sors, sorsfordító
Kihívások,  12 hónap-12 könyv

Sorsfordítók

12 hónap-12 könyv / 14. könyv

A sors alakulása egy pillanat műve lehet…

“És szerintem ez a szerelem – mondta halkan Chris. – Amikor az ember utólag hajszálpontosan látja, milyen a másik, mégsem változtatna rajta semmit.”

A könyv fülszövege: 

Egy volt a végzetük, más lett a sorsuk

Tizennyolc éven át egymás mellett laktak. Mindent tudtak egymás viselt dolgairól. A Hart és a Gold család élete elválaszthatatlanul összefonódott. A gyermekeik is együtt nőttek fel, nem csoda, ha Chris és Emily barátsága a középiskola évei alatt szerelemmé érett. Valódi lélektársak voltak, de egy nap szörnyű hír érkezik a helyi kórházból. Emily öngyilkos lett. A halálos lövés Chris édesapjának fegyveréből származik. A fegyverben maradt még egy golyó, ezt Chris elmondása alapján neki szánták. Ugyanis a két kamasz titkos egyezséget kötött. A különös tragédia széttépi a két család közti szoros köteléket. Chris az egyetlen, aki tudja a titkot az egyezségről, de vajon az igazság megmentheti-e a barátságot, és van-e feloldozás? Megrendítő és elgondolkodtató regény a családi kötelékekről, és a legnagyobb áldozatról, amit a szerelemért hozhatunk.

Az én véleményem a könyvről:

Most, amikor írom ezt a kis szösszenetet a könyvről, már nem teljesen friss az élmény, hiszen azóta már a második könyvet is lassan kiolvasom, mégis amikor elkezdtem róla írni, egy pillanat alatt “visszarepültem” néhány héttel korábbra és éreztem azt a … félelmetes érzést, amit a könyv olvasása közben is. Miért? Mert anya vagyok, mert velem is, velünk is megtörténhet az, amiről mindenki azt gondolja, hogy ez lehetetlen, vele ilyen elő nem fordulhat. 

Na de mi is az, ami történt?

Adva van két család, anyuka apuka és 1-1 gyermek, akik születésük óta ismerik egymást, egymás szomszédjai, sőt olyan szoros a kapcsolatuk, hogy az egyik apuka a másik család gyermekéről ezt mondja:

– Olyanok voltak, mint ugyanannak az érmének a két oldala. Néha el is felejtettem, hogy Chris nem az én fiam.”

18 éven át élnek békességben, boldogságban, szerelemben, mivel a két gyermek között ahogyan nőnek, úgy lesz a barátságból szerelem. 

Majd megtörténik az, ami minden szülő rémálma, elveszíti gyermekét, mégpedig úgy, hogy azt szerelme veszi el. 

Egyetlen golyó, egyetlen pillanat, és a két család élete válik rémálommá. Hiszen bármilyen hosszan tartó is a barátság a szülők között, ha egyikük gyermekét azzal gyanúsítják, hogy kioltotta a másik pár gyermekének életét, akkor már nincs miről beszélni. 

Vajon a gyanú beigazolódik és tényleg gyilkosság történt? 

Szemtanúi lehetünk annak, hogy hogyan esik szét egy 18 éves gyerek jövője, jelene, múltja. Megtudhatjuk mit él át egy szülő, aki elveszti gyermekét és mit él át az a szülő, akinek a gyermekét gyilkossággal gyanúsítják. 

Egy olyan felkavaró olvasmányt választunk, ha emellett a könyv mellett döntünk, ami után még napokig azon gondolkodunk, hogy: én vajon mit tettem volna, mit kellett volna tennem, hogy ne jusson el ide két fiatal, akik előtt még ott volt az élet???? 

Nem “csak” magát az eseményt és az utána következő időszakot láttatja velünk az írónő, hanem bemutatja mind a 18 évet. Azt a szerelmet, amit mindenki irigyelt és amire mindenki csak vágyott aki csak szemtanúja volt Em és Chris szerelmének. Sőt, megtudhatjuk azt is, hogy a felszín alatt valójában hogyan érezte magát a kislány…

Nem csoda, ha felmerül bennünk, hogy vajon hol van a mumus, a titok, ami ide juttatott két fiatalt, hiszen titok mindig van, dráma mindig van. Mindannyiunk életében vannak olyan terhek, amit nagyon nehéz cipelni, mégis mi az a pont, amikor azt érezzük, hogy képtelenek vagyunk tovább vinni a “tarisznyánk”?

Egy másik nagy dilemma, hogy egy lelki társát megtaláló, boldognak látszó lány, miért nem mondja el sem a szerelmének, sem a szüleinek, hogy mi szorítja össze, egyre kisebbre és kisebbre, napról napra. 

Ha az írónő többi könyve is ilyen, akkor ő bekerül a kedvenceim közé!!! Fel sem tudom sorolni milyen sok könyve jelent meg eddig, nem is értem, hogy nem találkoztam eddig velük. A Libri szerint 58 regénye van. 

Ez a könyv még 2014-ben jelent meg és a múlt évben, már a 3. utánnyomás jött ki. 

Mások véleménye a könyvről:

“Még mindig marad kedvenc írom Picoult. Bár nem értem, hogy miért tette ezt Chris, mert ha velem ilyen történik én egyből rohanok valakihez, aki talán segíthet. És meg se fordul az a fejembe, ami neki.
A tárgyalótermi részeket még mindig nagyon bírom, de csak így könyvben élőben nem szeretnék ott lenni. Ezek a jogászok, ügyvédek mindig behúzzák az embert a kérdéseikkel.”

“Imádtam. Egyszerűen annyira megérintett, hogy meg most sincsenek épkézláb mondataim és gondolataim. Nehéz téma, borzasztó nehéz. Ráadásul ebben a könyvben mindenkinek iszonyatosan nehéz volt. Egyszerűen magam alatt vagyok, hogy vége. Nem értem meg, olvastam volna meg, hogy hogyan alakul tovább a történet. A kedvencem egyértelműen Chris volt. Akit viszont gyűlöltem az Melanie Gold, és úgy érzem jogosan. 

Egyszerűen ez a történet volt számomra az év könyve. Nem tudok betelni vele meg mindig, megríkatott, megnevettetett. Egyszerre volt jó és rossz, vidám és szomorú, igazságos és igazságtalan, hazug és igazi. Egy világ omlott össze bennem a könyvvel, nem tudom konkrétan mi hozta ezt ki, hogy konkrét cselekmény vagy az egész, de a hatása alatt vagyok és leszek is még egy darabig. (ezenkívül pedig kell egy saját példány ebből a polcomra, kérdés nélkül.)
5* de legszívesebben meg vagy 100-at adnék rá!!!!”

Idézetek a könyvből:
Melanie szemében a könyvtáros bizonyos fokig Istennel volt egy szinten, hiszen ugyan ki mást nyaggathatna az ember ennyiféle kérdéssel, arról nem is beszélve, hogy ki más tudna rájuk válaszolni? A tudás hatalom, de jó könyvtáros nem halmozza a tudást, hanem megtanít másokat arra, hogy mit hol keressenek, és miben mit lássanak meg.
 
– Tudod, milyen az – folytatta –, amikor szőröstül-bőröstül odaadod magad valakinek, meg még a szívedet is hozzácsapod, úgyhogy a végén már nem marad semmid, amit adhatnál – és aztán rádöbbensz, hogy a másik még mindig nem kapta meg, ami kell neki?
 Ki is Jodi Picoult?

Jodi Lynn Picoult a Long Island-i Nesconsetben született, és ott is nevelkedett öccsével együtt. Első könyvét ötéves korában írta, melynek címe A rák, aki félreértette volt. A Princetoni Egyetemre járt, ahol írást tanult. Az egyetemi évek alatt két novellát is publikált a Seventeen magazinban. 1987-ben szerezte meg diplomáját. Miután végzett, többféle munkába is belefogott: többek között szövegkönyvek szerkesztésébe, nyolcadik osztályos irodalom tanításba, de dolgozott a Wall Streeten is. Mesterszintű tanári diplomát szerzett a Harvard Egyetemen, feleségül ment Tim Van Leerhez, akivel a Princetonon ismerkedett meg, és megszületett első gyermeke. A New Hampsire-i Hanoverben élnek.

Első könyve 1992-ben jelent meg Songs of the Humpback Whale címmel, első sikeresebb könyve azonban a 2004-ben megjelenő Nővérem húga volt, melyet Cameron Diaz főszereplésével meg is filmesítettek. Eddigi legnagyobb sikere a Tizenkilenc perc, amely 2007-ben jelent meg, és sokáig állt a New York Times sikerlistájának első helyén.

Miután már sikeres írónak számított, ő lett a DCC képregények harmadik szériás Wonder Woman sorozatának írója, rögtön Allan Heinberg után. Első alkotása 2007. március 28-án jelent meg, az utolsó pedig június 27-én.

Hétvégéken nem ír, azt teljesen a családjának szenteli, de azt leszámítva teljesen munkamániás. Gyorsan dolgozik: körülbelül kilenc hónap alatt ír meg egy könyvet.

Könyvei hitelesebbé tételéért sok mindent megtett már: a The Pact kedvéért bevonult egy napra a börtönbe, a Plain Truth című alkotásáért egy hétig együtt élt egy amish családdal, és megtanulta, hogyan kell tehenet fejni, a Second Glance-ért még a szellemvadászatra is hajlandó volt, a The tenth Circle alkotási folyamata alatt pedig Alaszkába utazott egy eszkimó faluba, ahol végig szurkolt egy kutyaszánhúzó versenyt.

Kedvenc írói
 • Alice Hoffman
 • Jo-Ann Mapson
 • Anita Shreve
 • Amy Tan
 • Ann Hood
 • Diana Gabaldon
 • Jane Hamilton

Egyik legemlékezetesebb olvasmánya: Sara Gruen – Vizet az elefántnak című regénye.

Művei
 • Songs of the Humpback Whale (1992)
 • Harvesting the Heart (1994)
 • Picture Perfect (1995)
 • Mercy (1995)
 • Sorsfordítók (The Pact, 1998), Athenaeum Kiadó, 2014, ford. Szieberth Ádám
 • Csodalány (Keeping Faith, 1999) Athenaeum Kiadó, 2015, ford. Peiker Éva
 • Egyszerű igazság (Plain Truth, 2000), Athenaeum Kiadó, 2013, ford. Bihari György
 • Salem Falls (2001)
 • Perfect Match (2002)
 • Second Glance (2003)
 és még…..
 • A nővérem húga (My Sister’s Keeper, 2004), Athenaeum Kiadó, 2006, ford. Kocsis Anikó
 • Elrabolt az apám (Vanishing Acts, 2005), Athenaeum Kiadó, 2007, ford. Kocsis Anikó
 • The Tenth Circle (2006)
 • Tizenkilenc perc (Nineteen Minutes, 2007), Athenaeum Kiadó, 2008, ford. Kocsis Anikó
 • Wonder Woman (vol. 3) #6-10 (2007. május–augusztus)
 • Wonder Woman. Love and Murder (2007) (hardcover volume collecting Wonder Woman #6-10)
 • Szívtől Szívig (Change of Heart, 2008), Athenaeum Kiadó, 2009, ford. Hussami Péter
 • Törékeny (Handle With Care, 2009), Athenaeum Kiadó, 2010, ford. Mallász Rita
 • Házirend (House Rules, 2010), Athenaeum Kiadó, 2011, ford. Mallász Rita
 és még….
 • Gyere haza (Sing You Home, 2011), Athenaeum Kiadó, 2012, Sóvágó Katalin
 • Magányos farkas (Lone Wolf, 2012), Athenaeum Kiadó, 2017, ford. Babits Péter
 • Vezeklés (The Storyteller, 2013), Athenaeum Kiadó, 2013, ford. Babits Péter
 • Találj rám (Leaving Time, 2014), Athenaeum Kiadó, 2014
Magyarul
 • A nővérem húga; ford. Kocsis Anikó; Athenaeum, Bp., 2006
 • Elrabolt az apám; ford. Kocsis Anikó; Athenaeum 2000, Bp., 2007
 • Tizenkilenc perc; ford. Kocsis Anikó; Athenaeum, Bp., 2008
 • Szívtől szívig; ford. Hussami Péter; Athenaeum, Bp., 2009
 • Törékeny; ford. Mallász Rita; Athenaeum, Bp., 2010
 • Házirend; ford. Mallász Rita; Athenaeum, Bp., 2011
 • Gyere haza; ford. Sóvágó Katalin; Athenaeum, Bp., 2012
 • Egyszerű igazság; ford. Bihari György; Athenaeum, Bp., 2013
 • Vezeklés; ford. Babits Péter; Athenaeum, Bp., 2013
 • Találj rám!; ford. Babits Péter; Athenaeum, Bp., 2014
 • Sorsfordítók; ford. Szieberth Ádám; Athenaeum, Bp., 2014
és még….
 • Csodalány; ford. Peiker Éva; Athenaeum, Bp., 2015
 • Jodi Picoult–Samantha van Leer: Lapról lapra; ford. Babits Péter; Athenaeum, Bp., 2016
 • Jodi Picoult–Samantha van Leer: Sorok között; ford. Babits Péter; Athenaeum, Bp., 2016
 • Apró csodák; ford. Babits Péter; Athenaeum, Bp., 2017
 • Magányos farkas; ford. Babits Péter; Athenaeum, Bp., 2017
 • Ítélet; ford. Babits Péter, Tótfalusi István, Hubay Miklós; Athenaeum, Bp., 2018
és még…..
 • A tizedik kör; ford. Babits Péter; Athenaeum, Bp., 2018
 • Életszikra; ford. Goitein Veronika; Athenaeum, Bp., 2018
 • Gyere haza; ford. Sóvágó Katalin; 2. jav. utánny.; Athenaeum, Bp., 2018
 • Vezeklés; ford. Babits Péter; 3. jav. utánny.; Athenaeum, Bp., 2018
 • Sorsfordítók; ford. Szieberth Ádám; 3. jav. utánny.; Athenaeum, Bp., 2019
 • Szívverés; ford. Goitein Veronika; Athenaeum, Bp., 2019
Érdekességek

Különböző történeteiben többször is felbukkanó szereplők:

 • Jordan McAffe, a fia és a felesége a The Pactben, Salem Fallsban és a Tizenkilenc percben.
 • Patrick Ducharme, a detektív, feltűnt a Perfect Matchben és a Tizenkilenc percben is.
 • Ian Fletcher a Keeping Faithben, és megjelenik a Change of Heartban is.
 • Frankie Martine először a Salem Fallsban bukkant fel, majd a Second Glance és a Perfect Matchben is.
 • Nina Frostot, a Perfect Match egyik főszereplőjét megemlítik a Tizenkilenc percben is.

Kellemes olvasást kívánok Mindenkinek!

Összegyűjtöttem egy csokorba a könyveket, amiket idén olvastam és véleményeztem. Itt találod őket. 

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

78 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.