advent
Karácsony,  Nógrád megye,  Országhatáron belül

Adventi hangolódás egy picit másként….

Mindenki aki ismer tudja, annak pedig aki még nem, most elmondom, hogy a KARÁCSONY és minden ami csak köthető hozzá, így az ADVENTI VÁRAKOZÁS is a szívem csücske, ha nem a közepe. A múlt évben ilyenkor, néhány nap különbséggel írtam már arról, hogy mit jelent nekem a Karácsony, a varázsalt, a meghittség, annak a vágya, hogy olyan emléket adjak a fiamnak a KARÁCSONYRÓL, amit majd akkor is jó lesz számára feleleveníteni, amikor a saját kis családjával éli meg a KARÁCSONYI VARÁZSLATOT. 

20181203 131337

 
Számotokra mit jelent az ADVENT? Ti, hogyan készültök???

Én hiszek benne, hogy ilyenkor a legzordabb helyekre, szívekbe is eljut egy kevéske a VARÁZSLATBÓL, hogy mindenkit megérint ez az időszak. Tényleg csak rajtunk múlik, hogy az ADVENTI HANGOLÓDÁS egy szép emlékké, vagy egy rémálommá válik. Ilyen karácsonyom is volt…..jajajajajajaja20191127 170028

Sok-sok év kellett hozzá, míg eljutottam odáig, hogy nem a sütik mennyisége, a díszek sokasága, a tökéletes csomagolás, a tökéletesre suvickolt lakás az, ami eljuttat oda, hogy azt mondjam, ez a TÖKÉLETES KARÁCSONY! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az imént felsorolt dolgokat eltudom engedni, NEM, NEMTUDOM. Viszont megtanultam rangsorolni, megtanultam megszervezni, megtanultam a családot is bevonni, megtanultam, hogy lelkileg is felkészüljek én magam is. 

Az idei felkészülés, egy rendkívül spontán, hírtelen döntéssel kezdődött. Feldobott a Facebook egy programot a következő címmel:

 “Ádventi ráhangolódás Alsópetényben az erdő és a rózsa erejével.” 

Már a címe is nagyon csábító volt, majd amikor elolvastam a programot, tudtam ide, el kell mennem. 

Íme a felkínált program!!!
Karácsonyra készülj most másképp, – a hamisítatlan vidéki táj és a rózsa erejével! 🎄
Helytörténeti séta Alsópetényben erdei csendterápiával és ádventi készülődéssel a Rózsavilágban. ✨
Budapesttől mindössze 60 km távolságra a Cserhát szelíd dombjai között megbúvó Alsópetényt a zúzmara és a köd varázsolja mesebeli tájjá ádvent közeledtével. Nehezen tudnál jobb helyet találni arra, hogy felkészülj a karácsony misztériumára. 🎄
Mit tartogatunk nektek erre a csodás szombatra?
✨ Karácsonyi hangolódást és elcsendesedést
✨ Alsópetény csodás, zúzmarás és mesebeli ködös táját
✨ Megismerkedhettek a helyi legendákkal és titkokkal, hisz évszázadokon át grófok és bárók vettek itt birtokot, építettek kastélyokat, ligeteket, kerteket.
✨ Belépést a meseszép Prónay-kastélyba.
✨ Megmerítkezést a csendben, megtapasztalhatjátok az erdő gyógyító erejét.
✨ Belépést a Rózsavilágba, ahol minden a rózsáról szól.
🌹 Megismerkedhettek a rózsa évezredeken átívelő történetével, emberekre gyakorolt hatásával és tippeket kaphattok az otthoni felhasználására. Rózsás élménybüfé.
🌹 Közös gyógynövényes fürdőpárna készítés, amelyben azokat a gyógynövényeket tudod leginkább összepárosítani, amelyekre a testednek és a lelkednek szüksége van – Ezt haza is viheted magaddal!
🌹 Harmadik programunkon Végh Nóra író, asztrológus mesél nekünk az ádventi böjtről, az ünnepi felkészülésről, a karácsony hagyományáról. De arról is szó lesz, hogy mit tartogat nekünk az elkövetkező év.
Izgalmasnak hangzik igaz? Akkor ne késlekedj és vedd meg a jegyedet mihamarabb és találkozzunk November 26-án!
Legyen rózsás karácsonya mindenkinek! 
🎄

314137833 587910839800924 961058571034829352 n

Na most őszintén, lehet ennek ellenállni???? Ami egy picit elbizonytalanított, hogy erre a programra a család többi tagja nem lesz annyira vevő. De sebaj, hiszen ha én jól vagyok, ha én varázslatos hangulatba kerülök, akkor remélhetőleg ez majd a családra is átragad. Arról nem is beszélve, hogy így a fiúk szervezhetnek maguknak egy APA-FIA programot. Gyorsan meg is vettem a jegyet, nehogy legyőzzön a kétség, vagy a feladatok, amiket még el kell végezni. 

Még el sem kezdődött a program, máris egy érdekes dolog történt velem. Miután a jegyet megvettem, arra gondoltam, hogy mivel Alsópetény egy pici falu, nincs nagyváros a közelében, talán nehéz lehet megközelíteni is, szóval arra gondoltam,felajánlom, hogy ha valaki Gödöllő környékéről menne, akkor szívesen elviszem. Akkor rögtön nem tudtam írni a szervezőnek, majd másnap reggel a következő email fogadott: 

Kedves Judit!

Mi már alig várjuk, hogy a szombati napon találkozzunk!
Lenne egy hölgy, aki szívesen csatlakozna még szombaton hozzánk, de ő Fótról jönne, viszont nem tud olyan korán reggel tömegközlekedéssel érkezni hozzánk. 
 
Érdeklődik, hogy akik a környékéről érkeznek be tud-e csatlakozni valakihez. 
Láttuk, hogy Gödöllőről jönnél. Esetleg Fót útba esne neked? Megadhatjuk az elérhetőséged neki?
 
Köszönettel,
Márton Viktória
Rózsavilág
 
 
Én csak mosolyogtam, hogy a “bosziságom” ismét alkotott és természetesen vállaltam. Utastársamban Csillában, egy nagyon KEDVES, BARÁTSÁGOS, JÓSÁGOS, ARANYOS hölgyet ismertem meg, akivel nem mellesleg egy csomó mindenben azonosan gondolkodunk, azonos az érdeklődési körünk. Talán egy klassz barátság is kezdetét veszi ezzel az utazással. 
 

A program kezdése előtt néhány perccel érkeztünk meg, kissé bizonytalankodva közelítettünk a megadott találkozási pont felé, mivel több csoportot is láttunk összegyűlni. Csilla elmondása alapján megtudtam, hogy több túraútvonal is innen indul, így itt mindig sokan vannak, ilyenkor délelőtt. Sokáig nem kellett keresgélnünk, mivel két mosolygós ember, a két túravezetőnk személyében indult el felénk, hogy üdvözöljön minket. Már az első néhány mondatukból kiderült, hogy  Szegedi Andrea és Aranyossy Mihály IMG 20221126 102201a két túravezetőnk, igazán profi, abban amit csinál. Az első perctől fogva nagyon jó volt hallgatni őket, azt hiszem nem túlzás, ha azt mondom, hogy mindent IS tudnak Alsópetényről. 

7-en+ a két vezetőnk, keltünk útra, nem csak azért, hogy bebarangoljuk Alsópetényt, megismerjük a Prónay kastély múltját és jelenét, élvezzük Rózsavilág Betti vendégszeretetét, hanem talán azért is, hogy egy kicsit másként tekintsünk az Adventre, hogy megérintsen bennünket az a miliő, ami a nagy városi forgatagban nemigazán tud. Picit elcsendesedjünk, megunkkal foglalkozzunk, a rózsák segítségével kinyissuk a szívünket, hogy ezáltal is befogadóbbá, elfogadóbbá váljunk. 
Igen tudom, hogy ez olyan rózsaszínes, mézes-mázas, vattacukros, szirupos, de miért ne, miért ne lehetne ilyen az ADVENT, a KÉSZÜLŐDÉS, legalább a KARÁCSONY ELŐTTI IDŐSZAK????? 
Túránk során, megismerhettük az 56-os emlékmű, Nepomuki Szent János, Werbőczy-emlékgúla, a Tripartitum, vagy a pincelejáróknak tűnő ajtókIMG 20221126 101615 történetét. A templomdomb és a rajta található, csodásan felújított római katolikus templom is tartogatott számunkra olyan legendát, amit sem az iskolában és talán az utikönyvek is elfelejtenek megemlíteni, mint pl, hogy van-e még élő királyi leszármazott, mi az ő története, vagy ez csak egy gyenge próbálkozás volt egy arisztokrata familiától????? 
Miután sok-sok információval, történettel, legendával gazdagodtunk, új útirányt vettünk, és néhány perc séta után eljutottunk talán Alsópetény legnagyobb nevezetességéhez a Prónay-kastélyhoz. IMG 20221126 115634
 
A kastély történetét, történelmét egy olyan autentikus személytől hallhattuk, aki itt nőtt fel. Mármint nem a kastélyban, hanem a faluban. Ő Tömösvári Szilvia, ahogyan Mihály bemutatta nekünk, a kastély úrnője. Kezdetben ugyan picit zavarban volt, de néhány perc után, szinte ontotta ránk a jobbnál jobb történeteket, a helyhez kapcsolódó titkokat, legendákat. IMG 20221126 113928
 

Ti tudtátok, hogy magyarországon, még a 70-es években forgattak horror filmet??? Én sem… Andrea a túravezetünk és Szilvia a kastély úrnője között van némi véleméynkülönbség, hogy a Prónay-kastélyban vagy az Andreánszky kúriában forgatták-e a filmet, de egy biztos, hogy Alsópetényben. A film címe: Defekt.
A kastélyból már túrázni indultunk, amit összekötöttünk egy kis CSENDTERÁPIÁVAL. Aki volt már ERDŐMERÜLÉSEN az pontosan tudja, milyen felemelő tud lenni a CSEND, a BEFELÉ, MAGUNKRA FIGYELÉS. Közben közelebb kerülünk ÖNMAGUNKHOZ, a LELKÜNKHÖZ, a TERMÉSZETHEZ. Andrea vezette a CSENDTERÁPIA első részét, melynek keretében kaptunk verset, feladatokat, majd közösen teáztunk és a meggyújtott gyertyáinkkal, CSENDES SÉTÁRA INDULTUNK. Felemelő, megnyugtató, lélekemelő, ünnepélyes volt. IMG 20221126 131134

 
Klasszul felkészültünk arra, hogy a Kali Bettitől megtudhassuk a Rózsavilág, és a rózsák titkát. Ahogyan a neve is sejteti, a RÓZSAVILÁGBAN minden a RÓZSÁRÓL szól. Betti és kolléganői már az ajtóban vártak bennünket, hatalmas mosollyal, jókedvvel, és még ennél is nagyobb vendégszeretettel. Bettitől aki valójában nem is Betti,IMG 20221126 145134(de erről majd Ő mesél, ha meglátogatjátok), bepillantást kaphattunk a “RÓZSATÖRTÉNELEMBE”, a rózsák misztikus erejébe, felhasználási lehetőségeibe. 
Kaptunk rózsás szendvicset, rózsás sütiket, rózsás puncsot, teát, kávét…..IMG 20221126 140211 Valóban minden a rózsáról szól ezen a helyen, a legapróbb kiegészítőkig. A sok érdekes történet után, közösen elkészítettük a rózsás-gyógynövényes fürdőpárnáinkat, majd kielemeztük, hogy a választott gyógynövények mire utalhatnak, hogy a szervezetünknek mire van szüksége. IMG 20221126 163806Éreztétek már azt egy programon, hogy bárcsak tartana még, meg még, meg még??? Szerencsére még számunkra is folytatódott és a következő “atrakció” Végh Nóra személyében érkezett meg, aki a Nők Lapja asztrológusa. Nagyon keveset tudok az asztrológiáról, a csillagokról, így próbáltam minden figyelmemet az elhangzott információra fókuszálni. Megtudtuk, hogy a jövő év nem lesz könnyű….. 
Mindezt még mindig lehetett fokozni….. egy rövid kis meditáció keretében mindannyian megfogalmaztuk, hogy milyen dolgoktól, érzésektől, visszatartásoktól, negatív érzelmektől szeretnénk megszabadulni a jövő évben, majd ezt papírra írtuk, és egy TŰZSZEÁNSZ KERETÉBEN elégettük. IMG 20221126 163031
Igazán szép zárása volt az egész napnak. Szerintem mindannyian, akik ezen a napon megengedtük magunknak, hogy egy kicsit másként HANGOLÓDJUNK AZ ADVENTRE, egy sokkal emelkedettebb állapotban hagytuk el Alsópetényt.
 
IMG 20221126 162631 edit 76373102202407
Felejthetetlen élmény volt minden perce ennek a napnak.
Ha kíváncsiak vagytok erre a Cserhátban megbújó kis falura, szeretnétek tudni, hogy mit jelképez az 56-os emlékművön a Madár, a kitárt tenyérben, vagy arra, hogy Nepomuki Szent János hogyan lett a gyónási titkok mártírja, esetleg érdekel titeket régi templomok története, arról nem is beszélve, hogy miért Alsópetény ha nem is a világ, de a Cserhát közepe, akkor menjetek el egy túrára Andival és Mihállyal. 
Ami engem különösen megéríntett a tudásukon a profi hozzáállásukon is túl, az a hihetetlen szeretet ami körbe lengte őket. Meg is kérdeztem, hogy mióta vannak együtt??? Mivel olyan szeretet, tisztelet, megbecsülés, vonzalom áradt belőlük, mint az ifjú házasokból. Kiderült, hogy 30 éve alkotnak egy párt. Amit sajnálok, de biztosan lesz még rá alkalom, hogy megkérdezzem, MI TITOK???
 
MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK KÍVÁNOK BOLDOG ADVENTI HANGOLÓDÁST!
 
Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story
83 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.