piros
Piros szín

Piros szín

7. nap az EPRES HÉTBŐL

Születésünk pillanatától kezdve színek vesznek körül. Egyre kevésbé jellemző, de amikor még én voltam “kezdő” anyuka, akkor a lányokat rózsaszínbe, míg a fiúkat kék színbe álmodtuk bele. Velem sem volt ez másként, így elég nagy bajba kerültem, amikor az orvos a 9. hónapban a lánynak várt gyermekről közölte, hogy fiúcska lesz. És még hozzátette, amikor látta, hogy elfehéredek, hogy “-Miért, eddig mást mondtam?”  Gondolhatjátok…

Miután gyerekként az anyukánk megtanítja nekünk a színeket, természetesnek vesszük azok létezését. A fű zöld, az ég kék, a pöttyös labda pirosfehérzöld1 2

Bélyegkép

0fa0eb33479a7718a6ad2eecf0a77fcb

Felnőttként pedig már az önkefejezésünk részét képezik a színek. Az öltözködésünkben, a lakberendezésben… és még miben?

Picit utána olvasgattam, és megdöbbentem, hogy valójában mennyi mindenre, mindenben van szerepe a színeknek.

Néhány példa: 

Az ízekhez is kapcsolunk színeket.

Egy Tv műsorban láttam, egy kísérletet amit annak megfigyelésére végeztek, hogy milyen hatása van az embereknek az étkezésében a színeknek. Egy terített asztalon rengeteg féle ételt helyeztek el. A sültektől a gyümölcsökig minden félét, majd beengedték az alanyokat egy tányérral a kezükben, és azt vizsgálták, hogy mit és mennyit választanak a kitett finomságokból. Majd a következő kísérletben pedig ugyanezeket az ételeket megvilágították zöld lámpával. Az eredmény természetesen az lett, hogy a töredéke sem fogyott el a felkínált finomságoknak. Hiszen azt “gondoljuk”, hogy ha egy étel zöld, akkor az romlott (kivéve a saláták persze). 

-a SÓS ételekhez a (tenger)KÉK színt társítjuk,

pexels oziel gomez 1578445

-a SAVANYÚHOZ a sárgát, sárgás zöldet (citrom, lime)

pexels geraud pfeiffer 6605311

-az ÉDESHEZ a pirosat a narancsos sárgát, a rózsaszínt (gyümölcsök)

pexels geraud pfeiffer 6542504

-a KESERŰHÖZ a barnát (étcsokit, kávét)

pexels johnny willz 997656 1

 
Egy másik kísérletben pedig az illatok és a színek viszonyát vizsgálták.
A kísérlet a következő volt, ugyanazt a parfümöt, más és más csomagolásba tették, majd felállítottak egy standot, és az arra járókkal megszagoltatták a parfümöket. A kísérletben résztvevőknek sorba kellett tenniük, hogy szerintük melyik a legjobb, legmárkásabb parfüm. Az eredmény az lett, hogy a legelegánsabb (legjobb) parfüm címét az arany csomagolású nyerte. A piros csomagban lévőre pedig azt mondták, hogy kihívó. Milyen érdekes nem???

pexels jess bailey designs 755992

 
 
 
Maga az elegancia… Vajon melyiket lenne könnyebb eladni??
pexels karolina grabowska 4041392 1
A színek és a zene viszonya…
Aki Gödöllőn jár mindenképpen látogasson el a Szentháromság-templomban, ahol a szentély félkörében a falon 63 színes üvegablak van. A szivárvány teljes színskálája. Ezek akkor is világítanak, ha nem süt a nap. 
Az alkotó saját szavai: “Alexander Szkrjabin század végi orosz zeneszerző – a zenei hangok és a színek összefüggésére irányuló kutatásai eredményeképpen – létrehozott egy mátrixot, amelyben minden hangnak egy szín felel meg. Ezt a hang-szín kódot felhasználva az íves fal ablakaira a Kyrie eleison könyörgésünk gregorián dallamát írtam fel.” 

Szkrjabinnak szinesztéziája volt. A szinesztézia olyan mentális jelenség, hogy egy érzékszervi hatáshoz egy másik érzet társul, pl. betűkhöz, vagy hangokhoz színek társulnak. Festő is festhet zenei hangok hatására színeket.

952 800 njdwzt haj 5859 e1620032164809
Szkrjabinnál a hangokhoz színek és fények társultak: minden hangnak megfelelt egy konkrét szín, vagy színárnyalat. 1910-ben írta Prométhée: Poèm du feu azaz Prométheusz: A tűz költeménye című fényszimfóniáját, mely a „luce”-ök, azaz a fények teljes partitúráját tartalmazza. 1915-ben adták elő először egy speciális fényorgonán.

Az Őrségben, Veleméren is található egy Szentháromság templom, aminek az az érdekessége, hogy ha a templom kerek ablakán besüt a nap és te elé állsz egy erősebb színű ruhában, akkor a templom fala olyan színűvé válik.Velemer Templom3

 

Velemer Templom4

Velemer Templom5
 
A színek a gyógyításban.

Én abban hiszek, hogy a testünknek nem csak megfelelő ételekre, vitaminokra, mozgásra van szüksége, hanem arra is, hogy a lelkünk rendben legyen. Évek óta keresem, kutatom azokat az alternatív módszereket, amivel a lelki egyensúlyom ha felborul, akkor segítségére tudok lenni.
Igy ismerkedtem meg az AURA SOMA színes üvegcséivel és a SZÍNHATÁS kártyáival. 

Az Aura Soma: 

“Azt jelenti „fény-test”. Az emberi lények fény-természetére utal. Ha visszakanyarodunk a fény fizikájához, megérthetjük, hogy a testi sejtek is fotonokat bocsátanak ki, és ha az atomot tovább bontjuk kisebb egységekre, akkor olyan energiacsomagokat kapunk, ami a kvantumfizikai kísérletekben fényvillanásként jelenik meg. Tehát ha bármely élőlényt lebontok elemi részeire, tiszta fényt kapok.

Az Aura – Soma minden Egyensúlypalackja (Equlibrium)
Minden palack tartalmazza a színek rezgését (hullámtermészet), gyógynövényesszenciákat, folyékony kristályokat, illatokat. 

Ezek a színes üvegek valójában színes folyadékokkal vannak teli, lehetnek egyszínűek vagy két színűek. A 2 szín úgy jön létre, hogy víz és olajbázisú folyadékban van a színezőanyag, és a víz és az olaj kettéválik.

Minden színnek van jelentése, így minden színes üvegnek van jelentése.” Részlet innen.

Van hozzá egy nagyon jó, és még annál is szebb könyvem: 

 

IMG 20210503 124021

Belül pedig ilyen: Itt nyílt ki… vajon miért???

IMG 20210503 124442

A SZÍNHATÁS kártyákat egy riport műsorban láttam, ahol a készítő ki is próbálta a riporterrel. Azonnal éreztem, hogy ez kell nekem!! 

SZÍNHATÁS kártya:

A SzínHatás-Kártya egy kreatív, érzelmi éberséget és önismeretet fejlesztő eszköz, aminek használatával: javíthatod a helyzetfelismerő-és értékelő képességedet, növelheted a kreativitásodat, javíthatod az emberi kapcsolataid minőségét, a jobb agyféltekéd bekapcsolásával Te magad is hatékonyabbá válhatsz a problémáid megoldásában. Hívd segítségül a színek varázsát a SzínHatÁs-Kártyákon keresztül!

0001 737705943 20210503 134956 0000

Babó mindenre kapható, persze, hogy azonnal kipróbálta amint meglátta nálam. 

Ha becsukod a szemed és a PIROS SZÍNRE gondolsz, milyen érzés fog el?

pexels катерина кушниренко 5851808

Erő, tűz, melegség, szenvedély????

A piros szín jelentése:

Piros – A tetterő fokozása

● A pirosnak erős hatása van. Ettől a színtől bárki erősebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág is elég hozzá.

● Szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is.

● A piros szín energiát, vitalitást, tetterőt és elszántságot kölcsönöz.

● A piros szín akkor is kiváló, ha például fontos megbeszélés vagy értekezlet előtt áll, amelyhez különösen sok energiára és tetterőre van szüksége. Ebben az esetben a piros színnek mindvégig kísérnie kell önt az értekezlet folyamán, és folyamatosan ott kell lennie a látóterében.

● A szeretet, a szerelem, a szenvedély kifejezője. A nemiség szimbóluma, a libidó színe. Erő-, tűz- és hatalom-jelképként is szerepel.

  •  A piros kifejezetten hasznos ödéma, átmeneti duzzadtság, vér- és nyirokpangás esetén. Forrás: innen

A piros szín biztosan magára vonja az ember figyelmét. Legyen az 
egy piros ruhás nő.pexels bruno salvadori 3046338

Egy piros bútor,pexels francesco ungaro 96940

 
Egy piros kép a falon
pexels meruyert gonullu 6243719
 
egy piros autó,IMG 20210503 135515

Az egyik kedvenc könyvemben olvastam: ” A színek emlékeztetnek arra, hogy érző lények vagyunk, akiknek ÉLNIÜK, SZERETNIÜK, NEVETNIÜK és olykor SÍRNIUK kell” Részlet a Színes otthon című könyvből.

A piros egyik árnyalata a VÖRÖS SZÍNpexels cottonbro 4722583 ami még a pirosnál is erőteljesebb a megjelenésében.  

Egy vörös haj,pexels anderson miranda 1926710

egy vörös rúzs,pexels bia sousa 3602415

egy vörös köröm,pexels alin luna 4564974

már maga is az érzékiséget sugallja. 

“Az élénk vörös színek- a skarlát, a cseresznyepiros vagy a bíbor-mind vidámak és fiatalosak. Bizonyára mindenki megtalálja a saját vörösét” Christian Dior

 

A VÖRÖS SZÍN 

Vörös – Energetizál

●  A vörös szín izgalomba hoz, stimulál, felerősíti az érzelmeket, fokozza az étvágyat.

●A vörös növeli az önbizalmat, erőt, energiát, dinamizmust kölcsönöz, növeli a szenvedélyt és segít a másik nem figyelmének felkeltésében.

● Vizsgáknál, előadások vagy prezentációk esetében a vörös környezet kifejezetten zavaró, mert izgatottá tesz, elvonja a figyelmet és fokozza a stresszt.

●  Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz, élénkít.

● Életerőt, bátorságot, nagy erőbedobást, vitális vágyakat, győzelemre irányuló akaratot jelez.

●  A vörös szín javítja a részletek iránti figyelmet a tanulásnál.

● Hatása izgató és stimuláló, ezért éttermekben azért használják, hogy élénkítsék a jó hangulatot és növeljék az étvágyat.

●  Serkenti a vérkeringést, ideális vérellátási zavarok, vérszegénység, vashiány kezelésére. Ám nem javasolt gyulladásos tünetek esetén, valamint olyanok számára sem, akiknek magas a vérnyomása vagy szívproblémákkal küzdenek, hatására ugyanis gyorsul a szívverés.

● Növeli a testhőmérsékletet, ösztönzi a vérkeringést, segíti az adrenalin képzést, csökkenti a fáradtság érzését, krónikus betegségeket old fel, vérszegénység, vastagbélgyulladás, krónikus megfázás (arcüreggyulladás), ízületi-gyulladás, depresszió esetén alkalmazható. Túlzott mértékben konfliktusérzést, türelmetlenséget, agresszióra való hajlamot mutathat.

● Miután serkenti a vérkeringést, ideális vérellátási zavarok, vérszegénység, vashiány kezelésére. Ám nem javasolt gyulladásos tünetek esetén, valamint olyanok számára sem, akiknek magas a vérnyomása. Hosszú távon idegességet, fejfájást és kimerültséget okozhat.

● A vörös színű terápia javítja a vesék, a mellékvese, a végbél, a farokcsont és a nemi szervek energiaállapotát. Vörössel gyógyítható a vádligörcs és a székrekedés is.

● Hatásos a különböző méreg- és salakanyagok felhalmozódása következtében kialakuló tünetek – bőr elszíneződései, cellulitisz – ellen. Kedvező hatást fejt ki ekcémára, valamint az összes, nem gyulladásos bőrbetegségre is.

● A vörös, mint a legforróbb szín, a vérre gyakorol közvetlen hatást. Vérkeringési zavarok, például a lábszár vérellátási problémái esetén ajánlható. Krónikus torlaszokat old fel, sorvadásos folyamatokat gyógyít.

Vörös szín a lakberendezésben:
” A vörös finomabb tónusai és árnyalatai figyelemfelkeltőek és izgalmasak lehetnek, erőt és elevenséget sugározhatnak. A karmazsin, a rubin vagy a cinóbervörös mind erőteljes, dinamikus választásnak számítanak, és bárhol is használjuk őket, erőt és tartást fejeznek ki. A lágyabb vörösek a rozsdás, földes beütésű árnyalatoktól a rózsaszín határán reszkető finom változatokig inkább megnyugtató hatásúak.” Részlet Színes Otthonok könyvből.

Te viselsz, használsz pirosat, vöröset? Ha igen, miért, ha nem, miért?

pexels anna tarazevich 5991451

  Néhány a fotóim közül, ahol nagy hangsúlyt kapott a piros és a vörös szín.

A bejegyzésben a saját fotókon kívül felhasznált fotók:

Geraud pfeiffer fotója a Pexels oldaláról,

Johnny Willz fotója a Pexels oldaláról,

Oziel Gómez fotója,  Pexels oldaláról,

Bruno Salvadori fotója a Pexels oldaláról,
 

Francesco Ungaro fotója a Pexels oldaláról,

Meruyert Gonullu fotója a Pexels oldaláról,

Anderson Miranda fotója a Pexels oldaláról, 

Bia Sousa fotója a Pexels oldaláról,

Alin Luna fotója a Pexels oldaláról,
 

Anna Tarazevich fotója a Pexels oldaláról,

Jess Bailey Designs fotója a Pexels oldaláról,

Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról,

cottonbro fotója a Pexels oldaláról,
 
 Felhasznált anyagok forrása: innen, innen, innen
 
 
Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story
 
 
87 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.