levél
Életrendezgetés-Lélekrendezgetés

Levél Magamnak-Levél Magadnak

Fiatalabb koromban sok-sok levelet írtam, mivel akkor még nem volt telefon, sms, email, csak képeslap és kézzel írott levél. Szerettem levelet írni, és talán még ennél is jobban levelet kapni. 

Viszont soha sem írtam levelet ÖNMAGAMNAK. Persze ezt soha sem késő megtenni. 

A kis gyűjteményemben, ahol olyan írásokat, verseket, gondolatokat őrzök és gyűjtögetek, amik nagy hatást gyakoroltak rám, találtam egy …..

Drága Én!

Ahhoz, hogy minden számodra jó legyen, még sokat kell tanulnod. Ezért most leírom Neked, mikre figyelj az utad során!

Legfőként arra kérlek, fogadd el önmagad olyannak, amilyen most vagy. Ne félj ezt megtenni, nincs mit veszítened, hiszen, amikor csak kedved tartja, mindig lehetőséged van változtatni magadon. Addig meg az a legjobb, ha önmagad így szereted. Szeresd önmagad, úgy, ahogy vagy!

Lásd magad valóban! Légy magad számára gyönyörű (kívül, belül) úgy, ahogy vagy. Ne másokhoz mérj, ne versenyezz! Csak lásd magad tisztán! Ne legyen lelkiismeret furdalásod emiatt! Hiszen nem vagy ezzel egyedül. Az egyetlen, ami miatt másokat ez zavarhat az, hogy ők nem képesek így látni magukat. Ez viszont nem a te problémád.

Tudj elkülönülni! Igaz, hogy egy egység része vagy, de mégis egy parányi elkülönülés. A te fájdalmad, a te problémád, te félelmed, csak a tiéd. Tedd le másokét! Az egyetlen, amit másokért tehetsz az, hogy figyelsz rájuk. Mielőtt bármit teszel, gondolj bele cselekedeteid következményeibe! Ne gázolj át másokon a saját érdekeid érvényesítése érdekében! Törekedj arra, hogy mindig úgy tégy, rajtad kívül is mindenkinek jó legyen!

Légy merészebb! Ne félj ennyit! Nincs miért félned. Oldd fel a félelmeidet! A félelmek gátakat képeznek benned és ezáltal az életedben. Ne hagyd, hogy korlátozza bármi is az életed! Ha van hited, igazi baj nem érhet.

Ne félj bízni se! Bízz másokban, másokon keresztül bízz magadban és bízz Istenben! Abból indulj ki, hogy senki sem akar rosszat Neked, mindenki a javadat akarja, ha Te is azt akarod magadnak.

Ne félj belenézni a tükörbe! Se akkor, ha csak önmagad tükrébe nézel, se akkor, ha a mások által eléd tartott tükörben szemléled önmagad! Élj úgy, hogy minden tükörbe nézve boldoggá tegyen a látvány!

Ne keresd a hibát! Hibát, aki keres, az talál. De a hiba lehet ugyanúgy szerethető és számodra tökéletes is. Taníthat, fejleszthet téged. Csak az a kérdés, te miként állsz hozzá.

Tudd azt is ehhez kapcsolódóan, hogy tökéletes általános értelemben amúgy sem létezik. Csakis a Te viszonylatodban. Azt nézd neked mi a tökéletes és zárj ki ebből is másokat! Mondjanak bármit, ők úgyis csak a saját értelmükről beszélhetnek.

Ha szükséged van rá, tudj segítséget kérni és tudd elfogadni. Tudd magad elfogadni akkor is, ha néha Neked segítség kell. Nincs ebben semmi sem. Nem kell mindig erősnek lenned, ettől nem tűnsz kevesebbnek, magad előtt sem.

Az adok-kapok egyedül arról szól, hogy képes vagy-e mindkettőre maradéktalanul. Bármit megkaphatsz, ha mered akarni és kapni. Ha bízol abban, hogy megkapod. Adni pedig amúgy is örömet okoz. Ezen az alapon pedig csak egy szabály él. Hogy mindent megérdemelsz, akár te adod, akár te kapod.

Ne bánj meg semmit, amit megtettél! Felesleges. Jól jött, amit tettél, tanultál belőle, általa fejlődtél, közelebb kerültél vágyaidhoz egy lépéssel, ráadásul másokat is tanítottál közben és tapasztaláshoz segítettél.

Soha nincs késő visszakozni sem. Semmi sem végleges, vagy megváltoztathatatlan.
Ne keress folyton okokat! Ne akard megoldani a problémákat! Ne tervezz, szervezz, igyál előre a medve bőrére! Annyiféle út van, annyiféle úton járhatsz. Semmi sem végleges, semmi sem megváltoztathatatlan. Ha hited van és meg is tartod minden körülmények között, már minden most a tiéd.

Maradj hű minden körülmény között önmagadhoz!

Végül pedig legfőképpen, mindig emlékezz arra, hogy a szeretetnek ezer arca van. A szeretet elfogad. A szeretet megbocsát. Ha igazi szeretet. Mert az igazi szeretetnek nincs érdeke vagy ész oka. Az igazi szeretet csak kitörölhetetlenül van. Él és ég benned. Iránta, irántam és mindenki iránt. Ha csak ezt az egyet megtanulod, máris gyógyítod a világodat.

Szeretettel,
Én

Miután a lelkünk már megkapta a levelet, most figyeljünk kicsit a testünkre. Vajon mit szeretne?

“Ma megkérdeztem a testemtől, mire lenne szüksége,
Ami nagy szó
Figyelembe véve, hogy eddig
Nem igazán kérdeztem.

Arra gondoltam, lehet, hogy több vízre.
Vagy fehérjére.
Vagy zöldekre.
Vagy jógára.
Vagy vitaminokra.
Vagy mozgásra.

De ahogy álltam a zuhany alatt
Szemlélve az élet nyomait
A kerek formákat, ahol én laposat szeretnék,
A puhaságot, ahol én keménységre vágyom
Mindazok a belénk táplált kívánságok
Melyek egy csomó
Soha-Nem-Elég-Jó-ságot
hoznak létre.
Nagyon gyengéden ezt suttogta:

“Tudnál egyszerűen így szeretni?”

(Hollie Holden)

Szerintem ebben benne van minden.

Így 50 évesen (már csak néhány hónap választ el) írhatnék levelet a tizen, huszon, harminc, negyvenes énemnek. Mit is üzenhetnék a fiatalabb önmagamnak? Megdicsérhetném és számon kérhetném, hiszen volt egy csomó dolog, amit jól előkészített a mostani énemnek, és volt számtalan más, amit pedig elmulasztott. De ma már tudom, hogy minden okkal történt. Mind a jót és mind a rosszat meg kellett, hogy tapasztaljam ahhoz, hogy ma itt lehessek és ezt a blogot írhassam, hogy az legyek aki vagyok. 

Ugyanakkor azt tanácsolom neked kedves olvasóm, hogy ha van kedved, akkor írj levelet magadnak. Akár a múltba, akár a jövőre vonatkozólag. 

Mit tanácsolna a 10-20 évvel idősebb éned? Mire figyelj oda, mit tarts szem előtt.

Pl: én ezt írnám, 

Na hagyd abba a testedzést, hiszen mozgékony nagyi szeretnél lenni, aki sokat jön megy az unokáival.

Az étrend kiegészítőkre jobban figyelj, mert azok is szükségesek, hogy egészséges maradhass.

Járj el szűrővizsgálatokra, hogy képbe legyél a saját testedről.

Picit korrigáld az öltözködési stílusodat, mert az is kell a lelki békéhez, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Legyél kitartó, és türelmes bármiről is legyen szó. Ez az a két dolog ami mindenképpen kell a sikerhez. 

Haladj tovább kitartóan az önmegismerés útján. Hosszútávon igazi örömet és boldogságot hoz az életedben.

Vajon a te fiatalkori éned, mit üzenne a mostaninak? Ahhoz, hogy a jövő szebb legyen, mint a jelen, ahhoz most kell lépéseket tenni. 

Ülj le, és írd le, hogy mit gondolsz most magadról, milyennek látod most az életedet, milyen céljaid, terveid vannak. Ezekhez mire lenne szükséged, milyen a jövőképed?

1. Milyen elvek mentén éled az életed?

2. Miért pont ezek, mit nyersz és mit veszítesz általuk?

3. Ha bármit is veszítesz általa akkor miért nem változtatsz rajta, mi akadályoz?

4. Melyik elveden nem változtatnál semmi pénzért sem.

5. Most mit gondolsz, hogy mitől függ, hogy 10-20 év múlva boldog leszel-e?

6. Rendelkezel már ezekkel a dolgokkal, vagy még ezután szerzed meg?

7. Mire van szükséged ahhoz, hogy meglegyenek?

8. Milyen képességekre szeretnél szert tenni az elkövetkezendő 10-20 évben?

9. Hogyan szerzed meg ezeket? Van már rá terv?

10. Eddigi életedben volt olyan mérföldkő amivel kapcsolatosan most úgy érzed, hogy másként kellett volna döntened?

11. Szoktad mások tanácsát kérni mielőtt komoly döntést hozol?

12. Ki az akinek a tanácsát elfogadod?

13. Miért pont az övét?

14. Számodra mi a legfontosabb, amit nem adnál, cserélnél el semmi pénzért. 

15. Szerinted mások mit “irigyelnek” benned?

16. Mi jut arról eszedbe, hogy biztonságos jövő?

17. Mire van szükség ahhoz, hogy meglegyen?

18. Mire lennél képes annak érdekében, hogy biztonságos legyen a jövőd?

19. Könnyen kilépsz a komfort zónádból, vagy nincs az a pénz amiért elhagynád?

20. Ígérd meg magadnak most, hogy……….10-20 éven belül. Sorolj fel legalább 5 dolgot.

52. Hogy vagy most? Hogy nem vagy?

53. Melyik kérdés volt a legnehezebb? Miért?

54. Volt-e bármilyen felismerésed, jöttél-e rá bármire, miközben a kérdésekre válaszoltál?

cél út

Hiszem, hogy pont úgy kell dolgoznunk a LELKI BÉKÉNK megszerzésén, fenntartásán, mint ahogyan azon dolgozunk, hogy a munkahelyünkön fizetést kapjunk. Ehhez állítottam össze egy kis segítséget amit itt találsz. Ez a Levél Magamnak írás is annak a része.

Köszönöm ha elolvasod.

Kérlek „oszd” meg, ha tetszett az írásom. Neked „csak” egy kattintás, ami nekem a jövőm szempontjából egy új kezdet lehet.

83 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.