minden
gondolataim

“Minden egy döntéssel kezdődik”

Mondhatjuk, hogy HÚMILYENJÓKISKÖZHELY!!!, ez így a karácsonyi haddelhadd elmúltával és a szilveszteri fogadalmak előtt. Szerintem nem tévedek akkor nagyot, ha azt mondom, hogy: sokan csak magukra erőltették A LEGYÜNK BOLDOGOK, SZERETETTELJESEK, hiszen karácsony van érzését, és valójában a hátuk közepére sem kívánták az egészet, minden perce kínlódás volt. Az elmúlt 3 év megtépázta a lelkünket, az idegeinket, a félelembe tartással, a fenyegetettséggel, a bizonytalansággal, a hisztériakeltéssel. Nehéz így ünnepi hangulatba kerülni…

DEEEE!!!!! 

Törődjünk azzal, ami megmaradt, lépjünk tovább! Tegyük ezt meg egy döntéssel, amivel jobbá tehetjük a világot, mint amilyen előtte volt, amilyen tagnap, vagy tegnap előtt volt. Nem, biztosan nem tudunk megváltozni egyik pillanatról a másikra. De a döntést meghozhatjuk MA, MOST. 

pexels suzy hazelwood 1226398 1

Dönthetünk úgy, hogy az ÚJ ÉVBEN, LEVESSZÜK AZ ÁLARCOT, hogy SZERETETTEL és TISZTESSÉGGEL BÁNUNK MAGUNKKAL, és MÁSOKKAL IS, jelentsen ez mindenkinek azt, amit. Ha mindannyian úgy döntünk, hogy egy ici-picit jobbá tesszük a világot, ÍGY A VILÁG JOBBÁ VÁLHAT ÉS VELE EGYÜTT MI IS. 

Olyan apróságokra gondolok, mint találni valakin, valami szépet, és azt megdicsérni, megkérdezni a pénztáros hölgyet, hogy: Hogy van??? Rámosolyogni valakire az utcán, ismeretlenül, előzékenynek lenni a közlekedésben, megköszönni mások kedvességét, segíteni valakinek, valami apróságban, és még sorolhatnám. 

A sebek, a fájdalmak megmaradnak, amit az elmúlt évek kiszabtak ránk, de a döntéssel, hogy a jövőt választjuk, még akkor is, ha ez most csak álomnak tűnik, és fájdalmas a gyógyulás, LEHETŐSÉGET TEREMT SZÁMUNKRA. 

Ültünk az autóban hárman, apa, anya Babó, és beszélgettünk, piramisokról, letünt korokról, Atlantiszról, jelen idő problémáiról. Babó leginkább csak hallgatott és szívta magába az információt, majd egyszer csak megszólalt:”-Szerintem a legnagyobb gond az, hogy az emberek nem a jövővel foglalkoznak, hanem a múlttal” Néhány pillanatnyi szünet állt be a beszélgetésbe, mindannyian emésztgettük mit is mondott Babó. Majd jött a magyarázat: “az a gond az emberek gondolkodásával, hogy azon töprengenek, hogy mi volt tegnap, egy hete 10 éve… a vélt vagy valós sérelmeikkel törődnek, ahelyett, hogy a jövőbe néznének. Ez viszi el az energiájukat, a figyelmüket, az alkotó képességüket. Hibáztatnak, gyűlölködnek, leértékelnek, bántják egymást.  Megdöbbentem, hogy mennyire jól látja, érzékeli, összerakja mindazt, amit lát, tapasztal….

Nem gondolom, hogy Babó csodagyerek lenne, véleményem szerint a mai gyerekek sokkal tájékozottabbak, felvilágosultabbak, sokkal többet tudnak a világról. Érdemes velük sokat beszélgetni.

Ehhez járul még az is, hogy sikerült számára egy olyan középiskolát találnunk, ahol nem “csak” a matematikát, történelmet, biológiát tanítják meg számukra, hanem felkészítik őket a jövőre, hogy hogyan fog tudni boldogulni majd, ha már felnőtt lesz. Prezentációkat állítanak össze, és adnak elő, megtanulják önmagukat és társaikat a munkájuk alapján értékelni, ehhez járul hozzá a 7 SZOKÁS PROGRAM is. 

Mit is jelent ez a 7 szokás program???

Szokásaink óriási hatást gyakorolnak életünkre.

“Meghatározzák eredményességünk vagy eredménytelenségünk mértékét. A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása képzés célja, hogy segítsen valódi eredményességgel élni életünket. A szokások elsajátítása olyan egyéni és interperszonális fejlődést tesz lehetővé, amelynek hatása nemcsak azonnali, de tartós is.” Forrás: itt

“A legtöbben nem a megértés, hanem a válaszadás szándékával hallgatnak másokat.”

 

-STEPHEN COVEY

Az év végét is egy különleges házifeladattal zárják. Szó szerint tátva maradt a szám, amikor felolvasta a kérdéseket. 
 
Erről szólt az elmúlt évem:
  • a legbölcsebb döntés, amit meghoztam…
  • a legnagyobb meglepetés az előző évemben….
  • ki az a 3 ember, aki a legnagyobb hatással volt rád….
  • mi a legjobb dolog, amit fölfedeztél magadban….
  • az évedből készült egy film, vagy egy könyv, milyen címet adnál neki…
Elötted az év:
  • ebben az évben, azt nem halogatom tovább, hogy….
  • ebben az évben abból merítem a legtöbb erőt, hogy….
  • ebben az évben akkor leszek a legbátrabb, amikor
  • ezzel a 3 dologgal kényeztetem a testemet rendszeresen….
  • ezen a 3 módon kapcsolódom többet a szeretteimhez….

Ezek a kérdések csak töredékei a teljes összefoglalónak, ha szeretnéd Te is kitölteni, itt találod meg: Year Compass

pexels ann h 1888004

Ahhoz, hogy lendületesen, frissen, tele tervekkel, kezdjünk bele az ÚJ ESZTENDŐBE, érdemes lezárni a régit. Számot vetni a jó és rossz dolgokkal és megtervezni a jövőt. 

Fogadalmakat tenni… hát. Egy felmérés szerint az év elején tett fogadalmak 5 hétig tartanak ki, majd ahogyan jöttek, mennek is. Persze nem mindenkinek, igenis vannak olyanok, akik képesek kitartani, végig csinálni. 

Én azt mondom, ne fogadalmakat tegyél, CÉLOKAT határozz meg. Gondold végig, hogy miért fontos neked az a cél, milyen jó dolgot fog eredményezni, miért lesz neked jobb, ha eléred a célod. 

Ismét Babó suliját hozom példának, ők is írtak szeptemberben, minden hónapra célokat, amit mind egyének, mind pedig közösség szeretek volna elérni. Most átnéztük, hogy mi valósult meg belőle és mi nem. Havi szinten 5-6 dolgot sorolt fel, és ezek közül 4-5 meg is valósult. Miután ezt látta, már nem kellett győzködnöm arról, hogy írjunk ismét a következő fél évre. 

Én azt gondolom, hogy ezek, azok a dolgok, amik építik a gyerekeket, ami jövőbe mutató, ami meghatározza majd a felnőtt létét. 

317610454 507884491372839 2297671940961504902 n

Kívánom MINDENKINEK, hogy VÁLJÉK VALÓRA MINDEN 2023-RA KITŰZÖTT TERVE, CÉLJA!

Minimalist Aesthetic Thank You Card Instagram Story

81 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.