él
Kihívások

Ahol a folyami rákok énekelnek

Hogyan él túl egy kislány a zord nagyvilágban.
 

– Az apja sokszor elmondta már Tate-nek, hogy az igazi férfi az, aki nem szégyell sírni, aki szívvel olvas verset, a lelkében érzi az operát, és mindent megtesz, ha meg kell védeni egy nőt.

A könyv fülszövege:

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel. 

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő “Lápi lányra” terelődik.

A biológus Owens első regénye egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza. Nem véletlenül került a New York Times bestsellerlistájának első helyére, s vezeti az Amazon sikerlistáját is. Bár csak tavaly ősszel jelent meg, már több mint 1 millió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon is beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet forgat a regényből.

Az én véleményem a könyvről:

Ez egy igazán különleges történet. Néhol könnyeket csal az ember szemébe, néhol tanít, megismertet a láppal és a benne élő élőlényekkel, néhol romantikus, néhol borzolja az idegeket, néhol sajnálatot kelt, néhol elvarázsol, néhol úgy érezzük, hogy drukkolunk a Lápi lánynak…. Egy biztos, nincs olvasás közben olyan érzése az embernek, hogy na!!!! mikor lesz már vége. Sokkal inkább az, hogy még, még, még tartson. Ez az a könyv, aminek ha lenne folytatása, biztosan elolvasnám.

Na de nézzük kicsit bővebben: Kya-t a 6 éves kislányt elhagyja anyukája, testvérei, bántalmazó, alkoholista apja miatt. Mígnem végül az apja is magára hagyja. 

A kislány abból a tudásból merítkezik, hogy hogyan is éljen túl, amit megtanított, vagy ellesett édesanyjától. Nem jár iskolába, nem óvja, oltalmazza senki, nincs pénze….csak Ő van és a láp. Apró lépésenkét megtanul boldogulni, életben maradni, és fantasztikus felnőtté válni. Aki nemcsak, hogy boldogult egyedül, (kis támogatással, segítséggel) de művészi, és természeti tudásával maradandót alkotott.  

Akad néhány kedves ember, akik a maguk módján segítik, támogatják és persze nem marad el az életéből a szerelem sem. De sajnos itt is csalódnia kell. Nem is egyszer. Tiszteletre méltó ahogyan a kislány él, és soha nem adja fel igazán, bármennyire is hányattatott az élete.

Ugyan van egy krimi szála is a regénynek, de mégsem mondanám igazi kriminek. Holott van halott, van nyomozás, van gyanúsított, van tárgyalás….és van egy olyan vége……. amire egész könyv olvasása közben nem gondoltam. De ezt nem árulom el….. 

Egy dolog volt amit hiányoltam, hogy a végén nem oldotta fel a családi rossz mintát, és nem lett elbűvölő édesanya. De ennek ellenére is kerek, egész, szerethető, magával ragadó olvasmány volt.

Direkt nem olvastam a könyvről semmi előzetest, hogy kinek mennyire tetszett vagy sem, vagy, hogy milyenek voltak a statisztikái, csak miután elolvastam a könyvet. 

Megdöbbentett néhány adat:

Delia Owens 2018-as regénye, az Ahol a folyami rákok énekelnek, mely itthon a Libri kiadó gondozásában jelent meg 2019-ben minden várakozást felülmúlt az Egyesült Államokban az eladási példányszámokat tekintve. Közel 4,5 millió példány kelt el belőle egy év alatt, amely szám több bármelyik másik fikciós vagy nem-fikciós könyv eladási adatánál valaha. Nem kisebb neveket utasított maga mögé, mint Stephen King vagy Margaret Atwood, 27 héten keresztül vezette a New York Times bestseller listáját, nem mellesleg az Amazon.com legtöbbet megvásárolt könyv listáján is első helyen szerepel. Az effajta kiugró siker talán meglepő is lehetne, főleg, hogy Delia Owens egy 70 éves nyugdíjas biológus, akinek ez az első fikciós regénye, ugyanakkor a könyv elolvasása után nem marad kétség afelől, hogy rászolgált a hírnévre.

Aki elolvassa nem fogja megbánni. 

Jó szórakozást!

Összegyűjtöttem egy csokorba a könyveket amiket idén olvastam és véleményeztem. Itt találod őket. 

Kérlek „oszd” meg, ha tetszett az írásom. Neked „csak” egy kattintás, ami nekem a jövőm szempontjából egy új kezdet lehet.

79 / 100

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.