hasizom
Kihívások,  NŐ a nőben

Szétnyílt hasizom=szétszakadt a has???

Meglehetősen rémisztően hangzik, hogy szétnyílt hasizom. De megnyugtatlak, hogy annyira nem durva a helyzet. Hiszen lehet, hogy eddig észre sem vetted, vagy nem gondoltad, hogy a kissé nagyobb pocidnak ez lehet az oka. 


Ugyanakkor még is foglalkoznunk kell vele, hiszen részben esztétikai, részben pedig komoly derék fájdalmat, hátfájdalmat, gátizomgyengeséget is okozhat. 

A terhesség velejárója, viszont a baba megszületésével nem feltétlenül regenerálódik magától. Sőt!!! 

A jó hír viszont az, hogy nem műtét a megoldás, hanem a mozgás.

Ha alaposan megfigyeljük a hasunkat, akkor érezzük, kitapogathatjuk, szerencsésebb esetben láthatjuk is, hogy függőlegesen futnak az egyenes hasizmaink. Ezeket középen, a köldök vonalában egy vastag, rostos kötőszövet, a linea alba tartja össze. A terhesség alatt, ahogy nő a has, a hasfal izmai megnyúlnak, eltávolodnak egymástól. A linea alba ugyanis, hiába erős szövet, a nyomás és a terhesség során termelődő hormonok hatására elvékonyodik, fellazul. A két egyenes hasizom egyre jobban elválik egymástól, ami a várandósság alatt teljesen természetes, nem fáj, nem okoz panaszt. Kell a hely a babának, ami ilyenkor történik, az normális, a várandósság része.

szétnyílt hasizom

Csakhogy szülés után előfordul, hogy ez a bizonyos kötőszövet nem tudja visszanyerni korábbi méretét, állapotát. Emiatt a hasizmok sem tudnak visszarendeződni, azok is oldalra csúszva maradnak. Az egyenes hasizmok között így kialakult rés akár 3-4 ujjnyi is lehet. Ez a szétnyílt hasizom, ami egyszerre jelent egészségügyi és esztétikai problémát.

Mik a legjellemzőbb tünetek?

A szétnyílt hasizom nem egy rejtett probléma, amire csak komoly vizsgálatokkal lehet fényt deríteni. Ez a gond ugyanis látszik, bárki észreveheti magán. A leggyakoribb tünete, hogy a has hónapokkal a szülés után sem rendeződik vissza, továbbra is kidudorodik, mint a terhesség korai időszakában. Hogy valóban szétnyílt hasizomról van-e szó, azt bárki könnyen ellenőrizheti, ha lefekszik a hátára, és kicsit felemeli a fejét és a vállait. Aztán a köldök felett két ujját benyomva érezheti, hogy mennyire vannak szétválva a hasizmok. Ennek a résnek már a szülés után 6 héttel is kisebbnek kellene lennie kétujjnyinál. 

Azon túl, hogy a kidudorodó has nem szép látvány, hogy sok nőt zavar, hogy újra várandósnak hiszik, más gondokat is okozhat. Deréktáji fájdalom, hátfájdalom, gátizomgyengeség, vizelettartási problémák, a kismedencei szervek süllyedése és később esetleg sérv kialakulása is kapcsolódhat hozzá. Vagyis egyáltalán nem csak hiúsági kérdés, hogy a szétnyílt hasizom problémájára megoldást találjunk. Mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, újra felkeresni a nőgyógyászunkat, esetleg belgyógyásszal, gyógytornásszal konzultálni, ha ilyesfajta tüneteket tapasztalunk.

A szétnyílt hasizom manapság gyakoribb, mint régen?

Igen is, meg nem is. Valóban úgy tűnhet, hogy mostanában több nőt érint, mint néhány generációval korábban. Egyes becslések szerint minden második anyánál jelentkezik kisebb-nagyobb mértékben a szétnyílt hasizom problémája. Ennek egyrészt az az oka, hogy a nők jóval később vállalnak gyereket, mint harminc, ötven vagy pláne száz évvel ezelőtt. Manapság teljesen átlagosnak számít, ha valaki 30 vagy 35 éves kora után szüli meg az első gyerekét. Ilyenkor azonban a testünk már nehezebben alkalmazkodik a változásokhoz, idősebb korban lassabb, problémásabb lehet a visszarendeződés is. Ráadásul a babák egyre nagyobbak, vagyis egyre nagyobb helyre van szükségük az édesanyjuk testében, ami szintén a szétnyílt hasizom kialakulásához vezethet.

Másfelől azonban megváltozott a hozzáállásunk, a szemléletünk is. Régen természetesnek vették, hogy ha egy nő gyereket szült, akkor már sosem lesz olyan a hasa, mint amilyen a terhesség és a szülés előtt volt. Ahogy azt is az élet velejárójának tartották, hogy egy bizonyos kor után derék-, és hátfájdalmak, vizelettartási panaszok jelentkeznek. Mostanában viszont inkább úgy gondoljuk, hogy ezek a problémák nem természetes részei egy harmincas, negyvenes éveiben járó anya életének, hanem olyan tünetek, melyeknek fel kell tárni az okát, és orvosolni kell őket.

Ráadásul, bár leginkább a terhesség és a szülés után jelentkezik a szétnyílt hasizom problémája, nem kizárólag az édesanyák találkozhatnak vele. Ritkán ugyan, de előfordulhat koraszülött csecsemőknél, kisbabáknál is, sőt, férfiaknál is jelentkezhet. Esetükben különösen azoknál, akik a munkájuk vagy hobbijuk miatt nagy súlyokat emelnek.

Van megoldás

Szerencsére a szétnyílt hasizom problémája jól kezelhető. Nem kell rögtön műtétre gondolni, erre az esetek körülbelül tíz százalékában van csak szükség. A legtöbb esetben elég a torna, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen edzést választunk. 

Milyen gyakorlatokat végezhetsz szétnyílt hasizom esetén?

Van egy kifejezetten erre specializálódott torna, a Bagyinka Tímea által kifejlesztett LoveYourBelly hasizom regeneráló tréning. Ezt egy 2-3 órás tanfolyam keretein belül tudod elsajátítani. A tanfolyamon mindent megtanulsz, ami számodra szükséges ahhoz, hogy ezentúl bármely sportot űzve nyugodt lelkiismerettel állj neki az edzésnek!

A Youtube-n is megtalálható ez a torna itt.

Forrás: gerinces.blog.hu 

Egy másik írásomban az 5 “pocaktípust” és azok ellen irányuló “haditervet” mutatom be. Itt tudod elolvasni.

Kérlek „oszd” meg, ha tetszett az írásom. Neked „csak” egy kattintás, ami nekem a jövőm szempontjából egy új kezdet lehet.

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

88 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.