ehető
Alapanyagokról infó

Ehető gaz

Gyomnövény vagy gyógynővény???
Ehető vagy mérgező?

Kezdő kertészként ádáz harcot vívtam a tyúkhúrral. Akkor még csak annyit tudtam róla, hogy gyorsabban szaporodik, mint amilyen gyorsan én szeretném felszámolni. Arra már nem emlékszem, mikor és hol találkoztam azzal az infóval, miszerint a tyúkhúr ehető, sőt kifejezetten egészséges. Amikor azUram meglátta, hogy én megeszem, hát…. rendesen kikerekedett a szeme. Persze azt nem mondom, hogy azóta ültetni szoktam a kertecskémben, anélkül is megterem benne, még így télvíz idején is. Még sor kerülhet rá, hogy ültetni is fogjuk, mivel a nagy nyári melegben kiváló talajtakaró, nem szárad ki a föld alatta.fokep

Tyúkhúr története.

Nagyon régre datálható az elnevezése, hiszen már az 1570-es években felbukkant a nyelvemlékekben. Melius Juhász Péter 1578-as Herbáriumában többször is szárnyasok neveivel kapcsolja össze a növényt, mert a baromfik egyik legjobban kedvelt takarmánynövénye volt. Ezért terjedhetett el a pipehúr vagy lúdhúr népi elnevezés is. Az ismeretlen eredetű húr szavunk régen bél jelentéssel bírt, kicsinyítő képzővel ellátott alakja a mai hurka szavunknak felel meg. A magyar nyelv valószínűleg a német Hühnerdarm szóból vette át tükörfordítással.

Hol találhatjuk meg a tyúkhúrt?

Ez a növény Európában őshonos, azonban számos észak-amerikai térségbe is betelepítették.

Hogyan néz ki a tyúkhúr?

A tyúkhúr másnéven csibehúr, tikhúr, tyúkbegy, egérfül, egy zárvatermő, kétszikű növény, ami a szegfűfélék családjába tartozik. A nitrogénben gazdag talajokat kedveli leginkább. 

A tyúkhúr vékony karógyökerével, heverő szárának csomóiból eredő bojtos gyökereivel szilárdan kapaszkodik a földben. 

Levelei átellenesen állnak. 

A szár alsó levelei nyélbe keskenyednek. 

Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magánosak vagy álernyős virágzatot alkotnak. Virágaiban a csészék szabadok, ami az Alsinoideae alcsalád jellemzője.

IMG 20220422 135601 edit 171037561547857

A felső állású magházból fogakkal nyíló hosszúkás toktermés fejlődik. Egyedenként több ezer mag terem. 

A virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak 2 °C-on már csíráznak, csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják a talajban. Kora tavasztól késő őszig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is.

Szaponin tartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat egyes állatoknál (ló, szarvasmarha, bárány). 

Miért érdemes fogyasztani a tyúkhúrt?
 • A tyúkhúr gazdag A és C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban is
 • A népi gyógyászat többnyire gyomnövényként kezeli, de vese- és májtisztító hatást is tulajdonít neki, ami oldja a szervezetben létrejött köveket. 
 • Tápláló, frissítő élelmiszer, ízletes, zsenge levelei felfrissítik fogyasztóját, gyakran adják gyengélkedő betegeknek akár nyersen, akár tyúkhúr tea vagy tyúkhúr csepp formájában. 
 • A tyúkhúr mindemellett csökkenti a vér koleszterinszintjét,
 • Alkalmazzák a köhögés csillapítására 
 • Különféle emésztőrendszeri megbetegedések kezelésére is. 
 • A fogyókúrának is nagyszerű eszköze lehet. 
 • Borogatásként és sebgyógyításra is felhasználható.
 •  Csökkenti a torokfájást.
A tyúkhúr tápanyagtartalma:
Tyúkhúr, nyers
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 0 kcal   0 kJ
Szénhidrátok63.9 g
– Étkezési rostok  20.5 g
Zsír1.48 g
Fehérje24.23 g
Tiamin (B1-vitamin)  0.02 mg2%
Riboflavin (B2-vitamin)  0.14 mg12%
Niacin (B3-vitamin)  0.51 mg3%
C-vitamin  375 mg452%
Kalcium  27.99 mg3%
Vas  1.372 mg11%
Magnézium  0.9813 mg0% 
Mangán  0.0913 mg4% 
Foszfor  4.676 mg1%
Kálium  8.647 mg0%
Nátrium  6.328 mg0%
Cink  0.289 mg3%
Készíthetünk a Tyúkhúrból:
 • teát,
 • salátát,
 • levest,
 • főzeléket,
 • krémet (aranyérre, ekcémára)

IMG 20220422 114544 1

 
Ha gyűjteni szeretnénk a Tyúkhúrt…
Virágzáskor gyűjtjük a föld feletti hajtását. 7 kg friss hajtásból kapunk 1 kg száraz drogot (arról, hogy mit nevezünk drognak, itt olvashatsz).
 
Hogyan készítsünk a Tyúkhúrból teát?

Készülhet zsenge tyúkhúr hajtásokból és szárított tyúkhúrból is. Előbbi esetben szedjünk egy csokor tyúkhúrt és forrázzuk le, utóbbiban egy evőkanálnyi szárított tyúkhúrhoz 2,5-3 dl forró vizet adjunk. 15 percig hagyjuk ázni, hogy a tyúkhúr tea átvegye a növény jótékony hatásait, aromáját, majd szűrjük le!

Hogyan készítsünk a Tyúkhúrból levest?
Tyúkhúr leveshez a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Víz és tej 1:1 arányú keverékét adjunk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze. Keverhetünk hozzá főtt burgonyát.
IMG 20230131 111920
Fürdéshez is használhatjuk a Tyúkhúrt.

Viszkető és gyulladásos bőrelváltozások, valamint reumás panaszok esetén érdemes tyúkhúr hozzáadásával készült fürdőket és lemosásokat alkalmazni. 25 dkg szárított gyógynövényből és 1 l vízből készítsünk erős forrázatot. Öntsük a fürdővízhez, és kb. 15 percig fürödjünk benne.

Méregtelenítsünk Tyúkhúrral.

Tavaszi tisztítókúrák alatt igyunk 10 napon keresztül naponta egy kis csészényi, gyümölcscentrifugában készített tyúkhúritalt. Összekeverhetjük más levelekkel, édesíthetjük mézzel, adhatunk hozzá citromlevet. A kúra méregteleníti a májat, és jó hatással van a bőrre

Sebeket is kezelhetünk Tyúkhúrral.

Fekély, zúzódás, duzzanatok és kiütések esetén a friss, virágzó növényt forrázzuk le, zúzzuk pépessé, és tegyük a beteg felületre. Bőrgyulladásra, ekcémára, szemölcsre is alkalmazható. A kezelést naponta többször ismételjük meg.

Ha elolvastad ezt a kis szösszenetet a Tyúkhúrról, akkor ezentúl biztosan máshogyan fogsz nézni a kertedben erre a gazra, gyomra.

Remélem sok hasznos infót sikerült összegyűjtenem neked. Ha tetszett, akkor visszavárlak. Addig is legyen CSODÁS a NAPOD!

Forrás: itt, itt, itt, itt, itt, 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

81 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.