AdventiKalendárium,  Karácsony

Advent 13. nap

advent13
5e5b631d21622488f2861b8ec8686b3c
da9dc132ec30a560f8a16b5422fc9497
advent13
399074899 730026742504983 1686292379640768782 n

 

Fűszer a léleknek

Rozsaszin Virag Nyar Idezetek Instagram Poszt

Ma van LUCA napja!!!

Luca napjához (december 13.) több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja (eltérően a mai téli napfordulótól, ami december 21-re, esetenként 22-ére esik). Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni.

White Watercolor Hello December Instagram Post
Hallottatok már a LUCA Kalendáriumról?

Úgy vélték, ha december 13-án havazott, az a jóslat szerint azt jelentette, hogy az év első hónapja, a január havas lesz. Amilyen a második nap, olyan lesz a második hónap és így tovább. Ezt nevezik Luca kalendáriumának.

Meddig készül a Luca széke?
szék maga a hagyományok szerint 13 napig készül, ez a folyamat pedig december 13-án kezdődik, Luca napján, ebből ered a fent említett mondás is, hiszen mindennap csak néhány műveletet szabad elvégezni a széken, hogy éppen karácsony napjára legyen kész.
 
Miért nem szabad Luca napján kölcsönadni?
Úgy tartották, hogy Luca napján nem szabad varrni, hiszen így bevarródik a tyúkok hátsó része és nem fognak tojni. December 13-án nem szabadott kölcsönadni, pénzt sem, hiszen úgy hitték, hogy ezzel elhagyja a házat a szerencse.
 
Luca napi hiedelmek….

Luca ünnepe az egyik legrejtélyesebb szokások közé tartozik és az ún. boszorkány napok sorozatába tartozik, melyek Karácsonyt előzik meg.

Lucát (december 13.) a keresztény hagyománnyal ellentétben, a népi hiedelmek szerint a legnagyobb boszorkánynak tartották. Az emberek úgy hitték, hogy ezen a napon megláthatják a boszorkányokat. 

Kedveltek voltak a különböző szerelmi jóslatok is. A legismertebb szerint a lányok Luca napján tizenhárom levélkét készítettek. Tizenkét levélkére különböző férfi neveket írtak, a tizenharmadikat üresen hagyták. A levélkéket összetekerték és az elkövetkező napokon egyesével elégették. Az utolsó előtti levélkét karácsony napjának reggelén égették el, a megmaradt levélkét este nyitották ki. A név, amely rá volt írva a jövendőbeli férj neve volt. A lány, akinek az üres levélke maradt meg utoljára, a következő évben nem ment férjhez.

A legjellemzőbb szokás ezen a napon a Lucajárás. Lucának többnyire az asszonyok öltöznek be, néhány térségben a férfiak is. A leggyakoribb öltözet a fehér ruha, esetleg a fehér köpeny.

ADVENT második hetét is folytassuk egy szuper kis játékkal, ami, ha velem tartotok, végig fog kísérni bennünket egész készülődésünk folyamán, hogy ezzel is színesebb, EMLÉKEZETESEBB és egy kicsit más legyen idén ez az IDŐSZAK.

IMG 20211224 081901

A játék neve: ADVENTI FOTÓ KIHÍVÁS.

A játék lényege: Minden nap megadok egy témát, amiről a fotónak szólnia kell. Az elkészült fotókat a Ms. Hortensia facebookos oldalára kell üzenetben elküldeni. ADVENT utolsó NAPJÁN december 23-án szombaton lesz a sorsolás. Minimum 3 fotó beküldésével lehet részt venni a játékban.

A játék nyereménye: ez a fantasztikus MANÓ, amit az Enani Manók készít el a nyertesnek. A manó 55 cm magas és biztosan állíthatom, hogy a gyerekek kedvence lesz.Enani Manok 1

A mai TÉMA: Ajándék

Ez lesz itt a gyereksarok!

Jöjjenek a kicsik, picik és a picit nagyobbak. Lesz mese, feladatok, színező.

Ma ismét egy klassz feladatot hoztam nektek.

Ültessünk LUCA búzát.

A karácsonyi ünnepkör egyik kedves hagyománya a Lucabúza vetése. A régi paraszti életből ered ez a hagyomány. Egyfelől ha az elvetett búza szép magasra és sűrűre nőtt, akkor következtetni lehetett a jövő évi termésre. Másfelől lehet azt is olvasni, hogy mindegyik cserépbe más-más fajta magot vetettek, és amelyik legszebben kikelt abból a fajtából vetették következő évben a kenyérnek valót. 

Egy szép virágcserepet majdnem színültig töltünk földdel, majd megszórjuk a búzamaggal.  Vízzel permetezzük meg alaposan a magokat, majd vékonyan takarjuk be földdel. Állítsuk a cserepet vizes tálkába, hogy szívja fel a föld a vizet. Ez után naponta többször is ellenőrizzük, hogy a föld teteje ne száradjon ki, ha kell permetezzük meg. Csak néhány nap után indul csírázásnak a mag. Ha kikelt, akkor már nem kell annyira ügyelni a nedvességre, hisz már van a növénykének gyökere, amivel a talajból nedvességet tud felvenni, és kevésbé érzékeny a kiszáradásra.

Karácsonyra szép és dús búza lesz belőle. Régen a karácsonyi asztal dísze volt, a bőséget jelképezte. Ha nem locsoljuk túl, de nem is szárítjuk ki, akkor akár vízkeresztig is kitart.

A Lucabúzát a karácsony előtti időszakban  ajándékba is adhatjuk, egy magunk készítette szép kis kaspóval biztosan örömöt okozunk a megajándékozottnak. A búzafű igen egészséges táplálék!

forrás: innen

pexels-fabien-burgue-2317717

ProgramAjánló

A családi közös időtöltésnél, az együtt megélt élményeknél nincs szebb és összetartóbb. Olyan pillanatokat, emlékeket teremthetünk általa amire később visszaemlékezve ismét megmosolyogtat vagy ép átsegít egy nehéz napon, életszakaszon. Ehhez szeretnék hozzájárulni a tippjeimmel. 

Egy közös SÜSSÜNK-SÜSSÜNK-VALAMIT, lehetőleg MÉZESKALÁCSOT vagy karácsonyi LINZERT programnál ebben az időszakban nincs is jobb. 

Mi is lassan nekiállunk Babóval sütögetni. Én készítem a tésztát, meg kinyújtom, Babó pedig kiszúrja és ráteszi a tepsire, majd közösen figyeljük, hogy meg ne égjen. 

Az alapanyagokon kívül a legfontosabb, hogy ne feszüljünk rá, csak lazán, nem baj, ha a liszt a földön landol, ha a gyereket utána a fürdőkádba kell egyenesen tenni, mert a feje búbjától a kislába újjáig lisztes, a lényeg, hogy nevessünk nagyokat és érezzük magunkat jól! Gyertek és tartsatok velünk!!!

Ajándéktippek Neked-Tőlem

Az egyik legnehezebb feladat a KARÁCSONNYAL KAPCSOLATOSAN, hogy kitaláljuk, megtaláljuk azt az AJÁNDÉKOT a szeretteink, barátaink, munkatársaink számára amit nem “csak” mi tartunk jónak, hasznosnak, kedvesnek, ötletesnek, hanem a megajándékozott is. Ebben szeretnék segíteni ötleteimmel nektek.

Ismeritek az országjáró ajándékkártyákat vagy más néven az IMAGINE AJÁNDÉKKÁRTYÁT

 “Az IMAGINE az ország egy meglepetésekkel teli darabkája városi felfedezőknek, gasztrokalandokat keresőknek, különleges helyszínekre kíváncsiaknak, közösségi élményre vágyóknak, feltöltődni és kikapcsolódni szeretőknek vagy csak egyszerűen azoknak, akiket szeretnél megajándékozni egy igazán emlékezetes élménnyel!

AZ IMAGINE AJÁNDÉKUTALVÁNYA AZÉRT KÜLÖNLEGES AJÁNDÉK, MERT:
 Több mint 40 féle sétára váltható be Budapesten és vidéken – így neked nem kell előre kitalálnod, hogy mire vágyik pontosan a megajándékozott.
 
Séták a következő városokban vannak: Budapest, Debrecen, Pécs, Veszprém,
pexels gotta be worth it 18191196

White and Red Illustrated Christmas Party Invitation 1

 

28 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.