pexels pixabay 40751 1
2020/2020km,  Kihívások

2020……2020 km lefutása

Kezdetek

Sosem fogom elfelejteni azt a napot, amikor a nagyfiam lazán, őszintén, kertelés nélkül, megjegyezte egy fogócska alkalmával, hogy: -“Anya, Te nem is tudsz futni, te csak totyogsz”!!

A gyerekek hihetetlenül őszinték, anélkül, hogy bántani akarnának, csak egyszerűen megmondják amire gondolnak. Persze ez a gondolat, hogy ÉN NEM TUDOK FUTNI, nem volt egy jó gondolat, de igaz gondolat volt. Bármennyire is nem tetszett.

Ez volt az a mondat ami elindított, hogy márpedig én akkor is megtanulok futni!!!!! 

Olyan vagyok a futással, mint sokan az angol tanulással. Állandó újrakezdő. Eljutok valameddig, abba hagyom, majd újra kezdem. 

A múlt év áprilisban, amikor elhatároztam, hogy Na ez így nem mehet tovább, mert a mérleg olyan számot mutatott, amit nagyon, de nagyon nem tudtam konfrontálni. Akkor volt az, hogy na akkor gyerünk, ismét kezdjük elölről azt a bizonyos futást. 

Akkor mindösszesen 3.5 km sikerült lefutni, vagy inkább csak mászni, mert közben 3x akartam elájulni, hogy én ezt nem bírom!!!! Majd a következő néhány hónapban, szinte minden nap futottam. Egyre jobban élveztem. Az Adventi időszakot ellazáskodtam, de december 23-án újra futócipőt húztam. Akkor határoztam el, hogy 2020-ban LEFUTOK 2020 KILOMÉTERT. A számolást már akkor elkezdtem, így azt a 48 km-t, amit december 23-31 között megtettem, azt hozzá kell majd adjam a végén. Vagyis nem 2020, hanem 2068 km lesz a cél.

Idén leszek 50 éves, amit ez a CÉL csak még különlegesebbé tesz.

Nagyon szépen keretbe foglalja, motiválja, a napjaimat, hónapjaimat. Ugyanakkor példaként is szeretnék szolgálni, hogy igenis lehet mozogni, célokat kitűzni, és bevállalni ilyen nagyobb feladatokat is akár 50 évesen.

Nem kis vállalás ez tudom, de ha a 2020-at elosztjuk 12-vel 168-at kapunk, vagyis havonta 168 km-t kell lefutni. Ha ezt is tovább osztjuk 30-cal, mindösszesen 5.6-t kapunk. Ezek szerint naponta 5.6 km-t kell megtenni kocogva. Ami valljuk be, nem is olyan borzalmasan sok. Persze annak, aki a mai napig max. a busz után, vagy a gyerek után futott néhány métert, annak rengeteg. De szépen lassan, fellehet építeni, és talán nem idén sikerül a 2020 km, hanem majd jövőre a 2021. A lényeg a kezdés, a következetesség, hogy mész-mész és mész!! Akár milyen kevés is sikerül kezdetben, majd holnap több lesz, azután még több. Kezd el


  82974132 2921833501195272 2893359741776429056 n

 

“Tudod, a 2020-as esztendő különleges. Egyszeri és megismételhetetlen: összeszámoltuk, se előtte nem volt, se utána nem lesz 2020. Épp ezért 2020 az egyetlen év, amikor poén 2020 kilométert gyűjteni.” részlet az edzésonline.hu oldalról. Itt lehet regisztrálni és folyamatosan vezetni a megtett kilométereket. 

Hónapról-hónapra

2019 december 23-2020 Január 23-ig

168 km kész!

Futással töltött napok: 22

Pihi napok: 9

Átlag km: 7.63 km

Jöhet a következő hónap! 

2020 január 23-2020 február 23-ig

Ennek a hónapnak még ugyan nincs vége, mégis úgy érzem egy rövid helyzetjelentés jót fog tenni. 

Azt gondoltam, amikor a januári hónapot zártam, hogy egy jó kis bevezető volt az évkezdéshez. 

Sem túl sokat, sem túl keveset nem futottam, pont annyit, amennyi a terv volt. 

Ugyanakkor a fejemben már megszületett az elképzelés, hogy a februárt azt majd jól meghúzom, és majd kicsit előre teljesítek. Annál is inkább mivel áprilisban welnessezni megyünk, és jó lenne addigra jó formába kerülni.

Ez a terv ott is maradt…… a fejemben, és nagyjából semmi nem valósult meg belőle.  

Nagyon jól indultam 23-a után, simán mentek 8-10 km-es távok. Majd egyszer csak….megmagyarázhatatlanul elfogyott az összes erőm, az összes kitartásommal együtt. Nyögvenyelősen ment 2-3-5 km, majd pár nap kihagyás, akkor beindult a lelkiismeret furdalás, hogy de hát bevállaltad, megígérted magadnak, szereted csinálni, büszke vagy magadra amikor megcsinálod…..akkor meg mi van????

Fizikailag nem lenne akadálya, hogy a megszokott 8-10 km-t fussam, akkor csak a buksimba lehet (van) a bibi. 

2 dologra jöttem rá ezzel kapcsolatban. 

1. Bármibe is kezdek, mindig nagy hajrával teszem, majd egyszer csak elvész belőlem a lelkesedés, a kitartás, és vagy abbahagyom végleg, vagy ha elég fontos nekem a dolog, akkor újra felszívom magam, és újrakezdem-folytatom…

2. Engem a lelki gondjaim, nem motiválnak a mozgásra, sokkal inkább hátráltatnak. Ilyenkor képtelen vagyok az összpontosításra, és a monotonitástűrő képességem is a béke feneke alá kerül. 

Miután ezt így összefoglaltam, sokkal jobban éreztem magam. Tudom, hogy menni fog újra, csak picit rendet kell tegyek a buksimba…..

164,5 km lett a vége, 

NEM IS ROSSZ, főként ahhoz képest, hogy elég nyögvenyelős volt a hónap egy része.

Futással töltött napok száma: 23

Pihi nap: 8

Átlag km: 7.15 km

2020 február 23-2020 március 23-ig

Ez a hónap maga volt a katasztrófa. A kitűzött 168 km-ből mindösszesen: 

135 km lett kész

Futással töltött napok száma: 18

Pihi napok: 11

Átlag km: 7,5 km

Ebben a hónapban, elértem a gödör aljára, minden tekintetben. Testileg, lelkileg, fizikailag!!!!! Úgy éreztem teljesen összecsaptak a fejem felett és a fejemben a hullámok. Megkérdőjeleztem magam, mindent amiben hittem, amiről volt egy bizonyos elképzelésem. Ebben az állapotomba csak arra voltam képes, hogy sajnáljam magam. Képtelen voltam a futásra koncentrálni. Meg minden másra is. 

Ennek az lett az eredménye, hogy 33 km minuszba kerültem. A jövő hónapban, nagyon össze kell szedjem magam ahhoz, hogy valahogyan visszakerüljek a kitűzött célom közelébe. 

Március 13-tól pedig még az iskolába járást is szünetelteti a kormány, a kialakult helyzetre való tekintettel. 

Mindent de mindent újra kell szervezni, kialakítani, felépíteni. Meglátjuk mit hoz ki belőlünk ez az extrém helyzet, és főleg, hogy meddig fog tartani.

2020 március 23-2020 április 23-ig

Már 2 hete tart a karantén. Amit én nagyon komolyan veszek. Boltba azóta azUram jár, én egyszer voltam el itthonról, amikor elmentem automatából pénzt kivenni, mert ahonnan rendeltem, csak készpénz fizetést fogadtak el. 

Úgy szerveztem át a mindennapokat, hogy mivel elég koránkelő vagyok, így a futást erre az időpontra tettem át. Felkelek, kávé, majd irány a futópad. Mire a család felébred, már meg is vagyok a reggeli edzéssel. Még egy kis torna is belefér. Így a napom többi részéből már nem vesz el. 

Kezdetben Babóval sokat tanultam együtt, de szép fokozatosan rászoktattam, hogy amit csak lehet és tud, oldja meg egyedül. 

Sikerült egy kis idegbecsípődésre is szert tenni, amiből 3 nap pihi lett. 

A múlt havi -33 km miatt, ebben a hónapban 201 km a kitűzött célom.

Mivel eddig már 3 napom kiesett, így a fennmaradó 28 napot végig kell futnom!!! Nem kis feladat!

Mindent bele!!!!!

153b63bf9af268d8704b3a4d2c017d7d

Örömmel, és nem kis büszkeséggel jelentem, hogy a negyedik hónappal is végeztem. Sőt!!!! Pont azzal a 33 km-rel futottam többet, amennyi lemaradásom volt az előző hónapról. 

3x-os Hurrá nekem!!!!
Ha valamiről, akkor erről elmondható, hogy igazi önbecsülés, önbizalom növelő dolog. 
A legtöbb napon 10 km-es távot futottam, és sok olyan pillanat volt, amikor azt éreztem, hogy ÉN EZT NEM BÍROM!!!. Ennek ellenére mégis nap-nap után magamra kaptam a futóruhám és a cipőm. Majd hajrá!!!

Összegzés: 

168+33 km= 201 km

Futással töltött napok száma: 25

Pihi napok: 6

Átlag km: 8,04 Km

Jöhet a következő hónap!!!

2020 április 23-2020 május 23-ig

Erre a hónapra kevesebb futást, és mellé több erősítést tervezek. Hasra, combra, fenékre, 

Kezdjetek bele ti is, még augusztusra, mire talán lazul a karanténosdi, és sikerül néhány napra leruccanni a Balcsira, sikerül összehozni, hogy ne kelljen rosszul érezzük magunkat a strandon. 

Gyere tarts velem!!!!

10891682 804579619607678 6988278942834551396 n

A múlt havi büszkeség után, jött a fekete leves. Talán túlerőltettem a bokám, mivel a sok futás mellé még beiktattam a végén egy kiadós túrázást is. Ennek az lett a következménye, hogy alig tudtam napokig lábra állni. Mivel nem akartam tovább rontani a helyzetemet, így felfüggesztettem a futást. Helyette kertészkedtem. Ami persze nem edzés, de legalább nem a fotelben ücsörögtem. Olyan jól bele is lendültem a kert rendezgetésébe, hogy mára már elmondhatom, hogy a kertem csodaszép!!! Viszont a havi mozgásom az katasztrofális lett, a kitűzött havi célom szépen elúszott. Azt hiszem innen lesz hatalmas győzelem ha be tudom hozni az elmaradásokat és tudom hozni a havi cél km-t is. Na de jöjjön az összegzés. 

112 km kész!

Futással töltött napok: 17

Pihi napok: 14

Átlag km: 6.5 km

Jöhet a következő hónap! 

2020 május 23-2020 június 23-ig

Miután megcsináltam a havi összegzést, eléggé elszomorodtam. Részben azért, mert az előző hónap annyira jól sikerült és azt hittem, hogy már szintet léphetek a futásban. Másrészről pedig, mert a nem mozgásom eredménye plusz 2 kg lett. Amin persze nem csodálkozom, hiszen hetente több alkalommal is készítettem valamilyen sütit, és……hát ……el is csábultam sok esetben. Arról nem is beszélve, hogy így komoly veszélybe került az éves kitűzött célom, hogy az év végéig elérem az 52 kg-ot. A nyári bícsbadiról nem is beszélve. 

Az új hónapot úgy kezdtem, hogy megharagudtam a futócipőmre, a futós ruháimra, a futópadomra…..szóval mindenre ami futással kapcsolatos. A sutba akartam dobni az egész 2020/220 km-es kihívásomat. Sajnáltam magam, dühös voltam magamra!!!!

Majd azt mondtam magamnak: Oké “kislány”, emlékezz milyen jó volt a múlt nyáron, amikor csinos, vékony voltál. Amikor leadtál 10 kg-t és a föld felett jártál boldogságodban. Tényleg nem akarod ezt érezni többet??? Tényleg vissza akarsz térni oda, hogy takargatod magad? Hogy ismét szarul érzed magad a strandon? 

HÁT NEM!!!!!!

Csináltam egy gyors számolás, hogy a 168 km+ az elmaradt 56 km = 224 km, ez osztva 30 =7.5 km

Ez nem is olyan sok!!!! Ezt akár meg is lehet csinálni!!!

Felszívtam magam és belevágtam. 

Azért, hogy fokozzam az “élvezeteket”, kitaláltam, hogy ezzel egy időben egy kihívást is útjára indítok. 

A kihívás neve: LE A MUFFIN POCAKKAL!!!! (hamarosan hozom a részleteket). Itt tudod elolvasni, hogy mit találtam ki. 

LELKES VAGYOK ÉS ELSZÁNT!!!!

Vágj bele te is!!! Kezdj el valamit, bármit mozogni! Akár futás, bicajozás, vagy csak lihegősebb séta……A lényeg, hogy állj fel, és kezdj hozzá. 

1aa2b848f321157dd75fe4023a0809a3

Nem lesz könnyű, nem lesz kezdetben élvezetes! Viszont néhány hónap múlva, amikor már látszik a változás, olyan de olyan büszke leszel magadra!!!!!!!

51f376e8ab27a0eedc6fad81708dae33

Csináltam, csináltam és csináltam…..ezt a kihívást is, és a Le a muffin pocakkal kihívást is egyszerre, töretlenül 21 napon át, 2 nap pihivel összesen. Majd egy családi tragédia elvette a kedvem, az erőm, a kitartásom. Egyszerűen nem voltam képes koncentrálni. Sajnos mindkét kihívást felfüggesztettem. Így nem hogy az elmaradást, de még a kitűzött 168 km-t sem csináltam meg. Nehéz erről írni, szembenézni mindazzal ami az elmúlt lassan 1 hónapban történt…..Az életünk mint egy teleregény….egyszercsak valakik fejében megszületünk, majd a valóságban is, élünk, történnek velünk jó és kevésbé jó dolgok, majd “kiíródunk” a saját sorozatunkból és vége…..kinél hamarabb, kinél később. Bármennyire is úgy kezdünk bele, hogy egyszer biztosan vége lesz, mégis pont úgy fáj mintha derült égből villámcsapásként jönne. Persze a teleregény folytatódik, hiszen az élet nem áll meg. 

Összegzés: 

168+56 km= 224 km ennyi kellett volna..

Ennyi lett: 156 km

Futással töltött napok száma: 21

Pihi napok: 2

Átlag km: 7.4 Km

Jöhet a következő hónap!!!

2020 június 23-2020 július 23-ig

 

 

 

22 / 100

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.