítése végtelenül egyszerű, csak körbe kell kenni az üveget, majd beleforgatni a LEVENDULÁBA és már készen is van. Mehet bele a mécses…

IMG20240706171720

IMG20240706171807

IMG 20240706 173912

Nem csak a lakásba, hanem a bejárati ajtó melletti kis teraszra is készítettem LEVENDULÁS “csendéletet” egy régi ablakkeretbe álmodtam meg.IMG 20240706 093827 EDIT

Szeretném nektek bemutatni LEVENDULA Lizi kisasszonyt. Gyönyörű hófehér csipkeruhában, lila csipkemellényben, zöld gyöngysorral a nyakában és hófehér kalapban várja a látogatókat az ajtó mellett. 

IMG20240706091322 EDIT

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

32 / 100

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük