segítőtárs
Étrendkiegészítőkről infó

Titkos segítőtárs.

Ne a kudarctól félj, hanem a lehetőségtől, amit kihagysz, ha meg sem próbálod! Jack Canfield

Segítőtársad lehet, ha gond van a kitartással.

Sokáig az volt a fejemben, hogy aki edz, és valamiféle porokat, italokat, étrend kiegészítőket szed, az tuti, hogy valami gyúrós, meg egészségtelen, meg fúúúúújjjjjj. 

4ca7778118d93ad8397e95bcc9c01049                                                                                                             kép forrása: Pinterest

Majd a facen tagja lettem egy csoportnak, ahol sok hasznos infót megtudtam azokról a “szerekről”, amik hozzájárulhatnak a fogyáshoz, formálódáshoz, a feszesebb, tónusosabb kinézethez. 

Az elsők között rendeltem meg a BCAA italport.

Mi is ez:

A bcaa aminosavakra a következőek miatt van nagy szüksége egy sportoló nőnek, ami Neked is nagy előnyt jelenthet a táplálkozásodban. Ha még nem tudod, hogyan működnek a bcaa aminosavak a testedben, itt az ideje, hogy megismerkedj velük. A bcaa aminosav kifejezés (brainched-chain-amino-acids) az aminosavak egy csoportját jelenti. Három aminosav tartozik a bcaa-k közé: az l-leucin, l-izoleucin és a valin. Ezek közül az l-leucin aminosav a legpotenciálisabb, és legfontosabb.

Mindez számodra akkor sem érdektelen, ha nem vagy sportoló nő, mert a bcaa aminosavak a tested életben tartásához nélkülözhetetlenek, azaz a normál ételeidből muszáj bevinned őket. A legtöbb nő ezekből az aminosavakból hiányt szenved, kevés fehérjét, kevés húst, halat, tojás fogyaszt, emiatt a testük és a mentális frissességük is gyorsabban használódhat el az évek során. Az aminosavak tehát a normál ételeidből származó fehérjék részei.

Míg más aminosavak nagyrészt a biológiailag aktív molekulák (hormonok, enzimek) felépítéséhez kellenek a szervezetedben, addig a bcaa-k elsősorban a testedet felépítő anyagok, tehát a testszöveteid felépítéséhez nélkülözhetetlenek. Ezek főképpen az izomzatod és a szerveid.

Az elágazóláncú aminosavak (BCAA-k, Brained-Chain-Amino-Acids) az esszenciális aminosavak alcsoportját alkotják, az élethez nélkülözhetetlenek. A BCAA-k háromféle aminosavat jelentenek, ez pedig az L-leucin, L- izoleucin és az L-valin. Ezek közül az L-leucin aminosav a legfontosabb.

A BCAA-k mellett, még további ötféle esszenciális aminosav létezik (L-metionin, L-lysin, L-threonine, L-fenilalanin, L-tryptophan). Minden esszenciális aminosav elengedhetetlen az életedhez, a sejt- és izomzatépítéshez (esszenciális azt jelenti, hogy „okvetlenül” szükséges).

Azonban a legutóbb említett ötféle aminosav csak passzív építőanyag, addig a BCAA-k, agilis építőelemek a sejtjeidben, melyek az impulzust adják a szervezetedben az izomzatépítéshez. Tehát kettős hatásfunkcióval rendelkeznek: megindítják az izomfehérje-szintézist és maguk is beépülnek az izomzatodba.

A BCAA -k, de ezek közül legfőképpen az L-leucin, az izomzatodat alkotó fehérjék képződését, az izomszövet növekedését gyorsítja sokkal nagyobb intenzitással, mint bármely más aminosav. Ha a sejtek közötti térben a BCAA-k mennyisége különösen magasra ugrik, ennek hatására a szervezetedben gyorsul az izomfehérjék építése, növelve ezzel magát az izomépítés folyamatát. Ez a sejtépítő hatás azonban csak akkor érvényesül teljes valójában, ha minden egyes építőanyag a rendelkezésre áll – tehát minden esszenciális aminosav megvan a szervezetedben, és a fent említett összes BCAA is készenlétben áll igen nagy mennyiségben.

Egyébként, a legérdeklődőbb olvasók számára megemlítjük, hogy a nem esszenciális aminosavak (NEAA-k) szinte semmilyen befolyással nem bírnak a testünkben történő izomzatépítésre. Az EAA-k (Essential Amino Acids) számos testi funkcióhoz szükségesek (az immunrendszer működéstől kezdve a szövetek vérellátottságáig stb.), de az izomfehérjék képződésében egyáltalán nem működnek közre a szervezetben.

E kettős funkció mellett a BCAA-k további nagyon érdekes feladatokat végeznek el a szervezetedben!

A BCAA-k (főleg az L-leucin) blokkolja a fáradtságot az agyad számára jelző transzmitterek bejuttatásával a vér-agy gáton, ezáltal csökkentve a fáradtság transzmitterek által okozott szellemi-, és fizikai fáradtságérzésedet.

Így a BCAA-k szedésével képes leszel tovább koncentrálni, a toppon lenni, a reflexeid nem lassulnak, megmarad a gyorsasági erőd, és egyszerűen többet leszel képes edzeni és koncentrálni, mely különösen fontos lehet akkor, ha edzés után dolgozni mész, vagy ha egyszerűen képben akarsz lenni akkor amikor diétázol!

Az izomzatod 35%-a áll bcaa aminosavakból.

Hogyan működnek, és miért nem tudja ezt a fehérjeporod?

Az ételeidben lévő bcaa aminosavak (és ez igaz a fehérjeporodra is), kötött formában vannak jelen, azaz először meg kell emésztened az ételed ahhoz, hogy ezekhez a bcaa aminosavakhoz hozzájusson a szervezeted. Ha ezeket a bcaa aminosavakat szabad formában egy táplálék kiegészítővel veszed be, tehát kötetlen állapotukban, akkor az előnyeiket azonnali, és rendkívüli módon felerősített formában élvezheti a tested!

  • edzés közben sokkal később fáradsz el, pedig nem is vittél be gyakorlatilag plusz kalóriákat
  • feszes marad a feneked akkor is, ha diétázol, az izmaid ugyanis biztonságban lesznek, ha bcaa aminosavakat alkalmazol
  • a bcaa aminosavak zsírégető tulajdonságokkal is rendelkeznek. A fentiekből is ez következik: kevésbé vagy éhes, ám többet tudsz edzeni
  • az étvágyadat elnyomják, ugyanis a vércukorszinted is stabilizálják. Ha tegnap habzsi-dőzsi napot tartottál, és ma reggel szenvedsz a vércukorszinted hullámvasútja miatt, használd a bcaa-kat! Kevésbé lesz kínzó az állapotod.

A legpotensebb bcaa aminosav, az l-leucin képes a mentális funkcióidat felerősíteni. Okos és szép nő egyben? ütős kombinácó!

A BCAA aminosavak mentális funkcióidat javítják?

A szájon át szedett BCAA kiegészítő (főként az L-leucin) képes a mentális funkcióidat felerősíteni. Tehát a koncentrációképességedet, javítja a lassú reflexeket, az agyi működés ’sziporkázó’ lesz stb. A hosszú, intenzív testi megerőltetések alatt feltétlen szükséged van tehát rájuk, például a küzdősportolók számára, ahol a mentális teljesítmény ugyanolyan fontos, mint a fizikai kiemelt a jelentőségük.

  • koncentrációképességedet javítja,
  • az agyi működésed ’sziporkázó’ lesz,
  • ha éhes vagy oda tudsz figyelni a munkádra
  • egy hosszú kardió edzés után is van energiád, koncentrálni tudsz a feladataidra

Mi a bcaa aminosavak esetében a bónusz, ha nagyon szigorúan diétázol?

A fehérjeporok esetében korlátoznod kell a fogyasztásukat, ha már az utolsó 5 kg túlsúlyodat szeretnéd leadni. Ez azt jelenti, hogy annyi fehérjeturmixot egyél/igyál, amennyi fedezi a napi fehérjeszükségleteid. (kb. 2 gramm/testsúly kg) A bcaa aminosavak esetében ez a korlátozás nem áll fent, mert a szabad bcaa aminosavak közvetlenül és gyorsan jutnak a véredbe, teljesen változatlan formában, és ott azonnal rendelkezésedre állnak a szervezeted építő folyamataihoz. Minden más aminosav alacsonyabb biológiai értékű, azaz a többi aminosav először a májba kerül, ahol különböző más anyagokká alakulnak.

A BCAA aminosavak zsírégető funkcióval is rendelkeznek! Tudtad?

Nem régóta ismert a BCAA-k zsírégető funkciója is nagyobb mennyiségek fogyasztásakor, melyből a legérdekesebb talán az a (barna) zsírréteg, mely a hasi részeken rakódik le. Nyilvánvalóan gyorsabban tűnik ez el a hasról BCAA-k szedésekor, azonban ebbe a témába most nem megyünk bele mélyebben, mert a kutatási anyagokban igen nagy mennyiségben alkalmazták őket a kísérleti alanyok, e gyors hatás eléréséhez.

Hogyan működik a BCAA aminosavak fáradtság gátló hatása? Vigyázz, ez egy kicsit mélyebb tudományos!

Az l-leucin ’agilitása’ a sorsdöntő, mely nagyon gyorsan a vérből az agyvelőbe kerül a BCAA aminosavak közül. Az erős fizikai edzések alatt az úgynevezett fáradtság-transzmitterek aktiválódnak és mindenekelőtt egy hormon, melynek a neve szerotonin. A sportolás során a vér BCAA, alanin, glutamin, arginin és taurin tartalma zuhanni kezd (ezek az aminosavak képesek oxidálódni az edzés alatt), mely arra ösztönzi a szervezetedet, hogy más aminosavakat bocsásson ki a szöveteiből, például a tryptophan-t, mely így a vérbe kerül.

A tryptophan a vérben nagy részben nem „szabad“és hiperaktív formában, hanem az albuminhoz van kötődve (e kötött formula miatt a vérben lévő hosszú láncú zsírsavak elégnek), és ebben a kötött formában a tryptophan nem aktiválja a szerotonin hormont (a szerotonin hatására leszünk fáradtak, illetve alszunk el).

Amennyiben az edzés alatt tryptophan kibocsájtás jelentkezik a testedben, a hosszú láncú zsírsavak koncentrációja is csökken. Ez csökkenti a tryptophanhoz kötődött albumin mennyiségét is, melyből következően erősödik a szabad typtophan kibocsátás a szervezetedben, mely csökkenti a szerotonin aktivitást, illetve a mentális éberség tovább megmarad. A BCAA-k ’agilitásán’ valóban sok múlik, a tryptophan, és a BCAA-k az agyba való belépéskor versenyeznek egymással. Különösen az L-leucin, mely olyan, mint egy aminosav-szállító molekula, nagy mennyiségben nyomul az agyba és más aminosavakat is magával „húz”.

Az edzés előtti vagy közbeni BCAA-k szedésével a sport hatására a vérben leapadó BCAA-k mennyisége megtartható, illetve a BCAA-k – mindenekelőtt az L-leucin – feltölti a csökkenő aminosav szintet. Így nem engedi, hogy a fáradság következtében kibocsátott tryptophan kifejtse szerotonin aktiváló hatását, mely az edzés utáni fáradtság okozója. E folyamat következtében tovább leszel képes edzeni, és a mentális frissességed is megmarad a sportolás után.

Miért ajánlott nőknek?

 Ahhoz, hogy lefogyj és vékony, de löttyedt legyen az alakod tökéletes a káposzta diéta. Azonban, ha feszes popsit, lapos hasat és fittséget szeretnél, gondolkozz el a BCAA használatán, melyet korlátlan mennyiségben fogyaszthatsz, bármennyire szigorú a diétád! Hízni nem fogsz, csak fogyni és feszesedni! Péntek Enikő és a Zónázók is imádják.

Tudom, nem akarsz izmos karokat, vállakat, még talán kockás hasat sem. Én sem!

Amint fentebb említettem, a fehérjeturmixod nem képes bizonyos dolgokra, bárhogy is gondoltad eddig! A finom fehérjeporod alapvető fontosságú a táplálkozásodban, akkor, amikor a modern kor étkezési szokásai nem alkalmasak arra, hogy egy sportoló és diétázó testet kiszolgáljanak tápanyagokkal. Azonban a BCAA-k vagy esszenciális aminosavak további csodákra képesek, amelyekre a fehérjeturmixod nem.

Ha diétázol vagy intenzíven sportolsz, kardiózol, akkor a véredben található azonnal elérhető szénhidrátok után, az izomzatodban lévő aminosav állományhoz nyúl a szervezeted, valójában a túlélése érdekében. Ha nem pótolod a BCAA aminosavakat és esszenciális aminosavakat, az izomzatod leépítése megindul, a már elért izomszövet löttyedté válik, a tested feszessége elveszik.

Mi a különbség a fehérjeturmix, a szabad BCAA aminosavak és az esszenciális aminosavak között?

Amit bcaa/esszenciális aminosavak bevételével azonnal el tudsz érni 5-10 percen belül, azt fehérjeturmix-szal nem. Ilyen azonnali hatások:

  • már aznap, az első edzésen azonnal érezhető a fáradtság érzeted késleltetése. Nem fáradsz el kemény edzés hatására sem, a kardiót tovább bírod.
  • már az első bevételkor jelentkező mentális kedv az edzéshez. Az izomzatod ideális környezetbe kerül az elfogyasztott BCAA aminosavak hatására ahhoz, hogy dolgozzon. Ma is fogsz menni edzeni!
  • azonnal megszűnik az éhségérzeted, amely igen fontos aminosav tulajdonság, ha diétázol. A BCAA aminosavak és esszenciális aminosavak normalizálják a hullámzó vércukorszintedet is.
  • ha sokat edzel, szigorúan diétázol, észre fogod venni, hogy a szervezeted falja fel a saját, már felépített izomzatodat. Ezt kizárólag ilyen BCAA vagy esszenciális aminosavakkal tudod megakadályozni.
  • az agyi funkciók tisztulása és az éles gondolkodás, koncentrálóképesség jelentkezése. Ha nem vagy képben az edzés után a munkahelyeden, a BCAA aminosavak segítenek abban, hogy akkor is tudj dolgozni.
  • kevesen tudják, de ez bizonyított: a BCAA aminosavak zsírégető hatásúak! Ez egyértelmű, nem vagy éhes és többet tudsz edzeni velük. Kell ennél több?
  • Forrás: Peakshop.hu
 
 Én ezzel kezdem a napot. Készítek egy BCAA + Arginin kombót. Majd kb. 15 perc múlva kezdem az edzést. Hihetetlenül hatásos. Amikor elfogyott, gondoltam nem veszek, megy ez nekem anélkül is. Hát nem ment, illetve nem olyan jól. Egyszerűen csak felturbóz. 
 

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

81 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.