narancssárga
Narancssárga szín

Narancssárga szín

5. nap a TÖKÖS HÉTBŐL

Ha azt mondom: 

-ülj le, csukd be a szemed, és gondolj a NARANCSSÁRGA SZÍNRE…. 

Neked mi jut eszedbe?

-naplemente, egy szál rózsa, egy tál narancs vagy ép mandarin, esetleg egy hatalmas sütőtök, vagy néhány szál virág, maga az ŐSZ???

 

Na és milyen érzést érzel, ha a narancssárga színre gondolsz?

 • melegség?
 • vidámság?
 • éberség?
 • forróság?
 • bátorság?
 • érzékiség
 • nevetés?
 • öröm?
 • jókedv?
Egy kis tudomány…

Köznapi értelemben a szín a környezet tárgyainak látással érzékelhető azon tulajdonsága, amit olyan fogalmakkal írunk le, mint a vörös, sárga, zöld és kék stb.

A különböző tárgyak a rájuk eső fényt különböző, rájuk jellemző módon nyelik el, illetve verik vissza. Az emberi látás a visszaverődő fények egyedi sajátosságát (hullámhosszát) színként érzékeli. Agyunk pedig az érzékelt színt az adott tárgy tulajdonságaként értelmezi.

Tudományos szempontból a szín olyan a látással érzékelhető fiziológiai érzet, amelyet a látható fény kelt, méghozzá a hullámhosszától függő minőségben.

A színek a fény hullámhosszával változnak. A látható fények kb. 380-760 nm hullámhossz közé esnek. Ez a teljes látható színspektrum. Ezen belül a fény hullámhosszának változásával együtt változik az észlelt szín (vörös, vöröses narancs, narancs, narancsossárga, sárga stb. az ultraibolyáig), amely tehát az idegrendszerben képződött észlelet az adott hullámhosszú fényingerre. Forrás: Innen

A piros szín kapcsán, írtam már arról, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be az életünkbe a színek. Még emlékszem, hogy gyerekkoromban nem voltak színes fotók, csak fekete-fehérek. Kipróbáltam, hogy mennyivel másabb lesz ugyanaz a fotó színesen és fekete-fehéren.

  IMG 20201019 123017

 

IMG 20201019 123017 1

Véleményem szerint, ha nem látnánk színesen a világot, sokkal szegényesebb lenne az életünk. Ha nem látnánk az ŐSZ színpompás színeit, a tenger kékjét, a naplemente narancsos-vöröses árnyalatait… Még elképzelni is ijesztő, nem? Ebből is látszik, milyen fantasztikus hatással bírnak ránk a színek. 

A színek hatását vizsgáló tudomány már legalább 200 éves. Körülbelül ekkor jelent meg az író és természettudós Johann Wolfgang von Goethe nagy hatású műve a színek pszichológiájáról. 

A színek tudományával foglalkozó legtöbb kutató szerint a színérzékelés központja az úgynevezett limbikus agy, vagyis az agyunk legprimitívebb része. Ez azt jelenti, hogy a színek megtapasztalása szorosan kapcsolódik az érzéseinkhez és a tudatalattinkhoz.

Ha boldogok vagyunk színesbe öltözünk, míg, ha szomorúak, inkább nyúlunk a szürke, a fekete szín felé, teljesen ösztönösen cselekszünk. Persze vannak kulturális, vallási, vagy ép hagyományos jellegű okok is ami miatt egy-egy színt részesítünk előnyben. Hatással vannak ránk a színek, akár akarjuk, akár nem. Befolyásolják érzéseinket, hangulatunkat, viselkedésünket akárcsak a zene. Míg egy relax zene megnyugtat, addig egy disco zene felpörget, egy heavy metál idegessé tesz. (engem)

Tudtad????
Az átlagos emberi szem 10 millió színárnyalatot tud megkülönböztetni. Ezzel ellentétben csak 40.000 specifikus színt tudunk azonosítani. 
 
A NARANCS, mint szín

Vannak a HIDEG és a MELEG színek, attól függően, hogy milyen érzést váltanak ki belőlünk. 

 • A narancssárga kifejezetten meleg szín, szinte a forróság érzetét kelti. Ilyenek pl. a látvány kandallók, amik ugyan meleget nem adnak, mégis azt a hatást keltik a narancsos színükkel. 
 • A narancssárga növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, élénkítő hatású és növeli a szellemi aktivitást.
 • A narancssárga egyszerre a nyújtja nekünk a piros szín által sugallt energiát és a sárga boldogságát.
 • Stresszes élethelyzetben a narancssárga még inkább gerjeszti a stresszt, így ilyenkor mellőzd a használatát. A narancssárga szín erős, túlzó használata frusztráló, ideges légkört teremtő, vitaindító lehet. Ha ezt tapasztalod, csökkentsd a ruházatodban vagy környezetedben (lakberendezési tárgyak, falszín, kiegészítők használatánál) a narancsszínt, tompíthatod semleges, vagy ellentétes színekkel hatásait.
 • A narancssárga átmenetet képez a piros és a sárga között, a szellem és a libidó egyensúlyát hivatott jelképezni.
Hogyan lett a narancsból szín, és mi volt előtte???

A narancs szó eredetileg az ófrancia orenge-ből származik, pontosabban a pomme d’orengeből. IMG 20211019 121651 1634638897017 1 1Az etimológusok azt is megfejtették, hogy ez a szó az arab és perzsa nyelvben is használt naranj-ból származik, az meg a szanszkrit naranga-ból. A legrégebbi angol nyelvű dokumentum – egy végrendelet –, ami színként említi a narancsot, 1512-ből származik.

De addig hogyan nevezték a vörösessárga színt? Nos, sáfránynak; azzal a görögök és a rómaiak már az időszámításunk előtti VIII. századtól kereskedtek. A virágzó fűszersáfrány színe ugyan élénk lila, de a fűszerként használt bibék vörösek. Nem pont narancsvörösek, de akkoriban nem volt narancssárgább dolog Európában. Ez volt a legismertebb asszociációs alap egy melléknévhez: a sáfrányról többen tudták, milyen színe van, mint a narancsról. Jogos közbevetés lehetne, hogy miért nem használták a répavörös szót? Hiszen a répa is narancsszínű, és több ezer éve ismert kultúrnövény; volt ideje eljutni Ázsiából Európába. A válasz egyszerű: akkoriban a répa még nem narancssárga volt, hanem lila. A nacionalista holland növénynemesítők tették ilyenné, hogy a zöldség színe a holland nemzeti zászlót idézze.

 
Ki az, aki KEDVELI a NARANCSSÁRGÁT?
A vidám, társaságot kedvelő emberek vonzódnak hozzá. A narancssárga szín szeretete az aktív, magabiztos emberre jellemző, akiben megvan a belátás, befogadás és elengedés képessége.pexels vinicius wiesehofer 4219922
 
Ki az, aki NEM kedveli a NARANCSSÁRGÁT?
Nem kedvelik ezt a színt a határozatlan, pesszimista, depressziós emberek, akikben bizonytalanság és kételyek uralkodnak, önbecsülésük, önértékelésük hiányt szenved. 
 
Hogyan hat az egészségünkre a NARANCSSÁRGA?

Székrekedés, feszültség, megfázás esetén lehet a segítségünkre. Képes növelni a fizikai képességet, mert hat a mellékvesére. 

Az egészséges ételek jutnak eszünkbe a narancssárgáról, az étvágyunkra is pozitívan hat.

pexels lisa 3978830 e1635180380989
 
Lelki egészségünk és a NARANCSSÁRGA szín kapcsolata.
Erőt adhat ahhoz, hogy szembenézzünk a nehézségeinkkel. Viszont, ha túl sokat használunk belőle, az negatív hatást válthat ki, hideggé tehet. Ha igazságtalanul bántak veled, vegyél fel narancssárga ruhát, bújj narancssárga pokróc alá, segíthet túltenni magad a bántáson. Az erő és a kitartás színe a narancssárga.
pexels vlada karpovich 4050399
NARANCSSÁRGA a lakberendezésben. 

A narancssárga jól illik a főzésre és evésre használt helyiségekbe. 

A narancsról úgy tartják, hogy elősegíti a kommunikációt, ezért alkalmas olyan helyiségekbe, ahol interakcióba lépünk másokkal.

A narancssárga feltűnő színe miatt, figyelemfelkeltésre használhatjuk amikor berendezzük otthonunkat. Vagyis amit ki szeretnénk emelni otthonunkba, azt fessük narancssárga színűre.pexels sigrid abalos 824572
 
A narancssárga meleg, erotikus árnyalatai jól illenek pl. a hálószobába, ezzel is fokozva az ott élők libidóját. Viszont mivel élénkítő hatású a narancssárga, így inkább csak egy-egy bútordarabot vigyünk a hálóba, mert ha túl sok van belőle, akkor nem lesz nyugodt éjszakánk.
 
NARANCSSÁRGA és a spiritualitás.
A narancssárga szín a szakrális csakra, más olvasatban a szex, vagy köldök csakra színe. Szakrális csakránk helyes működése felelős a kiteljesedett szexualitásért, a megélt, kimutatott érzelmekért, az érzékiségért, egészséges önbizalomért, és a kreativitásunkért. Amennyiben az alábbi felsorolásból van olyan, amit Önmagunkra nézve igaznak érzünk; önbizalomhiánnyal küzdünk, nem tudjuk átadni magunkat a szexualitásnak, érzelemmentesnek, ridegnek érezzük magunkat, visszafogottak vagyunk, félelmekkel küzdünk, párkapcsolati problémáink vannak, vagy kreativitásunk nem elég fejlett, a szakrális csakránk megrekedhetett. A csakra diana, azaz a csakra harmonizálása, és a narancssárga szín aktív használatával beindíthatjuk az energia áramlását szakrális csakránkban. A narancsszín jellemzően izgató, de ünnepélyes és meleg szín. A színterápia a szakrális csakra megfelelő áramoltatásához a narancssárga színt alkalmazza, így erősíti meg gyógyító erejét. 
pexels mikhail nilov 6932056
A NARANCSSÁRGA szín és a párkapcsolatok egymásra hatása.
Ha nem élsz párkapcsolatban, a szakrális csakra kérdései lehetnek, a „miét jó nekem egyedül élni?”, illetve a „mit nyerek azzal, hogy egyedül élek?” – érdemes pro- és kontra megválaszolni és le is írni, az előnyöket, hátrányokat, rámutathatnak olyan háttérinformációkra, melyen elindulhatsz, ha változtatnál jelenlegi helyzeteden. Ugyanígy használhatod a „Miért hozom magam ilyen helyzetbe?” „Miért engedem, hogy ez történjen velem?” „Miért hiszem el, hogy csak ennyi jár nekem?” kérdéseket, ha komoly párkapcsolati problémákkal küzdesz. A narancssárga szín pedig segítheti a feldolgozást, például, egy narancssárga gyertya meggyújtásával, vagy akár a válaszaid leírhatod narancsszínű tintával is. Légy kreatív, használd a narancsszínt!
pexels zenia love 11533
NARANCSSÁRGA szín jelentése más országok, vallások életében. 
 • Kínában és Japánban a szeretet és boldogság színe.
 • A buddhizmusban a megvilágosodás, alázat színe, ezért is öltöznek a buddhista szerzetesek narancssárgába.
 • A zsidó hagyományban a ragyogás és pompa színe.
 • Egyiptomban és Burmában a sárga számít gyász színnek.
 • Thaiföldön a csütörtök színe.
 • Írországban vallásos szín, szerepel a zászlójukon is.
 • Hollandiában a királyi család színe.
 • Az Egyesült Államokban a feketével párosítva a Halloween színe.
pexels kristina paukshtite 3095465
NARACSSÁRGA szín árnyalatai.
 • Az élénk narancssárga tónusok, a narancs és a sárgarépa a legfényesebb színek, amelyek vonzzák a figyelmet. Emiatt gyakran használják a formatervezésben és a belsőépítészetben, mert vidámságot és ünnepséget hoznak.
 • A világos narancssárga pasztell árnyalatok a legkönnyebb árnyalatok, amelyeket fehér vagy rózsaszín keverésével kapunk. Ezeket a színeket a legtermészetesebbnek és természetesnek tekintik. A fehér vagy rózsaszín árnyalat nyugodt és harmonikus ízét adja. Meglehetősen gyakran megtalálható a természetben – különféle gyümölcsökben és növényekben. 
 • Narancssárga szín, nagy részben a vörös felhanggal (cinnabar) – itt a vörös élénk színek dominálnak a sárga felett, több szenvedélyt és energiát hoznak, de a tiszta pirosat kísérő agresszió nélkül. Ennek a színnek tonikus hatása van. IMG 20201006 112242
 • Sötét narancs – a legnyugodtabb, mélyebb és leggazdagabb hangok. Ez a „ízletes” kombináció képet ad a kényelemről, a melegről és az ősszel. Itt egy barna tónus hígítja a fő szín aktivitását, nemességet és érettséget adva. 
 • Sárga-narancssárga, okker erős kapcsolatot okoz a hővel, gazdag terméssel, homokkal. Ez az árnyék nyugodtnak érzi magát, miközben aktív marad. A sárga szín meleget ad, a vörös agresszió semlegesül.
 
IMG 20210421 101405
 
 
 
Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story
82 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.