kaland
gondolataim,  Kihívások

Kalandok az ÉLET nevű játékhoz!

Csinálj minden nap valami olyat, ami BOLDOGGÁ tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni!

A korona vírus okozta káosz kellős közepén ülök, és azt érzem teljesen felemészti az életem. A napi monotonitás: reggel futás, reggeli készítés, mosogatás, tanulás Babóval, közben ebéd főzés, ebéd, újra tanulás, vacsi, alvás, majd másnap, harmadnap, újra és újra. Pont, mint egy robotpilóta. 

Kell valami, ami kicsit kizökkent, feldob, lendületet ad. Valami robbanás, izgalom, pezsgés…, hogy színt vigyünk a maradjotthonprojektbe. Hiszen most már biztos, hogy nem néhány hétig lesz ez így… Ezért találtam ki, hogy összeírok néhány kihívást, amiket megszámozok és nap mint nap ki lehet választani egy számot, vagy lehet sorrendben is. Persze nem muszáj minden nap, hiszen van olyan feladat, amit akár napokig is lehet csinálni.

Lássuk!!! Hátha jobb lesz!!! Kalandra fel!!! Kezdődjék a tánc!!!

1. Találj egy szót, ami ennek a napnak, ennek a hétnek, ennek a hónapnak a mottója lesz. Ha van kedved, kereshetsz hozzá fotókat, képeket, hangulatokat. Készíthetsz montázst!!! Engedd szabaddá a kreativitásod. Szerintem ebbe gyerekeket is be lehet vonni. 

2. Találomra vegyél le a könyvespolcról egy könyvet, nyisd ki a 113. oldalon, a 12. sorban, a 6. szót olvasd el, majd próbáld meg körülírni, elmutogatni, lerajzolni, úgy, hogy a párod vagy bárki, aki jelen van még, kitalálja a szót.

3. Ma tanulj meg egy új ételt elkészíteni. Itt nálam is találsz néhány ötletet. Itt meg itt.

4. Mennyire ismered az otthonod játék. Készíts a lakásban, kertben fotót. Mégpedig egy olyan apró részletet valamiről, amit lehet, hogy minden nap lát mindenki, mégsem teljesen egyértelmű, hogy mit is lát. Pl. a konyhába egy csempe részlet, egy lámpa pici részlet, egy asztali töltő közepén a felirat… bármi lehet, a lényeg, hogy azért kitalálható legyen. Érdemes a gyerekeknek a szobájukban készíteni a fotót, akár egy mesekönyv részlet is lehet, amit sokat lapozgatnak. Igazán izgalmas, sok nevetéssel járó játék.

5. Légy ma gyerek! Feküdj le a fűbe és csak hengergőzz. Otthon a kertbe, parkba, ligetbe, bárhol…

6. Nézz, láss, fotózz! Állj ki az erkélyre, a ház elé, az udvarod közepére és készíts minél több nézetből képet. Hason fekve, háton fekve, előre hajolva, guggolva, bárhogyan, ami még eszedbe jut, a lényeg, hogy csak azon a ponton, ahol az első képet készítetted. Érdekes lesz visszanézni, hogy egy pontból és hány nézőpont lehet.

7. Pattanj bicajra és csak úgy kerekezz!! Minden tervezgetés nélkül. Ha vannak lámpák, akkor mindig arra amerre zöld, ha nincs, akkor mondjuk, ha a szembe jövő autó rendszáma páros, akkor jobbra, ha páratlan balra….

8. Küldj képeslapot valakinek. Kérd meg, hogy ő is küldjön egy ismerősének úgy, hogy ráírja a te nevedet, a következő ember már nem csak a te, hanem az utánad következő nevét is felírja a képeslapra, azzal a megkötéssel, hogy a 10. ember küldje vissza neked. Ezt lehet még úgy is színesíteni, hogy magad készíted a képeslapot.

9. Ma jártadban, keltedben, akivel csak találkozol, dicsérd meg! Találja rajta valamit, bármit, ami említésre méltó. Haja, szeme, ruhája, kedvessége, bármi lehet…hazudni nem kell!

10. Színezz!!! Nagyon jó terápia az ellazuláshoz. Sok-sok színezni való található a neten, keresd meg ami a legjobban tetszik és színezz!!!

11. Meséld el egy napodat fotókkal. Csak fotókkal!

12. Mutasd be magad 10 szóban. Majd mutass be valaki mást 10 szóban, úgy, hogy a jelenlévők kitalálják, hogy kiről van szó.

13. Légy ma író. Írj!!! Mit? Bármit! Ami csak eszedbe jut. Talán a legjobb időpont erre a reggel, vagy este, amikor már a ház elcsendesedett. Nem kell más csak papír és toll. Egy nagy levegővétel és kezdődhet az írás. Nagyon jó néha kiírni magunkból azt a sok-sok gondolatot, ami ott zajong a fejünkbe körbe-körbe. Lehet, hogy olyan jó érzéssel fog eltölteni, hogy holnap is, meg holnapután is írni fogsz.

14. Mára egy picit nehéz feladatot hoztam. Most az az időszak van az életünkben, amikor nap mint nap tolják ránk, hogy ennyi, meg annyi ember halt meg. Bármennyire is tudjuk, hogy része az életünknek az elmúlás, mégis nehezen nézünk szembe vele. Talán most jött el az a pillanat, hogy ránézzünk arra, hogy mit változtassunk meg az életünkbe, hogy amíg még tart, addig a legtöbb jót hozzuk ki belőle. Ezért a mai feladat az, hogy írj le 5 olyan dolgot, amit mostantól máshogyan fogsz csinálni.

15. Tervezz utazást! Nyisd ki a térképet, bökj rá egy pontra, és tervezz oda egy utazást. Akár PPT-vel, akár csak fotókkal. Keress nevezetességeket, amiket szívesen megnéznél, gyűjts minél több információt a helyről. 

16. Tedd rendbe az íróasztalodat, mindent pakolj el róla, csak a legszükségesebbek maradjanak. Majd tedd hangulatossá. Egy gyertyával, egy fotóval, virággal… bármivel, amitől kicsit jobb lesz a hangulatod ha ránézel. 

17. Ma vedd sorba, hogy mik azok a dolgok, amik napi szinten felidegesítenek, amik kihoznak a béketűrésből. Pl.: a gyerek hisztije, a férj a zoknit mindig a szennyes tartó mellé dobja, a bögrébe száradt kakaó… Majd készíts egy akciótervet, hogy hogyan tudnád ezeket kiküszöbölni. Pl.: ha a gyerek a tanulás miatt hisztizik, mond el neki, hogy te szívesen segítesz neki, mert neked is fontos, hogy elkészüljön a leckével, de a napi hisztik megmérgezik az egész család és az otthonotok hangulatát légkörét. 2 dolog lehetséges. 1. megtanulja, hogy még azelőtt kérjen segítséget mielőtt érzi, hogy a hiszti jön… 2. ha ő hisztizik, te kijössz a szobából és onnantól oldhatja meg egyedül a feladatait. Viszont, ha egy nap hiszti nélkül telik, akkor kérhet tőled egyet. Társas, foci, palacsinta…

18. Ma írj jó tanácsokat!!! A mai tudásoddal, tapasztalatoddal, mit tanácsolnál a 20-30 éves önmagadnak. A jó dolgokat is vedd sorba, ne csak azokat, amiket másként kellett volna csinálni.

19. Ma írd le egy ötletedet, amit, ha minden feltétel adott lenne hozzá, akkor megvalósítanád. Ha lenne elég pénzed, időd, energiád, tudásod, Úgy írj, mintha tökéletesen biztos lennél benne, hogy ha hozzáfogsz, akkor az sikeres is lenne. Dolgozd ki teljes részletében, akár pénzügyi tervvel…… Még az is lehet, hogy a végére már nem is tűnik olyan lehetetlennek a megvalósítása.

20. Ma írj kedves üzeneteket a gyerekednek, a férjednek, a barátnődnek…bárkinek, és rejtsd el őket olyan helyekre, ahol napközben biztosan megtalálja. Ahány üzenetet írsz, annyi mosolyt, boldog pillanatot csempészel a napjába annak, aki kapja.

21. Ma gyűjtsd össze azokat a dolgokat, pillanatokat a napod folyamán, amikért hálás voltál abban a pillanatban. Minden apróság számít!!!!

22. Ma nézz a múltba! Tekints vissza, hogy hol tartottál 5-10 éve. Mit terveztél, hogy véghez viszel, és ebből mit sikerült, hová jutottál….

23. Ma állj a tükör elé, nézz magadon végig, és találj egy olyan pontot, amit, ha rajtad múlik, képes leszel megváltoztatni. Tűzd ki, hogy 100-300 napon át, ennek a dolognak a megváltoztatásán fogsz munkálkodni. Pl. rendbe kéne tenni a fogsorodat. Akkor tegyél rá félre havonta 10-20000 Ft-ot. Ez nagyjából 1 cipő vagy egy ruci ára. De 10 hónap alatt ár 200.000 Ft is lehet, amiből már ellehet kezdeni megszépíteni a fogsort. Vagy, ha úgy érzed, hogy vastag a combod. Tornázz hetente 4-5 alkalommal. 100 nap alatt már szép változást lehet elérni.

24. Ma tarts kényeztető napot! Vegyél egy finom illatos fürdőt, gyújts gyertyát, füstölőt, igyál egy pohár finom bort, majd jöhet a manikűr, pedikűr, egy szép frizura, smink… csak, hogy jól érezd magad.

25. Ma alkoss valamit. Ha tudsz varrni, akkor varj egy terítőt, egy párnát, egy kismadarat, nyuszit, illatosító párnácskát, amit majd megtölthetsz levendulával. A Pinteresten sok-sok ötlet található.

26. Ma készíts egy ünnepi ebédet vagy vacsorát. Teríts meg különlegesen, gyújts gyertyát, vedd elő az alkalmi étkészletet, pont, mint karácsonykor. Ünnepeljétek magatokat, egymást, az életet!

27. Ma tarts-tartsatok maraton játéknapot. Vegyétek elő a rég elfeledett társasokat, kártyákat. Elő a nasikkal és rajta!!!! Játékra fel!

28. Legyen ma MOZI NAP. Otthon is lehet mozizni. A gyerekek mozijegyet készítenek, színeznek, vágnak… apa filmeket tölt le, anya nasikat készít, pattogatott kukoricát pattogtat. Egy esős napon mi lehetne jobb szórakozás ennél…

29. Ma tégy valami olyat, amit egyébként sosem tennél. Lépj ki a komfortzónádból. Vegyél fel szoknyát (még akkor is ha az elmúlt 1 évben nem tettél ilyet), sminkelj, perdülj táncra az utcán, spontán csókold meg a barátodat az utcán, süss süteményt, kérj segítséget, légy ma bátor!

30. Tedd rendbe a konyhád, vagy annak egy részét. Dobj ki minden felesleges cuccot belőle, mindent, ami törött, repedt. Törölgesd át a polcokat, rendezd át úgy, hogy jobban kézre essenek a dolgok főzés közben.

31. Ma légy csendben és csendes. Ne szóljon egész nap valami, csak, hogy legyen egy alap zaj. Kapcsold ki a tv-t, rádiót és magadat is. Csak akkor beszélj, ha nagyon fontos. Élvezd a csendet!

32. Ma készíts minél több képet magadról. Reggel kócosan, álmosan, kávézás közben, futás után, takarítás közben, főzés közben lisztes orral. Majd készíthetsz montázst, vagy scrapbook-ot vagy a legjobbnak ítéltet előhívathatod, így ha bármikor ránézel eszedbe jut ez a szuper nap.

33. Ma nézz utána egy olyan dolognak, amit régóta tologatsz, hogy meg kéne tanulni, el kéne kezdeni, de hogyan is??? Ma szedd össze a témáról a legtöbbet, amit csak tudsz, ami csak elérhető. És kezd el!!! Minden nap szánj rá legalább 20 percet, amit csak ennek a dolognak a megtanulásával töltesz. 

34. Ma ajándékozz! Szedd össze a háztartásodban azokat a dolgokat, amiket már úgy gondolod, hogy nincs rá szükség. Pl.: 126. bögre, a 4. étkészlet, a gyerek kinőt, de még jó állapotú ruhái… tedd fel a facebookra, hogy keresel a városodban egy olyan családot, akiknek szüksége van ilyen dolgokra és ajándékozd nekik. Mindenki boldog lesz. Te is, hogy megszabadultál sok-sok nem használt, csak helyet foglaló dologtól, és az is boldog lesz, aki kapja

35. Figyelj! Figyelj a jó és a rossz szokásaidra egyaránt. Jegyzeteld le a szokásaidat, és tippeld meg, hogy egy nap hányszor, pl. mennyi kávét iszol, mennyit mozogsz, mennyi csúnya szót mondasz, mennyiszer dicsérsz, mennyiszer kiabálsz. Majd kezd el pontosan vezetni. Minden kávénál húzz egy strigulát, minden dicséretnél vagy leértékelésnél. A nap, majd a hét végén nézd meg az arányokat. Mennyit tippeltél, mennyi lett a valóság. Majd tudatosan figyelj rá, hogy a rossz szokásaidat csökkentsd, a jókat pedig tartsd meg, vagy ha tudod növeld. Jó kis feladat!!!!

36. Ma légy spontán. Tedd azt, ami épp eszedbe jut. Ne törődj vele, hogy vannak feladatok, kötelezettségek. Ezek megvárnak!!! Ha egy napra szabadságolod magad, még nem dől össze a világ. Viszont az a sok pozitív érzés, ami egy ilyen nap által eltölti a testedet, lelkedet, sokszorosára növeli a teljesítő képességed, a türelmed. Így simán behozod a “lemaradásodat”. 

37. Ma nevess, vagy sírj…a lényeg, hogy ne tartsd magadba az érzelmeidet. Egy kisgyerek minden gondolkodás, mérlegelés nélkül hangot ad az érzéseinek. Mire felnővünk ezt a “képességünket” tökéletesen elfojtjuk, mert azt hisszük, ettől sebezhetőbbek leszünk. Mi lesz ennek az eredménye? Az, hogy egyszer csak robbanunk, mint a szunnyadó vulkán. Az összes érzelem, egyszerre akar a felszínre törni. Tudom nem könnyű feladat ez. Viszont, ha felvállalod, nyíltan megéled a pozitív érzelmeidet, az a körülötted élőket is pozitív érzéssel tölti el. A negatív érzelmeket is lehet úgy megélni, hogy az nem csak a Te lelkedet “szabadítja fel”, de megtanítja a környezetedet is arra, hogy esendő ember vagy, és hogy nem kell a rossz dolgokat a szőnyeg alá seperni, nem kell magunkba fojtani, ha dühösek, ha szomorúak, ha elkeseredettek vagyunk. 

38. Ne sóvárogj tovább! Mi NŐK az életünk nagy százalékában fogyózunk, megvonunk magunktól minden olyan dolgot, amire pedig legbelül nagyon vágyunk.  Egy szelet csoki, egy pizza, fagyi, egy nagy tányér spagetti……Ma add meg magadnak mindazt, amire régen vágysz!!! Ha egy napra megszakítod a fogyózást még nem hízol vissza!!! Kényeztesd magad!

38. Ma add át magad a zenének. Ne úgy, hogy bekapcsolod a rádiót! Inkább keress olyan zenéket, amilyen kedved van, ami kifejezi, hogy mit érzel legbelül, ami felvidít, vagy épp elcsendesít. Közben pedig figyeld magad, hogy egy-egy zene hogyan hat, mit vált ki, mire inspirál.

39. Mai feladat, ÖNBIZALOMFEJLESZTÉS. Azzal, hogy célokat tűzünk ki, hatással tudunk lenni az önbizalmunkra. Hiszen, ha elérjük a kitűzött célt, akkor irtó büszkék vagyunk magunkra, ami hatalmas lökést ad az önbizalmunknak. Ezért ma az a feladat, hogy kis célokat tűzzünk ki, egy nagy cél apró lépéseit. Ne azonnal a Maraton lefutása legyen a cél, inkább az, hogy mától minden nap futok 7 percet. Ha ez már megy, akkor lehet 10 perc, 15 perc. Maraton lesz a vége, ha igazán akarjuk…

40. A mai feladat, összegezz! Ha már megcsináltál néhány kihívást, akkor írd le, rajzold le vagy bármi, amivel kitudod fejezni, hogy mit változtatott az életeden a kihívás. Ha most kezded el, akkor pedig azt írd le, hogy mit vársz ettől a kihívástól? Miért kezdtél bele? Jó lesz visszanézni majd a végén, hogy megvalósult-e. 

41. Minden ember BOLDOG, EGÉSZSÉGES, akar lenni. Na de mit is jelent ez? Ma fogalmazd meg, írd le, hogy neked mit jelent a BOLDOGSÁG, EGÉSZSÉG! Részletesen, ne egy mondattal. Nem is olyan könnyű feladat, igaz?

42. Ma helyezkedj kívül magadon. Lépj egyet hátra, és úgy szemléld magad. Mit látsz? Ha te nem te volnál, akkor mit mondanál erről a személyről? Milyennek mutatnád be, írnád le? 

43. Írd le 10X azt, hogy: Arra vágyom, hogy……majd fejezd be a mondatot. Ezt akár hetente többször is megcsinálhatod. Már attól, hogy erre fókuszálsz jobban érezheted magad, hát még ha legalább egyet meg is teszel, vagy lépéseket teszel annak érdekében, hogy a vágyból, valóság lehessen. 

44. Ma fogalmazd meg, írd le, mi a legnagyobb félelmed, és miért? Majd azt fogalmazd meg, hogy mit tudsz tenni annak érdekében, hogy ne valósuljon meg ez a félelmed. 

45. Mit jelent számodra az, hogy: SZÉPSÉG, mi jut erről eszedbe? Rajzolj, fess, fotózz valami szépet! Tedd ki a polcodra, vagy bárhová, ahol szem előtt lehet…

46. Biztosan tettél már az életed során valami ŐRÜLTSÉGET. Ma vedd őket számba. Mit érzel? Ha még sosem tettél semmi olyat amire ráillik, hogy ŐRÜLTSÉG, akkor itt az ideje, hogy tegyél valamit. 

47. Tedd magad próbára, hogy milyen az időérzéked. Sokszor mondjuk egy piros lámpánál állva, hogy legalább 10 percet vártam, vagy ha készülünk valahová, hogy 5 perc és megyek. De valójában mennyi az annyi? Nem kell más hozzá, csak egy stopper. Indítsd el, és mond azt, hogy 5 perc múlva megnézem, majd, amikor azt gondolod, hogy 5 perc letelt, valóban nézd meg. Persze közben ne számolj, ne hallgass zenét, ne tegyél semmit, csak várd az idő múlását. Érdekes megtapasztalás. Egy-egy feladat elvégzéséhez, is jó lehet időintervallumot meghatározni, hogy mennyi időt szánsz annak a dolognak az elvégzésére. Ettől egy kissé pörgősebbé válik a munka, és jó esetben nem fordul elő, hogy közben leülsz kicsit facebookozni. Vagy ha mégis, akkor szembesülsz majd vele, hogy a félórára tervezett feladatból, hogyan lett 2.5 óra. Én ezt rendszeresen használom, ha sok feladatot szeretnék viszonylag rövid idő alatt elvégezni.

48. Csodáld meg a környezeted! Minden évszaknak megvan a maga szépsége, de talán így tavasszal különösen fogékonyak vagyunk a színekre, a sok szürkeség után. Ma menj el sétálj, és vedd észre a tavasz szépségeit (persze ez lehet, nyár, vagy ősz is). Rendkívül megnyugtató tud lenni a sok-sok szépség látványa. 

49. Készíts egy EZ TETT BOLDOGGÁ A HÉTEN táblát! Lehet kapni papír írószer boltban olyan táblát, ami parafa, de készíthetsz te magad is, vagy lehet ez egy nagy méretű fotókeret, aminek az alsó részét le lehet festeni mágneses festékkel és már mehetnek is rá a heti boldogító pillanatok. Mi kerüljön rá? Bármi, ami örömet okozott, megnevettetett, BOLDOGGÁ tett. Egy idézet, egy vicces dolog, egy gyerekszáj alkotta elnevezés (pl. nálunk a baconos kifli-husis csipszi). Egy vicces, szép, emlékezetes fotó. Ezek, ha ki vannak téve a lakás egy pontján, bármikor ha ránézel, ismét örömmel tölt el, és nem csak téged…

50. Soha nem lehet elég korán kezdeni a karácsony megszervezését. Először is gondold végig, hogy az utolsó karácsonyod hogyan sikerült. Mindent időben el tudtál végezni, be tudtál szerezni? Ha igen, akkor csak ezt kell újra megismételni, esetleg még néhány aprósággal megspékelni, amitől még szebb, még különlegesebb lesz. Ha esetleg megcsúsztál a bevásárlással, takarítással, ajándékcsomagolással, akkor írj listát, hogy miket kell elvégezni, ez kb. mennyi időt igényel… stb. Vedd azt is számításba, hogy esetleg az utolsó napokra lebetegszik a gyerek (nálunk ez évek óta így van), ami azért teljesen feltudja borítani az elképzeléseket. Ha van egy jó kis lista, hogy mit és hogyan csináljunk, hogy ne legyen megint egy káosz az egész ünnep, akkor már csak ahhoz kell tartani magunkat és végre lesz egy nyugis ünnep.

51. Tarts Nemzetközi Napot! Válassz ki egy országot, majd nézz utána egy ottani jellegzetes ételnek, készítsd el. Esetleg, ha van valami jellegzetes öltözetük, ünnepük, amit ti otthon is megtudtok rendezni, az is jó muri lehet. Sőt még úgy is lehet ezt színesíteni, ha egy baráti társaság is összejön, hogy kinyomtatsz híres, de nem túl ismert helyeket, történeteket, ott élő hírességek életét, amiről a többieknek ki kell találni, hogy mire gondoltál. 

52. Legyen ma fordított nap. Ha eddig te főztél a párod mosogatott akkor ma cseréljetek. A gyerekek pedig segítenek apának főzni, vagy ők lesznek a felszolgálók. Ha eddig mindent te csináltál, akkor ma tedd fel a lábad, és kérd meg a családot, hogy egy napra vegyék át a helyedet. Így legalább ők is megtudják, hogy nem is olyan egyszerű az élet anyukaként. 

Első körben ennyi kihívást találtam ki. Ha hetente húzol egyet, akkor egy teljes évre találsz elegendő feladatot. 

Sőt, egyet-egyet meg is lehet ismételni. Akkor hát KALANDRA FEL!

Jó szórakozást! Írjátok meg melyik feladat tetszett a legjobban, melyik volt nehéz és miért. Küldhettek képeket is, és ha megengeditek közzé is teszem.

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

20 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.