lány
Karácsony,  Andalúzia,  Meséld el...

Egy vagány, magyar lány spanyolországi élete és KARÁCSONYA.

Kedves Olvasóim!

A mai beszélgetőtársam a MESÉLD EL rovatban egy olyan „csajszi”, akivel még személyesen nem ismerjük egymást, de én hiszem, hogy egy Messenger vagy email beszélgetés is sokat elárul arról, akivel az ember lánya kommunikál, én szinte hallom a hangját annak, akivel íj módon „beszélek”. 

A történetünk röviden:

Egy vasárnap délelőtt történt, hogy főzés közben a face feldobott egy Spanyolországban lévő kiadó lakást, ami nagyon megtetszett. Gondoltam egy próbát megér, így gyorsan írtam egy üzenetet, hogy szeretnék további infókat kérni. Majd folytattam az ebéd készítését és nem is figyeltem, hogy jelzett a Messenger, hogy üzenetem érkezett, mivel nem feltételeztem, hogy szinte azonnal kapom is a választ. Nagyjából Evelina 3. mondata és a lakásról feltett fotók alapján tudtam, Pestiesen szólva „egy húron pendülünk” …. és tökéletesen megbízhatom benne, mert amit mond, amit ígér, az úgy is lesz. Kérdezte is azUram, hogy ez tuti, biztos vagy benne, hogy megbízható??? Én pedig szemrebbenés nélkül mondtam: IGEN, HIDD EL, TUTI A CSAJSZI!!!

Annak ellenére, hogy nem is ismerjük egymást, ő mégis vállalta, hogy mesél nekünk magáról, az ottani életéről és persze a spanyol adventről, karácsonyról.

  • Jó néhány éve már annak, hogy elég komolyan elindult az elvándorlás Magyarországról szinte a világ minden részébe. Te Evelin mióta élsz Spanyolországba és mit csinálsz ott? Mi vonzott pont oda?

Mindenekelőtt nagyon szépen köszönöm a felkérést és a bizalmat Judit! Röviden rólam, Evelinnek hívnak, 29 éves vagyok és egy Baranya megyei kis városból származom, Szigetvárról. Egy közvetlen, vidám “csajszinak” tartom magam. Jelenleg Fuengirolán élünk Malaga közelében a 4 fős kis családommal. Eddig fő állású anyuka voltam, most végeztem el egy manikűr-pedikűr tanfolyamot, most épp a gyakorlatot csinálom. 

Hogy mi vonzott ide Spanyolországba…? Ez egy nagyon hosszú történet, ugyan is már 13 éve megfogadtam, hogy itt fogok élni. Minden 2010.07.31. kezdődött amikor elutaztam a Dominikai köztársaságba egy cserediák program keretein belül. Ha esetleg valakit érdekel, AFS Magyarország Nemzetközi csereprogrammal utaztam ki, és közel 1 évet töltöttem kint, 16 évesen, egy szerető dominikai családnál. Egy életre szóló élmény volt a sok kedves, közvetlen, vidám ember között élni. Ez után az év után úgy tértem haza, mint akit kicseréltek. Egy külön regényt tudnék írni az itt töltött időről, mindenkinek ajánlom, akinek 14-17 éves kor körüli gyermeke van és megteheti, hogy elküldje egy ilyen élményre. A mai napig hálás vagyok a szüleimnek ezért. Innen ered a szerelmem a spanyol nyelv és a latin “életérzés” iránt. És meg is fogadtam, hogy ha nem is Dominikán mivel nagyon messze van a családtól de Spanyolországba fogok élni. 

Egy szó, mint száz innentől kezdve végig jelen volt az életemben a spanyol nyelv és kultúra. Miután hazatértem Dominikáról, Budapestre költöztem ott fejeztem be a gimit és jártam egyetemre. Még Budapesten megismertem a férjemet, aki szerencsémre pont olyan kalandvágyó és vagány, mint én. Első megállónk Bécs volt, oda költöztünk ki mivel a férjem szülei ott élnek. Bécsben született meg a kisfiúnk. 2,5 évig éltünk ott, ez az idő igazából a Spanyolországba való költözésünk előkészületeiről szólt, úgymond “ugródeszkaként” szolgált. Többször voltunk ez idő alatt Spanyolországba nyaralni, bejártuk a számunkra költözés szempontjából érdekes helyeket. Gondolkodtunk Valencia környékén és Mallorcán is de végül Costa del Sol mellett döntöttünk. Hogy miért választottuk pont ezt a környéket?

Azt mondanám, hogy már látatlanból is ez a rész volt a legszimpatikusabb számunkra, személyesen pedig mindketten egyből tudtuk, hogy ez lesz az új otthonunk. Nem csak a tenger közelsége a zöld környezet és a pálmafák, hanem mert 150 km-en belül elérhető rengeteg látnivaló. Marbella, Gibraltár, Tarifa, Ronda, Camino del Rey, Marokkó és a Sierra Nevada, az Ibériai félsziget legmagasapp pontja és síparadicsoma etc…ezen kívül ez egy kis város de minden megtalálható, közel a repülőtér, közvetlen járattal Budapestre és Bécsbe. Ezek mind fontosak voltak a választásnál a turizmus szempontjából. A szüleim segítségével, nem rég sikerült vennünk egy házat, ami egész évben kiadó és már nyárra is foglalható. 

  • Mesélnél nekünk egy picit az apartmanotokról, habár a képek is magukért beszélnek…. 

Apartmanunk, Costa del Solon, Malagától 20 percre található Wyndham Costa del Sol Hotels területén található (magán ház), 2 emeletes külön bejáratú, privát parkolóval, kilátással a tengerre. 2 szoba, fürdő, nappali-étkező, konyha és terasz. Számos kikapcsolódási lehetőséget kínál, hatalmas területen. 5 medence, pezsgő medence, játékterem, lovaglás lehetőség, teniszpálya, gyermek megőrző/játszóház, éttermek, bolt. Homokos tengerpart 10 perc séta. Mivel nagy területről van szó, az ingyenes kisvasút segít eljutni, ahova szeretnétek menni a Hotel területén a különböző medencékhez vagy éttermekhez.

  • Mit emelnél ki, ami a legjobban tetszik neked ott és mi a legszembetűnőbb különbség a két ország között.

Amit igazán kiemelnék és szeretek az itteni életben, hogy az emberek azért dolgoznak, hogy éljenek nem pedig fordítva. Felsorolhatatlan mennyiségű ünnepük “feria” van és programok a szórakozásra egész évben. A szinte állandó napsütés és a tenger látványa pedig megadja az alaphangulatát az embernek.

  • Meséld el nekünk, hogy milyen ott az ADVENTI, KARÁCSONYI készülődés, ott is vannak nagy karácsonyi forgatagok (fiam hívja így a karácsonyi vásárokat), hatalmas vásárlási őrület?411599737 1951171488611470 3161971797830801441 n

Az adventi/karácsonyi készülődés hasonlóan zajlik, mint otthon. Már októbertől kezdik kirakni az üzletekbe a dekorációt, novemberbe elkezdik díszíteni utcákat, esténként nagyon hangulatos az egész város és karácsonyi vásár is van. 409744872 748031447248520 3343263109550595949 n

A karácsonynak, mint ünnep viszont nincs akkora jelentősége itt, mint nálunk. Akkor itt a mikulás ajándékoz kisebbet, december 26.a már nem is ünnepnap. Az igazi nagy ünnep náluk a Három királyok január elején. Itt ilyenkor van a nagy ajándékozás, ünnepi felvonulásokkal, beöltöznek és nagy zene kíséretében cukrot szórva a gyerekeknek járják az utcákat. Ami még jellegzetessége az ünnepnek az a Roscón de Reyes édességük, majd kóstoljatok meg mindenképp. A díszítésről annyit, hogy nálunk már most áll a karácsonyfa. A spanyolok advent első napján díszítik fel a fát. Itt nem is lehet kapni szinte élő fenyőt, a fenyőillatot hiányolom. Adventi koszorúnk van és vasárnaponként meggyújtjuk a gyertyákat.

  • Van olyan szokás, hagyomány, amit te vittél oda és olyan, amit te vettél át a spanyoloktól?

Egyébként most már egyre jobban keverednek az itteni szokások az otthoniakkal mivel a gyerekek az iskolába/oviba a spanyol dolgokat halják. Az idén nálunk már a mikulás hozza az ajándékokat karácsonykor nem a jézuska. Pedig mi jézuskát mondunk nekik, és december 6.án tartjuk a mikulást is a magyar szokás szerint.

  • Egyáltalán milyen neked, aki a téli karácsonyhoz vagy szokva a 20 fokban készülődni?

Engem egyáltalán nem zavar, hogy itt nincs hideg karácsonykor. A fehér karácsony lenne az igazi na de az már Magyarországon is ritka sajnos. Mióta ide költöztünk ez lesz az első karácsony amikor haza megyünk az ünnepekre. Nagyon örülnénk egy fehér karácsonynak.409868221 296603653375513 4679323546878376161 n

  • Végül pedig kérlek üzenj valamit az Olvasóknak! Egy gondolat, egy tanács, amit te Evelin üzensz az embereknek.

Mindenkinek szívből ajánlom, hogy látogasson el erre a csoda helyre hozzánk. Ismerje meg a spanyol kultúrát, gasztronómiát mert megéri!411850991 3535238530032437 5916202301910289485 n

  • Itt tudjátok felvenni a kapcsolatot Evelinnel, ha megtetszettek a fotók a bérelhető lakásról és ti is szeretnétek egy klassz Spanyol nyaralást.

Az elérhetőségeim Email cím: egyed.evelin@gmail.com 

WhatsApp: +34641157371 +36703762850

Nagyon köszönöm neked Evelin a beszélgetést, az idődet és a sok-sok fotót. Kívánom, hogy legyen csodás az ünnep számodra és a családod számára is. 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

76 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.