dal
gondolataim

A dal ereje….

"Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek." Babits Mihály

Egy gyönyörű szép írásra bukkantam, úgy éreztem meg kell osztanom Veled, hátha még nem olvastad. 

Egy lélek megfogan, a dal felcsendül…
 
Dél-Afrikában, a namíbiai Himbában egy gyermek születésnapja nem az, amikor világra jön, sem az, amikor a megfogan, hanem az, amikor gondolatként megfogan az édesanyja lelkében.
 

Amikor egy nő úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, leül egy fa alá és addig figyel, míg meg nem hallja a hozzá megszületni vágyó gyermeke énekét. Miután hallotta a dalt, odamegy ahhoz a férfihez, aki a gyermeke édesapja lesz és megtanítja neki a dallamot. És akkor, amikor szeretkeznek, amikor fizikailag is megteremtik a gyermeküket, ezt a dalt éneklik, hogy hívják őt.

Amikor az édesanya várandós lesz, megtanítja a gyermeke énekére a bábákat és az falu idős asszonyait. Szülés közben ezek az asszonyok és a szülőanya körül lévők ezt a dalt éneklik, hogy üdvözöljék Őt.

Ahogyan a gyermek növekszik, a többi falubeli is megtanulja az énekét. Amikor elesik vagy megsérül, valaki felveszi és ezzel a dallal nyugtatja. a dal, a dal felcsendül,Amikor az élete során valami csodálatosat tesz vagy amikor sikeresen veszi az élethez tartozó akadályokat, akkor ezzel a dallal éltetik.

A törzsben van még egy helyzet, amikor felhangzik a gyermek dala.
Ha bármikor az élete során eltévelyedik vagy bűnt követ el, akkor a főtérre hívják és a közösség egy kört formál körülötte.
És eléneklik a dalát.
A törzs felismerte, hogy az antiszociális viselkedést nem büntetéssel lehet megtörni, hanem szeretettel és azzal, hogy emlékeztetik, ki is ő valójában. Amikor felismered a saját dalodat, nem akarsz vagy egyszerűen nincs szükséged arra, hogy másokat bánts, másoknak árts.
…és ugyanígy tesznek szükség esetén a házasságukban is: a dalaikat ketten, közösen éneklik el.

Amikor a gyermek megöregszik, Adal2élete végéhez ér és a halálos ágyán fekszik, addigra a törzs minden tagja ismeri az Ő énekét és eléneklik neki. Búcsúzóul, életében utoljára.

Ezt a gyönyörű történet Robby Bellastoria-tól származik a Discover Africa c. művéből és a Midwives of the Soul osztotta meg.

 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

79 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.