húsvét
Húsvét,  Tavasz

Húsvéti ötletkavalkád

Húsvét

pexels rfa 6571054

Mit ünneplünk Húsvétkor

A kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe a húsvét. Jézus, pénteki keresztre feszítése utáni harmadik napon, vagyis vasárnap feltámadt, a Biblia szerint. Halálával megváltotta az emberek bűneit, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet március vagy április hónapban tartanak. A korábbi zsidó vallási ünnep, a pészah a húsvétnak megfeleltethető ünnep, ami az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is egybeesik, melyeknek elemei a feltámadás, illetve az újjászületés. 

pexels kindel media 7081384 2

Húsvéti időszámítás

Hivatalos források szerint a húsvét időpontja mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Húsvét sosem lehet március 22. előtt, de nem lehet április 25. után sem.  Erről a bolygókhoz igazított húsvét számítási módszerről jó régen, 325-ben határozott az első niceai zsinat, és az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ehhez az eljáráshoz tartja magát.
Hogy 2022 húsvét mikor lesz, pontosan megmutatta a hamvazószerda időpontja, ugyanis a hamvazószerdát követő 40. napon van húsvét vasárnap. 2022-ban március 2-án kezdődik a nagyböjt, így húsvét 2022. április 17-18-án lesz. Magyarországon már Nagypéntek, április 15. is munkaszüneti nap, így a húsvéti hosszúhétvége 4 napos ünnep, éppen a tavaszi szünet közepében.

pexels roman odintsov 6897433 1

Húsvét jelképe

Nyuszi: 

 Itthon és többek közt az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert hagyomány a húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára. A húsvéti nyúl egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé, itt készítették az első kosárfészket és később az első édességből készült nyulat.

Néhány forrás szerint egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkor jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.

Franciaországban és Belgiumban a tojásokat nem a húsvéti nyúlhoz kötik, hanem azt mondják: a húsvéti harangok (cloches de Pâques) pottyantják le őket.

pexels streetwindy 4055104

Húsvét ételei

Sonka, tojás és kalács. Ez az három finomság egészen biztosan szerepel a családi húsvéti asztalán, természetesen számtalan módon elkészítve. Zöldcsütörtökön friss zöldségeket, Nagypénteken halat eszünk a böjt szokásának megfelelően, aztán Húsvét vasárnap és hétfőn jöhet az igazi húsvéti lakoma. 

Egy klassz Medvehagymás pogácsa recept vendégváráshoz:

Hozzávalók

 • 1.5 dl tej
 • 1 teáskanál cukor
 • 25 g friss élesztő
 • 600 g finomliszt
 • 1 teáskanál só
 • 250 g vaj
 • 250 g krémsajt
 • 0.5 csokor medvehagyma
 • 1 db tojás (a kenéshez)
 • 15 dkg sajt (a szóráshoz)

Elkészítés

 1. A langyos tejet elkeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és 15 percig hagyjuk felfutni.
 2. Addig a lisztet, a sót és a kockára vágott hideg vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a krémsajtot, az apróra vágott medvehagymát és a felfuttatott élesztőt, és addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta.
 3. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsin 15 percet pihentetjük.
 4. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrás: itt

A képekre kattintva megjelennek nagyobb méretben is. Remélem tudtam adni néhány ötletet a lakásotok csinosításához. 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

81 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.