kapcsolat
Életrendezgetés-Lélekrendezgetés

Kapcsolataim tükrében-4

"Minden más képességnél többet ér, ha az ember tudja, hogyan kell bánni az emberekkel." John Davison Rockefeller

Negyedik fejezet: A kapcsolataim tükrében

Az egyik legértékesebb, legfontosabb tulajdonságunk, hogy hogyan jövünk ki embertársainkkal. Hiszen az egész életünket meghatározzák a kapcsolataink. Pici babaként az édesanyánkkal való kapcsolatunk, majd ahogyan növögetünk és tágul a világunk egyre több és több kapcsolatunk alakul ki. 

Az ember természeténél fogva társas lény. Arisztotelész

Biztosan tapasztaltátok már, hogy valaki fantasztikus szakember, ugyanakkor a személyiségének azon része, hogy hogyan jön ki másokkal, igencsak megkérdőjelezhető. Az ilyen emberrel szinte képtelenség együtt dolgozni, sőt néha egy légtérben is lenni. 

A személyiségünk részét képezik a kapcsolataink. 

Minél jobban szeretjük magunkat, annál jobban szeretünk mást. Minél több felelősséget vállalunk, annál jobbak a kapcsolataink. Minél könnyebben bocsátunk meg és nem neheztelünk, morgunk, annál jobban fejlődnek a kapcsolataink. Brian Tracy

Ahogyan a gyerekeink, úgy a kapcsolataink is tükröt mutatnak nekünk. Amilyen embereket vonzunk, olyanok vagyunk mi magunk is, BELÜL.  Hiszen a vonzás törvénye szerint, a hasonló a hasonlót vonzza. Ezt büszkén vállaljuk, és hangoztatjuk mindaddig, amíg pozitív dologról van szó.

Majd, amikor bekövetkezik a krach a kapcsolatunkban, konfliktus alakul ki, akkor már biztosan nem úgy látjuk, hogy hasonlóak vagyunk, sőt!!!! Sokkal inkább a másikban keressük minden bajunk forrását. Hiszen él bennünk egy kép, hogy mi milyenek vagyunk, na nehogy már ilyen legyek, mint amit az a bizonyos tükör mutat…… Csakhogy ez a kép, nem VALÓDI. Miért?  

Ahogyan gyermekkorunkban nem kérdőjelezzük meg, hogy amit látunk, hallunk, amit tanítanak nekünk az mind jó, helyes és követendő, pont úgy nem kérdőjelezzük meg azt, hogy az ÖNKÉPÜNK HELYES. Ismerjük a gyengeségeinket, hibáinkat, a nem túl előnyös jellemvonásainkat, amiket sokszor még magunknak sem vallunk be, nem, hogy egy visszatükröződés által elfogadjuk. Ennek fényében, csakis a másikkal lehet a baj. 

Én magam, sokáig “harcoltam” azzal, amit láttam a tükörben, vagy lehet csak látni véltem. Hogy miért? Mert az elvárások, a társadalmi sugallatok szerint, nem olyan voltam, mint amilyennek “LENNEM KÉNE”.

Ezért sokszor erőmön felül is felvettem egy álarcot és olyannak mutattam magam, ami elfogadható, ami szerethető. Persze ezzel nem csak elfogadhatóvá váltam, hanem becsaptam magam, és másokat is. Mígnem, teljesen összekuszálódott bennem minden. Teljesen megmérgezte az életem, a mindennapjaim. Mivel nem éreztem magam elég jónak, elfogadhatónak, így folyamatosan azon igyekeztem, hogy megkapjam a külső visszaigazolást, hogy: DE IGEN, TE JÓ VAGY! TE NAGYSZERŰ VAGY! TE ÜGYES VAGY! Amikor pedig ezt nem kaptam meg, teljesen padlóra kerültem. 

Ekkor kezdtem el dolgozni azon, hogy elfogadjam magam olyannak amilyen vagyok. Mondhatnám azt is, hogy már nem érdekelt ki mit mond, ki mit gondol. Sokkal inkább azzal törődtem, hogy én hogyan élek meg helyzetek, és hogyan hozom ki magamból a legtöbbet, hogyan vagyok hasznos magam és mások számára. 

Sokszor nem vesszük észre, hogy mennyire nagyszerűek vagyunk, hogy milyen jól tudunk működni, hogy milyen jó ötleteink vannak. Bezzeg, ha ér valami negatív, ha egy helyzetet úgy oldunk meg, hogy a végén, finoman fogalmazva sem vagyunk magunkra büszkék, akkor azon nyomban tudjuk ostorozni magunkat. Azonnal jön az érzés, hogy nem vagyok jó, hogy nem szeretem magam, nem tudom magam így elfogadni.  Igazam van???

Na ezt kell elfelejteni!!!!!! Hiszen ilyenkor nem magunkat nem szeretjük, hanem az életünket, az életünk által produkált helyzetet, illetve azon görcsölünk, hogy mások mit gondolnak, milyennek látnak, hogyan fognak így elfogadni…

Koncentrálni kell azokra a dolgokra, amiket sikeresen oldunk meg!!!! 

Mindannyiunk életében voltak hatalmas mélypontok, amit mind túléltünk, megoldottunk, és ha ezt most olvasod, akkor az azt mutatja, hogy sikerült is belőlük felállni. 

“Kezd el megfigyelni és észre venni, hogy milyen hasznos vagy a saját életedben!!”

A hasonlóság törvénye mellett, eszembe jutott az a mondás is, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Igen, valóban, de csak egy esetben, amikor a temperamentumuk ellentétes. Az extrovertált ember nagyon jól kijön az introvertálttal. Szokták is mondani, hogy kiegészítik egymást. 

Na de mire van szükség ahhoz, hogy jók legyenek a kapcsolataink?

Amióta megszülettünk egészen mostanáig rengeteg emberrel kerültünk kapcsolatba. Némelyik kisebb, más nagyobb hatással volt ránk. Sőt talán volt olyan is, amelyik kifordította az életünket mind a 4 sarkából, csak úgy pislogtunk. Volt olyan, akikkel jobban szót értettünk és olyan is, akit messziről elkerültünk. 

Egy biztos, amelyik kapcsolatban jól éreztük magunkat és itt nem csak a párkapcsolatokra gondolok, egy alapvető dolog biztosan megvolt: a SZERETET. 

„Amint visszatekintünk életünkre, azt látjuk, hogy azokban a pillanatokban éltünk igazán, amikor a szeretet vezérelte cselekedeteinket.” Henry Draimont

Bármilyen kapcsolatról is beszéljünk, elengedhetetlen hozzá, hogy legyen közöttünk SZERETET. Már ha jó kapcsolatot szeretnénk ápolni azzal a személlyel. 

szív2

Viszont ahhoz, hogy szeretni tudjuk egymást, szükséges a kölcsönös elfogadás, tisztelet, megértés, kompromisszumkészség, kommunikáció, ……. Ugyanakkor a szeretet azzal a kockázattal is jár, hogy a lélek megsebesül. Hiszen vannak barátságok melyek véget érnek, és szerelmek melyek nem lesznek tartósak. 

“A szeretet teljes elkötelezettségünk társunk képességeinek teljes kifejlesztésére.” Scott Peck

A jó kapcsolatban fontos még az is, hogy hogyan viszonyulunk az életünk alapvető területeihez. Mint pl.: a gyereknevelés, pénz, szex, férfi-női szerepek, esetleg politika, szellemi nézetünk. Ha eltérő a véleményünk valamiről, valamiről, ami alapvető fontosságú, akkor abból csak konfliktus lehet. A közös realitás alapvető fontosságú!!! 

“Ha szeretet nincs bennem,

Mit sem használ nekem.

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,

A szeretet nem féltékeny,

Nem kérkedik, nem gőgösködik,

Nem tapintatlan, nem keresi a magáét,

Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,

Nem örül a gonoszságnak,

De együtt örül az igazsággal.

Mindent eltűr, mindent elhisz,

Mindent remél, mindent elvisel.

A szeretet soha el nem múlik.” Szeretet Himnusza részlet…

Egyenrangú társként az előző két dologhoz (szeretet és közös realitás) mellé felsorakozik még a KOMMUNIKÁCIÓ.

Kommunikáció jelentése: A kommunikáció az információcsere folyamata, általában egy közös jelrendszer segítségével. A kommunikáció mai értelemben: információcsere, közlés, tájékoztatás. Itt az információ egy összefoglaló megnevezés a tudásra, az ismeretekre és a tapasztalatokra. Forrás: wikipédia

A következő kis videó nagyon jól példázza, hogy a KOMMUNIKÁCIÓ sem olyan egyszerű, mint amilyennek www.youtube.com/watch?v=qmLuIWWmsU8

Véleményem szerint alapvető fontosságú lenne már egészen pici korban megtanítani a gyerekeknek, hogy hogyan is kell kommunikálni. Mire gondolok? 

1. elindítok egy kommunikációt, nem csak úgy a vakvilágba, hanem először is megbizonyosodok róla, hogy a másik fél befogadó tud-e lenni, vagy mondjuk nincs is a közelben, vagy pont telefonál, szóval megszerzem a figyelmét.

2. elmondom, amit szeretnék

3. törekszem arra, hogy úgy mondjam el, hogy a másiknak esélye legyen megérteni. Én mindig azt szoktam mondani, hogy az oké, hogy a Te fejedben ott van annak a valaminek a képe, amit felém kommunikálsz, de ha az a kép nálam nem jelenik meg, akkor nem fogom megérteni, hogy mit szeretnél mondani. Mond úgy, mintha én még sosem láttam, hallottam volna ilyet, írd körül úgy, hogy pontosan átjöjjön, hogy te mire gondolsz.

4. ha én mondok neked valamit, akkor reagálj rá valahogyan Pl: igen megértettem, oké, persze, hogy tudjam, hogy te duplikáltad, amit én mondtam.

5. majd válaszolj, valamit, bármit…

Ezt nem, hogy a gyerekek nem tudják, de még rengeteg felnőtt sem, és ebből lesznek a legnagyobb balhék. 

kommunikáció

Szeretem megfigyelni a gyerekeket, kérdezgetni őket, beszélgetni velük. Kíváncsi vagyok a véleményükre, az érzéseikre, a gondolataikra. Rendkívül őszinték, és sokszor jobban átlátják a dolgokat, mint mi felnőttek, mivel ők még nem csűrik, csavarják, átgondolják, majd újra gondolják, “csak” egyszerűen közlik amit és ahogyan gondolnak, éreznek. Néha elgondolkodom, hogy én is ilyen voltam????

Mikor és hogyan változtam meg? Mely kapcsolataim voltak rám pozitív és melyek negatív hatással. Már ha van egyáltalán olyan, hogy egy kapcsolat negatív hatású? Te mit gondolsz erről???

Én úgy gondolom fontos lenne felnőttként is megtartani azt a képességünket, hogy megtudjuk fogalmazni azt, amit egy adott helyzettel kapcsolatban érzünk, még akkor is, ha az nagyon fáj. 

Ne egy adott séma, minta szerint reagáljunk, hanem ismerjük fel a kiváltó mechanizmust, “csípjük fülön” és dolgozzunk ki egy új módszert, amivel nem egy újabb sebet gyűjtünk be a lelkünknek, hanem egy megoldást arra, hogy a dolgok jóra forduljanak. Persze ehhez jó nagy adag tudatosságra, odafigyelésre, magunk megértésére van szükség. 

Elsősorban képesnek kell lennünk arra, hogy az embert különválasszuk a tetteitől. Hiszen az ellenünk vétkezők gyenge, szeretetre vágyó, esendő emberi lények.” Ezt egy könyvben olvastam, és annyira megtetszett, hogy leírtam, és a pénztárcámban hordom…

Ha nem tudjuk feldolgozni a múlt negatív eseményeit, ezzel csak a múltunk rabszolgájává válunk.

Vagyis a lehető legrosszabb, a szőnyeg alá söpörni a gondokat és várni, hogy talán megoldódik magától, talán elmúlik, talán nem is volt… Fel kell vállalni teljesen őszintén és dolgozni rajta. Dolgozzunk magunkon, fektessünk magunkba!!! 

Akkor jöjjenek a kérdések? Barát=barátnő, nem írtam ki mind a kettőt a kérdéseknél.

1. Néhány évvel ezelőtt egy esküvőn voltunk, ahol az ifjú pár azt kérdezte a vendégektől, főként azoktól, akik párkapcsolatban éltek, hogy szerintük mi kell a jó és hosszú házassághoz? Szerinted mi kell a jó működő párkapcsolathoz?

2. Amit az előzőekben felsoroltál, az a mostani párkapcsolatodban megvan?

3. Jelenlegi kapcsolatodban, mi az az első és legfontosabb dolog, amit gondnak, problémának élsz meg a pároddal kapcsolatban?

4. Beszéltetek már erről? Ő ezt a te általad problémás dolgot, hogyan ítélte meg? Egyet értett? 

5. Milyen hatással lesz szerinted a kapcsolatotokra, ha ebben nem lesz változás?

6. Milyen hatással lesz szerinted a kapcsolatotokra, ha megteszi a párod azt, amit most te kifogásolsz? 

7. Ha kifognád az aranyhalat és kívánhatnál hármat, azzal a feltétellel, hogy nem magadnak vagy valamely családtagodnak kívánsz, akkor kinek-kiknek kívánnál, mit?

8. Sok barátod van? 

9. Kevés igazi barátod van, viszont sok haverod?

10. Megbízol annyira a barátodban, hogy elmond neki a legféltettebb titkodat is?

11. Van olyan barátod, aki már legalább 10 éve, vagy annál is több ideje a barátod?

12. Szerinted van olyan “szabály” egy barátságban, hogy egyszer te keresed őt, majd pedig ő keres téged?

13. Éreztél már “irigységet” barátod életére, elért sikerére?

14. Elmondanád a barátodnak, ha a párját látnád amint megcsalja őt?

15. Eltudod képzelni, hogy egy barát, azért szakítson veled, mert Te többet értél el, mint ő?

16. Ha a párod nem kedveli a barátodat(barátnődet), te megszakítod a kapcsolatot a barátoddal, vagy????

17. Ha csalódnál egy barátodban és emiatt megszakadna a kapcsolat, később hajlandó lennél újra felvenni vele a kapcsolatot?

18. Kiben-miben csalódtál eddigi életedben a legnagyobbat?

19. Mit üzennél neki most?

20. Fiatal lány koromban, udvarolt nekem egyszerre 2 férfi, mindkettőt kedveltem, de tudtam döntenem kell. Megkérdeztem anyukámat ki mellett döntsék, milyen szempontok alapján. Ő csak annyit kérdezett: Melyikükkel szoktál nagyokat nevetni? Azt válaszd. Így tettem. Te szoktál nagyokat nevetni a pároddal?

21. Mi nők könnyen elsírjuk magunkat adott szituációban. Míg a férfiak úgy nevelődtek, hogy egy férfi nem sír, a férfi legyen kemény! Te mit gondolsz erről? A te párod sírt már előtted? Mit tettél?

22. A következő szavakhoz társíts személyeket. 

    -magány, arrogancia, nyugalom, lustaság, kényszeresség, boldogság, szeretet, önteltség, alázat, beképzeltség, segítőkészség, gyűlölködés, békesség, kishitűség, egoizmus, alattomosság, 

23. Ha egy barátod kritikát fogalmaz meg rólad. Mit teszel? Megsértődsz, megbeszéled vele, nem veszel tudomást a kritikáról?

24. Van olyan személy az életedben, akivel szinte csak konfliktusod van? Vajon miért?

25. Van olyan személy az életedben, akinek, ha meghallod a nevét vagy a hangját, és elönt a düh? Vajon miért?

26. Van olyan személy az életedben, akivel semmilyen kapcsolatod sincs ugyan, mégis, ha egy légtérben vagytok, kellemetlenül érzed magad? Vajon miért?

27. Van olyan személy az életedben, akinek a társaságában úgy érzed magad, mintha egy semmi, senki lennél?

28. Van olyan személy az életedben, akinek a közelsége inspiráló, boldogító, megnyugtató?

29. Eltudod képzelni, hogy teljesen egyedül élj? Mondjuk egy hegytetőn vagy egy szigeten?

30. Ha rajtad múlna, hogy ki lenne az a 20 személy, aki megmenekül a világ pusztulásától, kiket neveznél meg?

31. Miért pont ők?

32. Ha arra kérne egy barátod, hogy írj egy jellemzést róla, mind a pozitív, mind pedig a negatív tulajdonságait belevéve, úgy, hogy azt ő is olvasni fogja. Vállalnád? 

33. Ha a barátod válna és arra kérne, tanúskodj mellette, megtennéd? 

34. Tudsz, szoktál segítséget kérni barátoktól? (költözés, favágás, szerelés,)

35. Beleszólsz a gyermekeid barátválasztásába?

36. Ha valakivel életedben először találkozol, szerinted milyen benyomást keltesz?

37. Ha jellemezni kellene, hogy milyen a stílusod beszélgetés közben, mit mondanál?

38. Könnyen tartod a szemkontaktust beszélgetés közben?

39. Szoktál figyelni arra, hogy beszélgetés közben milyen a testtartásod?

40. Mi a véleményed arról a fogalomról, hogy: Sznob? 

41. Sértő lenne, ha rád ezt a szót használnák?

42. Ha hozzám jönnél interjúra egy általad nagyon fontos és vágyott munkára, mit mondanál magadról, hogy miért kellene téged válasszalak? (nem a képesítésed, iskoláid, előző munkáidra gondolok)

43. Van blogod? 

44. Ha van, miért pont azt a témát választottad, amiről szól?

45. Ha nincs, akkor mi lenne az a téma, amiről szívesen írnál?

46. Aktív vagy bármilyen közösségi oldalon?

47. A közösségi oldalakra töltesz fel profil képet?

48. Ha töltesz fel magadról képet valamelyik közösségi oldalra, nehezen választod ki a megfelelőt, vagy csak katt és már töltöd is fel?

49. A bemutatkozó oldalamon van 50 tény rólam, 3 részre csoportosítva. 1. Amilyen nem vagyok, amit nem szeretek. 2. Amilyen vagyok, amit szeretek. 3. Amilyen szeretnék lenni, amit szeretnék megvalósítani. Te is írj magadról ezek alapján minél több dolgot. 

50. Szeretnél valakinek az életében példakép lenni?

51. Szerinted milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy példaképp lehess?

52. Hogy vagy most? Hogy nem vagy?

53. Melyik kérdés volt a legnehezebb? Miért?

54. Volt-e bármilyen felismerésed, jöttél-e rá bármire, miközben a kérdésekre válaszoltál?

blog cover

Ez az írás, az ÉLETRENDEZGETÉS-LÉLEKRENDEZGETÉS PROJEKT része. Itt találod a többit olvasnivalót, feladatot. Jó munkát, kellemes olvasgatást!

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

92 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.