kedvenc
krémek, pástétomok

Gyermekkorom kedvence: Májkrém

Vannak olyan ételek (kedvencek), az ember életében, amik nem a különlegességük, finomságuk miatt maradnak meg az emlékezetünkben, hanem azért, mert kapcsolódik hozzá egy szeretett ember, egy esemény, vagy életünk egy különleges pillanata. Így vagyok én a májkrémmel. Még csak nem is házimájkrém volt, csak egy egyszerű dobozos, KONZERV, májkrém, amit a nagymamám akkor még ABC-ben vásárolt. Reggelente kikeverte egy kis vajjal, és úgy kente a lekarikázott kiflimre, majd végül megszórta snidlinggel, amit az ablakban nevelgetett. Nekem, csak nekem.IMG 20220912 072605 1 Még most is, ennyi év távlatából, ahogyan írok erről, elérzékenyülök. A nagymamámnál sokat voltam kisgyerekként, mivel a szomszédban lakott, így sok-sok májkrémes kenyeret/kiflit ettem. 

Azóta is nagyon szeretem a májkrémet. Sőt, amikor a nagyfiammal voltam állapotos, én annyi, de annyi májkrémet megettem, hogy utána évekig rá sem bírtam nézni. Majd egyszer vettem egy ugyanolyan májkrémet, mint amit a 9 hónap alatt ettem, de ez már nem volt az az íz. 

Gondoltam, én is készíthetnék. Abban legalább tudom, hogy mi van, mi nincs. 

Az alap receptet a Streetkitchen.hu oldalán találtam. Persze nem is én lennék, ha nem dolgoztam volna picit át. 

Az én kedvencem receptje.
Hozzávalók:
  • 500 g csirkemáj1 
  • fej közepes vöröshagyma finomra vágva (én inkább lilahagymával készítettem)
  • 4 gerezd fokhagyma (ezt kihagytam, mert fáj tőle a pocakom)
  • 1 mk fűszerpaprika
  • 1 tk só
  • 1 reszelésnyi szerecsendióbors
  • 1 mk szárított majoránna,
  • 2 db jégkocka
  • Az eredeti recept 15+5 dkg vajat tartalmaz, én viszont inkább zsírral készítettem. 
  • 15 dkg zsír
Elkészítése: 
A lilahagymát apróra vágtam, majd a zsíron puhára pároltam.
 
IMG 20220911 113913IMG 20220911 114356
 
Ehhez adtam a megtisztított csirkemájat. 
Megszórtam fűszerekkel, és magas hőmérsékleten, gyorsan lepirítottam, így marad szaftos. IMG 20220911 120547 1
 
Most jött a legérdekesebb rész, amit első olvasatra, el sem hittem a receptnek. Miután kicsit kihűlt a májunk, beletesszük aprító/turmix gépbe      és simára keverjük, végül beledobunk 2 db jégkockát (igen, jól olvasod). Mielőtt a jégkockát beletettem volna, kissé szemcsés volt, utána pedig        habos, sima állagú lett. Igazi varázslat!!!
 
IMG 20220911 121844 1
 
A kész májkrémet beletettem egy üveg tálkába, és már mehetetett is volna a hűtőbe, de nem tudtam neki ellenállni és megkóstoltam. 
 
Jelentem: ISTENI LETT!!
reggeli
Gyorsan elkészült és még finom is. Persze a nagymamám májkréme utánozhatatlan, hiszen abban nem a májkrém volt a lényeg, hanem az a szeretet, gondoskodás, ami ott körülvett nap mint nap, reggeltől estig. 

Itt találtok ötleteket, arról, hogy én, miket szoktam csomagolni az iskolás fiamnak uzsonnát, ebédet. Hátha tudok jó ötleteket adni.

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

83 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.